Ancheta săptămânii
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze

Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.

Minus 2 directori în ianuarie, plus 4 șefi în aprilie


Pentru a convinge membrii AGA să voteze schimbările la organigrama care abia fusese aprobată în luna ianuarie, compania controlată de CJ a depus și un memoriu justificativ în care erau prezentate succint datele din statul de funcții existent și cel propus.


Dacă funcțiile cu mandat s-au păstrat la același nivel, două (director general și director adjunct), în schimb celelalte posturi de conducere au crescut după votul dat de ADI ”Aqua Botoșani” de la 36 la 40.


Astfel, s-a înființat postul de șef Centrul de Facilități Operaționale, căruia i se subordonează serviciul producție, sectorul auto, compartimentul mecano-energetic, compartimentul branșare-debranșare și compartimentul tehnologic.


Totodată, postul de ”specialist GIS” din cadrul compartimentului GIS Avizare / Serviciul Monitorizare Control Rețele s-a transformat în post de șef de compartiment.


De asemenea, având la bază un referat întocmit de inginerul-șef, s-a înființat și un post de Șef Rețele Apă Canal în cadrul Centrului Zonal Săveni. În baza aceluiași referat, postul de inginer - coordonator intervenții apă-canal din cadrul Centrului Zonal Botoșani a devenit Șef Rețele Apă Canal.


Culmea este că această majorare a posturilor de conducere vine după ce, în ianuarie, când s-a adoptat precedenta organigramă, cel puțin declarativ s-a dorit micșorarea numărului de conducători.


Atunci SC Nova Apaserv SA a redus numărul de directori de la patru la doi. Practic, a rămas doar directorul general, dar au fost desființate funcțiile de director operațional, director executiv și director economic, apărând însă un post de director adjunct.  


La două trei luni după ce, în numele micșorării costurilor și al unei organigrame mai suple, s-au diminuat directorii, posturile de conducere au crescut cu patru.

 

”Nu e vorba de funcții de conducere spectaculoase”


Reprezentanții operatorului licențiat de apă și canalizare susțin că modificarea atât de rapidă a organigramei vine tocmai din experiența celor trei luni de aplicare a celei aprobate în prima lună a anului, care ar fi necesitat niște ajustări. Și că introducerea în statul de funcții a patru noi posturi de conducere nu are un mare impact asupra cheltuielilor cu personalul.


”Nu e vorba de funcții de conducere spectaculoase. Sunt șefi de compartimente, de mică anvergură, pe care noi le lăsasem compartimente, dar din funcționarea ulterioară ne-am dat seama totuși că trebuie conduse. Într-un compartiment sunt două-trei persoane. Impactul este nesemnificativ asupra bugetului, în jur de 2.000 – 3.000 de lei, nu este spectaculos”,


Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.


A adăugat că modificările importante la organigramă au fost cele din ianuarie și că, ”invariabil a apărut nevoia unor ajustări pentru că nu poți să le prevezi chiar pe toate”.

 

În organigrama ”ajustată” inginerul-șef e mai tare ca directorii

 

Foarte succint, acestea sunt noile posturi de la SC Nova Apaserv SA:

 

 

  • 2 directori
  • 40 alte posturi de conducere
  • 485 posturi de execuție

 

Interesant este că din toate aceste posturi menționate, cele mai multe, adică 351, se subordonează unei persoane care nu este director, mai exact inginerului-șef Gelu Matei. Directorul general are 69 de angajați direct subordonați, directorul adjunct 58, iar contabilul șef 45.

 


”S-au redus funcțiile de directori și pe restructurare s-au creat mai multe compartimente și acele compartimente trebuie conduse”,


Dan Deleanu, director executiv ADI ”Aqua”.


A arătat totodată că salariile pentru funcțiile nou înființate de șefi compartimente și servicii sunt sub nivelul celor plătite foștilor directori.

 


”Nouă ni s-a trimis organigrama, nu ni s-a trimis și grila salarială, salariile sunt confidențiale”,


Dan Deleanu, director executiv ADI ”Aqua”.

 

Dacă tot nu se găsesc instalatori, atunci s-au transformat în operatori


Dacă oricum o dai posturile de șefi tot cresc la SC Nova Apaserv SA, în schimb compania are o mare problemă cu ”pălmașii”. Societatea găsește tot mai greu oamenii dispuși să lucreze ca instalatori.


Și de aceea prin noua organigramă s-a recurs la o... stratagemă. Inginerul-șef Gelu Matei a întocmit un referat prin care a propus ca, pentru a putea fi asimilate și alte categorii profesionale tehnice, să se adopte pentru acest post denumirea din COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) de ”Operator circuite rețea apă”.

 

Iar aceasta să fie aplicabilă pentru profesiile de lăcătuș mecanic de întreținere și reparații universale, mecanici de întreținere și instalatori apă-canal, instalatori sanitari, instalatori termiști și altele asemenea.


Inginerul-șef preciza că este necesară o astfel de tactică din cauza lipsei de personal și că aplicarea amintitei denumiri mai generale poate ajuta la completarea celor 10 posturi disponibile la formațiile de intervenție apă-canal.


”Noi am scos de mai multe ori posturi de instalatori și nu prea vin oameni să se angajeze. Instalatorul pe piața muncii este destul de rar în momentul acesta pentru că îl și plătim destul de prost. Majoritatea celor de la formațiile de intervenție sunt în jurul salariului minim pe economie, la care se adaugă un spor de vechime. E drept, se mai adaugă bonuri de masă de vreo 20 de lei pe zi și tichete de vacanță”,


Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.

 

Organigrama e la +5 față de ianuarie


Șeful de la ”Apă” a explicat că instalatorii trebuie să aibă diplomă pentru această meserie, ceea ce restrânge drastic posibilitățile de angajare, pe când operatorii circuite rețea apă înglobează mai multe meserii în afara celei de instalator propriu-zis, ceea ce înseamnă că și șansele de găsire a personalului specializat sunt mai mari.


Practic, s-a făcut acest lucru pentru ca angajarea să nu fie neapărat restricționată de existența unei diplome de instalator, ori potrivit directorului general ”mai sunt și oameni care se pricep și fără să aibă această calificare”.


”Urmând ca ei să se specializeze la locul muncii ulterior. Pentru că noi nu avem nevoie ca absolut toți oamenii să fie instalatori, mai sunt și care sapă, și care... ”,


Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.


525 de posturi


cuprinde noua organigramă a SC Nova Apaserv SA


520 de posturi


avea organigrama adoptată în ianuarie.


De-a lungul timpului, preluarea continuă a unor sisteme de apă construite de primării a necesitat și angajarea altor oameni care să se ocupe de noile alimentări.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Gata negocierile și pentru ultimul șef de la ”Apă”. Drumul de la director la... director
Două partide au preluat controlul companiei de apă după un concurs cu oameni „scoși din joben” și rezerve de lux

 

Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Cred ca nu se mai poate 2010, chiar dacă ați numit țapul ispasitor
24 mai 2022, 19:11
Dar marea speranta a managmentului juristul adus de la Govora ce a facut de ce nu redreseaza societatea cum a promis. Muncitorii stau cu mainile in apa de canalizare la avarii si primesc salariul minim. Sefii se gandesc la interesele lor si ale stapanilor care i-au numit. Se iau decizii ca la stat nimeni nu raspunde de starea tot mai rea a societatii de apa.
23 mai 2022, 23:18
De ce nu publicați salariile directorilor sau a ale altor șefi și salariile instalatorilor, muncitorilor. Atunci se va înțelege de ce nu sunt doritori pentru posturile de execuție .
23 mai 2022, 09:22
Am sunat la dispeceratul societății pentru o avarie în cartier și abia după doua săptămâni a venit un instalator sa uitat și a a plecat. După încă o săptămână a venit un utilaj și a săpat un crater pe care ulterior la abandonat. După încă foarte săptămâni a venit din nou un alt utilaj și a mai săpat încă un crater la 10 metri mai la vale și la fel la abandonat. A treia oara a durat mai mult de o săptămână, cam trei săptămâni și abia atunci sa remediat avaria. Deci cam 12-13 săptămâni curge apa pe strada și abia atunci se rezolva avaria, dar nu am văzut nici un șef la fata locului doar 2,3 salariați fără vlaga și fără scule.
23 mai 2022, 08:08
Sondaj
Scapă FC Botoșani de retrogradare sezonul acesta?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„De obicei nu am emoții la tipul acesta de întâlniri. Dar astăzi am emoții pentru că sunt acasă. Eu sunt tot din Botoșani, aici m-am născut, aici am învățat, la Școala nr. 11 de pe Calea Națională și apoi la Colegiul AT ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.6021 lei
CHF
Francul elveţian
4.9593 lei
GBP
Lira sterlină
5.6180 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5035 lei
XAU
Gramul de aur
292.9991 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2327 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0799 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3593 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2051 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6612 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.2 o C
Dorohoi
13.4 o C
Bucecea
13.3 o C
Darabani
12.9 o C
Saveni
15.5 o C
Ştefăneşti
16.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.