Secția de Obstetrică și Ginecologie Botoșani a oferit dintotdeauna serviciile medicale la nivel minimal.
Un standard care nu a fost niciodată îmbunătățit din cauza fondurilor, deși românii și implicit botoșănenii constribuie la sistemul de sănătate, prin contribuții lunare.
Medicul Carmen Zaboloteanu se chinuie de mai mulți ani să organizeze la Maternitate cursuri de puericultură care ajută viitorii părinți.
Un curs în adevăratul sens al cuvântului implică și prezența consultanților Lamaze și pentru alăptare. Cum aceștia sunt costisitori se va apela la o variantă în care inițierile să fie făcute de personalul Maternității sau de voluntari.
„Inițial o să începem cu o singură ședință pe lună. Și vedem de acolo, de adresabilitate. Noi când am încercat să facem acum 4-5 ani, prevedea patru ședințe cu prezența moașei, cu cursuri de Lamaze, cu consultant de alăptare și cu neonatologul. Ulterior am aflat că toate lucrurile acestea sunt foarte scumpe”,
Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani
Consultantul Lamaze se formează în general pe propriii bani, iar cursurile sunt extrem de scumpe.
Ajută practic femeile însărcinate cum să-și urmeze instinctele și să participe activ la momentul nașterii dar și cum să-și ușureze travaliul.
„Face acele cursuri, în privat, în anumite orașe. La noi la Botoșani nu am identificat, în momentul în care am văzut ce prețuri sunt am renunțat la idee, deși ar fi fost o idee bună. La fel și consultantul de alăptare, care este atestat internațional, este o școlarizare foarte scumpă. Ar fi cel mai bun lucru care ar putea să-l facem în privința alăptării, dacă am reuși să aducem un consultant de alăptare care să fie zi de zi în spital, în unele maternități private s-a reușit acest lucru”,
Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani
În călătoria maternității, alăptarea este unul dintre cele mai prețioase daruri pe care o mamă le poate oferi copilului ei. Pentru a asigura o experiență plină de succes și împlinire în alăptare, un consultant de alăptare profesionist este indispensabil.
Consultantul de alăptare este un specialist dedicat, pregătit să ofere mamei toate informațiile și îndrumările necesare pentru a-și hrăni bebelușul în mod exclusiv și pe termen lung. Rolul său nu se rezumă doar la a oferi sfaturi despre poziționarea corectă a bebelușului sau tehnicile de supt adecvate. De fapt, este mult mai mult decât atât.
Consultantul de alăptare este un însoțitor de nădejde în această călătorie unică. El înțelege că alăptarea este mult mai mult decât o modalitate de a hrăni bebelușul. Este o conexiune emoțională profundă între mamă și copil, o legătură care nu poate fi redată în nicio altă formă. Este un moment de intimitate, o sursă de cald și confort care creează o legătură de neclintit între cei doi.
Pe lângă beneficiile emoționale, alăptarea este esențială pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a bebelușului. Hrana oferită de mamă este bogată în substanțe nutritive esențiale pentru creșterea și dezvoltarea sa optimă. Laptele matern este un adevărat elixir al sănătății, oferindu-i bebelușului imunitate și protecție împotriva bolilor.
Rolul consultantului în alăptare, în Maternitatea Botoșani, a fost preluat de asistentele și medicii de pe secția neonatologie, pentru că din nou și astfel de cursuri costă undeva la câteva mii de euro.
În Botoșani nu există un astfel de consultant.
„Dar pentru că este o muncă destul de sisifică, pentru că se pierde obiceiul alăptării nou-născutului, se pierde datorită faptului că mamele doresc să le fie bine copiilor. Și atunci când copilul plânge, preferă să-i dea lapte praf inițial pentru ca să-i fie bine copilului”,
Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani
Alăptatul necesită anumiți pași mai ales când apar complicații și acela este momentul în care mamele apelează la laptele praf, iar bebelușul este privat de laptele matern care are o sumedenie de beneficii pentru sănătatea lui.
Anna Maria Rotaru, BT TV
S-a lansat aplicația prin care ți se ridică direct de acasă ambalajele SGR: CÂT costă serviciul
Redacția Botoșăneanul
Sep 18, 2024
Vitamina D: importanța acesteia și simptomele carenței
Redacția Botoșăneanul
Sep 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 18, 2024
Boala care a lovit și la Botoșani: Nu există tratament, nu se vindecă
Gabriela Erdic
Sep 18, 2024