Interviuri
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 

Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 

Cine este Doru Constantin?
 


Doru Constantin a fost în ultimii cinci ani un nume vehiculat prin ziare când se discuta despre societatea de termoficare a orașului. O funcție importantă în ierarhia SC Modern Calor SA, dar mai puțin vizibilă. 


Numele său a apărut din nou, însă de această dată asociat cu operatorul de servicii de apă și canalizare al județului. Din postura de președinte al Consiliului de Administrație și de la 1 februarie 2022, mai vizibilă și mai expusă public prin prisma responsabilităților sporite, dar și a problematicii ridicată de Nova Apaserv cu toate lucrurile (bune și rele) care decurg din activitatea prestată. 

 

Cum a ajuns la Botoșani, cât a contat (sau nu) carnetul de partid, de ce era nevoie de un om din exterior să analizeze atent lucrurile din interior? Sunt întrebări la care erau necesare răspunsuri într-un foarte larg orizont de așteptare pentru botoșăneni. 

 

Doru Constantin a răspuns, în exclusivitate, pentru Botoșăneanul.

 


Să-mi spuneți, vă rog, cum a început relația dvs. cu Botoșaniul. Când ați avut primul contact și în ce context?


-    Procedura de selecție pentru Consiliul de Administrație (CA) de la Modern Calor. Deci, acolo a fost primul contact pe această parte.

 

Și în ce context? Cum ați ajuns de la București la Botoșani, în nordul țării, la o distanță de aproximativ 450 de km?


-    Cam asta este distanța, pe un sens (râde, n.r.). Era o procedură de selecție pe partea de CA de la Modern Calor. Modern Calor este o societate similară cu CET Govora, societatea din care eu veneam. Mult mai mică, dar practic sunt aceleași produse, deservesc aceiași beneficiari, exceptând partea de zonă industrială, care nu există în Botoșani. Și am participat la acea selecție.


Dar cum ați auzit de acea selecție?


-    Sunt publice. Sunt publice, lucrând în sectorul energetic știam, pentru că la vremea respectivă mai erau câteva CET-uri în țară care funcționau. Între timp și CET Govora a intrat în insolvență și cred că în insolvență este. Dar nu știu la ora actuală câte sunt funcționale și câte în insolvență, exceptând Modern Calor.

 

„Nu sunt membru de partid”


Deci, spuneți dvs. că ați văzut un anunț cu un concurs și v-ați decis să vă depuneți candidatura și să participați. Și nu v-a descurajat distanța mare?


-    Nu. De ce? Avem o țară frumoasă. Mai ales că vii cu mașina... exceptând drumurile. De fapt, stați, DN2 e chiar foarte bun. Până aproape de Roman e chiar bun, nu cred că putem vorbi despre un drum prost aici. 


Vă întreb direct, politicul a avut legătură...


-    Nu.

 

...cu participarea dvs. la concursul de la Modern Calor?


-    Nu, nu, chiar o spun cu toată seriozitatea că nu.


Sunteți membru PSD?


-    Nu, deci, din nou, nu. Nu sunt nici PNL, nici USR, nici nu știu... Mai sunt AUR, verde... nu. 


Vă întreb aceste lucruri deoarece au existat o serie de zvonuri la Botoșani cum că dvs. ați fi fost „plantat” aici, la Botoșani, pe un asemenea post de liderii PSD de la nivel central. Știindu-se că astfel de posturi prin consilii de administrație sau...


-    E prima oară când aud așa ceva...

 

...Deci infirmați aceste zvonuri?

 

-    Bineînțeles. Cred că atunci când am venit eu la Modern Calor, dacă nu mă înșel, primar era dl Flutur. Și cred că în primul mandat de la Modern Calor, în patru ani, o singură dată am vorbit cu dânsul, punctual, pe nu știu ce investiții, pe partea a doua de fonduri europene, ceea ce au și depus acum. Nu, de fapt sunt sigur că nu am vorbit decât o singură dată și atunci doar așa... M-a întrebat ce a făcut CA și cu ce ajută pe partea de fonduri europene. 


Și cum vă explicați că ați avut doar o singură discuție cu dl Flutur care era liberal și este liberal?

 

-    Nu știu, nu pot să spun un punct de vedere. Poate omul a văzut că acolo treaba merge și dacă merge, nu întrebi, nu? Când vezi că se mișcă lucrurile. Același lucru pot să-l spun și despre dl primar Cosmin Andrei, care păstrează legăturile instituționale, vorbește cu președintele CA-ului sau cu directorul general. Deci, dacă e vreo problemă, dar pe partea aceea nu cred că sunt probleme. Acolo e nevoie de retehnologizare într-adevăr și sunt bani de care are nevoie societatea la ora actuală. De stabilizare pe partea de costuri de gaze dar și furnizarea de energie electrică a fost un preț bun și a compensat într-un fel partea asta. 

 

„În CV nu scrie tot ce fac”

 


Să ne întoarcem în prezent. Dvs. sunteți licențiat în Drept și aveți un master în management și marketing în Afaceri Europene. 


-    Undeva prin 2007...


Cariera v-ați început-o la CET Govora care e corespondentul lui Modern Calor de la Botoșani, iar de la termie ați făcut trecerea la servicii de apă și canalizare. Cum ați ajuns să faceți trecerea asta? Că nu prea are legătură termia cu apa și canalizarea.


-    Se poate ca, cei care au gândit o dezvoltare a județului și a societăților, să caute oameni care cât de cât vor să facă management și atunci să creadă că există persoane care vor să aducă plus valoare acolo unde își desfășoară activitatea. Aceasta este răspunsul pe care pot să-l dau. Până la urmă, principiile de management se aplică în orice domeniu în care lucrezi. La ora actuală mai sunt înscris la un master, am beneficiat de partea cu pandemia și am zis: haide, să mai fac ceva, Antreprenoriat și management strategic în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, pe care-l termin vara asta, după doi ani. Deci studiile merg în continuare, în CV nu scrie chiar tot ce fac pentru că nu trebuie să fie nici foarte stufos și nu sunt prinse nici toate locurile de muncă unde am lucrat. Tocmai de chestia asta, oricum cred că are șase pagini la ora actuală.


Ar trebui să-l reactualizați atunci.


-    Da, va trebui reactualizat puțin, dar am zis că reactualizez în momentul în care poți să spui că s-a finalizat perioada studiilor sau un loc de muncă, sau închei o etapă și deschizi alta. 

 

 

 

”Feedback-ul din teritoriu era foarte prost”

 

În regulă. Sunteți în prezent președintele CA de la Nova Apaserv și totodată dețineți și funcția de director adjunct în cadrul companiei. Care vă sunt atribuțiile mai exact, după reorganizarea aceasta a organigramei?

 

-    De fapt, direcția se numește Direcția Dezvoltare. Și atunci tot ce înseamnă investiții, achiziții, parte comercială, relații publice, birou unic, va fi pe partea aceasta. Să încercăm să creăm o imagine bună. Iar partea de operațional va rămâne la inginerul șef. De fapt, rămâne la inginerul șef. S-au spart un pic direcțiile alea, pentru că, cred că pe vechea organigramă departamentul comercial avea și producția. Ceea ce nu mi s-a părut OK și atunci am zis: haideți să departajăm un pic, în sensul în care producția / operaționalul, să facă numai partea asta și să vină la partea de dezvoltare și să ceară fondurile de care are nevoie, să asigure furnizarea apei în cele mai bune condiții. 


V-ați pus și dvs. amprenta pe noua viziune, în modul în care s-au reașezat serviciile, direcțiile din cadrul companiei?


-    Bineînțeles că au fost toate persoanele implicate, CA, directorul general. Practic, viziunea este a directorului general, pentru că el trebuia să vină cu un plan de management în care să aibă o viziune și să o gândească. Iar CA-ul întotdeauna a ținut aproape, a fost și un expert pe resurse umane care a ajutat la întocmirea documentelor, inclusiv acum la fișele de post pe partea de top management. Se lucrează, vor fi și acelea întocmite, luna aceasta cred că ar trebui să primim documentele, să le distribuim mai departe în cadrul societății. Dar viziunea organigramei este a directorului general, iar CA a fost aproape. 


OK. Cu ce strategie veniți dvs., ce vă propuneți să îmbunătățiți în cadrul societății, ce planuri aveți pentru a îmbunătăți imaginea companiei, așa cum ați spus mai devreme? Sau, mai direct, cum intenționați să vă justificați salariul de director adjunct și indemnizația din postura de președinte al CA?


-    Nu mai este, indemnizația de la CA nu mai este pentru că se transformă postul în administrator executiv și este o singură indemnizație. Rămâne indemnizația de director general adjunct, cea de administrator nu se mai acordă. Strategia. Ce am zis? Schimbăm gândirea în primul rând. Trebuie să fim deschiși pentru că oferim un serviciu public. 


Dar ce gândire ați găsit aici, de spuneți că e necesară a fi schimbată?

 

-    Cum spuneam... era o delăsare, un dezinteres. Nu generalizez, nu zic de tot ceea ce era în societate. Dar feedback-ul din teritoriu era foarte prost. Lumea care suna... întotdeauna relațiile publice sunt cele mai dificile. Lucrul cu oamenii este cel mai dificil. Pentru că, și cel care stă la ghișeu are poate zeci sau sute de persoane care vin zilnic pe acolo. Și la un moment dat poate fiecare om are problemele lui, poate un singur răspuns mai răstit, creează o rumoare în partea cealaltă. Și lumea zice: ia uite, m-am dus acolo și e o persoană care e rea. Dar asta e o excepție, informațiile erau generalizate, că te duci și primești răspunsuri negative. Faptul cum mi-ați spus că nu citesc contorii, ani de zile în care nu se duc în teritoriu. Sau dacă citesc nu înregistrează cum trebuie sau nu declară. Dezinteres total. Cam asta era imaginea scoietății, cam asta este și la ora actuală imaginea societății. Noi asta încercăm să schimbăm, prima oară imaginea. În al doilea rând, să ne asigurăm fondurile necesare de a achita niște salarii decente, de a ne achita toți furnizorii și în al treilea rând să facem dezvoltarea respectivă pe partea de a avea acele utilaje necesare în care să nu mai stai, să ceri la altul, să ai contracte de închiriere. Adică să dispui de un patrimoniu propriu care să-ți dea voie să faci aproape orice intervenție de care ai nevoie. Dacă este nevoie. Sunt proiecte cu fonduri europene în derulare, care vor fi în derulare. Se discută despre un proiect mare pe POIM de câteva sute de milioane. Adică, deschidere ar fi. Trebuie să și putem. Și noi trebuie să aducem societatea în punctul în care spunem: putem să facem lucrul acesta. Asta este gândirea. Pleci de la bază. Și să asigurăm... Începem cu contorizarea. Până la urmă problema mare a societății pe partea de pierderi, aceste consumuri care nu sunt înregistrate, care nu-ți apa, sau care să vină o dată la un an sau doi ani, citește cineva un apometru și-ți face o recalculare. Asta nu trebuie să existe.

 

”În orice locație unde s-a pus un apometru nou a existat o creștere a consumului”

 


Dar ideea asta ar fi fezabilă, din câte știu eu era necesară o sumă de undeva la 1 milion de euro, cred, pentru această contorizare de care faceți vorbire. 

 

-    Da, este o sumă destul de mare de care avem nevoie și este urgentă. Dar hai să zicem așa, să ne bucurăm că astăzi primim banii sau facem rost de 1 milion de euro. Cu care cumpărăm câteva mii de apometre, da? Putem să le punem acum? În momentul acesta de pe o zi pe alta? Nu. Sunt niște echipe care, discutând cu responsabilii de pe partea asta am descoperit că există voință și oamenii își doresc să facă ceva. Și cred că la ora actuală, cu oamenii pe care-i avem, am putea să punem undeva la 10 apometre pe zi. Punctual, pe anumite locații. Ceea ce ar duce la 50 de apometre pe săptămână și undeva la 200 pe lună. Nu o să fie 200, dacă le avem vor fi 170 pentru că nu e sigur că totul va merge ceas, că totul va fi brici. S-ar putea să fie probleme, într-o parte, în alta, și atunci să nu fie numărul acela. Dar trebuie să plecăm de undeva. Și atunci ne-am gândit, dacă noi putem să punem 200 de apometre într-o lună, trebuie să avem bani pentru 200 de apometre. Deci acel milion de euro nu mai este dintr-o dată. Este gradual. Și atunci plecăm pe partea aceasta. Ce înseamnă un apometru? Haideți să luăm acest istoric de câteva luni încoace. În orice locație unde s-a pus un apometru nou a existat un consum, o creștere a consumului. Nu cred, s-ar putea să fie, dar eu nu știu de locații unde nu au fost creșteri pe consum. Ceea ce înseamnă că, dacă mergem pe o medie de 10 mc, acel apometru se amortizează în maximum  5 – 6 luni. După 6 luni îți aduce un plus. Orice investiție pe care eu aș face-o acum pe apometre, aceste apometre cheltuite într-o lună, în 6 luni sunt amortizate. Dacă fac eu investiția. Mai sunt și cetățeni care ei trebuie să-și facă apometrele lor. Sunt acele verificări metrologice unde am aflat că sunt liste până în 2024. Toată lumea așteaptă să faci și tu ceva, tu vrei să faci, dar trebuie să și poți oferi mai departe. De asta zic, o contorizare se pare că aduce plus valoare. Sunt și situații în care a scăzut consumul, dar nu la noi, în alte zone, la alți operatori regionali. Dar acolo nu sunt pierderi pe zona respectivă, au contorizat totul de așa natură și au schimbat rețele încât nu mai sunt pierderi. Și atunci pentru societate, chiar dacă a scăzut consumul, pentru că nu a mai înregistrat pierdere, e benefic, nu? Aici trebuie să ajungem, contorizând, schimbând acolo unde putem, reabilitare de rețele prin fonduri europene și atunci în momentul în care se vor finaliza aceste investiții putem să spunem, dacă nu se întâmplă ceva negativ pe parcurs, că vom duce societatea acolo unde trebuie. 

 

Înainte de interviu, mi-ați vorbit puțin și de sediul secundar al operatorului, cel din bulevardul Mihai Eminescu

 

-    Acela este sediul principal al operatorului, acela este sediul societății, de pe bulevardul Mihai Eminescu. Acesta este, să spunem...


Cel secundar, doar că arată mai bine....


-    Doar că arată mai bine. Vrem să-l modernizăm și pe acela pentru că e interfața cu publicul. Și din câte am înțeles, s-ar putea să reușim să-l facem pe fonduri europene printr-un program european pe reabilitarea clădirilor aflate în patrimoniul instituțiilor publice. Vom vedea dacă vom reuși pe partea asta, dar oricum nu se va mai putea să stea așa, dacă nu vom găsi fonduri externe, trebuie să găsim fondurile noastre să reabilităm un pic acea clădire pentru că nu este OK. Adică haideți ca toată lumea să lucrăm în curat, și într-o parte și în cealaltă. 


Alaltăieri ați avut o întâlnire cu sindicatele, pe fondul unor nemulțumiri salariale. Ați reușit cumva să capacitați angajații pentru următoarea perioadă până când veți avea resursele financiare necesare pentru a mai crește din salarii?


-    Eu am descoperit o dorință din partea sindicatului de a fi bine, dar în același timp sindicatul întotdeauna cere. Împreună cu directorul general, am avut discuțiile cu sindicatele, au fost și de la resurse umane și d-na contabil șef, dl inginer șef. Și cred eu că am putut să deblocăm această situație la ora actuală, chiar dacă nu era blocaj. Dar până la urmă sunt salariile mici în societate și-i înțeleg și noi asta încercăm să facem, să fie bine. Ce am deblocat? Uite se oferă acele tichete de vacanță eșalonat, care anul trecut nu s-au dat. Și au început să se dea. Există bunăvoință din partea conducerii, credem că va fi deschidere și din partea salariaților, să putem să lucrăm toți ca o echipă pentru că până la urmă, noi asta ne dorim. Tot ce înseamnă salariat la Nova să fie o echipă și să putem să mergem mai departe. Da, din ce am înțeles feedback-ul a fost bun, drept dovadă că nu avem rumori, nu avem nemulțumiri. Întotdeauna o să existe acea persoană nemulțumită, întotdeauna va fi cineva care vrea mai mult, dar haideți să le facem gradual: atât se poate, analizăm pe fiecare sector în parte. E o reorganizare a societății, apar niște discrepanțe cu o persoană care se mută de la un serviciu de pe vechea organigramă, la un serviciu pe noua organigrană. Descoperă că are un salariu la serviciul la care s-a mutat, mai mic decât persoanele din cadrul serviciului respectiv. Și atunci trebuie să facem și aceste discrepanțe să dispară. Nu poți să faci totul peste noapte, ușor-ușor vom reuși. Dar ca să ajungem să facem toate lucrurile trebuie să ne crească și încasările. Aici trebuie să ajungem. 

 

”Eu nu am cerut mașină de la unitate, eu merg cu mașina personală”

 


Și o ultimă întrebare: v-ați stabilit la Botoșani sau faceți în continuare naveta de la București?


-    În ce sens m-am stabilit, dacă mi-am...?


Dacă aveți o locuință...

 

-    Nu am cumpărat o locuință....

 

Nu, să închiriați, că de cumpărat cred că e mai greu. 


-    Fac naveta săptămânal, în weekend merg acasă la București, în timpul săptămânii stau în Botoșani și descopăr Botoșaniul, pentru că merg mult și în teritoriu. 


Și cine suportă costurile pentru navetă?


-    Doar partea de cazare e la societate, naveta este navetă. 

 

O suportați dvs. 

-    Da


Și se merită efortul profesional de a face naveta pe o distanță atât de lungă?


-    Profesional, da. Am și varianta de a veni cu avionul. Nu voi veni numai cu mașina personală, o să vin și cu avionul. La ora actuală, nu știu dacă ați aflat, dar eu nu am cerut mașină de la unitate, eu merg cu mașina personală. Tocmai pentru a vedea cum răspund oamenii, să vadă că se pot face lucrurile și altfel. Dar o să vedem, le luăm în timp. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Gata negocierile și pentru ultimul șef de la ”Apă”. Drumul de la director la... director

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
”Se discută despre un proiect mare pe POIM de câteva sute de milioane.” De aici efortul de a veni de la Bucuresti saptamanal. Tortul va trebui impartit si omul la asta se pricepe pentru acest scop a fost trimis. In rest un discurs stufos al unei persoane care nu cunoaste nimic privind captarea, tratarea, transportul, distribuirea apei potabile.
20 februarie 2022, 14:30
Este ,,greu' la Botosani sa dezintegrezi o caracatita a unui sistem inradacinat doar sa-si ia salarii grase asa cum e Nova Apaserv.In Botosani tevile de apa sunt varza motiv pentru care saptamanal avariile inunda strazile.Inspre Flamanzi o conducta din azbociment interzisa in UE transporta apa dar vara nu mai ajunge la destinatie umpland piscinele de pe traseu irigand gradinile si solariile de pe traseul conductei E58 din zona Zosin sau plecand cu prioritate in bazinul de la Cosula.Sunt ferm convins ca cei mentionati mai sus nu detin apometre.Pe tronsonul de la Lebada (fostul Duomat) pana la intrarea in padure spre Zaicesti mereu e apa si inundatie datorita magistralei sparte inca de la infiintare care creeaza inundatia si lacul din dreapta.Una peste alta directorul apelor de la Bacau anunta ca barajul care aprovozioneaza jud.Botosani mai detine apa pentru aprox.3-4 ani apa in baraj fiind de vre-o 2-3 m apa in rest totul e mâl.Situatia e varza si pe conductele metalice gaurite de pe alimentarea de la Stanca Costesti.La Botosani nu s-a inventat forarile de mare adancime respectiv 500-600m unde puritatea apei este de 99.9%.Un singur put forat la Flamanzi Copalau....la bazinele principale ar compensa lipsa de apa de la Botosani cu costuri mult mai mici decat schimbarea magistralei si schimbarea sursei de apa.Simplul exemplu este fosta industrie a Bucurestiului care a functionat numai cu surse de apa subterane si foraje de mare adancime Speram ca poate domnul Doru Constantin sa le deschida mintile blocate celor de la Nova Apaserv.
19 februarie 2022, 11:17
E trist ca in tot Botosaniul nu s-a gasit un specialist care sa conduca aceasta societate. De neinteles este si existenta celor doua sedii. De ce nu se renunta la unul? Cati din cei 518 angajati ai societatii sunt muncitori (calificati sau nu) si cati TESA?
18 februarie 2022, 16:45
asta e viata, Relu Tarzioru face cartile, Botosaniul nu are oameni....prosti mai suntem...
18 februarie 2022, 11:47
In ziarul adevarul din data de 23 aprilie 2019 scrie ca Botosaniul a primit fonduri europene in valoare de 300 mil euro pt canalizare etapizat .Ar face bine sa caute banii si sa ne puna canalizare .S a pus pe atunci canalizare pe la poarta la anumiti domni si restul banilor au disparut si stau cetatenii din marginea orasului cu wc dupa casa in mileniu trei.
18 februarie 2022, 08:50
S-au terminat cu specialiștii din Botoșani care sunt în masura sa conducă societstea iar acum partidul prin Târzioru a importat unul fără job din indepartare. Va avea o misiune grea acest director, va trebui sa-i pună la munca, sau sa-i dea afara din societate pe cei angajat pe baza de buletin pe vremea Împăratului Țurcanu. Spor la treaba !!!!!!!!
18 februarie 2022, 08:25
Ha ha ha , în 4 ani de mandat pe o funcție inventata politic special pentru personajul din interviu, sper ca "va descoperi" județul Botoșani. Inschimb nu cred ca va reuși "sa descopere" toate avariile, toate problemele de infrastructura ale operatorului. Dar de fapt nici ca-l interesează acest lucru , pt ca din avion oricum nu poți tine legătura telefonic cu personalul de intervenție și apoi pana ajunge dansul de acasă, din Oltenia, la locul de munca, avariile vor fi monitorizate și reparate tot de botoșăneni. Deci, concluzia este unii cu funcțiași fraierii cu munca.
18 februarie 2022, 08:09
Sondaj
Scapă FC Botoșani de retrogradare sezonul acesta?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„De obicei nu am emoții la tipul acesta de întâlniri. Dar astăzi am emoții pentru că sunt acasă. Eu sunt tot din Botoșani, aici m-am născut, aici am învățat, la Școala nr. 11 de pe Calea Națională și apoi la Colegiul AT ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.6021 lei
CHF
Francul elveţian
4.9593 lei
GBP
Lira sterlină
5.6180 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5035 lei
XAU
Gramul de aur
292.9991 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2327 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0799 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3593 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2051 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6612 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.6 o C
Dorohoi
12.9 o C
Bucecea
12.9 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
15.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.