Ştiri
155 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian: ”De la părinți am avut de toate, afară de sănătate”GALERIE FOTO

Astăzi, 1 februarie, se împlinesc 155 de ani de la naşterea, la Ştefăneşti, a pictorului Ştefan Luchian, botoşăneanul pe care nu contenim a-l pomeni ori de câte ori ni se oferă prilej de mândrie, pe lista geniilor atât de cunoscută: "Eminescu, Iorga, Enescu, Luchian".

La 1 februarie 1868, în Stefăneștii Botoșanilor, se năștea Ștefan Luchian. Frământările politice ale vremii, între plecarea lui Cuza și venirea, încă nedorită de popor, a lui Carol de Hohenzollern, fac să ajungă în acest colț de țară familia maiorului Dimitrie Luchian, susținător al lui Cuza. Astfel poposesc în garnizoană de la Ștefănești, cu doi ani înainte de nașterea lui Ștefan, maiorul Luchian, un bărbat blând, totuși dârz din fire și demn, împreună cu Elena Luchian, o fire foarte practică, aprigă și hotărâtă. Li se nasc aici ambii copii, al doilea fiind Anibal, cu un an mai mic decât Ștefan. Micul Ștefan petrece aici doar primii cinci ani din viață, pentru că în 1873 se mută la București, în Mahalaua Popa Soare, unde după numai patru ani îi moare tatăl.

 

Începe a desena încă din școală primară, "unde făceam desenul la toată clasa, pe treizeci de gologani; atâta era tariful", spunea Luchian, care mai târziu zicea în glumă că "m-am apucat de pictură pentru că nu mi-a plăcut cartea", nu tocmai adevărat, pentru că a fost unul dintre artiștii cei mai cultivați și mai dornici de cunoaștere de la noi.

 

În 1885 ajunge la Școala de Belle Arte, deși familia se împotrivea. Și avea și de ce. Artiștii erau priviți cu mare dispreț în perioada aceea, în afară doar de cazul în care aveau avere și o situație socială bună. Era, mai ales, situația atât de cunoscută, a lui Eminescu, care tocmai fusese doborât de boală și sărăcie. Grigorescu vindea bine, dar și destul de greu, după o viață de muncă întru culoare.

 

 

 

 

Și totuși, Luchian a ales pensula, să-i fie pururi călăuză. Are flerul artistic de a evita capcanele academismului, promovat aproape cu forță de Aman și Andreescu, și descoperă pictura adevărată, prin Grigorescu, Eduard Manet sau Gauguin și Van Gogh. Ajunge la Paris tocmai pentru a pătrunde lumea acestor artiști geniali, într-o societate atât de pestriță, ce unea pictori din toate colțurile lumii. Întors în țară, hotărât să nu facă nici un compromis pentru a intră în grațiile politice ale celor care țineau toate frâiele artei românești, Luchian ajunge repede în situația tuturor artiștilor acelei vremi.

 

Precum Eminescu, în vremea lui, pierde și Ștefan casa lăsată de părinți. Mărturisește, de altfel: "de la părinți am avut de toate, afară de sănătate. Mi-au lăsat ceva stare. S-au găsit oameni însă atât de teribili, care să mi-o mănânce, fără nici o teamă că lasă pe drumuri un om lipsit de orice mijloace pentru lupta de toate zilele. Cu toate acestea, le văd numele prin gazete, nume de luptători conștiincioși, caractere nestrămutate, oameni cinstiți și altele, când locul lor ar fi la pușcărie. I-am lăsat în plata Domnului".

 

 

Abia mai are cu ce își ține zilele. Iată însă că, printr-o teribilă coincidență, apropierea de același Eminescu revine, dureros de reală: asemenea poetului ipoteștean, tot la 33 de ani cade, pentru prima oară, și Luchian: tulburări ale sensibilității.

 

"Slăbirea acuitătii vederii. Bolnav resemnat. Caracter blând, concentrat, vorbind puțin, fără să aibă aerul că e preocupat de boală, dar în fond profund afectat că nu putea să mânuiască penelul", scrie doctorul Gh. Marinescu în fișa medicală de la spitalul Pantelimon.

 

 

 

Anii ce urmează sunt marcați de grijă, probleme materiale crunte, dar și de o putere de muncă uriașă pentru revenirea în peisajul artistic atât de vitreg pentru un om care nu se întremase încă de pe urmă bolii.

 

Picturile acestei perioade atrag, totuși, atenția, și chiar reușește să expună lucrări alături de Grigorescu, pe care îl aprecia în mod deosebit. De altfel, și Grigorescu era fermecat de Luchian, pe care l-a sprijinit și apărat în față tuturor răutăților vremii.

 

Însă, până la sfârșitul vieții, în 1916, multe greutăți au pus la încercare existența artistului, boala, sărăcia și trădările semenilor marcând ultimii ani ai săi.

 

 

 

 

Ștefan Luchian a lăsat în urmă o operă de o universalitate covârșitoare, continuând puritatea artistică a lui Grigorescu, dar pregătind cadrul pentru izbucnirea neașteptată a unui alt român care a câștigat și mai câștigă, încă, spațiul artistic mondial: Constantin Brâncuși.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
„Ștefan Luchian în versuri, știință și culoare” la Ștefănești
Omagiu lui Ștefan Luchian la Galeriile de Artă din Botoșani - FOTO

 

Angajații din școli continuă protestele și anunță declanșarea GREVEI GENERALE: Suntem profund dezamăgiţi
 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” anunţă continuarea protestelor în această săptămână.
În acest weekend, la Teatrul ”Mihai Eminescu”: Plătești un bilet și primești unul gratuit! – GALERIE FOTO
Sărbătorește primăvara alături de cineva drag și oferă-i un mărțișor teatral!
Furt cu ”autoservire”: Cum s-a aprovizionat un botoșănean în Piața Centrală
A sustras produse agroalimentare în valoare de 1.500 de lei, tânărul fiind ulterior identificat și reținut de polițiștii botoșăneni.
Comisarii cu mita de la Protecția Consumatorilor ajung la proces: ACUZAȚIILE procurorilor
Dosarul se află înregistrat pe rolul Tribunalului Botoșani.
Șofer tras pe dreapta și amendat, la final a rămas și fără marfă
Sancțiuni de peste 63.000 de lei și 14 permise reținute de polițiști în ultimele 24 de ore.
REȚINUT după ce și-a ”vizitat” soția, polițiștii l-au scos din casă în cătușe
Un botoșănean de 42 de ani a fost reținut pentru evadare, amenințare, violare de domiciliu și încălcarea ordinului de protecție.
Răspuns DUR pentru medicul din Botoșani care a acuzat spitalul de FURT: Şantajul mediatic exercitat de cei doi colegi nu este onorabil
Conducerea spitalului respinge acuzațiile formulate de către cei doi medici.
ACUZAȚII grave de la vecini: Câinele care a atacat un copil în Suceava este din Botoșani!
Edilul municipiului Suceava spune că a fost sesizată Poliția din Botoșani și că vor fi luate măsurile necesare.
”Istoria unui eșec premeditat”: Grindeanu ignoră Autostrada Unirii A8 / Avansul e rușinos
Autostrada Unirii A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova.
Sesiune specială a examenului de bacalaureat – CÂND au loc probele
Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul care aprobă calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2023.
O sută de lei l-a costat o țigară aprinsă în locul nepotrivit
Și vânzătorii ambulanți au fost amendați de polițiștii locali.
Polițiștii locali au vizitat Piața Centrală, comercianții au scăpat doar cu câteva ”sfaturi”
Mai mulți comercianți din Piața Centrală a municipiului Botoșani s-au ales cu atenționări verbale în urma deficiențelor constatate de polițiștii locali.
ITM Botoșani atenționează: Amenzi de până la 20.000 pentru angajatorii care NU respectă legea!
Este vorba despre negocierea colectivă, obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin zece angajați.
Sucevean ridicat de acasă și ”cazat” în Penitenciarul Botoșani
Mandatul de executare a pedepsei închisorii a fost pus în aplicare de polițiști.
Botoșănean de 21 de ani oprit la Gura Humorului, SURPRIZA pe care au avut-o polițiștii
Tânărul a fost depistat la un control de rutină.
STUDIU: Botoșani, printre județele care pot fi mai ușor controlate politic
Transferurile către administrația locală sunt concepute pentru a reduce diferențele de capacitate fiscală între județe, dar ele pot funcționa și ca o armă economică.
STRIGĂTUL disperat al unui tânăr din Botoșani: Trăiesc, dar nu am viață / Ajută-mă, te rog! - VIDEO
Boala i-a furat sănătatea, prietenii, posibilitatea de a-și întemeia o familie. Treptat, tot ce înseamnă viață!
Președintele Casei de Pensii, lămuriri importante: Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranța de viață
Urmează schimbări majore în sistemul de pensii din România. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre ce se întâmplă cu creșterea vârstei de pensionare.
Ziua Mondială a Apei: ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!” - FOTO
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!”.
Spectacol tulburător, cu doi actori botoşăneni în distribuţie, distins cu Premiul BBC - FOTO
Duminică, 19 martie 2023, la BBC Radio Theatre din Londra s-au anunțat câștigătorii BBC Audio Drama Awards 2023.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.3 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
7.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.