”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani, care au avut loc pe data de 1 iulie la Casa de Cultură a Sindicatelor. A fost o veritabilă defilare a salariaților unităților de stat. O puzderie de angajați de la SC Locativa SA și Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) au fost delegați la conferința unde s-a votat conducerea pe următorii patru ani.
De la compania municipalității condusă de Cătălin Flutur au fost prezenți inclusiv casierul și zidarul, în timp ce Eugen Țurcanu, ajunsese să aranjeze cu propriile mâini membrii de partid la balconul amintitei săli. Nu au lipsit oameni de la Direcția de Asistență Socială (DAS) în frunte cu directorul Dorin Burlacu și nici angajați de la SC Eltrans SA. Iar lor li s-au adăugat tot felul de directori de la instituțiile cu subordonare guvernamentală.
În aceste condiții, rezultatul scrutinului nu putea fi decât unul de... stat. Președinte a fost ales Cristian Achiței, senator, provenit de la Inspectoratul Județean în Construcții, iar prim-vicepreședinți Cătălin Flutur, director la SC Locativa SA încă de la înființarea societății, în 1998 și Gabriel Alecsandru, consilier la cabinetul parlamentar al amintitului senator. În prima ședință de după alegerile interne, Biroul Politic Municipal l-a desemnat secretar general pe Andrei Amos, tot lucrător la stat, director adjunct la Clubul Sportiv Botoșani. Abia ca secretar general adjunct au încăput un antreprenor, Gabriela Ciobanu, cu businessuri în imobiliare și, mai nou, în HoReCa și Ionuț Voicu, care activează în privat.
Alegerile și rezultatul cu profund caracter bugetar de la PNL Botoșani nu au reprezentat altceva decât o continuare a fenomenului de la scrutinul local din 2020. Liberalii s-au prezentat în fața botoșănenilor cu o listă în care și-au găsit loc eligibil lucrători la stat proveniți din tot felul de domenii, dar din care au fost uitați tocmai cei care, în discursuri și în campanie, s-ar afla în centrul liberalismului: antreprenorul, omul din privat care produce plus valoare.
Dar iată care au fost cei nouă liberali care au intrat inițial în Consiliul Local cu locurile lor de muncă din momentul depunerii candidaturilor:
Cătălin Flutur – primar (cu post blocat la SC Locativa SA)
Costel Șoptică – senator
Viorel Iliuță - manager la SC Elsaco Electronic SRL
Marius Oroșanu – șef Centrul Sfântul Mina din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului
Eugen Țurcanu – director DSPSA (ocupă postul încă de la înființarea acestei structuri)
Cătălina Lupașcu – profesor consilier la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională & director al Asociației GAL Botoșani pentru Viitor
Cătălin Boboc – director Registrul Auto Român, reprezentanța Botoșani
Daniel Botezatu – profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu
Andrei Amos – director adjunct CS Botoșani.
Așadar, nici măcar un singur om de afaceri, ci doar un manager la o firmă care nu îi aparține și care ulterior a și demisionat.
Abia după ce senatorul de atunci Costel Șoptică a renunțat la mandat, de pe locul 10 pe listă a intrat în Consiliul Local din partea PNL un om de afaceri: Maricel Maxim, deținătorul unor firme de construcții.
Celelalte demisii din rândurile liberalilor de la Consiliul Local nu au făcut altceva decât să aducă noi bugetari în deliberativul municipal: Ada Macovei, inspector școlar general, Monica Răileanu, consilier la cancelaria prefectului și Monica Adăscăliței, director la Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Astfel, din nouă consilieri, cât are PNL la municipiu, doar unul singur activează în mediul privat.
Nici lista prezentată de liberali la Consiliul Județean la alegerile locale de anul trecut nu a fost însă profund diferită ca structură. Partidul a obținut 12 mandate, iar trei sferturi au plecat la lucrători din aparatul de stat. Iată locurile de muncă pe care le aveau cei în cauză:
Costel Șoptică – senator
Cătălin Flutur – primar
Viorel Iliuță – manager SC Elsaco Electronic SRL
Radu Malancea – director Spitalul Județean
Gabriel Alecsandru – consilier cabinet parlamentar
Rodica Abăcioaei – profesor Școala ”Ion Bojoi” Flămânzi
Valerian Andrieș – medic Spitalul Municipal Dorohoi
Liviu Hrimiuc – primar Darabani
Sorin Cornilă – manager SC Powerline SRL
Claudiu Vrajotis – salariat SC Nova Apaserv SA
Ionuț Gireadă – șef birou Primăria Mihai Eminescu
Mirela Saucă – manager Laborator Analize Medicale Misano
Așadar, din 12 consilieri aleși inițial, PNL avea doi oameni cu businessuri în privat, Sorin Cornilă și Mirela Saucă, și un manager la o firmă la care nu era acționar. Ceilalți nouă, cu toții erau lucrători la stat. Față de Consiliul Local, numărul celor are activează în domeniul privat s-a mărit însă după retragerile unor aleși.
PNL-ul bugetofag de la Botoșani nu se oprește însă doar aici. Și așa tot mai puțini, unii liberali cu afaceri în privat încearcă să se angajeze la stat. Mirela Saucă, deținătoarea unui laborator de analize private în Săveni, a participat de două ori la concursul de director la Casa de Asigurări de Sănătate, Florin Plian, care la rândul său are un business, a încercat să revină la Autoritatea Rutieră Română, însă și el a picat la concurs.
Am adresat capilor de listă pe care PNL i-a avut la Consiliul Județean și Consiliul Local, Costel Șoptică, respectiv Cătălin Flutur, două întrebări prin mesaje telefonice:
1.Cum a ajuns PNL Botoșani în situația de a avea atât de puțini oameni din mediul privat în organismele de conducere?
2.Care sunt motivele pentru care PNL Botoșani nu a avut decât 1-2 oameni din mediul privat pe locurile eligibile de candidați la Consiliul Județean / Consiliul Local?
”Cred că va trebui să purtăm o discuție mai aplecată pe subiect”, a fost răspunsul lui Cătălin Flutur, lăsând să se înțeleagă faptul că la astfel de întrebări nu poate ori nu dorește să răspundă telefonic. Ceilalți liberali cărora le-am cerut acest lucru au făcut-o.
”Este firesc ca, o dată la patru ani, structura de conducere a partidului să sufere modificări, pe de o parte în mod natural, în sensul că planurile sau activitățile unora nu le mai permit să se implice suficient. Pe de altă parte, fiind democrație, în urma competiției dintre colegi, au reușit să acceadă în organismele de conducere cei care au convins prin discurs sau prin notorietatea lor. Votul a fost secret, așadar fiecare și-a exprimat liber opțiunea față de un coleg sau altul. Atât în BPL cât și în BPJ sunt și oameni din mediul privat, pentru că dincolo de funcțiile publice sau de partid, fiecare are în spate o meserie, un loc de muncă. Trebuie să ținem cont și de faptul că ambele structuri au în componență și femei și tineri, așadar există un echilibru, iar promovarea s-a făcut strict pe competență și profesionalism”.
Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani, profesor la bază, intrat în partid din postura de om de afaceri în urmă cu un deceniu.
”Atât în Consiliul Județean cât și în Consiliul Local avem oameni pregătiți, fie că provin din mediul privat sau din sectorul public. Vă asigur că fiecare coleg de-al meu, dincolo de a fi consilier local sau consilier județean, așa cum am precizat și anterior, este în primul rând un profesionist în domeniul în care activează. Dacă analizați cele două componențe ale CJ și CL, veți remarca că avem și oameni care lucrează în mediul privat, și oameni care își administrează propria afacere, dar și oameni care lucrează în administrația publică, pentru că este firesc să existe această diversitate. Problemele unui municipiu sau al unui județ nu se rezumă doar la neajunsurile celor din mediul privat, de aceea eu sunt convins că am reușit să creăm un echilibru în așa fel încât colegii noștri să reprezinte”.
Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani
Iată răspunsul lui Sorin Cornilă, prim-vicepreședinte, singurul dintre conducătorii de prim rang ai filialei județene care provine din mediul privat. Pentru că președinte este deputatul Costel Șoptică, celălalt prim-vicepreședinte este Verginel Gireadă, primar de Mihai Eminescu, iar secretar general Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, unitate care totuși, în afara unor ajutoare punctuale ale statului, se autofinanțează.
”După părerea mea exista un cumul de cauze și ca să fiu mai explicit, mă voi întoarce un pic în timp, la una din cauze care cred eu ne-a afectat parcursul. Și aici mă refer la acel USL din 2012 care a fost un compromis grav la adresa liberalismului, o asociere care a dezamăgit electoratul tradițional de dreapta, elita, antreprenorii, oamenii care sunt definiți de valorile liberale. Din cauza acestui derapaj am avut de suferit în timp și aici cred eu că este răspunsul la întrebare. În altă ordine de idei, PNL Botoșani are în continuare mulți membri antreprenori, profesioniști din toate domeniile de activitate, membri care activează în administrație în diverse instituții, colegi capabili care au soluții pentru administrația locală și județeană”.
”În ce privește echipa din Consiliul Local, vă pot spune că, în ciuda faptului că doar un singur coleg vine din mediul privat, ceilalți colegi au în spate o experiență vastă în administrație în diferite zone de activitate și acest lucru este un mare plus. Drept compensație, dacă pot spune așa, la Consiliul Județean, suntem opt colegi care activăm in mediul privat”,
Sorin Cornilă, consilier județean, prim-vicepreședinte PNL Botoșani.
Dar ce părere are singurul liberal din Consiliul Local Botoșani care activează în mediul privat?
”Cei care lucrează pe funcții de conducere la stat le obțin și le păstrează și cu ajutorul politicului. Sau de multe ori doar cu ajutorul politicului. Sunt oameni competenți și acolo, nu zice nimeni că nu ar fi, dar după cum se vede de multe ori, printre directorii de deconcentrate sau directorii care sunt în subordinea Consiliilor Locale apar și oameni mai puțin pregătiți, dar mai implicați în zona politică”.
”Am făcut o analiză în sensul acesta și le spuneam colegilor: cred că trebuia să ieșim cu mai mulți colegi în Consiliul Local care desfășoară activitate economică directă, nu care sunt doar tangențial în contact cu zona economică. Și, bineînțeles, nu a fost un răspuns din partea nimănui, pur și simplu a fost alegerea partidului să iasă cu acești oameni. Răspunsurile trebuie să fie scurte și directe, adică ce ascundem și unde ne ascundem? Că așa, teorii, putem scoate mulți și mi se pare un gest cel puțin de respect față de cineva care a adresat o întrebare să dai un răspuns. Așa, doar să ieșim în conferințe de presă și să spunem povești care vin de la București și cosmetizate pentru Botoșani, nu e în regulă”.
Dacă nu au spus-o liberalii – chiar dacă neoficial o mulțime dintre ei o recunosc – încercăm să vă spunem noi, dragi cititori. Oricărui primar ori președinte de Consiliu Județean îi convine să aibă câți mai mulți bugetari pe listă fiindcă sunt mult mai ușor de controlat și de determinat să voteze într-un anume fel în plenul Consiliului Județean și Consiliului Local. Mai ales când ocupă funcții de directori la unități de stat, care, lucru foarte bine știut în România, se dobândesc și se mențin cu sprijin politic.
Un antreprenor ar putea vota conform propriilor convingeri, mai ales dacă nu are afaceri cu statul, lucru care îi este însă aproape imposibil unui director numit practic de partid și care dacă nu votează cum îi cere șeful de la partid își poate pierde nu doar mandatul de consilier, ci și funcția de conducător de instituție ori companie de stat. Aceasta este poate prima explicație pentru avalanșa de bugetari din PNL.
Cum vă spuneam însă, când e vorba de teorie și discursuri, PNL își fixează antreprenorul în centrul politicii sale. Iată ce spunea chiar europarlamentarul Rareș Bogdan atunci când a fost la Botoșani alături de Florin Cîțu în campania electorală internă a liberalilor:
„Poți să spui că Florin Cîțu nu-i un liberal autentic care înțelege bine mecanismele economice și care înțelege antreprenorul? Asta este prima propoziție pe care a spus-o când și-a anunțat candidatura. Mi-a plăcut foarte tare și tot i-o repet. Cred că el a uitat-o sau o are întipărită acolo în minte: Antreprenorul este un erou. Pentru că PNL nu poate dezvolta România fără mediul privat. Nu are cum să facă acest lucru. Noi nu stăm la cei cu mâna întinsă. Îi ajutăm să se ridice și să meargă mai departe ajutându-i să construiască, să facă lucruri”.
Așa și este, PNL își ajută unii membri să se ridice și le oferă posturi călduțe la stat. La municipiu avem un director din 1998, altul din 2008, ambii ocupă respectivele posturi încă de la înființarea respectivelor unități. Bănuim că încă mai au nevoie de ajutor să se ridice, un deceniu sau două par insuficiente.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
RAZIE de proporții în municipiu: Localuri controlate, permise reținute și bani confiscați
Redacția Botoșăneanul
Oct 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 14, 2024
BEC a stabilit machetele buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Oct 14, 2024
Bărbat căutat internațional, REȚINUT de polițiștii de frontieră la Stânca
Redacția Botoșăneanul
Oct 14, 2024