Ştiri
Miruna, Șteff și Ramona: Fetele de diamant ale Botoşaniului la Diploma Show, festivalul noii generaţii - GALERIE FOTO

Eveniment de anvergură organizat între 7 și 16 octombrie, la București, Diploma Show este festivalul dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri români.

Diploma Show se desfășoară la Combinatul Fondului Plastic din București. Ediția a IX-a a festivalului este și una dintre edițiile cu cel mai mare număr de lucrări și artiști prezentați publicului larg până acum.

 

Organizată de The Institute, această ediție grupează un mix de lucrări ce oferă o experiență completă de artă contemporană pentru publicul larg.

 

 

Show cu... lucrarea de diplomă

 

Anul acesta, expoziția face cunoștință comunităților creative și publicului general cu 128 de artiști, arhitecți și designeri și cu cel mai elaborat proiect realizat în anii de studiu: lucrarea de diplomă.

 

Creații a căror inspirație s-a născut din experiențe personale, teme sociale sau provocări globale, pe care tânăra generație le explorează și translatează prin tehnici și metode de lucru tradiționale și noi. Fiecare lucrare spune o poveste personalizată, comunică într-un limbaj accesibil cu publicul și oferă o experiență de vizitare intimă și interactivă în circuitul celor 5 spații expoziționale.

 

Diploma Show devine astfel nu doar locul de întâlnire, ci și punctul de lansare și promovare a noilor talente, într-un eveniment unic în care aceștia își pot prezenta lucrările publicului larg și profesioniștilor din lumea artistică din România, transmit organizatorii evenimentului.

 

 

Diploma Show: Miruna Buză - Centru alternativ de performanță în artă în vechiul port din Amsterdam

 

 

 

 

Pentru foarte mulți dintre botoșăneni, Miruna Buză înseamnă mai ales muzică și X Factor. 2014 a fost anul în care a triumfat în marea competiție de talente, vocea ei a fost aplaudată, apreciată, a stârnit chiar dispute. Și nu gratuit. Pentru că, orice s-ar spune, Miruna Buză este un fenomen. O voce excepțională care a atras atenția de la început prin amplitudine, tehnicitate, acute greu de atins pentru orice artist. Și, pe lângă toate, o elevă de 10, olimpică, strălucitoare în ale matematicii și nu numai. Plus un copil foarte disciplinat în tot ce înseamnă program, termene, concursuri etc. Dar și foarte talentată în culoare, lucrările sale excelând prin finețea detaliilor, o creativitate specifică.

 

Cu toate acestea, Miruna Buză nu a urmat o carieră artistică, deși se întoarce la muzică ori de câte ori i se face dor. A ales arhitectura. A studiat în București și în străinătate (Amsterdam). Iar acum se află la un pas de a trece într-o nouă etapă a vieții sale: cea a arhitectului profesionist.

 

Miruna este proaspăt absolventă a Facultății de Arhitectură din București. Încă din primii ani de facultate, și-a afirmat latura artistică în numeroase proiecte, prin intermediul cărora a încercat să îmbine inovația conceptelor artistice cu pragmatismul meseriei de arhitect.

 

Lucrarea selectată la Diploma 2022: Centru alternativ de performanță în artă în vechiul port din Amsterdam

 

 

 

Potrivit organizatorilor evenimentului, proiectul își îndreaptă atenția către o fostă zonă puternic industrializată, un sit abandonat la începutul anilor 70, care a devenit casă pentru comunitățile de squatteri, ce ulterior au intrat în conflict cu autoritățile. Situl proiectului a fost salvat de la dezvoltările capitaliste în urma numeroaselor proteste organizate de localnici. Terenul este momentan unul controversat, iar proiectul propune RE-cuperarea sa.

 

Răspunsuri responsabile față de mediu stau la baza propunerii. Materiale locale, cu o amprentă de carbon scăzută, au fost folosite cu orice ocazie. Mii de containere ruginite sunt aruncate anual în gropile de gunoi din jurul orașului port. Proiectul propune RE-folosirea acestora.

 

Fiind cel mai mare spațiu verde pe o suprafață de câteva mile, situl va deveni un punct de atracție pentru artiști, vizitatori, turiști, ajutând astfel comunitatea artistică să înflorească. Amprenta la sol a clădirii este redusă la minimum iar vegetația este lăsată să crească incontrolabil. Acesta este procesul RE-sălbăticirii.

 

Miruna Buză a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", Facultatea de Arhitectură (Coordonator: Prof.dr.arh. Dorin Ștefan)

 

 

 

Diploma Show: Șteff Chelaru - Lecții despre iubire și creier (de Alina Grigore)

 

 

 

 

Născută în Botoșani, Șteff Chelaru, după ce a absolvit Moda la Facultatea de Arta Decorativă și Design, UNArte, București, atât licență, cât și master, a ales un drum ușor diferit decât cel pe care îl făcuse timp de 5 ani, acela de scenograf. Astfel că a terminat și scenografia la UNATC.

 

Șteff Chelaru a absolvit Liceul de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani. A fost bursieră şi voluntar (Centrul Comunitar Generaţii) în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României (Tinere Talente 2016 şi Tinere Talente 2017). Despre Șteff Chelaru se spune "a căpătat o experienţă consistentă care a contribuit la formarea ei profesională şi artistică, rezultând un stil personal şi distinctiv". A câștigat Marele Premiu al concursului #fashionFANatic2017 cu cea de a doua colecţie personală „REGENCY” şi, precum și la concursul “Artele spetacolului şi arte vizuale” cu proiectul „Tradiţie”, Proiect UE 2017.

 

Ne amintim de colecția Regency, semnată de Șteff Chelaru, care reflectă în totalitate tema "regi", oameni care şi-au păstrat valorile de-a lungul timpului.

 

Lucrare selectată la Diploma 2022: Lecții despre iubire și creier (de Alina Grigore)

 

 

 

În conceptul ei scenografic, Șteff Chelaru s-a inspirat de la Bill Viola, un artist contemporan american a cărui expresie artistică depinde de tehnologia actuală, a sunetului și a imaginii din noile media. Un al doilea artist care a inspirat-o este Josef Svoboda, scenografia spectacolului “Faust”, de la Teatru Piccolo, montat de Giorgio Strehler în anul 1990. Șteff Chelaru propune confecționarea unui tavan care are dimensiunile unei terase clasice, dar care îți dă un sentiment de plutire. Și-a dorit ca o suprafață din decor să-i transmită ritm, armonie și echilibru. Pentru ca acest tavan să prindă viață, să aibă un dinamism controlat a folosit ventilatoare clasice pe care le-a poziționat între tavan și ștangă, la un unghi de 45 de grade și prin diferite situații de lumini, pentru a evidenția ideea dorită, ne spun organizatorii.

 

Șteff Chelaru a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", Facultatea de Teatru – Scenografie (Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Ana-Maria Nistor & Prof. Univ. Dr. Imelda Manu)

 

Citește și Șteff Chelaru şi povestea costumului elisabetan de la Festivalul Internațional Shakespeare: A fost o experiență foarte bogată în emoții

 

 

Ramona Bizbac: O poveste personală autentică

 

 

 

 

Ramona Bizbac are 21 de ani și s-a născut în județul Botoșani. Ea experimentează permanent diferite domenii artistice precum teatrul, muzica și dansul.

 

Linia creată de Ramona Bizbac intrigă și fascinează deopotrivă, este provocatoare și totodată ”cuminte”, într-o cumințenie artistică ce își are rădăcinile acasă, în Botoșaniul copilăriei.

 

A absolvit Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, unde a activat și în trupa de teatru Drama Club. După liceu a urmat Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design), în cadrul Universității Naționale de Arte București. Facultate care i-a deschis alte drumuri: în septembrie a reprezentat România la Mittelmoda – Milano, unul dintre cele mai mari concursuri de modă internaționale.

 

Pe parcursul anilor de studiu la Departamentul Modă UNArte a dezvoltat un proiect de modă bazat pe reciclare și sustenabilitate.

 

“Mă aflu în mijlocul unui câmp copt, auriu, aud sunetul care trece de la o notă la alta, acum suspină, imediat urlă. Simt fiecare mic dezastru, de la un mușuroi de furnici dărâmat până la spicele care se usucă, toate au o cadență, fiecare arpegiu care stă în bătaia vântului surprinde un haos unic.”

 

 

Lucrare selectată la Diploma 2022: RAM

 

 

 

RAM este o colecție autobiografică, care face trimitere la imagini din memoria autoarei, la legătura ei cu natura și cu locul din care provine. Transpunerea pieselor și accesoriilor colecției se concentrează pe abordarea slow-fashion și include țesături realizate la războiul tradițional , intervenții asupra țesăturilor, suprafețe croșetate hand-made cu fire naturale, organice și accesorii sculptate în lemn.

 

Ramona își dorește să transmită privitorului o poveste personală autentică, o experiență alternativă viabilă la fast-fashion.

 

Ramona Bizbac a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design (Coordonatori: Lect. univ. dr. Alina-Maria Griga)

 

Citește și Ramona Bizbac, tânăra din Botoșani invitată la cel mai mare concurs de modă din lume: Sunt personajul principal în propria poveste

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Farul Constanța – FC Botoșani, CATASTROFĂ pentru Botoșani: 8 - 0 într-un meci în care jucătorii lui Hagi s-au distrat pe teren
Farul Constanța – FC Botoșani s-au întâlnit duminică în etapa a 19-a din  Superliga. Elevii lui Hagi au reușit scorul campionatului: 8 - 0.
Daniela Șfaițer, atunci când se stinge însăși viața 
Era vara anului 2015, îmi amintesc ca acum... Eram undeva prin apropierea gării când îmi sună telefonul:-    Bună ziua! Sunt Daniela Șfaițer, aș vrea să vorbim câteva minute.
Daniela Condurache așa cum nu ai mai văzut-o: S-a luptat cu Șelly, Horia Moculescu, Dorian Popa și Damian Drăghici – FOTO&VIDEO
De la muzica populară la jocul minții. Și nu doar că a avut o prestație onorabilă, dar a reușit să creeze și bună dispoziție în fața unuia dintre cei mai cunoscuți prezentatori din România.
DURERE fără margini: Botoșănean de 22 de ani mort într-un accident de muncă în Belgia, abia se logodise
Crăciunul va fi trist în acest an pentru o familie din Botoşani.
A lovit un copil, apoi a mutat mașina de la locul accidentului
Șoferul de 31 de ani a încercat să ascundă fapta, mai ales că urcase la volan în stare de ebrietate.
Mașină oprită în trafic cu focuri de armă, CINE se afla la volan
Polițiștii botoșăneni au reușit să oprească autoturismul abia după ce au executat mai multe focuri cu arma din dotare.
S-a trezit cu Poliția la ușă: Zeci de cartușe ridicate din casa unui botoșănean
Persoana percheziționată nu  era autorizată să dețină arme letale sau neletale și nici muniție aferentă acestora.
IN MEMORIAM Daniela Șfaițer: Așa mi-au spus toți preoții, că eu sunt lăsată să dau
Mamă, soție, femeie de afaceri. Dar mai presus de toate un om bun. Așa a trăit Daniela Șfaițer. În această dimineață, inima ei a încetat să mai bată, vestea căzând ca un fulger peste toți cei care au cunoscut-o și au iubit-o.
IPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul vor sluji de Sfântul Nicolae în două mănăstiri din Botoșani
Mitropolia Moldovei a făcut publice evenimentele ce vor avea loc în Arhiepiscopia Iașilor, în perioada 4-10 decembrie 2022.
Educația ne unește: Elevii din Botoșani au marcat Ziua Persoanelor cu dizabilități – GALERIE FOTO
Fiecare copil este unic şi îşi are propria sa valoare, indiferent de problemele pe care le prezintă în procesul de învăţare şcolară.
Cătălin Silegeanu: Începe cursa cadourilor, iar primarii nu ratează ocazia de a-și face reclamă pe banii cetățenilor
Perfidia atinge cote maxime când aleșii își asumă pe persoană fizică merite necuvenite, simulând generozitate și grijă față de comunitate, spune omul de afaceri Cătălin Silegeanu.
Drama pensionarilor CAP-iști din Botoșani: 'O să murim în beznă ca niște câini'
Cei mai săraci pensionari din România trăiesc în Botoşani, mulți dintre ei fiind foști CAP-iști care abia își duc zilele.
Un botoșănean a plecat să-și viziteze mama și când s-a întors îi ardea casa
Un bărbat de 54 de ani a ajuns la spital cu arsuri după ce în casa sa s-a produs un incendiu. S-a întâmplat în această seară, în localitatea Dângeni.
Bărbat rănit după un impact TIR – Peugeot, câmpul s-a umplut de cereale – FOTOGALERIE
Un bărbat în vârstă de 84 de ani a fost rănit după ce autoturismul Peugeot pe care îl conducea a intrat în coliziune cu un camion înmatriculat în Republica Moldova. Evenimentul s-a produs în această după-amiază, în localitatea Santa Mare.
Când dragostea pentru cafea se întâlnește cu pasiunea pentru mașini retro: La Camionnette, o cafenea altfel deschisă la Botoșani – GALERIE FOTO
(P) Deseori se spune că, pentru a te simți împlinit în viață, este indicat să lucrezi într-un domeniu care cu adevărat îți place. Iar când vine vorba de o afacere, fie ea mai mică sau mai mare, îmbinarea pasiunii cu profesia reprezintă deseori cheia succesului.
Duminică: Întâlnirea anuală a scriitorilor botoșăneni / Revista ”Hyperion” la 40 de ani
Scriitorii botoșăneni se reunesc duminică dimineață pentru a aniversa patru decenii de la apariția revistei ”Hyperion”.  
Între tupeu și prostie: A ieșit la plimbare beat într-o mașină fără asigurare
Agenții Secției de Poliție Rurală nr. 3 au oprit vineri pentru control, pe drumul comunal DC 35 B, în comuna Călărași, un autoturism condus de un bărbat, de 49 de ani, din aceeași localitate.
Șofer săltat de polițiști și băgat în arest: A refuzat stabilirea alcoolemiei în sânge
Un botoșănean a fost reținut de oamenii legii pentru refuz de prelevare de mostre biologice de sânge. Totul s-a întâmplat în cursul zilei de vineri.
Ce este o casă de pariuri cu licență ONJN
(P) Cu cat vorbim mai mult despre un stil responsabil de pariere, cu atat mai des ar trebui sa aducem in discutie termenul de ONJN. In acest an s-a vorbit mai mult ca niciodata despre ONJN, ceea ce ne arata ca pariorii au fost mai dornici precum oricand sa descopere informatii de ajutor pentru ei.
Razie a polițiștilor în piețe și târguri, au confiscat inclusiv... bani
Cadrele Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au organizat ieri o acțiune împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.
Frumos și interesant. Bravo lor, fetelor!
27 septembrie 2022, 09:15
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
2 decembrie 2022
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.2 o C
Dorohoi
-0.9 o C
Bucecea
-0.2 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.