Ancheta săptămânii
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO

Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.

Celălalt Liviu Andronic

 

Liviu Andronic este la bază învățător. A absolvit Liceul Pedagogic și spune că a iubit copiii dintotdeauna. A profesat vreme de vreo 15 ani, iar mai apoi și-a asumat conducerea Casei de Cultură din Darabani. I-a plăcut. Și a continuat să confirme până când la 1 iulie 2010 a preluat Școala Populare de Arte „George Enescu” Botoșani, din postura de director.

 

Încearcă să reconstituie evenimentele din fatidica zi de 29 iunie 1980. De-a lungul celor 41 de ani care au trecut de atunci, spune că a mai avut flash-uri. Le-a îndepărtat rapid din memorie, dor aceste amintiri chiar și după patru decenii. Și n-ar putea spune că sunt din categoria celor pe care vrei să le ai acolo, în siguranță, într-un colțișor al memoriei.

 

Înapoi, în timp...

 

Avea pe atunci 21 de ani.

 

Făcea armata la „Pompieri” la Botoșani și mai avea două săptămâni și jumătate până la liberare.  

 

A simțit viața de pompier prin evenimentele la care a fost nevoit să participe. Dar nu a simțit și chemarea asta pentru viața de salvator.

 

 

 

„De propus, mi s-a propus să rămân, să continui. Nu sunt făcut pentru așa ceva, eu și în Armată mă ocupam de activități artistice și eram și licitator, am luat și niște premii pe țară, făceam brigadă artistică acolo. Chestii din astea... nu eram eu pentru pompieri. Mie mi-a plăcut armata la pompieri, a fost altceva. Îți luau ochii sirenele alea, dar era multă muncă, făceam antrenamente serioase.”

 

Activitatea de pompier îți expune sufletul. Trebuie să-l pui mereu pe tavă tuturor ființelor pe care te duci să le salvezi.

 

„Odată a ars un circ ambulant... Uite, nu-mi iese din minte mirosul ăla. Era un circ venit la Botoșani. Dle, mirosul ăla de maimuță arsă, n-am să-l uit niciodată. De om ars. De orice altceva. Așa un miros... și acum îl simt câteodată. Vezi tot felul de lucruri. La muzeul de la Flămânzi, am ajuns primii acolo când a ars muzeul. Tot așa, eram la centrala telefonică, a dat telefon primărița. Nu am mai stat, ne-am dat seama.. .și am căzut de pe muzeu, de la 7 metri jumătate, de la opt metri. Se prăbușea acoperișul, eram sus, dădeam cu apă, a trebuit să sar de acolo. Am tot felul de amintiri, o armată grea pe de o parte, dar și frumoasă”.

 

Abia spre finalul stagiului militar Liviu Andronic avea să trăiască șocul vieții sale.

 

Accidentul din iunie 1980:

 

„Era imposibil să nu-mi rămână în minte. O asemenea zi te marchează pe viață, aș putea spune, pentru că nu este un eveniment care se întâmplă în fiecare zi. Ba, e de dorit să nu se întâmple niciodată”.

 

A vrut să-și scoată ziua aceea din minte întrucât „ceea ce s-a întâmplat atunci nu era de asimilat și de dus cu tine, așa în timp”.

 

Își amintește. Chiar era o zi frumoasă de vară. Rolul lui în unitate era de furier al campaniei (însărcinat cu tot felul de documente) și să răspundă apelurilor care intrau în centrala telefonică. Un fel de dispecerat 112 al zilelor noastre.

 

„S-a răsturnat... s-a răsturnat”

 

Deși era sărbătoare și zi de duminică telefoanele tot sunau fără întrerupere, multe apeluri erau însă farse. Se făceau glume proaste și pe atunci.

 

„Nu vreau să dramatizez cu absolut nimic. Suna telefonul de zeci de ori pe zi, erau și glume proaste «arde inima, arde..», în sfârșit. Noi aveam o anumită procedură în care trebuia să verificăm aceste apeluri pentru a nu scoate mașinile din companie oricum, la orice fel de apel. Era mai dificil atunci, trebuia să spună de unde sună, să închidă, să dăm noi telefon să confirmăm. Totuși, nu știu, sunetul ăla de telefon atunci, parcă a fost așa, altfel”,

Liviu Andronic

 

A ridicat receptorul și a auzit o voce feminină strigând disperată: „s-a răsturnat, în Siret”.

 

...

 

„Am stat câteva secunde, am așteptat să mai vorbească, gâfâia și am încercat să o întreb, ce s-a răsturnat? – autobuzul, autobuzul, s-a răsturnat în Siret, s-a răsturnat. În momentul ăla mi-am dat seama că nu mai e timp, nu era ceva normal, nu era o poantă, o glumă macabră. Am simțit în tonul vocii, pentru că de acum aveam o oarecare experiență la cei care dădeau telefoane, era ceva real”,

Liviu Andronic

 

Sarcina sa era să pornească alarma pentru ca unitatea să iasă la eveniment. Instinctiv a apăsat butonul. Colegii lui, care erau răsfirați prin curtea cazarmei, au alergat spre mașini și au așteptat să li se explice natura misiunii care urma să înceapă.

 

„Am propus atunci să ieșim cu prima mașină, cea de primă intervenție și cu camionul cu barca pneumatică. Auzind că e vorba de Siret, era normal că aveam nevoie de barcă pneumatică și diferite alte scule”.

 

Nici în ziua de astăzi nu știe cine era femeia și de unde a dat telefon.

 

Basculanta transformată în dric...

 

Mașinile de pompieri au ieșit din campanie la câteva minute după apel.

 

Vreo nouă pompieri au pornit cu cele două autovehicule. Spre Siret, locul indicat la telefon de femeia disperată.

 

Se oprește și trage aer în piept.

 

Își adună gândurile.

 

„Când vezi ce ai văzut acolo... (pauză, n.r.), nu-ți găsești cuvintele. Când am ajuns acolo, țin minte că erau câțiva oameni adunați, mulți, puțini, nu pot să-mi dau seama. Vreo câteva Dacii oprite pe marginea drumului. Țin minte că mi-a rămas întipărită o imagine cu o basculantă. Probabil că a oprit și el acolo... basculanta va reveni în această poveste când va fi folosită pe post de dric, pentru a căra cadavre la Botoșani. Nu prea am fost atent la ce se întâmpla în jur, pentru că noi, în primul rând, am vrut să vedem ce fel de dispozitiv facem, la ce tip de salvare trebuie să ne raportăm acolo. Nu era Siretul, era o mlaștină la care se vedea autobuzul cu roțile din spate, partea din spate se vedea un pic. Normal, ce să faci cu barca pneumatică?”

Liviu Andronic

 

Pompierii s-au blocat cu toții când au ajuns pe malul mlaștinii. Era o situație atât de dramatică, de tragică și nemaivăzută încât până și oamenii cu experiență, ofițeri, subofițeri au înghețat în mijlocul verii.

 

Nu existau scafandri pe atunci.

 

Pompierii erau folosiți pentru tot felul de evenimente, dar nu erau specializați și nu exista nivelul de dotări de acum, utilizat în serviciile de urgențe.  

 

Astfel că nu a existat vreo coordonare sau vreo coerență în misiunea ulterioară de minimalizare a pierderilor omenești. Și nu pentru că nu ar fi vrut.

 

Liviu Andronic rememorează că era o...„învălmășeală, se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul. Nu știu, mai ales în primă fază a fost așa o serie de imagini din astea, în care ca-n filme suprarealiste, nimeni aproape nu înțelegea ce face, dar toți voiau să facă ceva. Toți voiau să participe, toți voiau să... dar n-avea nimeni un cap limpede ca să știe exact cum să-i ordoneze cât de cât, cum să-i organizeze”.

 

 

A văzut multe lucruri în acele ore care aveau să-i lase cicatrici adânci în psihic. A stat 15 ore pe marginea bălții, toată noaptea până a doua zi spre amiază.  

 

A asistat la scoaterea autobuzului cu cele două macarale.

 

„Mulțumesc, Doamne, că nu l-a tăiat cu lama”

 

Se făcuse o listă cu persoanele presupuse că erau în autobuz.

 

Unele nu erau de găsit.

 

„Mlaștina aia avea câțiva metri de apă, dar avea și câțiva metri de mâl. Și în vâltoarea aia, când s-a prăbușit autobuzul acolo, câteva persoane au fost prinse în mâlul ăla, mai în profunzime. Și nu se găseau. La un moment dat, țin minte că spre dimineață, au adus două buldozere care se trăgeau unul pe altul, ca să radă mâlul ăla de acolo. S-a mai găsit un cadavru. Nu vreau să.. .lângă mine cineva se ruga și spunea «mulțumesc, Doamne că nu l-a tăiat cu lama, l-a scos așa». Înfiorător”,

Liviu Andronic

 

Își amintește... el și colegii lui erau foarte, foarte obosiți. În jur imaginile se derulau cu încetinitorul: lumini... umbre...oameni care veneau... oameni care plecau.

 

Nicio inimă de om și nicio minte sănătoasă nu era pregătită pentru asemenea lucruri. Să le trăiască, apoi să le accepte și să învețe să trăiască cu ele.

 

Ooo nu, nu din nou!

 

După vreo două săptămâni, când a ieșit pe poarta unității, s-a pornit spre Darabaniul lui natal.

 

Avea să retrăiască spaima accidentului.

 

Doar că acum, ca la un déjà-vu, a simțit teroarea și panica pe care o trăiseră probabil morții de la Huțani.

 

„În vestita zonă de la Leorda, acolo unde se duce pământul, era tot așa un pic de mâzgă pe șosea, a început să umble autobuzul stâng-dreapta. Și nu vă spun ce am retrăit acolo. Oameni care țipau, care urlau, unul stătea gata să spargă geamul. Toți trăiau sub teroarea aia, a ce s-a întâmplat cu două săptămâni înainte”.

 

Șoferul, unul cu experiență, a redresat autobuzul și a liniștit oamenii care au simțit că sunt parte la o transpunere în timp a accidentului de la Huțani, tot cu un autobuz.

 

Tragedia respectivă nu fusese relatată în ziare pe atunci. Dar toată lumea a auzit ce s-a întâmplat: „imediat, vestea s-a dus fulgerător, telefonul fără fir este mai eficient decât orice”.

 

Întreaga relatare a zilei de 29 iunie 1980 poate fi urmărită în materialul video de mai jos:

 

41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO

Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mână – VIDEO & FOTO

Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormânt – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Un scenariu de Oscar sau Cannes. Poate ii vine cuiva o idee...Sau un film documentar bazat pe ancheta publicatiei Botosaneanul.In memoriam.
29 noiembrie 2021, 15:38
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9022 lei
USD
Dolarul SUA
4.5747 lei
CHF
Francul elveţian
4.9405 lei
GBP
Lira sterlină
5.4884 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4671 lei
XAU
Gramul de aur
275.3601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2427 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2474 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1696 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4092 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6588 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.3 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
0.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.