Ancheta săptămânii
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid

”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.

Guvernul de Botoșani geme de interimari


Colegiul Prefectural este o structură care reunește șefii serviciilor publice deconcentrate, adică acele instituții care nu se subordonează Consiliului Județean sau Consiliului Local, ci direct ministerelor sau agențiilor guvernamentale.


Este condus de prefect și este un fel de Guvern al județului, având în componență trei conducători din Prefectură și 47 de șefi de instituții, de la Poliție și Jandarmerie până la Biroul Vamal, Direcția Agricolă și Direcția Județeană pentru Cultură.


Aproximativ o treime dintre acești directori, inspectori șefi, comandanți ocupă funcțiile în baza unor simple ordine sau decizii de ministru ori de șef de agenție guvernamentală, fără să fi susținut un concurs.

 

Instituții cu conducători fără concurs


Decebal Muraru – inspector șef Inspectoratul pentru Situații de Urgență
Rodica Crăcană – șef Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale
Mihai Țurcanu – director executiv Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)
Diana Șerbescu – șef Biroul Vamal de Frontieră Stânca-Costești
Octav Grosu – șef Biroul Vamal de Frontieră Rădăuți Prut
Monica Adăscăliței – director executiv Direcția de Sănătate Publică (DSP)
Daniela Lozneanu – inspector șef Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)
Ada Macovei – inspector școlar general
Sorin Luca – director Casa Corpului Didactic
Gheorghe Lușneac – director Sistemul de Gospodărire a Apelor
Paul Vieru – șef Serviciul Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP)
Valerică Bârsan – inspector șef Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor
Dan Pădurariu – șef Autoritatea Rutieră Română – Agenția Teritorială Botoșani
Remus Dulgheru – șef Registrul Auto Român – Reprezentanța Botoșani
Liviu Alexa – inspector coordonator județean Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR)

 

Dulce le-a fost pandemia


O bună parte a acestora au fost beneficiarii unor prevederi ale legislației din pandemie potrivit cărora directorilor interimari li s-au prelungit automat mandatele pe perioadă în care România s-a aflat în Stare de Alertă. După ce țara noastră a ieșit pe 8 martie 2022 din această situație, majoritatea directorilor care au avut de câștigat din ”Urgență” și ”Alertă” au rămas pe funcții.


Iar acolo unde s-a produs o schimbare, nu s-a făcut altceva decât să se reia balul înlocuirilor strict politice, elocvent fiind ceea ce s-a întâmplat la RAR, unde liberalul Cătălin Boboc a fost înlocuit de social-democratul Remus Dulgheru. Adică nici vorbă de organizarea unui concurs, despre care chiar nu vă putem spune când și dacă a avut lor vreodată la RAR Botoșani.

 

Unitate fără director prin concurs de cinci ani


Sunt unități de stat, precum birourile vamale de frontieră, unde șefii se schimbă și de câteva ori pe an. La Vama Rădăuți Prut abia a fost numit în ianuarie.


Sunt și altele în care provizoratul în conducere a devenit o normalitate. DSP, de exemplu, nu mai are director cu concurs de la demisia Silvanei Tudorache, în 2017. Ministerul Sănătății l-a delegat timp de șase luni pe Gabriel Ciochină, de la DSP Brăila. Ulterior, a fost numit tot interimar Teodor Ferariu, nimeni altul decât directorul economic al DSP Botoșani, instituția fiind prinsă de pandemie fără un medic în conducere.


Foarte greu s-a găsit un doctor care să accepte preluarea postului în cea mai grea perioadă sanitară cel puțin de după revoluție, în aprilie 2020 fiind numită Monica Adăscăliței, medic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati. Din 2017, o singură dată Ministerul Sănătății a scos postul la concurs, când au picat toți candidații, neoficial întrucât capii PSD-ului de la Botoșani, aflat atunci la guvernare, nu au reușit să cadă de acord asupra persoanei pe care să o sprijine.

 

Când s-a pornit un concurs, l-a anulat tocmai autoritatea care a vrut să-l organizeze


La Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Gabriel Hârtie a fost ultimul profesor care a ocupat primul post de conducere cu concurs. La terminarea mandatului acestuia, în aprilie 2021 a fost numit Daniel Botezatu, care a fost înlocuit însă în luna august din același an de colega sa de partid, Ada Macovei.


La DSVSA, după decesul Minodorei Vasiliu în urmă cu aproape doi ani, a fost numit Mihai Țurcanu. Abia în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a organizat un concurs, pe care ulterior l-a anulat.

 

Directori de partid


Deși teoretic șefii majorității instituțiilor care compun Colegiul Prefectural sunt funcționari publici, care nu ar avea voie decât să fie simpli membri de partid, în realitate unii sunt mai mult decât atât. Definitoriu este ceea ce se întâmplă la mitingurile electorale, când o pleiadă de directori care doresc să își păstreze funcțiile sau alții care le vânează, realizează brusc că au convingeri liberale ori social-democrate pentru a-și înlesni ocuparea unui post de conducere la stat.


De altfel, exceptând instituțiile militarizate, cu mare dificultate găsești un șef de serviciu public deconcentrat care să nu fie membru PSD ori PNL, să nu aibă rude sus puse prin cele două partide ori care să nu fi fost filmat pe la tot felul de acțiuni de partid, de la mitinguri și conferințe de alegeri până la acțiuni caritabile, colinde și urători.

 

Pandemia oficial s-a terminat, interimarele s-ar putea prelungi


De ce preferă liderii politici interimarii în fruntea unor instituții? Foarte simplu! Pentru că sunt mult mai ușor de controlat și de determinat să răspundă la comenzi. Un șef care poate fi oricând schimbat printr-un ordin al unui ministru ori secretar de stat, coleg de partid cu un parlamentar de Botoșani, va avea considerabil mai puțin curaj să se opună unor manevre politice, de la executarea unor agenți economici la efectuarea unor controale cu dedicație, decât unul care are mandatul asigurat pe patru ani.


Dar să vedem ce părere are prefectul despre acest fenomen. În condițiile în care fostul Guvern PNL – USR a repolitizat după aproape două decenii și funcția de prefect.


”Situația abia acum se clarifică vizavi de aceste interimate pentru că, într-adevăr, lor le expiră perioada aceasta de numire pe care au avut-o și mai are valabilitate 45 de zile după terminarea Stării de Alertă. Tocmai s-a făcut o propunere, ca să fie timp să se organizeze concursurile, se intenționează mărirea acestei perioade la 90 de zile. Adică, dacă le-a expirat numirea, să mai aibă încă 90 de zile ca să se poată face un calendar de concursuri la nivel național”,


Sorin Cornilă, prefect.


Primul reprezentant al Guvernului în județ a adăugat că este posibil ca Executivul să emită o ordonanță în acest sens.

 

”Ați auzit vreodată de concurs la RAR sau la ISCTR?”


Totodată, a precizat că s-a întâlnit cu o bună parte a conducătorilor de instituții, fie ei interimari sau cu concurs, și că în câteva zile va avea o situație exactă a acestora din perspectiva modului de ocupare a funcțiilor de conducere.


Prefectul a mai arătat că sunt instituții cu alt statut la care nu se organizează concursuri. Nici la nivel central și nici local.


”Cum este ANPC-ul, cum este RAR-ul. De exemplu, RAR funcționează altfel. ISCTR la fel, sunt unități care nu au concurs. Ați auzit vreodată de concurs la RAR sau la ISCTR? Nu! Nu a fost nici unul cu concurs pentru că au alt specific. ANPC-ul a avut concurs vreodată?”,


Sorin Cornilă, prefect.

 

Când provizoratul doare


Astfel s-a ajuns la Botoșani ca după accederea PSD la guvernare, unii membri PNL să fie dați afară pentru a face loc unor social-democrați, cum s-a întâmplat la RAR și ITM. Iar liberalii nu au putut să se opună tocmai pentru că respectivii nu aveau concurs astfel încât înlocuirea lor stătea în pixul unui șef de la București, social-democrat la rândul său. Iar astfel de schimbări nu se vor opri la ITM și RAR.

 

Tot felul de formulari sofisticate pentru a ascunde numirile politice


Foarte interesant este cum sună ”provizoratul” care tinde spre eternitate la unele instituții. De exemplu, Mihai Țurcanu ”exercită cu caracter temporar funcția publică de conducere vacantă de director executiv, grad II” la DSVSA, Diana Șerbescu beneficiază de o ”promovare temporară în funcția publică de conducere vacantă” de la Vama Stânca-Costești, iar Octav Grosu de o ”numire temporară” la Vama Rădăuți Prut. În același timp, Daniela Lozneanu are parte de ”delegare atribuții corespunzătoare funcției publice de conducere vacantă de inspector șef, gradul II” la ITM, pentru ca Dan Pădurariu să fie ”numit temporar să exercite funcția de conducere de șef agenție grad II”.


Sigur că, mult mai simplu în cazul majorității ar fi fost să li se spună ”director numit politic”, numai că oficial nu există așa ceva în Botoșani.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PNL și PSD, negocieri la sânge pentru împărțirea posturilor de directori: cereri grele de la social-democrați, unii liberali se îmbolnăvesc sau își pregătesc alte posturi
Proasta clasei a ajuns director

 

 

 

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
Daca aveti curiozitatea uitati va si la unitatile de cultura din Botosani unde sau modificat organigramele si sau infiintat posturi noi pe care sau pus interimari niste nulitati de oameni (oameni care pina acum un an nici nu veneau la serviviu si acum sunt pusi in functii cica sa faca digitalizare .
21 martie 2022, 15:04
Nu am auzit de nici-un concurs la RAR, inschimb am auzit de SICTIR!
21 martie 2022, 14:49
A rămas Soptica cu cv-urile pe masă?
21 martie 2022, 11:38
Voi ati observat ca dupa 1989 nimic nu a mai mers cum trebuie la Botosani?Si asta din cauza...pilarelii!Acuma credeti ca daca se organizeaza acele concursuri se schimba ceva?Nu,nu se schimba nimic!Concursurile sunt castigate de cine trebuie.Chiar daca proba scrisa nu poate fi masluita,la interviu se rezolva lucrurile.Nimic corect si cinstit nu se mai intampla in tara asta.Uneori ma gandesc sa-mi iau familia si sa plec din Romania.Copii mei nu au nici un viitor aici.De ce?Pentru ca nu am pile!
21 martie 2022, 10:02
Aștia și politicienii, marea lor majoritate, fară aceste funcții, mor de foame în lipsa acestor funcții. Doina si Costel îsi uau șpagile aferente.
21 martie 2022, 09:53
Și ce e așa surprinzător????
21 martie 2022, 09:37
Cocalara de la Coșula adulmecă clinchet de brățări din osteneala poporului?Nu pot să cred..
21 martie 2022, 09:34
"Pandemia oficial s-a terminat, interimarele s-ar putea prelungi" Umblă zvon prin ţară că arahatu, de la 1 aprilie, vrea să introducă seria a doua la pandemie, cică mai are măşti de vândut şi vaccinuri kăkălău.
21 martie 2022, 08:44
5 bani, 10 bani, ajutaţii pe golani!
21 martie 2022, 08:37
Ați uitat de Eugen Cristian Țurcanu, director de peste 10 ani la DSPSA - Botoșani, pus politic de către PNL , post înființat special pentru el și camarila acestuia. O persoană fără caracter și bun simț, cu un comportament brutal și răzbunător față de angajații din DSPSA și față de colegii consilieri ai acestuia. Dacă ar fi să dea concurs acest specimen, sigur ar pierde numai pentru simplu fapt că este agramat, cu acte în regulă!
21 martie 2022, 07:32
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
29 noiembrie 2022
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.7383 lei
CHF
Francul elveţian
4.9890 lei
GBP
Lira sterlină
5.6933 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4339 lei
XAU
Gramul de aur
267.3958 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2093 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1941 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5228 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2021 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.4 o C
Dorohoi
0.0 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.