Se împlinesc astăzi 98 de ani de la nașterea marelui actor botoșănean Mihai Mereuţă.
Mihai Mereuţă s-a născut în localitatea Santa Mare, Botoşani, la 29 noiembrie 1924, într-o familie de ţărani. S-a stins pe 1 aprilie 2003, la vârsta de 79 de ani, în urma unui stop cardiac.
Urmează primele clase în satul natal, apoi pleacă la liceu în Iași.
Actorul însuși povestește acest episod, cu umorul său caracteristic: “Eu sunt ţăran. Oleacă şcolit, dar ţăran. Când am venit la liceu la Iaşi, m-am descălţat de opinci la bariera Iaşului, m-am încălţat cu o pereche de bocanci şi am dat examen la liceu”.
Se înscrie, apoi, la Facultatea de Litere şi Filosofie din Iaşi urmând în paralel cursurile Conservatorului ''George Enescu'' din Iaşi, unde are posibilitatea de a absolvi doi ani într-unul singur. După terminarea atât a Facultăţii de Filozofie, cât şi a Conservatorului, în 1948, este angajat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi.
La început, a jucat la Naţionalul din Iaşi, apoi la Teatrul din Ploieşti. A primit confirmarea talentului actoricesc pe scena Teatrului Municipal din Ploiești (actualmente Teatrul Toma Caragiu), în rolul Cetățeanului turmentat din piesa ”O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale.
În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureşteană, unde va juca alături de Ion Caramitru în piesa "Tineri căsătoriţi caută cameră", alături de Mariana Mihuţ în "Interviu'' şi alături de Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru în "Opera de trei parale".
Anul 1967 îl găseşte la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti ca profesor la clasa de actorie împreună cu Constantin Morozan.
A realizat numeroase roluri, lucrând cu importanţi regizori: Liviu Ciulei, în "Azilul de noapte" şi "Opera de trei parale", Sanda Manu, în "Mincinosul", Valeriu Moisescu, în "Casa cea nouă", Tompa Gabor, în "Ivan Vasilievici".
A mai jucat, pe scena teatrului bucureştean, şi în spectacolele: "Cabala bigoţilor", "Infidelitate conjugală" etc. Din 1991, după ce a ieşit la pensie, nu a mai jucat în teatru, dar a continuat să interpreteze roluri în film, să colaboreze la radio şi la televiziune.
Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sute de piese radiofonice și de peste cincizeci de roluri ca actor de film. Mai semnificativă este implicarea lui Mereuță ca actor în peliculele: Unde fugi, maestre?, Doi haiduci și-o crâșmăriță (1992), Liceenii rock 'n' roll (1992), Liceenii (1987), Masca de argint (1984), Misterele Bucureștilor (1983), Trandafirul galben (1982).
În ultimii ani de viață, a prezentat la postul de televiziune TVR2 emisiunea Ferma, dedicată agriculturii.
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024
COD GALBEN pentru județul Botoșani: Sunt anunțate ploi, vânt și grindină
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024
Un fotbalist care a trecut și pe la FC Botoșani a intrat în Jandarmerie – VIDEO
Gabriela Erdic
Oct 04, 2024
Ministrul Agriculturii, anunț privind importurile de ouă și carne din Ucraina
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024
ASTĂZI: Sute de percheziții într-un mega dosar cu ramificații până la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 04, 2024