Top News
Șteff Chelaru şi povestea costumului elisabetan de la Festivalul Internațional Shakespeare: A fost o experiență foarte bogată în emoții

O ştim din spectacolele adolescentine din Botoşani. Am privit-o apoi strălucind pe podium sau în lumina reflectoarelor, ne-a fascinat cu originalele sale creații. Un designer care a inovat moda, dar a ales scenografia.   

Peste 100 de evenimente, de la spectacole de teatru, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri. Se întâmplă în aceste zile: cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.

 

Un eveniment de înaltă ținută artistică, o manifestare de tradiţie, care reunește regizori și actori de talie internațională, dar și numeroși creatori din varii domenii.

 

Printre cei care se află la Festivalul Internațional Shakespeare am descoperit-o și pe Șteff Chelaru.

 


(Foto: Florin Ghioca)

 

 

Un designer din Botoșani care a manifestat dintotdeauna o creativitate aparte, o viziune intuitivă și deopotrivă inovatoare. Însă, ne spune Șteff Chelaru, acum se află în fața publicului în calitate de scenograf.

 

”După ce am absolvit Moda la Facultatea de Artă Decorativă și Design, Universitatea Națională de Arte București, atât licență, cât și master, am ales un drum ușor diferit decât cel pe care îl făcusem timp de 5 ani, și anume acela de scenograf. În prezent sunt studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, departamentul de scenografie. Am ales să fiu scenograf..., acest lucru a devenit pentru mine un stil de viață”

 

Șteff Chelaru a absolvit Liceul de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani. A fost bursieră şi voluntar (Centrul Comunitar Generaţii) în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României (Tinere Talente 2016 şi Tinere Talente 2017). Despre Șteff Chelaru se spune "a căpătat o experienţă consistentă care a contribuit la formarea ei profesională şi artistică, rezultând un stil personal şi distinctiv". A câștigat Marele Premiu al concursului #fashionFANatic2017 cu cea de a doua colecţie personală „REGENCY” şi, precum și la concursul “Artele spetacolului şi arte vizuale” cu proiectul „Tradiţie”, Proiect UE 2017.

 

Ne amintim de colecția Regency, semnată de Șteff Chelaru, care reflectă în totalitate tema "regi", oameni care şi-au păstrat valorile de-a lungul timpului.

 

Nu întâmplător, de bună seamă, o regăsim astăzi pe afișe, semnând scenografia, nu întâmplător creațiile ei sunt parte din evenimente precum Festivalul Internațional Shakespeare. Șteff Chelaru a avut mereu curajul de a rupe conveniențele, de a sparge tiparele, de a recrea spațiul pentru a-l reda într-o formă proaspătă, provocatoare, inedită.

 

 


(Foto: Ilinca Gavriliță)

 

 

”Cred că mă pot numi creator de iluzii”

 

-Șteff Chelaru, vreau să pornim discuția noastră – pentru că de aici a plecat și ideea acestui interviu – de la Festivalul Internațional Shakespeare, desfășurat la Craiova. Ați participat la acest eveniment cu un costum elisabetan, pe care îl caracterizați drept o ”interpretare simplă, dar axată pe detalii”. La o minuțioasă privire, însă, ”interpretarea simplă” deschide o multitudine de alte nuanțe, pe cât de fascinante, pe atât de delicat create. Care este povestea acestui costum și de ce la Festivalul Internațional Shakespeare?

 

-Am participat la Festivalul Internațional din Craiova cu un costum interpretat din perioada elisabetană, sub umbrela departamentului de Scenografie, al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București. Tot acest proiect a fost coordonat de prof. univ. Ștefania Cenean, care a propus o cromatică simplă: negru, auriu, alb. Fiecare student a venit cu tușa personală pe acest costum plin de istorie. Evident, eu am ales negru, deoarece mă reprezintă cel mai mult, unde m-am axat foarte mult pe detalii, ceea ce caracterizează respectiva perioadă.

 

Am lucrat 3 zile cu plăcere, amintindu-mi perioada în care eram la Universitatea Națională de Artă Decorativă și Design, unde lucram foarte mult pe detalii de orice fel, accesorii, materialități și tipar.

 

A fost o experiență foarte bogată în emoții și întâlniri cu oameni importanți ai teatrului românesc și nu numai.

 

 


(Foto: Ilinca Gavriliță)

 

-Creatoare de modă sau creatoare de costum? Este vreo diferență între aceste două concepte? Are loc moda în lumea spectacolului, încape costumul/ținuta de podium în spațiul public?

 

-Cred că mă pot numi creator de iluzii... Evident este o diferență între cele două lumi, dar rădăcinile sunt aceleași – tipar, croitorie, materialiate etc. Moda are loc în lumea spectacolului și invers, deoarece în teatrul contemporan din ce în ce mai mult costumul înseamnă “haina de azi”, iar pe podium, prezentările sunt un adevărat spectacol.

 

-De la teatru la fashion designer și mai departe la scenografie. Numele Șteff Chelaru apare, iată, pe afișe ca scenograf – în producții ale UNATC. Cum s-a deschis acest drum nou în cariera unei tinere creatoare?

 

-Un om drag mie, artist important pe care l-am întâlnit în primul meu an în București, m-a îndrumat spre acest drum... Și cred că el avea mai multă încredere-n mine decât aș fi avut eu... Și am zis să încerc... și... da. A avut dreptate. Acum, îi mulțumesc ...

 

-Cum este întâlnirea cu regizorul atunci când se pune la cale un nou concept artistic? Se întâlnesc întotdeauna ideile, cine preia mai mult din viziunea celuilalt: scenograful sau regizorul?

 

-“Regizorul este un pic scenograf, iar scenograful un pic regizor!”

 

 


(Foto: Ilinca Gavriliță)

 

-Există întâlniri ”astrale”, dintre cele care au menirea de a schimba radical traiectoria unui artist? S-a întâmplat asta până acum? Ce întâlniri v-au marcat în anii din urmă?

 

-Nu știu dacă le pot numi întâlniri “astrale”, dar pe parcursul celor 10 ani în domeniul artei, pot spune că am întâlnit oameni curajoși, buni, talentați... Dar cred că cel mai important în lumea asta este să “rămâi om”...

 

-De la Liceul de Artă din Botoșani la UNATC București. Șteff Chelaru, puteți spune astăzi că adolescenta ”dezlănțuită” (să ne amintim de fata cu părul vâlvoi din spectacolul ”Croitorul”, de Sławomir Mrożek, în regia lui Ovidiu Ivan, spectacol al trupei Drama Club, de la Colegiul Național ”A.T. Laurian!) a ajuns astăzi acolo unde visa în anii de liceu?

 

-Îmi fac propriile lumi, la fiecare spectacol, asta este frumusețea în acest domeniu. Niciodată nu spui / nu faci / nu arăți același lucru... nu ai cum.

 

-Cum va fi vara unui fashion designer / scenograf? Care sunt planurile viitorului apropiat?

 

-Îmi doresc un viitor plin de oameni creativi şi pasionaţi!

 

 

(Foto: Florin Ghioca, Ilinca Gavriliță, Șteff Chelaru)

 

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.3 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.