Ancheta săptămânii
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO

Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.

Celălalt Liviu Andronic

 

Liviu Andronic este la bază învățător. A absolvit Liceul Pedagogic și spune că a iubit copiii dintotdeauna. A profesat vreme de vreo 15 ani, iar mai apoi și-a asumat conducerea Casei de Cultură din Darabani. I-a plăcut. Și a continuat să confirme până când la 1 iulie 2010 a preluat Școala Populare de Arte „George Enescu” Botoșani, din postura de director.

 

Încearcă să reconstituie evenimentele din fatidica zi de 29 iunie 1980. De-a lungul celor 41 de ani care au trecut de atunci, spune că a mai avut flash-uri. Le-a îndepărtat rapid din memorie, dor aceste amintiri chiar și după patru decenii. Și n-ar putea spune că sunt din categoria celor pe care vrei să le ai acolo, în siguranță, într-un colțișor al memoriei.

 

Înapoi, în timp...

 

Avea pe atunci 21 de ani.

 

Făcea armata la „Pompieri” la Botoșani și mai avea două săptămâni și jumătate până la liberare.  

 

A simțit viața de pompier prin evenimentele la care a fost nevoit să participe. Dar nu a simțit și chemarea asta pentru viața de salvator.

 

 

 

„De propus, mi s-a propus să rămân, să continui. Nu sunt făcut pentru așa ceva, eu și în Armată mă ocupam de activități artistice și eram și licitator, am luat și niște premii pe țară, făceam brigadă artistică acolo. Chestii din astea... nu eram eu pentru pompieri. Mie mi-a plăcut armata la pompieri, a fost altceva. Îți luau ochii sirenele alea, dar era multă muncă, făceam antrenamente serioase.”

 

Activitatea de pompier îți expune sufletul. Trebuie să-l pui mereu pe tavă tuturor ființelor pe care te duci să le salvezi.

 

„Odată a ars un circ ambulant... Uite, nu-mi iese din minte mirosul ăla. Era un circ venit la Botoșani. Dle, mirosul ăla de maimuță arsă, n-am să-l uit niciodată. De om ars. De orice altceva. Așa un miros... și acum îl simt câteodată. Vezi tot felul de lucruri. La muzeul de la Flămânzi, am ajuns primii acolo când a ars muzeul. Tot așa, eram la centrala telefonică, a dat telefon primărița. Nu am mai stat, ne-am dat seama.. .și am căzut de pe muzeu, de la 7 metri jumătate, de la opt metri. Se prăbușea acoperișul, eram sus, dădeam cu apă, a trebuit să sar de acolo. Am tot felul de amintiri, o armată grea pe de o parte, dar și frumoasă”.

 

Abia spre finalul stagiului militar Liviu Andronic avea să trăiască șocul vieții sale.

 

Accidentul din iunie 1980:

 

„Era imposibil să nu-mi rămână în minte. O asemenea zi te marchează pe viață, aș putea spune, pentru că nu este un eveniment care se întâmplă în fiecare zi. Ba, e de dorit să nu se întâmple niciodată”.

 

A vrut să-și scoată ziua aceea din minte întrucât „ceea ce s-a întâmplat atunci nu era de asimilat și de dus cu tine, așa în timp”.

 

Își amintește. Chiar era o zi frumoasă de vară. Rolul lui în unitate era de furier al campaniei (însărcinat cu tot felul de documente) și să răspundă apelurilor care intrau în centrala telefonică. Un fel de dispecerat 112 al zilelor noastre.

 

„S-a răsturnat... s-a răsturnat”

 

Deși era sărbătoare și zi de duminică telefoanele tot sunau fără întrerupere, multe apeluri erau însă farse. Se făceau glume proaste și pe atunci.

 

„Nu vreau să dramatizez cu absolut nimic. Suna telefonul de zeci de ori pe zi, erau și glume proaste «arde inima, arde..», în sfârșit. Noi aveam o anumită procedură în care trebuia să verificăm aceste apeluri pentru a nu scoate mașinile din companie oricum, la orice fel de apel. Era mai dificil atunci, trebuia să spună de unde sună, să închidă, să dăm noi telefon să confirmăm. Totuși, nu știu, sunetul ăla de telefon atunci, parcă a fost așa, altfel”,

Liviu Andronic

 

A ridicat receptorul și a auzit o voce feminină strigând disperată: „s-a răsturnat, în Siret”.

 

...

 

„Am stat câteva secunde, am așteptat să mai vorbească, gâfâia și am încercat să o întreb, ce s-a răsturnat? – autobuzul, autobuzul, s-a răsturnat în Siret, s-a răsturnat. În momentul ăla mi-am dat seama că nu mai e timp, nu era ceva normal, nu era o poantă, o glumă macabră. Am simțit în tonul vocii, pentru că de acum aveam o oarecare experiență la cei care dădeau telefoane, era ceva real”,

Liviu Andronic

 

Sarcina sa era să pornească alarma pentru ca unitatea să iasă la eveniment. Instinctiv a apăsat butonul. Colegii lui, care erau răsfirați prin curtea cazarmei, au alergat spre mașini și au așteptat să li se explice natura misiunii care urma să înceapă.

 

„Am propus atunci să ieșim cu prima mașină, cea de primă intervenție și cu camionul cu barca pneumatică. Auzind că e vorba de Siret, era normal că aveam nevoie de barcă pneumatică și diferite alte scule”.

 

Nici în ziua de astăzi nu știe cine era femeia și de unde a dat telefon.

 

Basculanta transformată în dric...

 

Mașinile de pompieri au ieșit din campanie la câteva minute după apel.

 

Vreo nouă pompieri au pornit cu cele două autovehicule. Spre Siret, locul indicat la telefon de femeia disperată.

 

Se oprește și trage aer în piept.

 

Își adună gândurile.

 

„Când vezi ce ai văzut acolo... (pauză, n.r.), nu-ți găsești cuvintele. Când am ajuns acolo, țin minte că erau câțiva oameni adunați, mulți, puțini, nu pot să-mi dau seama. Vreo câteva Dacii oprite pe marginea drumului. Țin minte că mi-a rămas întipărită o imagine cu o basculantă. Probabil că a oprit și el acolo... basculanta va reveni în această poveste când va fi folosită pe post de dric, pentru a căra cadavre la Botoșani. Nu prea am fost atent la ce se întâmpla în jur, pentru că noi, în primul rând, am vrut să vedem ce fel de dispozitiv facem, la ce tip de salvare trebuie să ne raportăm acolo. Nu era Siretul, era o mlaștină la care se vedea autobuzul cu roțile din spate, partea din spate se vedea un pic. Normal, ce să faci cu barca pneumatică?”

Liviu Andronic

 

Pompierii s-au blocat cu toții când au ajuns pe malul mlaștinii. Era o situație atât de dramatică, de tragică și nemaivăzută încât până și oamenii cu experiență, ofițeri, subofițeri au înghețat în mijlocul verii.

 

Nu existau scafandri pe atunci.

 

Pompierii erau folosiți pentru tot felul de evenimente, dar nu erau specializați și nu exista nivelul de dotări de acum, utilizat în serviciile de urgențe.  

 

Astfel că nu a existat vreo coordonare sau vreo coerență în misiunea ulterioară de minimalizare a pierderilor omenești. Și nu pentru că nu ar fi vrut.

 

Liviu Andronic rememorează că era o...„învălmășeală, se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul. Nu știu, mai ales în primă fază a fost așa o serie de imagini din astea, în care ca-n filme suprarealiste, nimeni aproape nu înțelegea ce face, dar toți voiau să facă ceva. Toți voiau să participe, toți voiau să... dar n-avea nimeni un cap limpede ca să știe exact cum să-i ordoneze cât de cât, cum să-i organizeze”.

 

 

A văzut multe lucruri în acele ore care aveau să-i lase cicatrici adânci în psihic. A stat 15 ore pe marginea bălții, toată noaptea până a doua zi spre amiază.  

 

A asistat la scoaterea autobuzului cu cele două macarale.

 

„Mulțumesc, Doamne, că nu l-a tăiat cu lama”

 

Se făcuse o listă cu persoanele presupuse că erau în autobuz.

 

Unele nu erau de găsit.

 

„Mlaștina aia avea câțiva metri de apă, dar avea și câțiva metri de mâl. Și în vâltoarea aia, când s-a prăbușit autobuzul acolo, câteva persoane au fost prinse în mâlul ăla, mai în profunzime. Și nu se găseau. La un moment dat, țin minte că spre dimineață, au adus două buldozere care se trăgeau unul pe altul, ca să radă mâlul ăla de acolo. S-a mai găsit un cadavru. Nu vreau să.. .lângă mine cineva se ruga și spunea «mulțumesc, Doamne că nu l-a tăiat cu lama, l-a scos așa». Înfiorător”,

Liviu Andronic

 

Își amintește... el și colegii lui erau foarte, foarte obosiți. În jur imaginile se derulau cu încetinitorul: lumini... umbre...oameni care veneau... oameni care plecau.

 

Nicio inimă de om și nicio minte sănătoasă nu era pregătită pentru asemenea lucruri. Să le trăiască, apoi să le accepte și să învețe să trăiască cu ele.

 

Ooo nu, nu din nou!

 

După vreo două săptămâni, când a ieșit pe poarta unității, s-a pornit spre Darabaniul lui natal.

 

Avea să retrăiască spaima accidentului.

 

Doar că acum, ca la un déjà-vu, a simțit teroarea și panica pe care o trăiseră probabil morții de la Huțani.

 

„În vestita zonă de la Leorda, acolo unde se duce pământul, era tot așa un pic de mâzgă pe șosea, a început să umble autobuzul stâng-dreapta. Și nu vă spun ce am retrăit acolo. Oameni care țipau, care urlau, unul stătea gata să spargă geamul. Toți trăiau sub teroarea aia, a ce s-a întâmplat cu două săptămâni înainte”.

 

Șoferul, unul cu experiență, a redresat autobuzul și a liniștit oamenii care au simțit că sunt parte la o transpunere în timp a accidentului de la Huțani, tot cu un autobuz.

 

Tragedia respectivă nu fusese relatată în ziare pe atunci. Dar toată lumea a auzit ce s-a întâmplat: „imediat, vestea s-a dus fulgerător, telefonul fără fir este mai eficient decât orice”.

 

Întreaga relatare a zilei de 29 iunie 1980 poate fi urmărită în materialul video de mai jos:

 

41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO

Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mână – VIDEO & FOTO

Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormânt – VIDEO & GALERIE FOTO

 

loading...
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO
Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Loading...
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Loading...
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Un scenariu de Oscar sau Cannes. Poate ii vine cuiva o idee...Sau un film documentar bazat pe ancheta publicatiei Botosaneanul.In memoriam.
29 noiembrie 2021, 15:38
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
”Trebuie să fii prezent, implicat și fără emoții. Dar cei care vin fără pic de emoții devin cam aroganți, oamenii mult prea încrezători devin mai antipatici și e greu de lucrat cu ei. Fiecare leu are propriile indicative dup ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9445 lei
USD
Dolarul SUA
4.3401 lei
CHF
Francul elveţian
4.7457 lei
GBP
Lira sterlină
5.9102 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7850 lei
XAU
Gramul de aur
252.5792 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2404 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3861 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1199 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4676 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2025 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.0 o C
Dorohoi
-2.2 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-2.6 o C
Saveni
-1.7 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.