Ziarul Botoșăneanul deschide astăzi seria interviurilor cu pretendenții la funcția de președinte al Consiliului Județean. Dorința noastră a fost să publicăm discuțiile cu aspiranții la acest post în ordinea rezultată după tragerea la sorți efectuată de Biroul Electoral Județean pentru înscrierea candidaților pe buletinele de vot, numai că programul acestora, cu foarte multe deplasări în teritoriu, ne-a determinat să realizăm interviurile în ordinea disponibilității liderilor politici intrați în cursă pentru șefia CJ.
Așadar, începem cu Bogdan Dăscălescu, fost vicepreședinte la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și fost consilier de europarlamentar, candidat ALDE la președinția CJ.
- Dle Dăscălescu am văzut că ați participat acum câteva zile la o emisiune televizată și ați fost prezentat drept președinte al organizației municipale, e în regulă? Ce caută un președinte de organizație municipală să candideze la CJ, de obicei cutuma spune că liderul de la municipiu candidează la Primărie.
- În primul rând bună ziua. Situația prin care am trecut, știți foarte bine, cu plecarea candidatului nostru de la Primăria Botoșani, această situație ne-a pus în dificultate pentru că el coordona cel puțin organizația municipală. În acel moment, după plecarea dlui am considerat că trebuie să-mi asum organizația municipală ținând cont că până la urmă, eu l-am susținut și l-am recomandat. Și mi-am asumat organizația pentru că este foarte, foarte greu de reconstruit, de regândit în Botoșani această organizație. Am reușit până la urmă să o scoatem la capăt, avem o organizație funcțională și o conduc așa cum pot. Eu sunt până la urmă botoșănean, de fapt și bucecean și botoșănean pentru că locuiesc îm ambele zone și mi-am asumat acest lucru.
- De ce nu v-ați asumat și candidatura la Primăria Botoșani atunci?
- Eu am considerat că de la început ținta mea a fost Consiliul Județean, de mai bine de un an toate proiectele mele se pliază mult mai bine pentru Consiliul Județean, am proiecte care sunt pe municipiu, dar baza este zona rurală. Și eu gândesc undeva foarte mult, pentru dezvoltarea zonei rurale din Botoșani, ceea ce este de fapt cea mai mare problemă, în momentul de față.
- Ați amintit de dezvoltarea zonei rurale, dvs. v-ați lansat oficial candidatura pe fosta platformă industrială de la Bucecea și ați spus că doriți să înființați acolo un parc industrial. Este o promisiune electorală pe care o aud cred de vreo 20 de ani și care nu a fost făcută. Aveți dvs. cheia magică?
- În primul rând nu am propus același lucru care a fost propus atâta timp, de 20 de ani cum spuneți dvs. Acolo ținta mea este să creez o zonă industrială care să poată fi apoi aprobată de Guvernul României ca zonă liberă. Cheia este această zonă liberă care va atrage foarte mulți investitori pentru că se oferă foarte multe facilități fiscale, neplata TVA-ului. De fapt, pentru importatori scutirea taxelor vamale pentru cei care aduc marfă din zona extra-europeană și atunci prin aceste lucruri cumulate într-adevăr eu chiar cred că se poate face ceva foarte important acolo. Acest lucru îl consider motorul de dezvoltare a județului Botoșani pentru următorii ani. E un proiect fezabil, deci se poate face într-adevăr cu sprijinul tuturor factorilor politici și aici mă refer la cele două mari partide: PSD și PNL. Voi avea nevoie de susținerea lor pentru acest lucru și eu cred că o să reușesc să-i pun la masă pentru că nu cred, este ilogic, indiferent din ce partid faci parte, se te opui unui proiect care duce la dezvoltarea județului.
- S-a dovedit de o mulțime de ori, cel puțin în Consiliul Local Botoșani, că lucrurile logice au fost total ilogice la votul politic. Dar voiam să vă întreb altceva, am văzut în programul dvs. electoral că susțineți înființarea de piețe volante. Unde ați vedea dvs. două locuri din municipiul Botoșani unde ar putea funcționa aceste piețe volante?
- Cea mai simplă locație este piața auto unde se poate organiza o dată pe săptămână o piață volantă, un loc care este nefolosit în timpul săptămânii și mai există, la nivelul municipiului mai există zone, dar aici depinde foarte mult de Primărie.
- Dvs. candidați la CJ...
- Exact, eu piața volantă am văzut-o funcționând afară, în Olanda, Franța e foarte mult folosit acest tip de comerț. În piața volantă, ce trebuie să înțeleagă cetățenii? Nu discutăm despre samsari, deci nu discutăm de comercianți. Discutăm de un sprijin acordat de CJ direct fermierului, deci un om care are producție în spate, are solarii, are fermă, vaci, oi, procesare de lapte, indiferent.
- Și cei din Piața Centrală vin toți cu certificate de producători, oficial nu avem niciun samsar nici acolo.
- Bun, dar știți mai bine ca mine ce fel de marfă e acolo. E foarte multă marfă pe tarabă care de fapt vine din Turcia sau din alte locuri. Ideea este să găsesc 10 – 15 fermieri pe diferite domenii, inclusiv producători de pâine, lapte, ouă, carne, producție din Botoșani. Să le ofer acele autovehicule pentru că piața volantă se bazează pe achiziția unor mici magazine mobile, autovehicule exact cum sunt cele de la fast-food care se plimbă dintr-o zonă în alta. Iar aceste autovehicule se mută în fiecare zi în altă zonă. Poate să acopere orașul Botoșani, Dorohoiul, deci partea urbană din Botoșani să zicem și inclusiv să meargă în zona Sucevei sau Iașului.
- Autovehiculele cine să le cumpere, CJ?
- Se poate accesa proiect european pentru achiziția acelor autovehicule.
- Pe ce axă, pe ce program?
- Dacă nu mă înșel este pe dezvoltare, pe POR. Nu, pe POS dacă nu mă înșel, să nu mă fac de rușine acum că nu mai rețin exact. Este axa de dezvoltare pentru zona rurală.
- Tot în programul dvs. am văzut că vă doriți reabilitarea taberei Agafton și preluarea ei de către CJ. Sună frumos așa, mai ales că acolo chiar este un loc superb, natural, mai puțin ceea ce există în momentul de față. Cum vedeți reabilitarea acestei tabere? Să spunem că reușiți să o transferați.
- Dacă reușesc să o transfer în primul rând aș organiza un concurs pentru proiectare. Nu aș merge pe varianta normală, CJ poate să organizeze un concurs pentru depunere de proiecte, în primul rând aș vrea niște proiecte gândite de tineri pentru că până la urmă tabăra se va adresa tineretului cel mai mult. După care, la fel ne vom baza pe atragerea unor fonduri europene pentru refacerea ei. Eu acolo aș vedea lucrurile puțin în alt stil. Tabăra să se adreseze în general pentru copiii din Botoșani, numaidecât la nivel național, nu m-ar interesa treaba asta. Pentru că, din păcate, avem foarte mulți copii din zonele rurale, Darabani, Rădăuți Prut sau alte zone care nu au reușit să ajungă până în Botoșani, până la 10 – 12 ani . Foarte, foarte greu ajung să viziteze orașul Botoșani, ca să nu mai vorbesc de alte locuri. Deci ar fi o componentă socială în acest proiect. Și în afară de această latură socială aș vedea o tabără în care copiii să învețe lucruri practice. Eu aș vrea foarte mult să imit acele tabere din SUA, acele tabere de cercetași, toată lumea le-a văzut prin filme, cu diferite ocazii. În general le vezi prin diferite reportaje sau în filme. Un loc unde poți să dezvolți abilitățile copiilor, inclusiv orientare în teren...
- Am înțeles. Și finanțată de către cine această tabără?
- Asta la fel, pe axele noi de finanțare vor exista cu siguranță fonduri pentru așa ceva.
- Da, dar proiectele sunt pentru jumătate din an, pentru un an, eu știu maxim doi ani, după ce se termină acest proiect cum se finanțează o astfel de tabără?
- E autofinanțare în mare parte...
- Înseamnă că ar trebui să luați bani de la acei copii care au probleme sociale.
- Nu, există o componentă socială și o componentă de tabără efectiv plătită.
- Spre deosebire de alți candidați, dvs. ați deținut deja una, chiar două funcții destul de importante în aparatul de stat, ați fost vicepreședinte la ANSVSA. Spuneți-mi un lucru important pe care l-ați făcut acolo.
- Eliminarea unor taxe aiurea, un lucru foarte important pentru fermieri am făcut acolo pentru că se încerca la un moment dat obligarea la plată a fermierilor, a abatoarelor, a celor care lucrează în agricultură, la plata unor taxe pentru laboratoarele aparținând DSV-ului. M-am opus foarte mult la acest lucru pentru că nu făcea decât să pună o povară în plus pe micii fermieri în special și chiar am reușit să blochez acel proiect. Un altul de care m-am ocupat a fost pe zona asta cu câinii vagabonzi și...
- Ce ați făcut cu câinii vagabonzi?
- Am făcut atunci un plan, am lucrat împreună cu mai mulți colegi la un plan în trepte, urmărind în primul rând identificarea, microciparea și până la urmă am stabilit o direcție clară că, ceea ce trebuie să urmărim noi este că nu trebuie să îndepărtăm efectul. Partea proastă este că avem foarte mulți câini. Am încercat să conving lumea că noi trebuie să mergem la cauză, trebuie să vedem, într-adevăr, există foarte mulți câini pe lângă stână, în diferite gospodării care nu sunt identificați. De fapt, problema câinilor vagabonzi vine tot din zona rurală pentru că sunt foarte multe persoane, fată cățeaua în curte, au zece pui, își opresc unul, restul îi pun în sac și îi aduc la zona de gunoi urbană. Deci, așa se procedează.
- Dar câini vagabonzi avem în continuare, dincolo de inițiativa dvs.
- Da, bun, nu am stat foarte mult acolo, dar cel puțin pe partea de microcipare am reușit atunci să pornesc proiectul acesta. În momentul de față sunt tot mai mulți microcipați pentru că identificarea câinelui este principala piesă la a rezolva această problemă.
- Și din postura de consilier de europarlamentar ne puteți spune un lucru?
- Bun, acolo am lucrat mai mult pe consiliere. Deci, consilierea pentru europarlamentari și acolo au fost destul de mult sfaturi.
- Deci ați fost mai mult un sfătuitor, nu?
- Da, bine acolo este muncă de consiliere, pentru că mai toți europarlamentarii sunt oameni politici, sunt oameni care activează mai puțin în zona privată sau din zona asta de business, treaba mea fiind că, având experiență în zona de agribusiness în privat, am știut cam care vor fi reacțiile la anumite măsuri care se cereau de la Bruxelles. Una din chestii era partea de subvenționare care va veni în următoarea perioadă, în care se discută tot mai mult și mai intens la Bruxelles de plafonarea subvențiilor și de felul în care se va face această plafonare.
- Dl. Judele ce mai face, este pe lista dvs. de conslieri, dar nu l-am văzut la nicio acțiune electorală din campanie, până acum.
- Este foarte ocupat, el în momentul de față este 100% în privat, asfaltează prin județul Constanța din câte știu, are foarte multe contracte acolo, lucrează destul de mult. Da, e pe lista de consilieri, dar într-adevăr timpul nu prea i-a permis să participe la acțiuni.
- Am văzut un mesaj de-al dvs. zilele trecute de genul: „dragi botoșăneni, votați pe cine doriți”. Mărturisesc că mi-ați amintit de Spirache Necșulescu din celebra piesă de teatru.
- Votul este foarte important. Din punctul meu de vedere s-a început o campanie destul de agresivă din partea PSD sau pe PNL, pe acel așa numit vot util: ”nu da votul la un partid mic pentru că-l pierzi, îl dai aiurea, nu vor reuși să intre undeva să facă ceva, dați-ni-l nouă pentru că noi suntem aici de 30 de ani și știm noi ce să facem cu votul vostru”. Eu am încercat să contracarez acest lucru și să explic oamenilor că, da, e un partid mic, în primul rând votează omul, nu votează partidul. În momentul de față, la alegerile astea locale votezi în primul rând persoana care reprezintă partidul. Și am încercat să explic la oameni că da, eu cu un bagaj de voturi în spate, cu susținerea populației, pot ajunge undeva unde pot influența destul de mult partea politică din Botoșani sau ceea ce se va întâmpla în Botoșani. Și aș vrea să aibă încredere că, chiar îmi doresc să o fac, exact cum am declarat nu sunt politician de profesie și nu trăiesc din politică. În momentul de față îmi doresc să fac politică să pot să fac schimbări, asta îmi doresc de fapt.
- Ați vorbit de partide mari și de partide mici, dvs. vă gândiți la funcția de președinte sau la cea de vicepreședinte la CJ?
- În primul rând mă gândesc la președinte dar, în același timp sunt un om pragmatic, tocmai am spus că vin din mediul privat și știți foarte bine că în privat totul se calculează și se pune la punct. Am făcut tot felul de calcule, nu știu exact în ce poziție mă aflu acum, dacă voi aduna suficiente voturi să pot contribui la majoritatea din CJ și pot influența ceva în CJ, da, e posibil dacă nu ies președinte, să mă duc, să accept de fapt o nominalizare la o funcție de vicepreședinte.
- Și dacă nu va fi nici vicepreședinte?
- Am suficiente de făcut și da, exact cum discutam înainte, am proiectele private care stau acum undeva în așteptare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Spiritul Crăciunului adus pe holurile Spitalului de Copii de un preot botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Dec 12, 2024
Gabriela Erdic
Dec 12, 2024
Ce să faci dacă sistemul tău de încălzire nu face față gerului iernii
Redacția Botoșăneanul
Dec 12, 2024
Cum să alegi cea mai bună folie de protecție pentru telefonul tău
Redacția Botoșăneanul
Dec 12, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile