Reportaj
Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

A ajutat legumicultorii cu şorţuri în culorile PSD-ului


Ba chiar s-ar putea spune că a dat recital. Întors de prin periplul prin comunele din estul judeţului, oficialul guvernamental a prezidat sâmbătă la amiază, la Primăria Săveni, o şedinţă cu parlamentari, şefii judeţului şi directorii de la instituţiile din agricultură. Pe aceştia din urmă i-a ridicat pe rând în picioare ca să se prezinte. Dintre toţi l-a cunoscut doar pe directorul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Apoi, timp de vreo jumătate de oră a ţinut un fel de cuvântare desprinsă parcă din vremurile PCR-ului, din care de altfel se şi trage, scoţând pe gură tot felul de enormităţi, absurdităţi, consideraţii fără cap şi fără coadă.
Un exemplu grăitor este modul în care a descris activitatea legumicultorului.


„Au stat în solarii cu foc, cu haine suplimentare peste ei, îmbrăcându-se suplimentar, îmbrăcându-se cu haine mai groase pe ei, cu mâinile. Legumele nu se fac decât în genunchi. Să nu spună cineva că stă drepţi şi plantează. Se apleacă! Şi ca să te apleci… înseamnă efort”,


Petre Daea, ministrul Agriculturii.


Şi ca să arate concret cum sprijină Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) legumicultorii, a scos din servietă nişte şorţuri, în culorile PSD-ului bineînţeles, şi un soi de diplome pentru participanţii la programul guvernamental de susţinere a programului de tomate româneşti.

Când a vrut s-o facă pe-a durul s-a cam umplut de ruşine


Iar la acest capitol, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), Cristian Delibaş, a trecut prin mari emoţii după ce şi-a permis să-l corecteze cu o cifră pe ministru.


-    Dar vreau să vă felicit pentru faptul că 64 de fermieri s-au înscris…
-    60 domn’ ministru.

 

-    60?
-    60 domn’ ministru. 24 la rodire.

 

-    Da, am fost mai darnic eu. Mi-e teamă că nu se potriveşte cu evidenţa mea şi s-ar putea să o păţeşti dacă…
-    60’ raportat domn’ ministru.

 

-    Atunci, dacă aţi raportat aşa… Ia să vedem (scoate nişte hârtii din mapă şi le răsfoieşte băgându-şi degetul în gură). Da’ să fii atent că, dacă nu se potriveşte, e bai. Şi suntem la Botoşani, da? 60, ai dreptate.


După un monolog de zeci de minute, în care singurele lucruri concrete le-au constituit scoaterea pe masă a unor şorţuri şi atestate, precum şi ora la care a fost în piaţă, 6:04, cei prezenţi au dat să răsufle uşuraţi.


„E presa aici, că aş da câteva metafore, da’ mi-i teamă că iar se interpretează în fel şi chip şi în loc de porumb o să spun altceva”,


Petre Daea, ministrul Agriculturii.

„Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul”


Spectacolul a fost desăvârşit la Centrul Cultural Săveni, acolo unde membrul Cabinetului Grindeanu s-a întâlnit teoretic cu fermieri, practic cu o mulţime de primari, tot felul de fete de prin PSD a căror singură legătura cu agricultura o reprezintă probabil mersul la piaţă, printre care se mai găseau şi ceva agricultori. Întâmpinat din nou cu caşcaval… acompaniat cu muzică, ministrul a dat impresia că nu mai vrea să ţină un discurs, spunându-le liderilor PSD prezenţi la prezidiu că ar vrea să asculte întrebările fermierilor. Odată ce a pus însă mână pe microfon, greu i-a mai dat drumul, astfel că a urmat o nouă serie de vorbe de duh:


„Dacă vă conving că nu e bine, ne ferim de rău”.
„Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul”.
„Pe agricultori îi trezeşte munca şi îi culcă oboseala”.
„Sunt un om mai mult în cizme decât în pantofi” (ministrul a purtat doar pantofi în vizita la Botoşani – n.r.).
„Mi-aţi brodat intrarea cu produse pe care le faceţi aici”.
„Sunt acasă şi îmi doresc să dau răspunsurile acum sau mai târziu”.
„Nu dau respectul, îl port”.
„Eu nu sunt producător de vorbe, eu sunt producător de fapte”.
„Într-un nod îngust nu poate să intre toată apa din Prut şi atunci vor rămâne doar situaţiile neclare”.
„O să vă întrebaţi: este ambiţia unui om care nu a avut altceva în viaţă decât dragostea de muncă?”

Mai bine vă uitaţi la „Viaţa Satului”


Când să îi adreseze în sfârşit şi fermierii întrebări, cei din prezidiu au început să explice faptul că Petre Daea nu prea mai are timp fiindcă trebuie să prindă un avion deoarece a doua zi este invitat la „Viaţa Statului”. Ca atare, li s-a recomandat oamenilor să vizioneze emisiunea. S-au acceptat totuşi câteva întrebări, la care răspunsurile ministrului au fost însă dezarmante:


„Vă trebuie adeverinţe? Luaţi-le!” – unui agricultor care se plângea că foarte greu obţine nişte adeverinţe de la Direcţia Agricolă.
„Să le modificaţi! Modificaţi-le” – unui fermier care se plângea că până pe 15 iunie el şi cei ca dânsul trebuie să obţină altă paşapoarte pentru animale.


S-a lăudat că îl cunoaşte pe preşedintele Asociaţiei Moldoovis, Ionică Nechifor, pe care l-a botezat însă Nechita şi căruia i-a transmis clar că nu-i va rezolva o problemă.

Mulţumiri fierbinţi


Cu toate acestea, asemeni tuturor miniştrilor care ne-au călcat judeţul, liderii judeţeni ai PSD Botoşani au făcut sluj şi în faţa lui Daea, căruia i-au mulţumit de zeci de ori în câteva ore pentru senzaţionala onoare şi extraordinarul efort pe care l-a făcut deplasându-se până la Botoşani. Nici asta nu i-a convenit însă ministrului: „eu n-am venit în vizită, eu am venit la muncă”. De fapt, a venit în campanie electorală pentru alegerile de la Vlăsineşti.


67 de ani


are Petre Daea, care a mai fost ministrul Agriculturii în 2004, în ultima jumătate de an de viaţă a Cabinetului Năstase.


Până în 2001, când a intrat în PSD, Petre Daea a ocupat doar funcţii la nivel judeţean, pentru ca odată devenit social-democrat cariera sa să erupă, incluzând şi trei mandate de parlamentar.

loading...
Ministru cu noaptea în cap prin Botoşani la roşii şi caşcaval: Natura muşcă VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșani, 2017: Șef de la municipiu pus să meargă zilnic în piață fiindcă mănâncă în fiecare zi

 

Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Loading...
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
Loading...
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Ti se face scarba când vezi
13 iunie 2017, 22:18
Pupincuristul de serviciu al penalului de Teleorman&acolitii.
13 iunie 2017, 20:16
Multe vorbe frumoase dar in van si gratuite fapte zero !
13 iunie 2017, 08:05
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8744 lei
USD
Dolarul SUA
4.1145 lei
CHF
Francul elveţian
4.5485 lei
GBP
Lira sterlină
5.3849 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
252.5738 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3394 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9418 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1373 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.0 o C
Dorohoi
10.8 o C
Bucecea
10.8 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
15.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.