Interviuri
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO

În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  

A fost vreme de patru ani vocea de la Radio Meridian, alături de Florin Agraviloaei, la Botoșani. Febra de Sâmbătă noapte sau Lumina nopții, dar și balade rock, povești urbane, prieteni buni și invitați surpriză. Apoi studenția la Actorie, scena teatrului din Târgoviște, mirajul Capitalei. 

 

Radu Ciobănașu a avut parte de întâlniri providențiale, cu regizori care i-au modelat talentul, i-au răsturnat prejudecățile și i-au dat încredere în forțele proprii. Așa a ajuns să joace în filme precum ”Legiunea străină” (regia Mircea Daneliuc), „Marilena” (regia Mircea Daneliuc), „Vaca finlandeză” (regia Gheorghe Preda).

 

A jucat într-un film care se va lansa în curând, în regia lui Andrei Zincă. "Și atunci, ce e libertatea?", după o nuvelă de Ana Blandiana, un film despre deportările care au avut loc în Bărăgan în vremea comunismului. A mai apărut în ”Periferic” - regia Bogdan Apetri, ”Portretul luptătorului la tinerețe” - regia Constantin Popescu, ”Suflete pereche” - Andra Vișan. Nu s-a at înapoi nici atunci când a fost vorba de sitcomuri și telenovele românești: "Iubire ca în filme", "Pariu cu viața", "La bloc", "La servici", "Om bogat, om sărac", "Vine poliția", "Regina", "Doctor de mame", "Fetele marinarului", "Trăsniții" etc.

 

De 13 ani face parte din ”Improvisneyland” – tărâmul artei de a improviza. Despre Radu Ciobănașu, cei care îl cunosc spun că este ”un om aparent liniștit, dar aprig în replici și acțiuni spontane”.

 

 

”Mi-a lipsit foarte mult scena”

 

-Radu, suntem în mijloc de iulie 2021, dar nu putem lăsa deoparte o întrebare care a răscolit – în ultimul an – timpul și răstimpul fiecăruia dintre noi: Cum ți-ai petrecut anul de pandemie, în care cultura a fost ”închisă”, luminile au fost aproape stinse?


-În anul și jumătate care a trecut am fost un privilegiat. L-am petrecut într-un oraș de munte, înconjurat de căței, de pisici, nu pot să spun că am simțit claustrarea sau constrângerea foarte tare.

Am fost un privilegiat al sorții și pentru că grupele mele de copii și de adulți, cursanți din cadrul Academiei de Improvizație, m-au urmat în online. Părinții și-au dat seama că ai lor copii au nevoie în continuare de activități, pentru că au fost acele luni în care nu era voie să ieși din casă, atunci au făcut acest compromis cu online-ul. Iar adulții, care au lucrat foarte mult de acasă, care au petrecut multe ore la laptop, au realizat și ei că au nevoie de activități în cadrul cărora să râdă, să își manifeste creativitatea, cam ceea ce se întâmplă la un curs de teatru de improvizație.

Mi-a lipsit foarte mult scena, cred că am avut un singur eveniment într-un an și jumătate, pentru o firmă, unde am jucat alături de Pavel Bârsan, colegul meu de Improvisneyland. În rest nu m-am văzut cu colegii. La începutul anului 2021 am participat la niște ateliere de improvizație pentru film, un atelier susținut de doi traineri din Austria. M-am jucat timp de două zile cu o parte din colegii mei din Improvisneyland. Acel atelier având drept scop pregătirea pentru un spectacol de poezie, un spectacol ce urmează să fie regizat de o prietenă și improvizatoare care trăiește la Bruxelles, Dona Ursu, și care ne este alături de mulți ani, am colaborat și ne-a deschis mult ochii și ușile în afară. Am cunoscut foarte mulți oameni datorită ei. Apoi iarăși pauză și doar online.

Eu, după cum știi, m-am mai manifestat în online cu acele povești în dialect moldovenesc (video jos), un lucru care îmi aduce foarte multă bucurie și mă împlinește, îmi confirmă faptul că un artist se poate împlini ținând foarte aproape de rădăcinile sale. De fiecare dată când am făcut lucruri care au legătură cu Moldova sau cu dialectul moldovenesc a fost foarte bine. Oameni s-au manifestat, și-au spus părerea la modul pozitiv, bucuria a fost reciprocă, și asta e tare bine.

 

 

 

 

-Cum se vede teatrul în online?

-Eu nu am văzut foarte mult teatru online. Cred că văd cu plăcere teatru, mai ales înregistrări cu actorii copilăriei. Am văzut un singur concert live, al trupei Vama Veche, foarte bine organizat, și atunci am avut această revelație, că poate exista bucurie chiar și atunci când urmărești un eveniment artistic online.


 

-Asistăm la o schimbare de paradigmă, e timpul ca studenților să li se predea, în facultăți, și acest nou tip de reprezentație?

-Nu știu dacă asistăm la o schimbare de paradigmă, dar sunt sigur că oamenii au descoperit că accesul la spectacole poate fi mult mai ușor datorită online-ului. Sunt colegi care au reușit să aibă un public format din mii de spectatori datorită faptului că au jucat de pe o scenă de teatru adevărată, iar spectacolul a fost transmis live pe o platformă, astfel că spectacolul a fost văzut de oriunde în lume.

Aș zice că studenții la teatru ar trebui să fie pregătiți pentru orice. Și să fie ajutați să înțeleagă cam cum ar trebui să se manifeste în online. Dar cred că asta ține cumva de actoria de film, pe care sper că mulți dintre studenții la teatru au bucuria să o învețe la școală. Cel puțin la București știu că se întâmplă acest lucru. Una e să joci pe o scenă de teatru, unde este o distanță între tine, ca actor, și spectator, dar și o apropiere foarte mare în același timp, și alta e să joci cu o cameră pe fața ta.

Pe lângă faptul că studentul trebuie să învețe vreo două limbi străine neapărat, să facă foarte mult sport, să știe să cânte, să danseze, lucruri pe care eu nu am reușit să le fac pe toate, dar atunci când mă întreabă cineva sau spune că vrea să dea la teatru îi spun: Cânți? cultivă-ți talentul. Dansezi? Cultivă acest talent. Câte limbi străine vorbești? Două? Mai învață încă două! Și atunci ești pregătit pentru toate trenurile care pot apărea în viața ta și da, poți face meseria aceasta.


 

-Cum se simte - din perspectiva actorului - spectatorul de dincolo de ecran?

-Nu sunt foarte sigur de emoția pe care o poți recepta tu, ca spectator, la fiecare eveniment teatral online. Aici nu sunt convins. De fapt nu suntem convinși, pentru că suntem mulți de aceeași părere. Dar cred că oamenii în această perioadă au învățat foarte multe lecții care le vor fi de folos, pe care le vor aplica, aceste lucruri descoperite acum se vor păstra și în momentul în care se vor reașeza lucrurile.

 

 

”Am reușit să ne vindecăm reciproc de foarte multe tristeți”

 

-”Râzi inteligent”, citim atunci când deschidem pagina Improvisneyland. Ești parte a acestei trupe foarte cunoscute, care se bazează în primul rând, după cum îi este și numele, pe improvizație, spontaneitate. ”Poate că ştiu de ce doar omul râde”, spunea Friedrich Nietzsche, pentru că ”doar el suferă atât de mult încât a trebuit să inventeze râsul”. Ți s-a întâmplat să vezi, în toți anii aceștia de Improvisneyland, suferința din spatele râsului? Ai simțit, ai trăit vreodată acel moment de grație în care să vezi cum tu, ca actor, vindeci de tristețe, tai în durerea celui din fața ta, îl eliberezi și îl redai frumuseții vieții?

-Alături de Improvisneyland am jucat în peste 1.500 de spectacole. Anul acesta am împlinit 13 ani. Dacă dau filmul înapoi, îmi amintesc foarte multe momente de după spectacole, în care oamenii au venit și ne-au mulțumit în cuvinte emoționante, foarte frumoase, pentru ceea ce au trăit alături de noi. De multe ori am plecat levitând, cum îmi place să spun, de la aceste spectacole la care oamenii ne mulțumeau în modul acesta atât de frumos.

Alături de colegii din Improvisneyland sunt și în cadrul Academiei de improvizație. Am realizat de-a lungul timpului – împlinim 11 ani și cu acest proiect – ateliere de teatru de improvizație, chiar și - deși nu am avut acest scop - terapeutice. La atelierele de teatru de improvizație se râde cu lacrimi, se pleacă cu dureri de burtă, mai mult, sunt oameni care au avut adevărate revelații după un curs de teatru de improvizație. Mulți, îndrăznesc să spun, și-au schimbat viața, au ales alte profesii, au înțeles că poți să muncești fără să simți că muncești atunci când domeniul în care activezi este unul creativ. Sunt foarte multe povești de genul acesta, frumoase, și care ne-au adus foarte multă satisfacție de-a lungul timpului. Răspunsul meu: da, cred că am reușit să ne vindecăm reciproc de foarte multe tristeți. Repet: reciproc.


 

-Anul 2021, cu relativa relaxare a restricțiilor, a însemnat o revenire la scenă, la roluri, la Improvisneyland?

-Încă nu am revenit cu totul pe scenă, am jucat noi, cei de la Improvisneyland - eu nu am putut să particip - câteva spectacole. Revenirea aceasta pe care ne-a dorim din tot sufletul se întâmplă cu mare, mare greutate, dar să sperăm că lucrurile vor fi mai bune în viitorul apropiat pentru că a venit în sfârșit vara și vom putea juca în aer liber fără probleme. Așteptăm să revenim.

 

 

 

 

 

”M-am trezit în una dintre cele mai provocatoare capitale ale lumii”

 

-Londra. O aventură pe care ai trăit-o de curând, de foarte curând chiar… Cum a fost această experiență, cum ai interacționat cu ceilalți actori, cu echipa de producție?

-Povestea cu Londra a venit după un casting pe care l-am dat cu unul dintre cei mai buni directori de casting din România, este vorba despre Cătălin Dordea, un om extraordinar car m-a și ajutat foarte mult din momentul în care am primit rezultatul și mi s-a comunicat că am luat proba.

Este vorba despre un rolișor într-un serial făcut după o carte a unei scriitoare de succes, Naomi Alderman, carte se numește ”The Power”, serialul se numește la fel și este împărțit în 10 părți. Eu apar în unul dintre episoade.

Acest lucru mi s-a întâmplat ca un mare dar de la Dumnezeu, după ce am stat destul de protejat în orășelul nostru de munte care seamănă cu un sat, ceea ce mie îmi convine foarte mult. Eu sunt dependent de natură, de pădure, de ieșiri în aer liber.

Și m-am trezit în una dintre cele mai provocatoare capitale ale lumii și lucrul acesta, recunosc, mi-a produs și puțină anxietate de foarte multe ori. Dar este un mare dar de la Dumnezeu ce mi s-a întâmplat și este o mare bucurie că am putut să trăiesc această experiență, o mare bucurie din foarte multe puncte de vedere.

Unul dintre lucrurile pe care vreau să le punctez în legătură cu colaborarea cu Londra este că eu, ca artist, m-am simțit acolo foarte protejat. M-am simțit respectat, am simțit că mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu cu misiunea mea, cu rolul meu, să pot face performanță. E un rol mic, dar pot să spun că, de când am început să fac teatru, am o mare bucurie să mă raportez nu 100%, ci 300% la orice rol, personaj care mi se dă, așadar eu i-am dăruit cât am putut eu de mult și mi-am mobilat interiorul cât am putut eu de bine.

 

 

 

 

-Film în vremuri de restriște pandemică, așadar. Ce înseamnă asta? Teste, restricții? Ce e diferit în procesul de filmare față de anii trecuți? Te afectează în vreun fel aceste noi condiții?

-Până să ajung la Londra a trebuit să fac trei teste avansate PCR, iar acolo cred că am făcut cam 20-25 de teste, unele din partea companiei de producție, unele din partea Amazon, două dintre ele - unul în prima zi de carantină, al doilea în ultima zi de carantină - teste obligatorii de la Guvern. Lucrul acesta m-a stresat foarte tare, până am devenit imun. Mă sunau de la producție: Radu, va veni un covid tester la tine. Eu m-am vaccinat înainte de plecare, ca să elimin orice problemă, dar tot am avut emoții. Apoi m-am obișnuit.

Pe platoul de filmare, însă, am simțit să exista foarte multă tensiune din acest motiv. Și chestia asta uneori nu mi-a plăcut, din cauza că trebuia să fim foarte, foarte atenți cu absolut orice facem.

În pauzele de filmare, între cadre, în momentul în care ieșeam de la cadru, un detașament de oameni săreau pe noi. Unul să ne dea viziera - nu  purtam măști pentru că eram machiați conform personajului -, altcineva să ne dea gel sanitar, altul să ne facă poze. Lucruri cu care m-am mai întâlnit de-a lungul timpului la filmări, dar multe erau cauzate acum de pandemie.

Una peste alta, a fost o experiență minunată, cu care aș dori să mă mai întâlnesc, să dea Dumnezeu să se mai întâmple lucruri de genul acesta, pentru că ai sentimentul de libertate atunci când poți lucra atât în țara ta, cât și în alte țări. Din punctul de vedere al faptului că a trebuit să respectăm anumite reguli legate de pandemie a fost un pic stresant. Altfel, a fost minunat.


 

-Arată-ne Londra prin ochii actorului îndrăgostit de natură!

-La Londra m-am îndrăgostit de grădinile regale - Kew Gardens. Eu am locuit timp de o lună în Kew Bridge Piazza, cu acele grădini, un spațiu imens care arată foarte multă dragoste pentru natură și trădează și foarte multă muncă ce se află în spate, unde eu m-am recules și unde cred că am petrecut vreo trei zile. În prima zi am reușit să stau doar vreo oră și jumătate și de aceea a trebuit să mai revin de vreo două ori. L-am străbătut cu un trenuleț electric, ca să văd cât mai mult din el.

 

 


”M-au mai emoționat foarte întâlnirile cu românii din Londra”

 

-Știm că au fost acolo și câteva întâlniri emoționante cu români plecați de multă vreme. Cum i-ai simțit, ce spun oamenii care trăiesc departe de țara lor?

-Unul dintre cele mai emoționante lucruri pentru mine a fost să mă întâlnesc cu români care trăiesc la Londra. Am început cu cineva din familia mea, un văr pe care nu l-am văzut de mult și alături de care am petrecut o duminică foarte frumoasă într-o biserică grecească, unde am fost la slujbă, la liturghie. Un lucru care mi-a adus multă, multă bucurie și mi-a dat aripi pentru ceea ce avea să se întâmple.

M-au mai emoționat foarte întâlnirile cu românii de acolo. Deși sunt oameni realizați financiari, care au plecat de foarte mult timp din România, care au și spus, unii, că au încheiat socotelile cu România… ei bine, pe acești oameni eu i-am simțit măcinați de dor și am simțit foarte multă dragoste față de țara din care au fost nevoiți să plece pentru un trai mai bun. Îi îmbrățișez pe toți, în frunte cu cei care fac parte din familia mea, și le urez să li se așeze lucrurile după suflet.

Îți mulțumesc și ție pentru toate întrebările frumoase pe care mi le-ai pus de-a lungul timpului, cele mai frumoase interviuri cred că le-am făcut datorită ție. Îmi mulțumesc de asemenea pentru că îmi dai ocazia să vorbesc despre lucruri care înseamnă foarte mult pentru mine, mai ales lucruri care au legătură cu orașul copilăriei mele, Botoșani.

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Loading...
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
Loading...
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
Mandru de-a fi fost colegi, mandru de realizarile tale, convins ca e doar inceputul !
12 iulie 2021, 22:20
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am observat că cea mai mare problemă ridicată este lipsa unor locuri de joacă, solicitare care se repetă în cadrul tuturor întâlnirilor la care am participat. Pe această cale, fac un apel public către toți cetățenii care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
24 septembrie 2021
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.2167 lei
CHF
Francul elveţian
4.5700 lei
GBP
Lira sterlină
5.7803 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8196 lei
XAU
Gramul de aur
237.8628 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2386 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3887 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3246 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1949 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.4 o C
Dorohoi
16.5 o C
Bucecea
15.7 o C
Darabani
13.0 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.