Ancheta săptămânii
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
  • Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.
  • Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.

În căutarea drumului bun...

 

Porțiunea aflată în lucru este în prezent evitată de majoritatea conducătorilor auto astfel că traficul s-a mutat pe rutele ocolitoare, cea mai frecventă fiind cea prin Vorona și Cristești.

 

 

Am încercat să aflăm singuri cât de ridicat este gradul de disconfort pe tronsonul de drum Botoșani – Flămânzi, exact porțiunea evitată de șoferi și care ar fi aproape impracticabilă.

 

 

39 de minute

 

a fost timpul în care am parcurs distanța de aproximativ 30 de kilometri până la sediul Primăriei Flămânzi, pe drumul național.

 

 

Ora 10:37

Ieșirea din municipiul Botoșani

 

 

Ora 10:42

Zăicești – am întâlnit prima porțiune de drum de pământ acoperit cu piatră

 

 

 

Ora 10:44

Primul semafor. Timpul de așteptare nu a fost unul mai mare de un minut, având în vedere că traficul este extrem de redus

 

 

Ora 11:00

Drumul de pământ se termină înainte de intrarea în Copălău

 

 

 

Ora 11:04

Intrarea în Copălău

 

 

Ora 11:10

Ieșirea din Copălău

 

 

 

Ora 11:12

Intrarea în Flămânzi

 

 

Ora 11:16

Primăria Flămânzi

 

 

 

În mai puțin de o oră și cu o mașină de teren am ajuns la Flămânzi, în fața Primăriei. Cu excepția prafului de un deget de pe caroseria automobilului și a unei pietre intrată într-o roată, nu am întâmpinat probleme deosebite.

 

 

Pe porțiunea până la Flămânzi am întâlnit utilaje și echipe de muncitori care lucrau în special la partea de șanțuri de pe ambele margini ale șoselei. Unele porțiuni acoperite cu piatră produc o cantitate însemnată de praf, astfel că adeseori vizibilitatea scade la nivelul perioadelor cu ceață densă.

 

 

Botoșănenii se adaptează (aproape) la orice

 

 

La Primăria Flămânzi l-am găsit pe viceprimar care s-a arătat mirat și nu prea de faptul că ne-am deplasat pe drumul de rang european. El însuși când are treburi la Botoșani susține că preferă rute ocolitoare pentru a evita porțiunea unde se lucrează.

 

„Folosesc varianta total asfaltată, prin Coșula, Pădureni, se iese din Pădureni și imediat se face dreapta, este indicator. Prin Cristești, un drum asfaltat și relativ nou modernizat. Când nu mă grăbesc folosesc acel drum, când mă grăbesc merg pe cel de piatră. Cel puțin pe traseul Botoșani – Flămânzi nu am mai mers de două luni. Lucrul bun este că se lucrează, mai ales că știți istoria drumului, de câte ori s-a făcut drumul acesta... și abia acum se face”,

Ioan Guraliuc, viceprimar Flămânzi

 

 

Edilul se referă la cei 30 ani de promisiuni din partea politicienilor de reabilitare a acestui drum care leagă județul nostru de restul țării. Modernizare cerută cu încăpățânare atât de cetățeni cât și de mediul privat, pentru care infrastructura este vitală.

 

 

Odată începute lucrările de reabilitare a drumului, în ciuda disconfortului, a faptului că mulți localnici care au casele la drum s-au trezit „izolați” pentru că le-au dispărut podețele din fața porții, a prafului în cantități nemăsurabile și a tot ceea ce decurge dintr-un astfel de șantier, nimeni nu pare să fie supărat.

 

Ba chiar, botoșănenii din zonă par să îndure destoinici tot acest deranj în așteptarea binelui din viitor. Și chiar au puterea de a aduce laude, tocmai celor care le-au creat acest disconfort.

 

 

„Aici, în Flămânzi, nu am primit foarte multe reclamații vizavi de faptul că oamenii au rămas fără poduri, că este disconfortul aici cu piatra, cu praful, cu penele... oamenii înțeleg. Iar firma care lucrează pe segmentul nostru până la Coșula chiar e firmă destoinică, mie îmi place. Sunt și firme bune în România, sunt responsabili, dacă vă uitați la șanțurile alea, sunt artă. Mie îmi place”,

 

Ioan Guraliuc, viceprimar Flămânzi

 

 

La întoarcere am testat ruta ocolitoare prin Coșula și Cristești.

 

 

43 de minute

 

A fost drumul de întoarcere pe o porțiune cu asfalt

 

 

12:02

Plecarea de la Primăria Flămânzi

 

 

12:17

Intrare Buda

 

 

12:26

Viraj dreapta către Cristești, înainte de localitatea Oneaga

 

 

12:34

Primăria Cristești

 

 

12:37

”intersecția morții” de la Orășeni Deal

 

 

12:45

Intrarea în municipiul Botoșani

 

 

 

Contractul de modernizare al DN 28 B a fost câștigat prin licitație de asocierea Aqua Park – Mavgo Holding – Vahostav SK – Tramenco SA și prevede reabilitarea a aproape 72 km de drum național.

 

 

În proiect au fost prevăzute 9 poduri (dintre care unul nou și 8 reabilitate), 104 podețe (61 noi și 43 reabilitate) și 36 intersecții la nivel.

 

Un drum cu istoric... beton

 

Stadiul fizic/financiar al lucrărilor de pe DN 28B, la data de 30 aprilie 2022, era de 24/20 %.

 

„Lucrările nu pot fi terminate mai repede pe un județ, ele urmând  a fi finalizate simultan, fiind realizate pe etape”,

Nicolae Popovici, purtător de cuvânt DRDP Iași

 

 

Carosabilul de pe DN 28B, sectorul Zăicești – Flămânzi, a fost construit în câteva etape.

 

Potrivit reprezentanților DRDP Iași, căreia i se subordonează Secția Drumuri Naționale Botoșani, în cursul anului 1982 a fost realizată experimental o îmbrăcăminte din beton de ciment cu agregate calcaroase și unul cu îmbrăcăminte din beton de ciment având ca liant ciment PA35. Tot pe acest sector, în cursul anului 1984, a fost realizat de către Facultatea de Construcţii din Iaşi împreună cu DRDP Iaşi un sector experimental cu îmbrăcăminte rigidă cu liant mineral obţinut din zgură granulată, fin măcinată, cu adaos de var şi fosfoghips, protejată cu emulsie cationică cu rupere rapidă.

 

„Deoarece pentru această structură a carosabilului nu a fost găsită o altă soluție de reabilitare, experții au propus lucrări de spargere a dalelor din beton și folosirea ca strat inferior de fundație pentru noua structură rutieră proiectată, împănarea cu material frezat și apoi așternerea a trei covoare asfaltice. Astfel, la finalizarea lucrărilor, DN 28B va avea covor asfaltic pe toată lungimea sa”,

Nicolae Popovici, purtător de cuvânt DRDP Iași

 

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni și a fost stabilit pentru data de 23 mai 2023.

 

loading...
Trafic pe un singur sens la Zăicești: Drumarii, APEL către șoferi – VIDEO
Continuă lucrările: IMAGINI de pe DN 28B, Tg. Frumos – Botoșani - FOTO

 

”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
Loading...
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Șoferul din autobuzul groazei a murit sub ochii soției și a lăsat orfani trei copii, două amenzi – singurele pedepse pentru 48 de morți
Cea mai mare tragedie rutieră din istoria României a avut eroul său negativ. Pentru că în comunism sistemul nu putea fi decât perfect, cei care greșeau erau doar oamenii. Chiar dacă, atunci când vorbim despre șoferi de exemplu, erau nevoiți să circule cu autobuze vechi, pline de improvizații și cu anvelope noi, dar cu defecte de fabricație.
Loading...
OMAGIU adus după 41 de ani de la tragedia în care au murit aproape 50 de botoșăneni - Troiță ridicată de Consiliul Județean și Primărie – VIDEO
Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Tragedia de la Huțani, dezvăluită în presa comunistă doar la anunțurile de condoleanțe: A fost tratat drept un accident de muncă
Tragedia de la Huțani nu a existat și totul a fost doar un vis urât dacă ar fi să ne luăm după presa botoșăneană din acea perioadă. Presă ce însemna de fapt un singur ziar care nu a pomenit ceva despre cel mai mare accident rutier din istoria României.
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.
Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor
A doua zi după accidentul din 29 iunie 1980 de la Huțani s-a constituit o comisie de constatare tehnică a condițiilor în care s-a produs tragedia. Autobuzul a fost scos din apă cu o macara și transportat la garajul IJTL – Întreprinderea Județeană de Transport Local Botoșani.
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Cred ca traim vremuri in care oamenii nu mai conteaza asa ca poti sa-ti bati joc de ei ca nu raspunde nimeni pentru asta..
6 iunie 2022, 18:19
Daca facea drumul pe tronsoane cum vroiai tu terminau in 10 ani. Asa se intampla cand n-ai facut nimic 30 de ani. Daca ar merge toata lumea civilizat nu ar muri nimeni. O sa fie si gata pana la iarna. Plus ca daca va pricepeti mai bine puteti sa va angajati la infrastructura rutiera sa vedeti ce inseamna sa gestionezi asemenea lucrare. Daca nu, aveti rabdare ca drumul se va face.
16 mai 2022, 19:19
,,Daca cei care se ocupa de modernizarea acestui drum,dadeau dovada de profesionalism,bun simt civic,etc.reabilitau portiunea de drum Botosani-Flamanzi in prima faza,in asa fel incat botosanenii si nu numai, sa poata calatori spre Iasi,prin Prajeni,,.Adevar grait-ai...,dar cum botosanenii sunt bataia de joc a guvernelor de 30 de ani vedem si nu ne vine sa credem. Cred ca Putin e vinovat. .Aia e stimati tovarasi si preteni!!!
16 mai 2022, 17:24
Speranta mea este aceea ca lucrarea se va duce la bun sfarsit si nu vom pati precum in cazul Teatrului Eminescu, lucrare la care s-a parcurs etapa de demolare si am ramas cu ruina in centrul orasului.
16 mai 2022, 15:57
Daca cei care se ocupa de modernizarea acestui drum,dadeau dovada de profesionalism,bun simt civic,etc.reabilitau portiunea de drum Botosani-Flamanzi in prima faza,in asa fel incat botosanenii si nu numai, sa poata calatori spre Iasi,prin Prajeni.Asa,au devastat tot,lucrul merge foarte greu ,in ultimele doua saptamani de la intrarea in Copalau pana la Flamanzi nu s-a miscat nimic si,sincer,nu cred ca in urmatorii doi,trei ani are sa se finalizeze lucrarea.Doar traim in Romania....
16 mai 2022, 13:49
Altădată Caslariu făcea miting de protest cu mașini din județ în fata la Consiliul Județean din cauza stării drumurilor, acum în schimb își face poze cu actuala conducere a Consiliului Județean pentru ca drumul în cauza arata foarte bineeeeeee
16 mai 2022, 11:35
Cu o guvernare mediocră suntem CIUCA BATAII DE JOC.Ne merităm soarta !!!
16 mai 2022, 09:45
Ritmul lucrărilor reprezinta o mare bătaie de joc la adresa șoferilor dar și al celor care au casele pe traseu. De un an de zile trebuie sa suportam cu totii aceasta batjocura.Măcar am aflat recent de la Iohannis cine este vinovat de dezastrul guvernării, spunând ca Putin este vinovat de tot ce merge rău în tara.
16 mai 2022, 08:13
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.2 o C
Dorohoi
20.6 o C
Bucecea
21.8 o C
Darabani
20.1 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
21.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.