Interviuri
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO

În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  

A fost vreme de patru ani vocea de la Radio Meridian, alături de Florin Agraviloaei, la Botoșani. Febra de Sâmbătă noapte sau Lumina nopții, dar și balade rock, povești urbane, prieteni buni și invitați surpriză. Apoi studenția la Actorie, scena teatrului din Târgoviște, mirajul Capitalei. 

 

Radu Ciobănașu a avut parte de întâlniri providențiale, cu regizori care i-au modelat talentul, i-au răsturnat prejudecățile și i-au dat încredere în forțele proprii. Așa a ajuns să joace în filme precum ”Legiunea străină” (regia Mircea Daneliuc), „Marilena” (regia Mircea Daneliuc), „Vaca finlandeză” (regia Gheorghe Preda).

 

A jucat într-un film care se va lansa în curând, în regia lui Andrei Zincă. "Și atunci, ce e libertatea?", după o nuvelă de Ana Blandiana, un film despre deportările care au avut loc în Bărăgan în vremea comunismului. A mai apărut în ”Periferic” - regia Bogdan Apetri, ”Portretul luptătorului la tinerețe” - regia Constantin Popescu, ”Suflete pereche” - Andra Vișan. Nu s-a at înapoi nici atunci când a fost vorba de sitcomuri și telenovele românești: "Iubire ca în filme", "Pariu cu viața", "La bloc", "La servici", "Om bogat, om sărac", "Vine poliția", "Regina", "Doctor de mame", "Fetele marinarului", "Trăsniții" etc.

 

De 13 ani face parte din ”Improvisneyland” – tărâmul artei de a improviza. Despre Radu Ciobănașu, cei care îl cunosc spun că este ”un om aparent liniștit, dar aprig în replici și acțiuni spontane”.

 

 

”Mi-a lipsit foarte mult scena”

 

-Radu, suntem în mijloc de iulie 2021, dar nu putem lăsa deoparte o întrebare care a răscolit – în ultimul an – timpul și răstimpul fiecăruia dintre noi: Cum ți-ai petrecut anul de pandemie, în care cultura a fost ”închisă”, luminile au fost aproape stinse?


-În anul și jumătate care a trecut am fost un privilegiat. L-am petrecut într-un oraș de munte, înconjurat de căței, de pisici, nu pot să spun că am simțit claustrarea sau constrângerea foarte tare.

Am fost un privilegiat al sorții și pentru că grupele mele de copii și de adulți, cursanți din cadrul Academiei de Improvizație, m-au urmat în online. Părinții și-au dat seama că ai lor copii au nevoie în continuare de activități, pentru că au fost acele luni în care nu era voie să ieși din casă, atunci au făcut acest compromis cu online-ul. Iar adulții, care au lucrat foarte mult de acasă, care au petrecut multe ore la laptop, au realizat și ei că au nevoie de activități în cadrul cărora să râdă, să își manifeste creativitatea, cam ceea ce se întâmplă la un curs de teatru de improvizație.

Mi-a lipsit foarte mult scena, cred că am avut un singur eveniment într-un an și jumătate, pentru o firmă, unde am jucat alături de Pavel Bârsan, colegul meu de Improvisneyland. În rest nu m-am văzut cu colegii. La începutul anului 2021 am participat la niște ateliere de improvizație pentru film, un atelier susținut de doi traineri din Austria. M-am jucat timp de două zile cu o parte din colegii mei din Improvisneyland. Acel atelier având drept scop pregătirea pentru un spectacol de poezie, un spectacol ce urmează să fie regizat de o prietenă și improvizatoare care trăiește la Bruxelles, Dona Ursu, și care ne este alături de mulți ani, am colaborat și ne-a deschis mult ochii și ușile în afară. Am cunoscut foarte mulți oameni datorită ei. Apoi iarăși pauză și doar online.

Eu, după cum știi, m-am mai manifestat în online cu acele povești în dialect moldovenesc (video jos), un lucru care îmi aduce foarte multă bucurie și mă împlinește, îmi confirmă faptul că un artist se poate împlini ținând foarte aproape de rădăcinile sale. De fiecare dată când am făcut lucruri care au legătură cu Moldova sau cu dialectul moldovenesc a fost foarte bine. Oameni s-au manifestat, și-au spus părerea la modul pozitiv, bucuria a fost reciprocă, și asta e tare bine.

 

 

 

 

-Cum se vede teatrul în online?

-Eu nu am văzut foarte mult teatru online. Cred că văd cu plăcere teatru, mai ales înregistrări cu actorii copilăriei. Am văzut un singur concert live, al trupei Vama Veche, foarte bine organizat, și atunci am avut această revelație, că poate exista bucurie chiar și atunci când urmărești un eveniment artistic online.


 

-Asistăm la o schimbare de paradigmă, e timpul ca studenților să li se predea, în facultăți, și acest nou tip de reprezentație?

-Nu știu dacă asistăm la o schimbare de paradigmă, dar sunt sigur că oamenii au descoperit că accesul la spectacole poate fi mult mai ușor datorită online-ului. Sunt colegi care au reușit să aibă un public format din mii de spectatori datorită faptului că au jucat de pe o scenă de teatru adevărată, iar spectacolul a fost transmis live pe o platformă, astfel că spectacolul a fost văzut de oriunde în lume.

Aș zice că studenții la teatru ar trebui să fie pregătiți pentru orice. Și să fie ajutați să înțeleagă cam cum ar trebui să se manifeste în online. Dar cred că asta ține cumva de actoria de film, pe care sper că mulți dintre studenții la teatru au bucuria să o învețe la școală. Cel puțin la București știu că se întâmplă acest lucru. Una e să joci pe o scenă de teatru, unde este o distanță între tine, ca actor, și spectator, dar și o apropiere foarte mare în același timp, și alta e să joci cu o cameră pe fața ta.

Pe lângă faptul că studentul trebuie să învețe vreo două limbi străine neapărat, să facă foarte mult sport, să știe să cânte, să danseze, lucruri pe care eu nu am reușit să le fac pe toate, dar atunci când mă întreabă cineva sau spune că vrea să dea la teatru îi spun: Cânți? cultivă-ți talentul. Dansezi? Cultivă acest talent. Câte limbi străine vorbești? Două? Mai învață încă două! Și atunci ești pregătit pentru toate trenurile care pot apărea în viața ta și da, poți face meseria aceasta.


 

-Cum se simte - din perspectiva actorului - spectatorul de dincolo de ecran?

-Nu sunt foarte sigur de emoția pe care o poți recepta tu, ca spectator, la fiecare eveniment teatral online. Aici nu sunt convins. De fapt nu suntem convinși, pentru că suntem mulți de aceeași părere. Dar cred că oamenii în această perioadă au învățat foarte multe lecții care le vor fi de folos, pe care le vor aplica, aceste lucruri descoperite acum se vor păstra și în momentul în care se vor reașeza lucrurile.

 

 

”Am reușit să ne vindecăm reciproc de foarte multe tristeți”

 

-”Râzi inteligent”, citim atunci când deschidem pagina Improvisneyland. Ești parte a acestei trupe foarte cunoscute, care se bazează în primul rând, după cum îi este și numele, pe improvizație, spontaneitate. ”Poate că ştiu de ce doar omul râde”, spunea Friedrich Nietzsche, pentru că ”doar el suferă atât de mult încât a trebuit să inventeze râsul”. Ți s-a întâmplat să vezi, în toți anii aceștia de Improvisneyland, suferința din spatele râsului? Ai simțit, ai trăit vreodată acel moment de grație în care să vezi cum tu, ca actor, vindeci de tristețe, tai în durerea celui din fața ta, îl eliberezi și îl redai frumuseții vieții?

-Alături de Improvisneyland am jucat în peste 1.500 de spectacole. Anul acesta am împlinit 13 ani. Dacă dau filmul înapoi, îmi amintesc foarte multe momente de după spectacole, în care oamenii au venit și ne-au mulțumit în cuvinte emoționante, foarte frumoase, pentru ceea ce au trăit alături de noi. De multe ori am plecat levitând, cum îmi place să spun, de la aceste spectacole la care oamenii ne mulțumeau în modul acesta atât de frumos.

Alături de colegii din Improvisneyland sunt și în cadrul Academiei de improvizație. Am realizat de-a lungul timpului – împlinim 11 ani și cu acest proiect – ateliere de teatru de improvizație, chiar și - deși nu am avut acest scop - terapeutice. La atelierele de teatru de improvizație se râde cu lacrimi, se pleacă cu dureri de burtă, mai mult, sunt oameni care au avut adevărate revelații după un curs de teatru de improvizație. Mulți, îndrăznesc să spun, și-au schimbat viața, au ales alte profesii, au înțeles că poți să muncești fără să simți că muncești atunci când domeniul în care activezi este unul creativ. Sunt foarte multe povești de genul acesta, frumoase, și care ne-au adus foarte multă satisfacție de-a lungul timpului. Răspunsul meu: da, cred că am reușit să ne vindecăm reciproc de foarte multe tristeți. Repet: reciproc.


 

-Anul 2021, cu relativa relaxare a restricțiilor, a însemnat o revenire la scenă, la roluri, la Improvisneyland?

-Încă nu am revenit cu totul pe scenă, am jucat noi, cei de la Improvisneyland - eu nu am putut să particip - câteva spectacole. Revenirea aceasta pe care ne-a dorim din tot sufletul se întâmplă cu mare, mare greutate, dar să sperăm că lucrurile vor fi mai bune în viitorul apropiat pentru că a venit în sfârșit vara și vom putea juca în aer liber fără probleme. Așteptăm să revenim.

 

 

 

 

 

”M-am trezit în una dintre cele mai provocatoare capitale ale lumii”

 

-Londra. O aventură pe care ai trăit-o de curând, de foarte curând chiar… Cum a fost această experiență, cum ai interacționat cu ceilalți actori, cu echipa de producție?

-Povestea cu Londra a venit după un casting pe care l-am dat cu unul dintre cei mai buni directori de casting din România, este vorba despre Cătălin Dordea, un om extraordinar car m-a și ajutat foarte mult din momentul în care am primit rezultatul și mi s-a comunicat că am luat proba.

Este vorba despre un rolișor într-un serial făcut după o carte a unei scriitoare de succes, Naomi Alderman, carte se numește ”The Power”, serialul se numește la fel și este împărțit în 10 părți. Eu apar în unul dintre episoade.

Acest lucru mi s-a întâmplat ca un mare dar de la Dumnezeu, după ce am stat destul de protejat în orășelul nostru de munte care seamănă cu un sat, ceea ce mie îmi convine foarte mult. Eu sunt dependent de natură, de pădure, de ieșiri în aer liber.

Și m-am trezit în una dintre cele mai provocatoare capitale ale lumii și lucrul acesta, recunosc, mi-a produs și puțină anxietate de foarte multe ori. Dar este un mare dar de la Dumnezeu ce mi s-a întâmplat și este o mare bucurie că am putut să trăiesc această experiență, o mare bucurie din foarte multe puncte de vedere.

Unul dintre lucrurile pe care vreau să le punctez în legătură cu colaborarea cu Londra este că eu, ca artist, m-am simțit acolo foarte protejat. M-am simțit respectat, am simțit că mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu cu misiunea mea, cu rolul meu, să pot face performanță. E un rol mic, dar pot să spun că, de când am început să fac teatru, am o mare bucurie să mă raportez nu 100%, ci 300% la orice rol, personaj care mi se dă, așadar eu i-am dăruit cât am putut eu de mult și mi-am mobilat interiorul cât am putut eu de bine.

 

 

 

 

-Film în vremuri de restriște pandemică, așadar. Ce înseamnă asta? Teste, restricții? Ce e diferit în procesul de filmare față de anii trecuți? Te afectează în vreun fel aceste noi condiții?

-Până să ajung la Londra a trebuit să fac trei teste avansate PCR, iar acolo cred că am făcut cam 20-25 de teste, unele din partea companiei de producție, unele din partea Amazon, două dintre ele - unul în prima zi de carantină, al doilea în ultima zi de carantină - teste obligatorii de la Guvern. Lucrul acesta m-a stresat foarte tare, până am devenit imun. Mă sunau de la producție: Radu, va veni un covid tester la tine. Eu m-am vaccinat înainte de plecare, ca să elimin orice problemă, dar tot am avut emoții. Apoi m-am obișnuit.

Pe platoul de filmare, însă, am simțit să exista foarte multă tensiune din acest motiv. Și chestia asta uneori nu mi-a plăcut, din cauza că trebuia să fim foarte, foarte atenți cu absolut orice facem.

În pauzele de filmare, între cadre, în momentul în care ieșeam de la cadru, un detașament de oameni săreau pe noi. Unul să ne dea viziera - nu  purtam măști pentru că eram machiați conform personajului -, altcineva să ne dea gel sanitar, altul să ne facă poze. Lucruri cu care m-am mai întâlnit de-a lungul timpului la filmări, dar multe erau cauzate acum de pandemie.

Una peste alta, a fost o experiență minunată, cu care aș dori să mă mai întâlnesc, să dea Dumnezeu să se mai întâmple lucruri de genul acesta, pentru că ai sentimentul de libertate atunci când poți lucra atât în țara ta, cât și în alte țări. Din punctul de vedere al faptului că a trebuit să respectăm anumite reguli legate de pandemie a fost un pic stresant. Altfel, a fost minunat.


 

-Arată-ne Londra prin ochii actorului îndrăgostit de natură!

-La Londra m-am îndrăgostit de grădinile regale - Kew Gardens. Eu am locuit timp de o lună în Kew Bridge Piazza, cu acele grădini, un spațiu imens care arată foarte multă dragoste pentru natură și trădează și foarte multă muncă ce se află în spate, unde eu m-am recules și unde cred că am petrecut vreo trei zile. În prima zi am reușit să stau doar vreo oră și jumătate și de aceea a trebuit să mai revin de vreo două ori. L-am străbătut cu un trenuleț electric, ca să văd cât mai mult din el.

 

 


”M-au mai emoționat foarte întâlnirile cu românii din Londra”

 

-Știm că au fost acolo și câteva întâlniri emoționante cu români plecați de multă vreme. Cum i-ai simțit, ce spun oamenii care trăiesc departe de țara lor?

-Unul dintre cele mai emoționante lucruri pentru mine a fost să mă întâlnesc cu români care trăiesc la Londra. Am început cu cineva din familia mea, un văr pe care nu l-am văzut de mult și alături de care am petrecut o duminică foarte frumoasă într-o biserică grecească, unde am fost la slujbă, la liturghie. Un lucru care mi-a adus multă, multă bucurie și mi-a dat aripi pentru ceea ce avea să se întâmple.

M-au mai emoționat foarte întâlnirile cu românii de acolo. Deși sunt oameni realizați financiari, care au plecat de foarte mult timp din România, care au și spus, unii, că au încheiat socotelile cu România… ei bine, pe acești oameni eu i-am simțit măcinați de dor și am simțit foarte multă dragoste față de țara din care au fost nevoiți să plece pentru un trai mai bun. Îi îmbrățișez pe toți, în frunte cu cei care fac parte din familia mea, și le urez să li se așeze lucrurile după suflet.

Îți mulțumesc și ție pentru toate întrebările frumoase pe care mi le-ai pus de-a lungul timpului, cele mai frumoase interviuri cred că le-am făcut datorită ție. Îmi mulțumesc de asemenea pentru că îmi dai ocazia să vorbesc despre lucruri care înseamnă foarte mult pentru mine, mai ales lucruri care au legătură cu orașul copilăriei mele, Botoșani.

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Mandru de-a fi fost colegi, mandru de realizarile tale, convins ca e doar inceputul !
12 iulie 2021, 22:20
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am făcut un control pe zona HoReCa care m-a intrigat foarte tare, pentru că la un angajator am găsit opt tineri de 17 ani care desfășurau activitate fără forme legale, aveau un program de lucru de 16 ore în condițiile în care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9210 lei
USD
Dolarul SUA
4.8330 lei
CHF
Francul elveţian
5.0392 lei
GBP
Lira sterlină
5.8375 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5786 lei
XAU
Gramul de aur
276.1646 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2522 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3658 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7446 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2007 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.7 o C
Dorohoi
27.7 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
29.1 o C
Saveni
28.2 o C
Ştefăneşti
29.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.