Reportaj
Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

A ajutat legumicultorii cu şorţuri în culorile PSD-ului


Ba chiar s-ar putea spune că a dat recital. Întors de prin periplul prin comunele din estul judeţului, oficialul guvernamental a prezidat sâmbătă la amiază, la Primăria Săveni, o şedinţă cu parlamentari, şefii judeţului şi directorii de la instituţiile din agricultură. Pe aceştia din urmă i-a ridicat pe rând în picioare ca să se prezinte. Dintre toţi l-a cunoscut doar pe directorul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Apoi, timp de vreo jumătate de oră a ţinut un fel de cuvântare desprinsă parcă din vremurile PCR-ului, din care de altfel se şi trage, scoţând pe gură tot felul de enormităţi, absurdităţi, consideraţii fără cap şi fără coadă.
Un exemplu grăitor este modul în care a descris activitatea legumicultorului.


„Au stat în solarii cu foc, cu haine suplimentare peste ei, îmbrăcându-se suplimentar, îmbrăcându-se cu haine mai groase pe ei, cu mâinile. Legumele nu se fac decât în genunchi. Să nu spună cineva că stă drepţi şi plantează. Se apleacă! Şi ca să te apleci… înseamnă efort”,


Petre Daea, ministrul Agriculturii.


Şi ca să arate concret cum sprijină Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) legumicultorii, a scos din servietă nişte şorţuri, în culorile PSD-ului bineînţeles, şi un soi de diplome pentru participanţii la programul guvernamental de susţinere a programului de tomate româneşti.

Când a vrut s-o facă pe-a durul s-a cam umplut de ruşine


Iar la acest capitol, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), Cristian Delibaş, a trecut prin mari emoţii după ce şi-a permis să-l corecteze cu o cifră pe ministru.


-    Dar vreau să vă felicit pentru faptul că 64 de fermieri s-au înscris…
-    60 domn’ ministru.

 

-    60?
-    60 domn’ ministru. 24 la rodire.

 

-    Da, am fost mai darnic eu. Mi-e teamă că nu se potriveşte cu evidenţa mea şi s-ar putea să o păţeşti dacă…
-    60’ raportat domn’ ministru.

 

-    Atunci, dacă aţi raportat aşa… Ia să vedem (scoate nişte hârtii din mapă şi le răsfoieşte băgându-şi degetul în gură). Da’ să fii atent că, dacă nu se potriveşte, e bai. Şi suntem la Botoşani, da? 60, ai dreptate.


După un monolog de zeci de minute, în care singurele lucruri concrete le-au constituit scoaterea pe masă a unor şorţuri şi atestate, precum şi ora la care a fost în piaţă, 6:04, cei prezenţi au dat să răsufle uşuraţi.


„E presa aici, că aş da câteva metafore, da’ mi-i teamă că iar se interpretează în fel şi chip şi în loc de porumb o să spun altceva”,


Petre Daea, ministrul Agriculturii.

„Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul”


Spectacolul a fost desăvârşit la Centrul Cultural Săveni, acolo unde membrul Cabinetului Grindeanu s-a întâlnit teoretic cu fermieri, practic cu o mulţime de primari, tot felul de fete de prin PSD a căror singură legătura cu agricultura o reprezintă probabil mersul la piaţă, printre care se mai găseau şi ceva agricultori. Întâmpinat din nou cu caşcaval… acompaniat cu muzică, ministrul a dat impresia că nu mai vrea să ţină un discurs, spunându-le liderilor PSD prezenţi la prezidiu că ar vrea să asculte întrebările fermierilor. Odată ce a pus însă mână pe microfon, greu i-a mai dat drumul, astfel că a urmat o nouă serie de vorbe de duh:


„Dacă vă conving că nu e bine, ne ferim de rău”.
„Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul”.
„Pe agricultori îi trezeşte munca şi îi culcă oboseala”.
„Sunt un om mai mult în cizme decât în pantofi” (ministrul a purtat doar pantofi în vizita la Botoşani – n.r.).
„Mi-aţi brodat intrarea cu produse pe care le faceţi aici”.
„Sunt acasă şi îmi doresc să dau răspunsurile acum sau mai târziu”.
„Nu dau respectul, îl port”.
„Eu nu sunt producător de vorbe, eu sunt producător de fapte”.
„Într-un nod îngust nu poate să intre toată apa din Prut şi atunci vor rămâne doar situaţiile neclare”.
„O să vă întrebaţi: este ambiţia unui om care nu a avut altceva în viaţă decât dragostea de muncă?”

Mai bine vă uitaţi la „Viaţa Satului”


Când să îi adreseze în sfârşit şi fermierii întrebări, cei din prezidiu au început să explice faptul că Petre Daea nu prea mai are timp fiindcă trebuie să prindă un avion deoarece a doua zi este invitat la „Viaţa Statului”. Ca atare, li s-a recomandat oamenilor să vizioneze emisiunea. S-au acceptat totuşi câteva întrebări, la care răspunsurile ministrului au fost însă dezarmante:


„Vă trebuie adeverinţe? Luaţi-le!” – unui agricultor care se plângea că foarte greu obţine nişte adeverinţe de la Direcţia Agricolă.
„Să le modificaţi! Modificaţi-le” – unui fermier care se plângea că până pe 15 iunie el şi cei ca dânsul trebuie să obţină altă paşapoarte pentru animale.


S-a lăudat că îl cunoaşte pe preşedintele Asociaţiei Moldoovis, Ionică Nechifor, pe care l-a botezat însă Nechita şi căruia i-a transmis clar că nu-i va rezolva o problemă.

Mulţumiri fierbinţi


Cu toate acestea, asemeni tuturor miniştrilor care ne-au călcat judeţul, liderii judeţeni ai PSD Botoşani au făcut sluj şi în faţa lui Daea, căruia i-au mulţumit de zeci de ori în câteva ore pentru senzaţionala onoare şi extraordinarul efort pe care l-a făcut deplasându-se până la Botoşani. Nici asta nu i-a convenit însă ministrului: „eu n-am venit în vizită, eu am venit la muncă”. De fapt, a venit în campanie electorală pentru alegerile de la Vlăsineşti.


67 de ani


are Petre Daea, care a mai fost ministrul Agriculturii în 2004, în ultima jumătate de an de viaţă a Cabinetului Năstase.


Până în 2001, când a intrat în PSD, Petre Daea a ocupat doar funcţii la nivel judeţean, pentru ca odată devenit social-democrat cariera sa să erupă, incluzând şi trei mandate de parlamentar.

loading...
Ministru cu noaptea în cap prin Botoşani la roşii şi caşcaval: Natura muşcă VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșani, 2017: Șef de la municipiu pus să meargă zilnic în piață fiindcă mănâncă în fiecare zi

 

REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Loading...
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
Ti se face scarba când vezi
13 iunie 2017, 22:18
Pupincuristul de serviciu al penalului de Teleorman&acolitii.
13 iunie 2017, 20:16
Multe vorbe frumoase dar in van si gratuite fapte zero !
13 iunie 2017, 08:05
kurtmann.ro%20
Sondaj
Pe traseele tramvaielor preferați să circulați cu autobuze noi aduse de SC Eltrans SA sau cu maxi-taxi de la SC Microbuzul SRL?
Cu autobuze de la Eltrans
Cu maxi-taxi de la Microbuzul
Nu folosesc mijloacele de transport în comun
Declaraţia zilei
„ Am lucrat pe subvenții, apoi când s-a înființat Compartimentul de Inspecții lucrez numai pe inspecții. Domeniul meu este inspecția pentru valorificarea și producerea legumelor și fructelor. Am fost foarte mult instruiți de ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7415 lei
USD
Dolarul SUA
4.2846 lei
CHF
Francul elveţian
4.3236 lei
GBP
Lira sterlină
5.3458 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9663 lei
XAU
Gramul de aur
206.2276 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2428 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4249 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9113 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1832 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6349 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.