Ancheta săptămânii
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO

Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.

Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.

Salvator nerecunoscut!

 

După 41 de ani de la tragedie, Gheorghe Podaru trăiește tot în Huțani, în casa sa de unde se vede podul de pe care a căzut autobuzul.

 

Acum are peste 80 de ani, dar încă-și amintește clar acea zi de vară care a lăsat răni adânci în comunitate. Încă de tânăr lumea din sat îl știa ca pe-un bun înotător, însă „specialitatea” lui, adică la ce se pricepea cel mai bine, era scufundarea. Avea acea abilitate de a înota în adâncime și a găsi orice în apă. Pe atunci scafandrii erau rari prin părțile noastre.

 

*casa în care trăiește Gheorghe Podaru

 

Și când se întâmpla vreo nenorocire cu vreun înecat sau dispărut, lumea pe el îl căuta. S-a auzit că până la 40 de ani salvase deja zeci de oameni din apele Siretului. Trecuse și Dunărea înot, de la un mal la altul. Iubea apa.

 

În 1980 era brigadier la cooperativa agricolă din comuna Vlădeni, iar cei care au trăit timpurile comuniste cunosc această formă de organizație agricolă.

 

A auzit bubuitura și a rupt-o la fugă spre pod fără a-și imagina grozăvia care a avut loc și care urma să-i schimbe și lui viața în mod iremediabil.

 

Când a ajuns, mlaștina bolborosea.

 

Revista Lumea nota în anul 1995, în baza mărturiilor lui, mai proaspete, după doar 15 ani: „deasupra apăreau, unele după altele, haine, poșete, coșuri de papură, fructe, o bucată de salam, fel de fel de acte, o lumânare albă de cununie, bancnote, un biberon. Apoi, unul câte unul, câțiva oameni. Ghiță Podaru, unul dintre cel mai buni înotători din lungul luncii Siretului salvase, până la 41 de ani ai lui, mai bine de 60 de oameni și scosese de prin bulboane și ascunzișurile Siretului încă vreo 20, dar morți”.

 

*din fața casei, se zărește podul „blestemat”

 

Șoferul autobuzului a murit cu mâinile încleștate pe volan

 

Își amintește că s-a aruncat în apă îmbrăcat și a pătruns direct în autobuzul scufundat, printr-o fereastră. „Înăuntru era întuneric, măcar că era ziua-n amiaza mare, știți, bulboana era foarte adâncă”. Primul trup pe care l-a găsit a fost cel al șoferului. Gheorghe Podaru își amintește că și-a ținut respirația până a ajuns la punctul în care simțea că plesnește. I-a descleștat mâinile șoferului de pe volan. Ulterior s-ar fi comunicat că suferise un infarct în urma șocului, înainte ca autobuzul să se scufunde în apă.

 

„Niciunul nu răcnea după ajutor, totul s-a petrecut într-o tăcere de mormânt. Dar cum puneau norocoșii aceia piciorul pe pământ, o și luau la fugă peste ogoare, cât mai departe de moarte”, este una dintre amintirile care poartă pecetea tragediei.

 

Un militar și-a recunoscut printre cadavre mama și sora

 

Următoarele ore s-au desfășurat cu încetinitorul. Vestea accidentului s-a dus până la București și a ajuns la urechile lui Nicolae Ceaușescu. De pe plan local, pe malul mlaștinii au început să apară șefi din Miliție, dar și ofițeri de Securitate.

 

„Traficul fusese blocat. Cum morții erau de acum înșiruiți pe mal ca la expoziție, unii dintre privitori au început să le ia verighetele, cerceii și banii de prin buzunare. Am făcut scandal. Au venit apoi niște soldați, ba de la pompieri, ba din trupele de la securitate. Unul dintre ei era cât pe ce să leșine. Și-a recunoscut printre cadavre mama și sora, care tocmai veneau de la Fălticeni, în vizită la unitatea lui din Botoșani”,

Gheorghe Podaru, salvator

 

 

Ștabii de la București au sosit cu elicopterul. Se trăsese un fir de telefon pe malul bălții, iar primul secretar vorbea cu „Capitala” în poziție de drepți. Comunica ritmul anevoios al operațiunii de salvare. Un „civil” se afunda încăpățânat în apa rece de gheață și scoatea cadavre. Unul după altul. Aliniate.

 

A doua zi a scos din apă un copil care rămăsese ascuns în mâl. Era băiatul unui localnic, voia să meargă la un meci de fotbal.

 

În total, Gheorghe Podaru a scos șase oameni care au trăit și vreo 30 de trupuri inerte. Tot el a fost cel care, legat de brâu cu o sfoară, a prins osiile autobuzului de două macarale aduse pe pod.

 

„L-am legat de osia din spate și cea din față, cu două macarale. De pe pod l-au tras și l-au urcat în sus. În autobuz, când a ieșit afară, nu mai era nimeni. Când a căzut autobuzul, întâi a căzut pe o parte. Care a fost la geam, apa le-a spart geamul și i-a aruncat. Iar care au fost partea cealaltă, nu au mai avut când să vină, e vorba de secunde, îți ia aerul, mori. Ăștia care au fost la geam, pe ăștia am apucat să-i tragem. Ceilalți au rămas acolo. Atunci hârtiile alea, toate eu le-am semnat, venise procurorul general de la București. Ceaușescu nu era în țară, nu știu unde era. Că era vorba să vină și el”,

Gheorghe Podaru, salvator

 

„Au început românii să-i buzunărească”

 

La trei zile după accident Ghiță Podaru a început brusc să încărunțească. S-a trezit cu părul nins în plină vară.

 

La două luni a mai prins și o boală, care a început să-l macine: tromboflebită profundă la piciorul drept. Totul a pornit de la apariția unui cheag într-un vas de sânge, din cauza șederii îndelungate în apa foarte rece.

 

Cel puțin așa au concluzionat medicii de la spitalele din Botoșani și Iași, unde s-a căutat atunci. A rămas cu tratament pe viață.

 

„Au venit pompierii, dar nu au rezistat în apă. Nu au mai scos pompierii. A venit armata, dar nu a făcut nimic, apa era rece. Mulți oameni nu au murit de înecătură. Apa rece, era căldură mare, au murit subit așa. Am început a scoate pe mal abia 12, au început tot românii noștri să-i buzunărească, să le ia de pe degete”,

Gheorghe Podaru, salvator

 

 

Erou?

 

În DEX erou înseamnă persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional / personaj principal al unei întâmplări; persoană care, într-o anumită împrejurare, atrage atenția asupra sa.

 

Eroi sunt mulți în zilele noastre. Premiați cu tot felul de distincții, unii recompensați și financiar. Pentru fapte mai mărunte decât cele ale botoșăneanului Gheorghe Podaru, un om care a trăit simplu și așa își duce mai departe bătrânețile, în comuna natală.

 

Nimeni nu i-a dat vreodată vreo diplomă. Iar de vreo rentă sau vreo remunerație pentru faptele sale curajoase din 29 iunie 1980, chiar că nu s-a pus vreodată în discuție.

 

Pe atunci autoritățile i-ar fi oferit niște bani...

 

„De la partid atunci la toată lumea le-a dat câte 25.000 de lei, cu banii ăia pe vremea aia îți luai o mașină. Și i-a îngropat și a dat ordin primul secretar să nu le facă autopsie. Și au vrut să-mi dea și mie și eu am refuzat. Le-am spus că eu nu am făcut pentru asta, să-mi dea bani. – Dar pentru ce ai făcut? – Nu știu, le-am zis”,

Gheorghe Podaru, salvator

 

Oficial, accident a fost doar în închipuirea oamenilor

 

După accident ar fi fost totuși propus să primească Ordinul „Meritul Sanitar” pentru vitejie.

 

Și un premiu în bani.

 

„Propunerea scrisă a fost trimisă la București. N-a primit însă nimic nici până astăzi, de «sus» fiind îndreptat către Botoșani doar un răspuns arțăgos: «de ce vă scărpinați?» Cei cu ideea decorării erau muștruluiți că pritociseră o astfel de propunere, când, de fapt oficial nici la Huțani, nici în alt colț al României nu se petrecuse chipurile vreun accident rutier cu atâția morți, care să bată recordurile în domeniu. Doar în mediile activiștilor de partid cazul a fost prelucrat, fără a mai fi însă și plasat cu exactitate în timp și spațiu”,

Revista Lumea, 1995

 

Din toate ordinele de atunci, toți au înțeles că pe șoseaua Suceava – Botoșani nu se întâmplase absolut nimic, chiar dacă numărându-se morții s-a ajuns până la 47... 48... 50 sau câți or fi fost ei.

 

Câteva zile după, presa vremurilor a făcut referire la un accident rutier... fuseseră vreo 30 de victime, într-un autobuz care se prăbușise de pe un viaduct. Era o tragedie la nivel mondial, dar nu se întâmplase la noi, ci tocmai în India.

 

În România, se înțelege prea bine, nu se puteau petrece asemenea catastrofe.

 

41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO

Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mână – VIDEO & FOTO

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Dumnezeu sa-i răsplătească marinimia și faptele frumoase!
22 noiembrie 2021, 13:02
Poate ca in urma acestor articole-document autoritatile vor avea initiativa de a ridica acolo un monument in memoria celor disparuti intr-un mod tragic, dar si ca un omagiu adus salvatorilor. Ar fi un gest reparatoriu absolut necesar.
22 noiembrie 2021, 10:20
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
0.8 o C
Bucecea
-0.0 o C
Darabani
1.3 o C
Saveni
2.1 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.