Interviuri
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară

Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.

Ce mai poate face atunci un director interimar?


Cum mai poate redresa o societate comercială care nu reușește să factureze decât aproximativ o treime din apa introdusă în sistem?


Și, mai ales, câtă imixtiune politică există în actul de conducere care – nu-i așa? – teoretic ar trebui să fie unul bazat exclusiv pe criterii economice.


La toate acestea, dar și la multe altele, am încercat să găsim răspunsuri la Liviu Ștefan, director interimar al unității la care Consiliul Județean este acționar principal.

 

”Factura de energie electrică (...) ne duce chiar pe marginea prăpastiei”

 

Dle director, tocmai ați împlinit patru luni de când ați preluat conducerea societății, cum e? Ce ați găsit este mai dificil, mai bun, față de informațiile pe care le aveați inițial?

-    Au trecut patru luni, într-adevăr, eu am mai spus și anterior, știam că e o situație, hai să-i spun complicată ca să fiu mai lejer. Dar, situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară. Motiv pentru care noi depunem eforturi serioase ca să menținem pe linia de plutire operatorul regional. Sunt probleme mari, vrând-nevrând ajungem la celebra expresie „moștenire grea”, avem o datorie pe care e drept, am mai scăzut-o, la furnizori, în jurul a 10 milioane de lei. Am scăzut undeva cu 1 – 3 milioane. Ceea ce ne zădărnicește eforturile sunt creșterile galopante și complet necontrolate ale prețului de energie electrică. Eu când am venit prețul era cam de 419 lei/MW, acum foarte recent, de ultimă oră, noul nostru tarif de energie electrică este de 866 de lei. Cu alte cuvinte, am dublat factura de energie electrică, care, dacă tot vorbim de situații complicate, ne duce chiar pe marginea prăpastiei. Pentru, că în cifre, înseamnă o creștere a facturii de pe o lună pe alta cu aproximativ 500.000 de lei, iar față de iulie cu 1 milion de lei care înseamnă practic undeva aproximativ 20% din cifra noastră de afaceri.

 

Doar electricitatea...

-    Da.

 

Dar, vorbind de datorii la furnizori de vreo două milioane de euro... în afară de electricitate, unde mai sunt aceste datorii? Către cine?

-    La toți furnizorii noștri...

 


Spuneți-i pe cei mai importanți...

-    Furnizorii de substanțe pe care le folosim la tratarea apei, ”Apele Române” și mulți alții de o amploare mai mică, dar sunt mulți, vreo 40 de furnizori.

 


”Am avut de recuperat multe lucrări rămase din urmă, peste 100 de zone unde trebuia să refacem”

 


Toată lumea se întreabă de ce durează atât de mult remedierea unor avarii și mai ales, refacerea carosabilului după aceste intervenții. Ce le răspundeți?

-    Am avut o perioadă în care dura foarte mult pentru că, de fapt, nu făceam remedierile având în vedere că prestatorul nostru de astfel de lucrări întrerupsese orice colaborare, tot din motive de datorii, că uitasem să-l precizez. La un moment dat el reprezenta unul din marii creditori. Dar am deblocat-o cred că undeva la sfârșitul lui iulie, începutul lui august. Am avut de recuperat multe lucrări rămase din urmă, peste 100 de zone unde trebuia să refacem. Am început cu cele vechi, probabil mai știți și din discuțiile cu Primăria.


Știu că pe Împărat Traian s-a intervenit acum mai bine de trei săptămâni și încă nu este refăcut carosabilul...

-    Da, este adevărat. Și ei la un moment dat mai... probabil că nu prioritizează tot timpul lucrările noastre. Dar în principiu, având în vedere noul regulament al Primăriei în care avem la dispoziție 10 zile și având în vedere că am și primit o serie de amenzi pe tema neîncadrării în acest termen, următorul pas este să-i transferăm prestatorului aceste amenzi, în ideea că practic trebuie să ne ajute să ne încadrăm în acele 10 zile pe care ni le acordă Primăria.


Și ei probabil că o să vă spună: dle, dar trebuie să ne plătiți și voi la timp... nu? Ca să executăm și noi în termen.

-    La plăți, acum stăm ceva mai bine cu ei. Nu suntem la zi. dar suntem într-un grafic rezonabil.

 


”Chiar este imposibil să intervenim foarte prompt”

 


Până la carosabil, câte echipe de intervenții are efectiv SC Nova Apaserv SA?


-    Da, avem două echipe de intervenții, orașul este împărțit în două zone, să zic teoretic. În organigramă avem două echipe a câte 10 oameni. Așa cum știți, în orice organizație, la un moment dat sunt unii în concediu medical. Unii în concediu de odihnă, alții în recuperări sau orice alt tip de formă de odihnă, astfel încât în oricare din cele două echipe găsim maximum șase oameni, șapte să zic, la un moment dat. Ca urmare, având în vedere multitudinea avariilor pe care le înregistrăm, dată fiind rețeaua veche pe care o administrăm, chiar este imposibil să intervenim foarte prompt. Cu un astfel de număr de personal. Noi încercăm să le prioritizăm, să intervenim acolo unde este cu adevărat probleme mari, cum am avut acum vreo lună cu Împărat Traian, Bulevardul Mihai Eminescu, erau practic trei avarii mari care nu se vedeau. Pur și simplu scădea presiunea în sistem și nu știam de unde.

 

LIVIU STEFAN

 


Dar avem cât? Spre 400 de kilometri de rețea în municipiul Botoșani. Din această rețea cât a fost construită după Revoluție, adică să spunem relativ nouă?

-    Păi, după Revoluție ar trebui să precizăm mai exact, în ultimii 10 ani au fost două proiecte mari, a fost ISPA, program pre-aderare în care am reabilitat undeva la 65 de km de rețea și a mai fost POS Mediu în care am mai reabilitat undeva până în 20 km. Deci, cum am mai spus, avem undeva 80 de km refăcuți din aproximativ 400. Cu alte cuvinte, repet că nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum. În plus, chiar câteodată stăm cumva cu sufletul la gură să nu se întâmple o avarie pe aducțiunile mari de la Botoșani. Vorbim de conductele mari de transport care aduc apă de la Bucecea spre Cătămărăști, care de asemenea, au o vechime de peste 40 de ani care știm cu toții ce impact au asupra alimentării cu apă în caz de avarii. Niște conducte vechi, cu materiale...

 


”Am găsit acele celebre branșamente de plumb, care probabil au, nu știu, 60 de ani”

 


Dar cele mai vechi conducte din Botoșani cam de cât timp sunt? Cât de vechi sunt? Sunt mai bătrâne decât dvs.?


-    Da, da, da. A fost la un moment dat foarte mediatizată strada Codrului. Acolo a fost semnalată o lipsă de presiune și am săpat, am găsit acele celebre branșamente de plumb, care probabil au, nu știu, 60 de ani. Nu aș putea să spun exact când s-au făcut primele branșamente de plumb dar sunt foarte mulți ani. În plus, conducta de fapt nu mai exista, era doar o sită, motiv pentru care noi am înlocuit-o și i-am rebranșat pe fiecare pe care i-am găsit pe acolo. E foarte complicat din punct de vedere al vechimii rețelei.


De asta se și spune că nu ar exista o cartografiere exactă a rețelei din municipiu, cel puțin. Adică nu se știe 100% ce conducte avem.

-    Nu, 100% nu știm, dar totuși la nivel de municipiu Botoșani avem o situație. Chiar și o hartă în sistem GIS care este o unealtă foarte bună pentru noi la acest moment. În același timp, permanent noi „updatăm” harta aceasta în funcție de ce găsim la diverse avarii.

 

”Salariul mediu pe unitate este undeva la 4.000 de lei, brut, foarte puțin”

 

Pierderile sunt undeva la 60 – 70%. Această stare jalnică a rețelei este principala cauză a pierderilor ajunse la un asemenea nivel?

-    În limbajul, în terminologia utilizată în alimentația cu apă se vorbește de așa numite pierderi fizice care reprezintă scurgeri vizibile la suprafață sau direct în canalizare, cum mai știm. Dar sunt și acele pierderi prin nefacturare, hai să zicem cantități de apă nefacturate care înseamnă consumuri de multe ori, iar indulgent spus, neautorizate. E greu de dat o cifră exactă, cât e real, cât e neautorizat. Ce pot să vă spun, că la nivelul acesta de pierderi, dacă totul ar fi pierderi prin scurgere din conducte, ar cam trebui să vedem multe zone inundate. Prin urmare, noi să zicem că, nu aș vrea să folosesc șabloane, dar încercăm să ducem o campanie cât se poate de agresivă în ceea ce privește identificarea consumurilor neautorizate.


Asta voiam să spun și eu și am spus-o în nenumărate emisiuni, că dacă pierderile astea ar fi reale, ar trebui să avem o Veneție aici la Botoșani, și nu prea avem. Ceea ce înseamnă că se fură, dvs. evitați să pronunțați termenul, îl pronunț eu. Ați descoperit spălătorii, abatoare, vile cu piscină branșate ilegal, cu rețele paralele, cu bypass-uri?


-    Da, noi descoperim tot felul de cazuri. Cele mai dese sunt situații în care sunt echipamente de măsură cu intervenții neautorizate asupra lor. Mai găsim și bypass-uri, în sfârșit nu e o treabă simplă pentru că totul este sub pământ, sub asfalt, greu de identificat. Cert este că urmărim cu interes toți consumatorii așa numiți importanți ai noștri care contează cu adevărat în producție. Și chiar încercăm cu orice preț, monitorizăm, măsurăm, verificăm consumuri istorice astfel încât să creștem cantitatea de apă facturată. Este normal să creștem cantitatea de apă facturată pentru că doar așa putem depăși problemele astea imense financiare pe care le avem. Ca și costuri, ca și reduceri a cheltuielilor nu pot spune că nu putem face mai mult. Dar am ajuns la un nivel în care salariul mediu pe unitate este undeva la 4.000 de lei, brut, foarte puțin. La un număr mediu de angajați de 480, 4.000 de lei în ziua de azi știm toți ce înseamnă, e o demotivare a oamenilor, chiar și dezinteres de multe ori. Și din cauza asta, sunt convins că unica soluție este să ne creștem cifra de afaceri. Dacă nu regăsim cât mai mult în cât mai scurt timp, apa pe care noi cheltuim să o tratăm, o să avem mari probleme.

 

”Vom reorganiza cu siguranță societatea”

 

Asta voiam să vă întreb, realist vorbind, se poate salva această societate sau trebuie făcută iar alta nouă?

-    Nu, ipoteza a încă unui operator nou nu cred că mai e de actualitate, nu mai e posibil să se întâmple. Ca urmare singura soluție pentru ca județul Botoșani să aibă un operator de apă este ca Nova Apaserv să se pună pe picioare. Să se stabilizeze financiar.

 

Dar dvs. participați acum și la concurs pentru postul de director general. Ce ați scris, dacă se poate să ne spuneți cât se poate de succint în proiectul de management, astfel încât să salvați această societate?


-    Nu am ajuns încă la proiectul de management, am doar o declarație de intenție. Cu asta am început, cu creșterea veniturilor prin metodele pe care vi le-am enumerat, încercăm să găsim apa facturată, încercăm să reorganizăm, că până la urmă situația existentă, vrem, nu vrem, ne place să o spunem, nu ne place să o spunem, e creată tot de oameni. De acțiunile sau inacțiunile lor. Ca urmare, vom reorganiza cu siguranță societatea, mă refer la o structură organizațională, organigramă, posturi. Vom încerca să creștem ponderea personalului direct productiv, cei care efectiv lucrează la intervenții, la întreținere, la reparații. Încercăm pe cât posibil, pentru că nu e ușor, nu aș vrea să dau în derâdere, dar avem nevoie și de oameni de birou, dar principala noastră reorganizare se va efectua pentru creșterea personalului operațional. În același timp, nu putem mări cifra totală astfel încât probabil că unele posturi de pe zona neproductivă vor dispărea...


Și nu credeți că veți primi pentru fiecare post câte cinci telefoane de la oameni politici, când oamenii respectivi vor trebui să părăsească unitatea?

-    Prima soluție este să încercăm să distribuim, acolo unde este posibil, din zona de TESA, în zona de producție, pe cât posibil

 

LIVIU STEFAN DIRECTOR NOVA APASERV

 

 

”În perioada cât am stat eu aici director provizoriu, nu am perceput o influență politică pe zona asta...”

 

Dar vedeți dvs. vreun angajat care a lucrat vreo 10 ani, aici la hârtii, la sediu, să se ducă să-și pună cizmele și să intre în vreo canalizare?

-    Știți cum e, noi chiar avem o situație critică în momentul acesta. Nu cred că exagerez cu nimic. În situații critice doar cu măsuri aparent la fel de dure, se poate ieși.


Dar cât de mult vă încurcă faptul că mai mult sau mai puțin direct există o influență politică aici la Nova Apaserv? În adoptarea unor decizii, în adoptarea unor hotărâri care trebuie luate?

-    Nu știu, eu nu am perceput așa, în perioada cât am stat eu aici director provizoriu, nu am perceput o influență politică pe zona asta...


Nu v-a sunat niciun om politic?


-    Pentru că eu aș spune că, chiar avem o problemă cu operatorul regional în momentul acesta. Chiar avem probleme. Acum viitorul o să confirme sau o să infirme ceea ce am spus.

 


”Avem nevoie de oameni tineri, personalul e îmbătrânit, salariile sunt mici, datoriile mari”

 


O ultimă întrebare care este așa, mai mult o curiozitate personală. Dvs. ați mai activat aici la Nova Apaserv, ați ales să plecați și să reveniți. De ce ați ales să plecați și de ați optat pentru revenire?


-    Când am plecat, nu mai țin minte, aveam foarte mulți ani de operator de apă, probabil îmi doream să mai schimb ceva în carieră.


Aerul, nu apa, nu?


-    (zâmbește).. Da. Și după un periplu din ăsta mai în privat, ulterior iar la instituție publică, a apărut această provocare, ideea de a încerca, de a salva, hai să nu folosim cuvinte mari, de a face ceva bun pentru operatorul de apă, din perspectiva faptului că aveam ceva experiență, cunoșteam relativ bine sistemul. Am considerat că aș putea fi o soluție în momentul respectiv. Acum văzând ce am găsit pe aici, îmi dau seama că într-adevăr este o muncă grea de dus. Avem nevoie de oameni, avem nevoie de oameni noi, avem nevoie de oameni tineri, personalul e îmbătrânit, salariile sunt mici, datoriile mari. Nici nu știu punctele tari ale Nova Apaserv care sunt. Loialitatea personalului la unii care mai sunt...

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Două partide au preluat controlul companiei de apă după un concurs cu oameni „scoși din joben” și rezerve de lux
ACCES restricționat și index la distanță pentru clienții Nova Apaserv, se acceptă și fotografii pentru regularizare

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Competenți pe bandă rulantă, de la doamna menajeră..
1 noiembrie 2021, 09:53
Liviu Ștefan este ruda cu primarul Aurel Ștefan de la Vorona ??????
1 noiembrie 2021, 09:24
Tot secretul este legat de marile fonduri europene pe care le-a primit și le va primi in continuare-cca 200 mil euro- Nova ApaServ. De aici si dorinta de impune diferiti oameni de la partide in CA, in conducere si la birouri. Depistarea furturilor de apa este de importanta maxima pentru toti consumatorii de apa. Daca societatea ajunge din nou in faliment vor fi mari probleme pentru toti consumatorii. Nu se vor repara avariile la timp, pretul apei va creste de doua- trei ori s.a. Desemnati in conducere oameni pregatiti profesional, care au lucrat direct pe teren cca 10 ani si care sunt decisi sa reduca furturile de apa prin toate mijloacele legale: cititori de contoare, detectoare de apa, contoare suplimentare, politie, parchet, jandarmerie. Furtul de apa este o infractiune si odata depistat trebuie denuntat organelor de urmarire penala.
1 noiembrie 2021, 09:17
Interviul cu Liviu Ștefan doar la suprafață pare a reflecta realitatea. Livișor ,,uită” să ne spună că marile greșeli financiare au rezultat din ,managementul mizerabil al celor două proiecte cu finanțare europeană, când ani buni chiar acesta a fost șeful UIP , iar marele inginer Fetcu - șefuleț la Primărie în prezent, a fost ca și inexistent sau chiar a contribuit direct la această nenoricire. In plus, conductele mari pozate prin cele două proiecte se sparg în prezent pentru că materialul a fost de proastă calitate.Aceasta-i realitarea pe care Livișor a trecut-o sub tăcere.
1 noiembrie 2021, 08:32
Directorul se plânge prea mult și nu mai are timp sa se ocupe și de management. Face și el ce știe mai bine.
1 noiembrie 2021, 07:25
"Practic" directorul Ștefan nu înțelege și nici nu știe dacă va putea face ceva, pentru ca telecomanda este la Florin Turcanu.
1 noiembrie 2021, 07:05
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.8 o C
Dorohoi
-2.2 o C
Bucecea
-2.3 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-2.1 o C
Ştefăneşti
-5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.