Ancheta săptămânii
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO

Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.

Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.

De ce eu?

 

Întrebările au continuat să o apese în timpul care s-a scurs din acea zi. În anul care a marcat cea mai mare tragedie rutieră a României, număra 27 de primăveri. Avusese deja mai multe decepții, iar uneori se simțea copleșită de sentimentul neîmplinirii. Își amintește că era zguduită și de o serie de presimțiri negre, însă la patru decenii după, gândește că acele simțiri puteau fi doar într-un cotlon al propriei închipuiri.

 

Își amintește că a avut niște presimțiri și înainte de ziua de 29 iunie 1980. Deși nu poate spune cu siguranță că acelea chiar s-au adeverit prin nenorocirea care a avut loc, însă căreia ea i-a supraviețuit.

 

 

 

Acum are 68 de ani și după două decenii lucrate la firma Concuc din Suceava s-a retras acasă, în casa părintească din satul Cucorăni, comuna Mihai Eminescu. Și-a îngrijit mama până când a fost nevoită să o predea îngerilor, iar acum are în grijă un frate imobilizat la pat. Gândește că până la urmă asta i-a fost menirea, să aibă grijă de cei dragi. Pe sine s-a lăsat pe ultimul loc, iar întrebările fără răspuns nu i-au mai dat pace niciodată. Și-a găsit un refugiu liniștitor pentru minte și suflet în Biserică și clerici, iar părintele Justin Pârvu îi dă putere în fiecare dimineață să-și înceapă o nouă zi, cu zâmbetul pe buze.

 

Rememorează...

 

Era duminică, 29 iunie 1980, zi de mare sărbătoare pentru că erau și Sfinții Petru și Pavel. A decis să vină acasă, la Botoșani, la onomastica surorii. La fel ca ea, mânați de dorința de a fi cu cei dragi, erau mai mulți călători din „autobuzul morții” care intenționau să ajungă la rude, în localitățile dintre județele Suceava și Botoșani. Mai erau și copii care mergeau la bunici și erau cumva „în grija șoferului”, în lipsa propriilor părinți. Margareta Hergheligiu își amintește că a numărat nouă copii. Și unul nenăscut, în burta mamei.

 

„M-am urcat din oraș, autobuzul arhiplin, era duminică, Sfinții Petru și Pavel, era o sărbătoare deosebită. Autobuzul a fost aglomerat, a mai luat din Salcea, Plopeni, tot se ruga lumea, să-i ducă la rude, în orașul Botoșani. Eu am stat pe scaun, la mijlocul autobuzului, am avut loc din Suceava. Și când ne-am apropiat, aproape de cele «7 poduri», s-a auzit o explozie. La partea din față. S-a făcut panică în mașină, oamenii răcneau, șoferul a spus cu voce tare că nu poate redresa mașina și a strigat: «ne răsturnăm»”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare a accidentului de la Huțani.

 

În primă fază, autobuzul s-a lovit de parapet și a rămas înclinat pentru câteva momente. Timpul s-a oprit atunci în loc.

 

Doi bărbați care se aflau fix lângă șofer împreună cu o tânără, așezați pe motorul autobuzului, au avut o străfulgerare și în doar câteva secunde au găsit ceva să spargă parbrizul. Au sărit toți trei pe șosea chiar înainte ca autobuzul să se încline de tot și să se răstoarne în mlaștina de sub pod, cu roțile în sus. De parcă o uriașă mână invizibilă l-ar fi împins în apă, într-o rotire pe cât de tragică, pe atât de perfectă.

 

«Parcă a făcut așa, să nu iasă lumea să trăiască», șoptește tanti Margareta.

 

„Trebuie să trăiesc”

 

Doar trei metri mai încolo, pe șosea, dacă se producea explozia la cauciucul din partea dreaptă față, autobuzul se răsturna pe marginea drumului fiindcă ar fi trecut dincolo de pod.

 

Probabil că tot ar fi fost pierderi de vieți omenești, dar nu s-ar fi ajuns la dimensiunea tragediei care a avut loc.

 

„M-am trezit în apă. Am căzut în apă. Groaza morții, s-a creat panica și sus pe șosea și căzând și în apă, am fost foarte conștientă, m-a lăsat Dumnezeu conștientă. Mi-am ținut respirația, nu am înghițit apă deloc. Am încercat tot să nu înghit apă în secundele alea. Și m-am trezit în apă și mi-am spus: «trebuie să trăiesc». Când am ieșit se vedeau roțile din spate ale autobuzului. Și atât se mai vedea pe apă, bolboroseală, bulbuci, așa cum ai băga o sticlă în apă, lumea se îneca”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare a accidentului de la Huțani.

 

«Doamne... trăiesc»

 

 

Unii spun că mlaștina avea în jur de 15 metri adâncime, Margareta Hergheligiu își amintește că pe atunci se vorbea că ar fi avut nouă. Ea a fost dintre cei norocoși și dincolo de presimțiri, și-a dorit mult să trăiască.

 

Căutând să supraviețuiască s-a agățat de ce a putut.

 

„M-am prins de mâna unui bărbat din Bucecea. El venea cu un băiețel de 7 ani de la Suceava, l-a scos de la spital. Și m-am prins de mâna lui și nu i-am mai dat drumul. De mine nu s-a agățat nimeni, cred că scăparea mea asta a fost. Eu m-am ținut de mâna lui, el a știut să înoate, m-a scos înspre mal. Când m-a scos la mal eu am zis: «Doamne, trăiesc»”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare a accidentului de la Huțani.

 

Când a simțit aerul invadându-i plămânii a eliberat mâna salvatorului său. A simțit că apa parcă o trăgea înapoi. S-a împins spre mal și s-a prins cu mâinile puternic de iarbă, pentru a se trage afară.

 

A privit în urmă către omul care a salvat-o mai degrabă instinctual, decât conștient.

 

„Omul a intrat din nou în apă să-și scoată băiețelul și a ieșit doar cu săndăluța în mână, plângând. Pe băiețel i l-a prins cineva și i l-a luat din mână, că doar groaza morții, atâta lume, 80 de oameni... Toți cei care au murit, au murit prinși unul de altul, fiecare voiau să se agațe de ceva, să iasă”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare a accidentului de la Huțani.

 

Omul plângându-și copilul tras în disperare la fundul mlaștinii avea să-i fie primul șoc din seria ce a urmat. Mai încolo, pe mal, o fată de 17 ani era întinsă și părea inconștientă. S-a îndreptat spre ea, împreună cu un tânăr din Vlădeni. Când și-au dat seama că fata respiră, au apăsat-o pe stomac. Apa înghițită i-a năvălit pe nas și pe gură.

 

Un șofer care trecea pe drum a văzut nenorocirea. Avea copii în mașină și din acest motiv nu a oprit, a plecat mai departe pentru a nu-i traumatiza.

 

În schimb, a oprit la primul post de poliție și a sunat la Botoșani pentru a anunța accidentul.

 

 

”Prima care a ajuns la spital am fost eu”

 

În acest timp, un alt bărbat cu o Dacia 1310 a oprit la rândul său și s-a îndreptat către supraviețuitori. Le-a luat în mașină pe Margareta Hergheligiu și pe fata de 17 ani. A mai urcat o femeie care se afla în autobuz cu soțul ei. Țipând disperată, s-a răzgândit și a cerut să coboare pentru a-și căuta bărbatul care nu reușise să iasă din apă.  

 

Șoferul cu Dacia 1310 a condus cu o viteză amețitoare până la Botoșani și cu mâna pe claxon. Striga la Margareta Hergheligiu să țină fata conștientă, să nu leșine. Tânăra de 27 de ani o lovea ușor peste față pe adolescenta de 17 ani pentru a o ține în simțiri, neștiind cum altfel să procedeze.

 

„Prima care a ajuns la spital am fost eu. Șoferul m-a adus. Doamna aia s-a oprit, a început să răcnească după bărbatu-său, a oprit alt șofer care a dus-o pe dânsa înapoi, la locul accidentului. Noi am plecat la spital. A mers cu o viteză nimicitoare, cu claxonul pornit, că nu veneau salvările și atâta lume se îneca. Când eu am intrat pe porțile spitalului, s-au deschis repede, obligatoriu că lumea m-a sesizat”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare a accidentului de la Huțani.

 

Tânăra Margareta Hergheligiu prezenta o bucată din tabloul nenorocirii când a intrat pe porțile spitalului, desculță, murdară de nămol, într-o rochiță de vară.

 

Avea doar o tăietură la un deget și ceva lovituri, însă nu foarte grave. Pe actul care-i atesta concediul medical, medicul a consemnat: „Chirurgie – diagnostic: multiple contuzii, escoriații și plăgi toraco-abdominale, membre superioare și inferioare”.

 

*certificatul medical eliberat în 1980

 

 

„Era o alarmă mare, de groază. Și atunci au pornit, că nu știau unde să trimită salvările. Trimiteau spre Bucecea. Și le-am spus că la cele «7 poduri» și-apoi au ieșit atunci vreo șapte salvări de la spital. M-am dus și eu înapoi, la locul accidentului. M-am întors înapoi pentru că voiam să văd cine mai trăiește. Prea multă lume a murit. Când am văzut niște fetițe în fața mea, le-am dat lor florile să le țină (în autobuz, n.r.). Era vacanță, mulți copii se întorceau de la țară, cred că vreo 10 copii au murit. Și fetițele alea au murit cu garoafele în mână. Îmi părea rău de toată lumea aia care murea”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare a accidentului de la Huțani.

 

Mamă însărcinată moartă de mână cu un copil de doi ani

 

Când a revenit la podul de la Huțani, șesul era plin de lume. S-a auzit despre tragicul accident rutier cu autobuzul căzut în mlaștină. Unii de prin localități ale Sucevei care au căutat disperați „ocazii” ca să vină la Huțani să vadă dacă rudele au supraviețuit.

 

Un cioban care păștea oile s-a oprit și el pentru a da o mână de ajutor, atât cât a fost capabil să gândească în acele momente de groază: „Erau niște copăcei, niște tei. A rupt crengi și arunca pe baltă ca să se agațe lumea. Au ieșit vreo 20 din ăia 80 și, care s-au ținut de pernele de la scaunele autobuzului care s-au desprins. Ei au mai ieșit sau cumva au știut să înoate, de dânșii nu s-a agățat nimeni”.

 

În autobuz s-a urcat și o femeie însărcinată care era însoțită de o fetiță de 2 ani. Tanti Margareta își amintește de ele pentru că a vrut să le cedeze locul. Nu a reușit, aglomerația din autobuz era atât de mare încât femeia însărcinată nu a putut străbate distanța scurtă până la scaunul oferit.

 

Nici ea, nici fetița nu ar fi supraviețuit.

 

„Au murit câte doi din casă, câte trei din casă, soț și soție, mire și mireasă care se duceau nu știu unde. Eu, din auzite, că nu mai știu”.

 

În cadrul operațiunii de salvare care a fost declanșată la scurt timp după accident, a fost solicitată inclusiv Armata Română. Margareta Hergheligiu își amintește că a fost adusă o amfibie militară cu șenile cu care s-a încercat să se scoată, prin împingere, autobuzul.

 

Nu s-a reușit, apa era prea adâncă.

 

Soldatul care și-a văzut mamă scoasă fără suflare din balta ucigașă

 

Și atunci...

„Era un militar, mama lui venea la dânsul și el și-a descoperit mama. Din ce mi-a mai povestit lumea. Ei au stat și au desecat acolo. Cadavrele le-au scos, le-au pus în basculantă și le-au adus la morgă la Botoșani. Luni au dat anunțul, ca cei care știu că rudele lor au venit la Botoșani, cu autobuzul, să vină și să identifice morții. Cred că așa s-a anunțat, din gură în gură și din om în om, au venit rudele pe la spital”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare a accidentului de la Huțani.

 

Fiind supraviețuitoare, rudele celor din autobuz s-au agățat de ea, ca de speranță: „Toată lumea răcnea, plângea, mă întrebau dacă nu am văzut... dar eu ce să văd, nu cunoșteam pe toată lumea. Ei veneau să identifice morții”.

 

La ceva timp după nenorocire, a fost chemată pentru a-și ridica lucrurile. Cererea prin care a declarat bunurile avute în timpul accidentului i-a fost completată de soră. Ea nu a putut s-o facă, șocul a introdus-o într-o stare apropiată de catatonie.

 

„Umbrelă, geantă, duceam un serviciu (set de cafea, n.r.), chiar cănițele le-am păstrat. Tot ce era declarat, ce s-a găsit, s-a spălat, s-a curățat și s-a dat la lume. Lumea ce a avut, dacă tu te-ai dus și ai declarat că ai avut portofel și bani... și portofelul și umbrela și geanta. Cănițele ce le-a declarat sora, am avut trei cănițe, cred că vreo 20 de ani le-am ținut amintire”,

Margareta Hergheligiu, supraviețuitoare a accidentului de la Huțani.

 

...

 

*A doua zi, s-a întors la serviciu, la fabrica de la Suceava. A fost primită cu lacrimi de colegii care cu o zi înainte au crezut-o moartă. Când vestea teribilului accident a ajuns la Suceava, în fabrică s-a făcut liniște. Activitatea a fost întreruptă, iar colegele Margaretei s-au agățat de gard plângând și privind spre Botoșani. Au început să sune la morgă pentru a se interesa de Margareta.

 

*Abia a treia zi a devenit conștientă de ceea ce i s-a întâmplat. Și au venit și lacrimile în serii de neoprit. A avut nevoie de calmante pentru a-și regăsi liniștea. Sora ei era mereu în preajmă, se temea să nu sară de la balcon.

 

*Un an de zile nu a mai făcut naveta pe drumul care duce prin Huțani, a mers acasă prin Bucecea. Când ajungea pe un pod avea mereu senzația că se răstoarnă.

 

*La ceva timp, la poartă i-a apărut mama șoferului de autobuz care murise în accident. Bătrâna scrisese o poezie pentru băiatul ei mort. Voia să știe: ce a zis înainte de accident? Cum era în acea zi?

 

*După câțiva ani, a primit o vedere cu Nadia Comăneci, semnată de fata căreia i-a salvat viața. I-a mulțumit pentru că trăiește datorită ei. Și i-a mulțumit că nu i-a luat lănțișorul de aur de la gât și inelul de pe mână, pe când era inconștientă.

 

Alții, pe malul mlaștinii, ar fi buzunărit morții și le-ar fi luat lucrurile de preț pe care le aveau asupra lor.

 

41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO

 

loading...
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO
Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
Loading...
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
Loading...
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Emoționant într-adevăr!
15 noiembrie 2021, 17:57
EMOȚIONANT!
15 noiembrie 2021, 12:45
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”În același timp, pentru că tot a amintit dl Simion că i-am fost profesor în urmă cu mai bine de un deceniu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la masteratul de istoria comunismului din România, aș face o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9443 lei
USD
Dolarul SUA
4.3840 lei
CHF
Francul elveţian
4.7621 lei
GBP
Lira sterlină
5.9238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8393 lei
XAU
Gramul de aur
260.3177 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2439 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3742 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1457 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4884 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2017 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.6 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.