Știrea zilei
Ramona Bizbac, tânăra din Botoșani invitată la cel mai mare concurs de modă din lume: Sunt personajul principal în propria poveste

De la teatru, drumul ar fi trebuit să ducă spre medicină. O întrebare potrivită, la momentul potrivit, a făcut-o să rostească răspicat: fashion-designer.

Botoșăneancă la cel mai mare concurs de modă din lume

 

Linia creată de Ramona Bizbac intrigă și fascinează deopotrivă, este provocatoare și totodată ”cuminte”, într-o cumințenie artistică ce își are rădăcinile acasă, în Botoșaniul copilăriei.

 

A absolvit Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, unde a activat și în trupa de teatru Drama Club. După liceu a urmat Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design), în cadrul Universității Naționale de Arte București. Facultate care i-a deschis alte drumuri: în septembrie va reprezenta România la Mittelmoda – Milano, unul dintre cele mai mari concursuri de modă internaționale.

 

”Colecția mea surprinde armonia cu lumea naturală, cu ritmul ei și pornește de la o experiență personală”, ne spune Ramona Bizbac, explicându-ne că în creațiile ei folosește ”tehnica croșetării firului și țesături organice (pânză topită), în nuanțe naturale netratate chimic”.

 

 

 

 

 

”Tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspirație”

 

-Ramona Bizbac, la început a fost teatrul: Botoșani, Drama Club. Cum a fost perioada liceului pentru un adolescent pasionat de scenă?

 

-Mereu mi-a plăcut să fiu în lumina reflectoarelor. Încă din școala primară am participat la diverse concursuri de dans și teatru. Pot afirma că liceul a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. Drama Club m-a ajutat să mă dezvolt personal și mai ales mi-a confirmat dorința de a activa într-un domeniu creativ.

 

-Cum s-a întâmplat că, dintr-o lume a personajelor de teatru, a rămas pe scenă doar costumul, Fashion Design-ul?

 

-Pasiunea pentru fashion design mi-a fost construită de către bunica și mama mea. Încă din copilărie au contribuit la formarea mea ca artist. Au lucrat ca o echipă, bunica m-a învățat să croșetez, iar mama mi-a insuflat pasiunea pentru modeling.

De asemenea, tatăl meu este una dintre cele mai mari surse de inspirație. A plecat în străinătate timp de 12 ani pentru a-mi susține visul. El a fost cel care m-a învățat să lupt pentru ceea ce-mi doresc să realizez. Împreună am realizat ținute pentru evenimentele momentului respectiv,  precum balul bobocilor și Miss Preuniversitaria.

 

”Ramona, ce vrei să faci cu adevărat?”

 

-Care a fost momentul care a decis viitoarea profesie?

 

-Deși subconștient știam mereu că profesia de fashion designer mi se potrivește, am avut și mici îndoieli. Am aplicat la un profil real (științe ale naturii) din dorința de a urma o carieră în domeniul medicinei. M-am pregătit intens pentru admitere. Momentul care a confirmat decizia drumului pe care l-am ales este ușor amuzant. Chimia nu a fost niciodată punctul meu forte. Învățam doar pentru că știam că asta se cere la admitere. Mă aflam la ora de meditație, iar profesoara a observat de-a lungul timpului  acest aspect și m-a întrebat: ”Ramona, ce vrei să faci cu adevărat?” Moment în care am răspuns: ” Vreau să fiu fashion-designer”. Ca orice elev care se gândește la o carieră în artă, mi-am pus problema viitorului și din acest aspect am fost influențată să “merg la sigur”. S-a dovedit în cele din urmă că pasiunea este mai puternică.

Am urmat studiile la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Modă (Fashion Design).

 

-Ce înseamnă, la modul concret, o facultate de Fashion Design, de Modă? Care este aportul unui student (pasiune, dorință de afirmare, instinct etc.) și ce adaugă o astfel de facultate în pregătirea unui designer de modă?

 

-UNARTE este o facultate ce dezvoltă creativitatea studenților prin toate proiectele pe care le primim. Într-o industrie suprasaturată, concurența este foarte mare. Este ceva complet diferit față de ce presupune o facultate “tradițională”. Pentru a te bucura de o reușită în domeniu, trebuie “să ai stomac”, să fii cu capul pe umeri și detașat, lucru la care personal încă lucrez, eu fiind o persoană empatică.

 

-RAM este colecția care, pe lângă amprenta personală care decurge din nume (prescurtarea de la RAMona), aduce și  o notă aparte pe podiumurile de prezentare. Cum s-a născut această colecție despre care se spune că are în spate o poveste foarte frumoasă despre Botoșani?

 

-“RAM” este la momentul actual cel mai mare proiect pe care l-am făcut  și cuprinde trei moduri de interpretare care pleacă dintr-un singur punct, Copilăria mea.

 

1.” RAM” provine de la numele meu, Ramona, eu fiind personajul principal în propria poveste.

 

2.”RAM”, reprezentat de ramura de lemn, element natural, organic ce descrie imaginea vizuală a locului din care provin și de asemenea prezent ca element structural în colecție.

 

3.“RAM” precum memoria RAM a computerelor. Colecția este un cumul a memoriilor mele ce materializează natura, copilăria și locul din care provin nu doar într-un proiect ce marchează finalizarea studiilor universitare, ci într-un proiect de suflet.

 

Colecția mea surprinde armonia cu lumea naturală, cu ritmul ei și pornește de la o experiență personală. Povestea mea  se bazează pe o trăire în care devin una cu natura.

 

Proiectul propune o abordare slow-fashion în care am folosit tehnica croșetării firului și țesături organice (pânză topită), în nuanțe naturale netratate chimic, iar toate accesoriile colecției (corset, genți, bijuterii) sunt  hand-made, materia primă fiind lemnul.

 

RAM este și numele brandului. De asemenea, acesta prezintă o subcategorie RAM recycle, o afacere pe care am dezvoltat-o,bazată pe reciclare și sustenabilitate.

 

 

 

 

 

”Îmi doresc să mă întorc cu premiul cel mare”

 

-O colecție care a ajuns și la Milano și unde s-a bucurat de o mare apreciere. Cum a fost această experiență internațională?

 

-Vara aceasta urmează să-mi prezint colecția la mai multe evenimente de fashion precum Feeric Fashion Week  (Sibiu), Transilvania Fashion Week (Cluj) și - poate cea mai mare oportunitate pe care o am la momentul actual - Mittelmoda - Milano.


M-am înscris la Mittelmoda fără o așteptare de a fi acceptată la acest concurs, dat fiind faptul că au fost peste 17.000 de înscrieri cu studenți de la cele mai mari facultăți de modă din lume. Mare mi-a fost mirarea în momentul în care am primit un mail de la ei spunându-mi  că am fost acceptată. Voi reprezenta România (Botoșani) în Milano, la unul dintre cele mai mari concursuri de modă și, de ce nu, îmi doresc să mă întorc cu premiul cel mare.

 

 

 

 

(Foto: Facebook / Ramona Bizbac)

 

Urmărește-ne și pe Google News

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.8 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.