Ancheta săptămânii
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO

Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.

Celălalt Liviu Andronic

 

Liviu Andronic este la bază învățător. A absolvit Liceul Pedagogic și spune că a iubit copiii dintotdeauna. A profesat vreme de vreo 15 ani, iar mai apoi și-a asumat conducerea Casei de Cultură din Darabani. I-a plăcut. Și a continuat să confirme până când la 1 iulie 2010 a preluat Școala Populare de Arte „George Enescu” Botoșani, din postura de director.

 

Încearcă să reconstituie evenimentele din fatidica zi de 29 iunie 1980. De-a lungul celor 41 de ani care au trecut de atunci, spune că a mai avut flash-uri. Le-a îndepărtat rapid din memorie, dor aceste amintiri chiar și după patru decenii. Și n-ar putea spune că sunt din categoria celor pe care vrei să le ai acolo, în siguranță, într-un colțișor al memoriei.

 

Înapoi, în timp...

 

Avea pe atunci 21 de ani.

 

Făcea armata la „Pompieri” la Botoșani și mai avea două săptămâni și jumătate până la liberare.  

 

A simțit viața de pompier prin evenimentele la care a fost nevoit să participe. Dar nu a simțit și chemarea asta pentru viața de salvator.

 

 

 

„De propus, mi s-a propus să rămân, să continui. Nu sunt făcut pentru așa ceva, eu și în Armată mă ocupam de activități artistice și eram și licitator, am luat și niște premii pe țară, făceam brigadă artistică acolo. Chestii din astea... nu eram eu pentru pompieri. Mie mi-a plăcut armata la pompieri, a fost altceva. Îți luau ochii sirenele alea, dar era multă muncă, făceam antrenamente serioase.”

 

Activitatea de pompier îți expune sufletul. Trebuie să-l pui mereu pe tavă tuturor ființelor pe care te duci să le salvezi.

 

„Odată a ars un circ ambulant... Uite, nu-mi iese din minte mirosul ăla. Era un circ venit la Botoșani. Dle, mirosul ăla de maimuță arsă, n-am să-l uit niciodată. De om ars. De orice altceva. Așa un miros... și acum îl simt câteodată. Vezi tot felul de lucruri. La muzeul de la Flămânzi, am ajuns primii acolo când a ars muzeul. Tot așa, eram la centrala telefonică, a dat telefon primărița. Nu am mai stat, ne-am dat seama.. .și am căzut de pe muzeu, de la 7 metri jumătate, de la opt metri. Se prăbușea acoperișul, eram sus, dădeam cu apă, a trebuit să sar de acolo. Am tot felul de amintiri, o armată grea pe de o parte, dar și frumoasă”.

 

Abia spre finalul stagiului militar Liviu Andronic avea să trăiască șocul vieții sale.

 

Accidentul din iunie 1980:

 

„Era imposibil să nu-mi rămână în minte. O asemenea zi te marchează pe viață, aș putea spune, pentru că nu este un eveniment care se întâmplă în fiecare zi. Ba, e de dorit să nu se întâmple niciodată”.

 

A vrut să-și scoată ziua aceea din minte întrucât „ceea ce s-a întâmplat atunci nu era de asimilat și de dus cu tine, așa în timp”.

 

Își amintește. Chiar era o zi frumoasă de vară. Rolul lui în unitate era de furier al campaniei (însărcinat cu tot felul de documente) și să răspundă apelurilor care intrau în centrala telefonică. Un fel de dispecerat 112 al zilelor noastre.

 

„S-a răsturnat... s-a răsturnat”

 

Deși era sărbătoare și zi de duminică telefoanele tot sunau fără întrerupere, multe apeluri erau însă farse. Se făceau glume proaste și pe atunci.

 

„Nu vreau să dramatizez cu absolut nimic. Suna telefonul de zeci de ori pe zi, erau și glume proaste «arde inima, arde..», în sfârșit. Noi aveam o anumită procedură în care trebuia să verificăm aceste apeluri pentru a nu scoate mașinile din companie oricum, la orice fel de apel. Era mai dificil atunci, trebuia să spună de unde sună, să închidă, să dăm noi telefon să confirmăm. Totuși, nu știu, sunetul ăla de telefon atunci, parcă a fost așa, altfel”,

Liviu Andronic

 

A ridicat receptorul și a auzit o voce feminină strigând disperată: „s-a răsturnat, în Siret”.

 

...

 

„Am stat câteva secunde, am așteptat să mai vorbească, gâfâia și am încercat să o întreb, ce s-a răsturnat? – autobuzul, autobuzul, s-a răsturnat în Siret, s-a răsturnat. În momentul ăla mi-am dat seama că nu mai e timp, nu era ceva normal, nu era o poantă, o glumă macabră. Am simțit în tonul vocii, pentru că de acum aveam o oarecare experiență la cei care dădeau telefoane, era ceva real”,

Liviu Andronic

 

Sarcina sa era să pornească alarma pentru ca unitatea să iasă la eveniment. Instinctiv a apăsat butonul. Colegii lui, care erau răsfirați prin curtea cazarmei, au alergat spre mașini și au așteptat să li se explice natura misiunii care urma să înceapă.

 

„Am propus atunci să ieșim cu prima mașină, cea de primă intervenție și cu camionul cu barca pneumatică. Auzind că e vorba de Siret, era normal că aveam nevoie de barcă pneumatică și diferite alte scule”.

 

Nici în ziua de astăzi nu știe cine era femeia și de unde a dat telefon.

 

Basculanta transformată în dric...

 

Mașinile de pompieri au ieșit din campanie la câteva minute după apel.

 

Vreo nouă pompieri au pornit cu cele două autovehicule. Spre Siret, locul indicat la telefon de femeia disperată.

 

Se oprește și trage aer în piept.

 

Își adună gândurile.

 

„Când vezi ce ai văzut acolo... (pauză, n.r.), nu-ți găsești cuvintele. Când am ajuns acolo, țin minte că erau câțiva oameni adunați, mulți, puțini, nu pot să-mi dau seama. Vreo câteva Dacii oprite pe marginea drumului. Țin minte că mi-a rămas întipărită o imagine cu o basculantă. Probabil că a oprit și el acolo... basculanta va reveni în această poveste când va fi folosită pe post de dric, pentru a căra cadavre la Botoșani. Nu prea am fost atent la ce se întâmpla în jur, pentru că noi, în primul rând, am vrut să vedem ce fel de dispozitiv facem, la ce tip de salvare trebuie să ne raportăm acolo. Nu era Siretul, era o mlaștină la care se vedea autobuzul cu roțile din spate, partea din spate se vedea un pic. Normal, ce să faci cu barca pneumatică?”

Liviu Andronic

 

Pompierii s-au blocat cu toții când au ajuns pe malul mlaștinii. Era o situație atât de dramatică, de tragică și nemaivăzută încât până și oamenii cu experiență, ofițeri, subofițeri au înghețat în mijlocul verii.

 

Nu existau scafandri pe atunci.

 

Pompierii erau folosiți pentru tot felul de evenimente, dar nu erau specializați și nu exista nivelul de dotări de acum, utilizat în serviciile de urgențe.  

 

Astfel că nu a existat vreo coordonare sau vreo coerență în misiunea ulterioară de minimalizare a pierderilor omenești. Și nu pentru că nu ar fi vrut.

 

Liviu Andronic rememorează că era o...„învălmășeală, se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul. Nu știu, mai ales în primă fază a fost așa o serie de imagini din astea, în care ca-n filme suprarealiste, nimeni aproape nu înțelegea ce face, dar toți voiau să facă ceva. Toți voiau să participe, toți voiau să... dar n-avea nimeni un cap limpede ca să știe exact cum să-i ordoneze cât de cât, cum să-i organizeze”.

 

 

A văzut multe lucruri în acele ore care aveau să-i lase cicatrici adânci în psihic. A stat 15 ore pe marginea bălții, toată noaptea până a doua zi spre amiază.  

 

A asistat la scoaterea autobuzului cu cele două macarale.

 

„Mulțumesc, Doamne, că nu l-a tăiat cu lama”

 

Se făcuse o listă cu persoanele presupuse că erau în autobuz.

 

Unele nu erau de găsit.

 

„Mlaștina aia avea câțiva metri de apă, dar avea și câțiva metri de mâl. Și în vâltoarea aia, când s-a prăbușit autobuzul acolo, câteva persoane au fost prinse în mâlul ăla, mai în profunzime. Și nu se găseau. La un moment dat, țin minte că spre dimineață, au adus două buldozere care se trăgeau unul pe altul, ca să radă mâlul ăla de acolo. S-a mai găsit un cadavru. Nu vreau să.. .lângă mine cineva se ruga și spunea «mulțumesc, Doamne că nu l-a tăiat cu lama, l-a scos așa». Înfiorător”,

Liviu Andronic

 

Își amintește... el și colegii lui erau foarte, foarte obosiți. În jur imaginile se derulau cu încetinitorul: lumini... umbre...oameni care veneau... oameni care plecau.

 

Nicio inimă de om și nicio minte sănătoasă nu era pregătită pentru asemenea lucruri. Să le trăiască, apoi să le accepte și să învețe să trăiască cu ele.

 

Ooo nu, nu din nou!

 

După vreo două săptămâni, când a ieșit pe poarta unității, s-a pornit spre Darabaniul lui natal.

 

Avea să retrăiască spaima accidentului.

 

Doar că acum, ca la un déjà-vu, a simțit teroarea și panica pe care o trăiseră probabil morții de la Huțani.

 

„În vestita zonă de la Leorda, acolo unde se duce pământul, era tot așa un pic de mâzgă pe șosea, a început să umble autobuzul stâng-dreapta. Și nu vă spun ce am retrăit acolo. Oameni care țipau, care urlau, unul stătea gata să spargă geamul. Toți trăiau sub teroarea aia, a ce s-a întâmplat cu două săptămâni înainte”.

 

Șoferul, unul cu experiență, a redresat autobuzul și a liniștit oamenii care au simțit că sunt parte la o transpunere în timp a accidentului de la Huțani, tot cu un autobuz.

 

Tragedia respectivă nu fusese relatată în ziare pe atunci. Dar toată lumea a auzit ce s-a întâmplat: „imediat, vestea s-a dus fulgerător, telefonul fără fir este mai eficient decât orice”.

 

Întreaga relatare a zilei de 29 iunie 1980 poate fi urmărită în materialul video de mai jos:

 

41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO

Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mână – VIDEO & FOTO

Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormânt – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Un scenariu de Oscar sau Cannes. Poate ii vine cuiva o idee...Sau un film documentar bazat pe ancheta publicatiei Botosaneanul.In memoriam.
29 noiembrie 2021, 15:38
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un memoriu foarte amplu și bănuiesc că este un... provin informațiile de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat? Bănuiesc că este și frustrat acum și vă spun dvs. informațiile ce ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9725 lei
USD
Dolarul SUA
4.5419 lei
CHF
Francul elveţian
5.1534 lei
GBP
Lira sterlină
5.7376 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0556 lei
XAU
Gramul de aur
294.1024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2544 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3086 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0036 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3433 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2044 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.7 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.