Cea mai importantă zi din viața botoșănenilor din municipiu și județ a început. Astăzi, se decide conducerea pentru următorii patru ani de zile iar numele celor ce preiau fotoliile de demnitari stau în ștampilele celor aproape 363.000 de oameni așteptați să treacă pe la urne. În spatele sutelor de forțe de ordine și a miilor de oameni din secțiile de votare sunt puse la bătaie sume însemnate de bani, doar pentru județul Botoșani.
Este suma alocată prin Hotărâre de Guvern către Instituția Prefectului pentru organizarea alegerilor locale de astăzi. Sunt incluse în această sumă cheltuielile materiale dar și cele cu resursa umană.
Numai în cazul buletinelor de vot, volumul este unul însemnat în condițiile în care fiecare alegător va primi către trei: primar, Consiliu Local și Consiliu Județean.
”Numărul total de buletine care au fost tipărite pentru județul Botoșani este de 1.196.110 din care pentru CJ 398.650, pentru primării și consilii locale 398.730. Pe municipiul Botoșani avem un număr de buletine de 224.044, iar pe municipiul Dorohoi 140.757 din care pentru CJ la Botoșani 111.448, pentru primar 112.596 iar la Dorohoi pentru CJ 28.161 iar pentru primar 112.596”
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
De asemenea, pentru județul Botoșani au fost necesare și peste 2.100 de ștampile cu mențiunea ”votat” dar și 365.000 de autocolante pentru cărțile de identitate ale alegătorilor.
”Cheltuielile totale cu alegerile sunt în sumă de 5 milioane de lei din care cheltuieli materiale 660.000 de lei iar diferența 4,6 milioane sunt cheltuieli de personal”
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
Vorbim despre următoarele categorii de persoane remunerate la alegeri:
- Personal tehnic auxiliar al birourilor electorale și statisticienii primesc 65 de lei pentru fiecare zi de activitate
- Președintele secției de votare și locțiitorul acestuia primesc o indemnizație de 85 de lei pentru fiecare zi de activitate dar nu mai mult de cinci zile
- Operatorii de calculator primesc o indemnizație de 85 lei pentru fiecare zi de activitate dar nu mai mult de cinci zile
- Membrii birourilor electorale a secțiilor de votare primesc o indemnizație de 65 de lei pentru fiecare zi de activitate dar nu mai mult de 3 zile
5.449 de persoane sunt angrenate în procesul electoral de astăzi din care 716 asigură paza.
Fac oarecum notă discordantă la aceste alegeri partidele politice care nu au mai avut voie să facă o campanie deșănțată. Cheltuielile au fost limitate și urmează să fie decontate de stat, numai în condițiile îndeplinirii unui procent de voturi.
În jur de 700.000 de lei a avut voie să cheltuiască un partid cu liste complete de candidați pe întreg județul.
Potrivit liderului PSD Botoșani, Doina Federovici, cheltuielile au fost plafonate începând de la consilii județene, municipii reședință, municipii, până la orașe și comune.
La o comună de exemplu, un candidat la primărie a fost limitat la cheltuieli de doar 5.250 de lei pentru întreaga campanie.
Pentru o listă la Consiliu Local suma admisă de lege a fost de 1.050 de lei. Ceea ce înseamnă, la un calcul simplu, cheltuieli de 6.300 de lei pentru campania unui primar și a listei sale de consilieri.
Per total, din cele 7 miliarde de lei vechi, PSD Botoșani a cheltuit în jur de 6.
Și la PNL s-a cheltuit puțin.
Mai puțin ca la PSD.
”Noi puteam să cheltuim undeva la vreo 700.000 de lei, adică 7 miliarde de lei vechi și cred că am cheltuit undeva de 4 miliarde. Și cred că pe acolo încheiem campania electorală, cu plus sau minus. Deci cam 60% cheltuim din sumă. Evident că e mai mică față de campaniile anterioare, pentru că ele se vor deconta și au fost niște baremuri maxime pe care le-am putut atinge la publicitate, media sau afișaj. Deci noi vom fi cam la 60% din suma care ni s-a permis să o cheltuim”
Gheorghe Sorescu, lider PNL Botoșani.
Singurele cheltuieli permise au fost cele cu: ”Contracte cu media, tipografia, online, niște sondaje micuțe pe ici pe acolo și cam atât. Nu au mai fost caravane, spectacole nu a fost voie, mai puteau fi la adunări publice cheltuieli de protocol dar nu am avut și deci ne-am limitat la ce ne-a dat voie legea și chiar atât am și făcut”.
362.407 botoșăneni din județ
101.440 de botoșăneni din municipiu
SUNT AȘTEPTAȚI SĂ VOTEZE ASTĂZI!
Șofer din Botoșani surprins de polițiști la volanul unei mașini fantomă
Redacția Botoșăneanul
Dec 11, 2024
Bani intrați pe cardurile a mii de botoșăneni pentru tot felul de indemnizații
Redacția Botoșăneanul
Dec 11, 2024
La doar 25 de ani o sportivă din Botoșani scrie istorie la nivel mondial
Redacția Botoșăneanul
Dec 11, 2024
Așteptarea a luat sfârșit: Actorii botoșăneni se întorc „acasă” - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 11, 2024
Fenomen la Botoșani, câinii de rasă abandonați pe străzi: Este trist să vezi în ce condiții ajung
Gabriela Erdic
Dec 11, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile