Deplasarea de urgență în nordul țării a fost făcută la cererea ministrului după scandalul național izbucnit în jurul investiției care se ridică la valoarea de 8 milioane de euro și care ar fi blocată din cauza a doi gândaci și a unei broscuțe care fac parte din seria speciilor protejate în România.
Vasile Carnariu, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a ajuns ieri în Botoșani, la solicitarea expresă a ministrului Mircea Fechet, efectuase o vizită în județ cu exact o săptămână înainte.
El și-a anunțat prezența doar prefectului Sorin Cornilă și șefilor de la Agenția pentru Protecția Mediului. Nu i-a convocat însă pe angajații din structura teritorială a Agenției pentru Arii Protejate cărora a dorit să le verifice practic activitatea și punctul de vedere ulterior exprimat în această speță.
„Am venit exact la decizia ministrului Mediului care este șeful ANAP ca superior și atunci a trebuit să mă deplasez la fața locului, să văd exact cum stau lucrurile și o să-i prezint un raport la întoarcerea la București”,
Vasile Carnariu, președinte ANANP
Președintele ANAP s-a întâlnit cu prefectul Sorin Cornilă și cu Eugen Mateciuc, directorul APM Botoșani, care era însoțit de Daniela Mihalache, șef serviciu avize, acorduri, autorizații din cadrul instituției, la podul de la Siret care ar trebui să lege județele Botoșani și Suceava.
Prefectul Sorin Cornilă s-a interesat de motivul pentru care această investiție este oprită.
„Nu este oprită, exprimarea este greșită. Este solicitare în analiză la APM”, a replicat Vasile Carnariu, președintele ANANP, care a fost imediat completat de directorul de la „Mediu”: „Este nevoie de un studiu de evaluare adecvată care trebuie depus. S-a vorbit cu evaluatorul chiar astăzi, săptămâna viitoare depune documentația”.
„Problema este că a fost un timp mort din mai până în septembrie, când a venit îndrumarul pentru studiu. Patru luni de zile nu s-a mișcat, era gata dacă dura o lună, două”,
Eugen Mateciuc, directorul APM
Cu alte cuvinte, reprezentanții instituției care eliberează acordul de mediu necesar realizării investiției susțin că beneficiarul nu a depus documentația necesară în acest sens.
Adică exact Consiliul Județean Botoșani care, prin președintele Doina Federovici, în fața ministrului Mediului a declarat că investiția este blocată din cauza gândacilor și a unei broaște protejate.
Investiție de aproape 8 milioane de euro la Botoșani blocată din cauza a doi gândaci – VIDEO
„În zonă, ce să vedeți? Trăiesc doi gândaci, Rădașca și Croitorul Cenușiu, îi cunoașteți cu toții. Și mai mult decât atât, broasca europeană de baltă. Asta în condițiile în care studiile s-au făcut, iar la pilonii podului care s-au construit avem nevoie doar de intervenții minimale. Ce vreau să subliniez? Din păcate, din prea multă dragoste pentru cei doi gândaci și broasca europeană comunitară, investiția a fost blocată”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, la ședința cu ministrul
În realitate, conform actelor oficiale de la dosar, CJ Botoșani a început demersurile de obținere a acordului de mediu în luna martie.
Demersuri care s-au oprit undeva prin iunie și au stagnat până în septembrie, fără să mai existe vreun document depus în acest sens, din partea beneficiarului. Astfel că investiția nu a fost blocată din cauza speciilor protejate. Ci din cauza faptului că evaluatorul care trebuia să depună documentația în numele Consiliului Județean, nu a făcut-o și în realitate.
Odată depus studiul de impact de către evaluatorul CJ-ului, în 30 de zile calendaristice sunt organizate două dezbateri publice la Suceava și Botoșani. În cazul în care nu sunt observații, în termen de 10 zile poate fi eliberat acordul de mediu.
„Dacă merge bine ar trebui să iasă până în sărbători, sperăm ca pe perioada asta de 30 de zile cât e dezbaterea publică, dacă mai sunt observații să le facă atunci”, a dat asigurări directorul APM.
Prefectul a intervenit și a solicitat să fie respectate toate etapele până la eliberarea acordului de mediu, tocmai pentru a nu suferi cetățenii prin nerealizarea acestei investiții.
„Scopul nostru este să sprijinim Consiliul Județean, care este beneficiarul în parteneriat cu CJ Suceava, să poată debloca investiția asta de aici”,
Sorin Cornilă, prefectul județului
Și a primit din nou asigurări că un eventual blocaj este fals: „Ea nu a fost blocată, a fost un timp și o pauză, trebuia susținută lucrarea la APM”, au fost afirmațiile președintelui ANANP.
Vasile Carnariu a mers personal să vadă amplasamentul podului de la Siret. A dat peste două balastiere, de-o parte și de cealaltă a obiectivului care erau funcționale și avizate și care în opinia sa deranjează mai mult speciile protejate decât o lucrare la un pod.
„Aici sunt cele trei specii pentru care a fost declarată arie protejată. Dacă mă întrebați pe mine și vă uitați în partea aia și în partea cealaltă, e dezastru total. Dacă aici e impact semnificativ, acolo e ultra-semnificativ, ce am văzut eu, dezastrul de acolo. De asta am și venit, să constat cu ochii mei și să văd la fața locului. Acum să facă studiul și să reactualizăm proiectul. Aici sunt niște balastiere care sunt dezastru. Durerea este că ce am văzut este toată zona afectată, unde într-adevăr au fost date niște avize și trebuie să le reglez”,
Vasile Carnariu, președinte ANANP
Eugen Mateciuc a dat asigurări că pentru balastiere există o serie de programe de refacere a mediului, însă președintele Agenției Naționale de Arii Protejate era mai degrabă deranjat de atitudinea colegilor din structura pe care o conduce și care activează în structura de la Botoșani.
Și din cauza cărora a mai fost în județ de două ori.
„E a treia oară când vin în Botoșani, sper să fie ultima. Vin a treia oară pe un alt proiect, tot într-adevăr cu probleme. Da. Este vorba despre niște decizii ale unor colegi funcționari publici care interpretează cu o viteză mai mică, iau decizii. Asta acuz eu. Colegi din ANANP, eu vorbesc de ANANP, nu pot să mă leg de colegii de la APM Botoșani. Deciziile sunt luate un pic mai greoi, asta spun”,
Vasile Carnariu, președinte ANANP
Șeful agenției naționale a mai dezvăluit că în trecut a retras delegarea șefului de la Arii Protejate Botoșani pentru o perioadă de trei luni, din cauza unor probleme. Doar că de data această măsurile ar urma să fie mai dure și să vizeze mai multe persoane. „Dezastrul” pe care susține că l-ar fi descoperit a fost fotografiat și va face parte din raportul ce urmează a fi prezentat ministrului.
A avut un mesaj și pentru persoanele cu funcții importante care lansează declarații în spațiul public, pe marginea ariilor protejate.
Iar în acest caz a fost vizată cel mai probabil Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.
„Dvs. trebuie să înțelegeți foarte clar că în baza unor declarații din astea făcute de statul membru România, noi beneficiem de niște alocări financiare generoase. Dacă nu ar fi aceste broscuțe și acești gândaci, nu am mai avea această susținere pe mediu atât de generoasă. E foarte ușor de aruncat o anatemă, că aceste broscuțe și gândaci sunt foarte dăunători pentru investițiile noastre, dar mare parte din bani vin tocmai datorită lor. Poate înțelege tot românul că noi trebuie să îmbinăm plăcutul cu utilul”
Vasile Carnariu, președinte ANANP
Șeful ANANP a mai vizitat și barajul de la Vârfu Câmpului pentru care susține că sunt soluții.
A petrecut câteva ore bune la Botoșani, după care a plecat spre București.
Declarația zilei 11 decembrie 2024
Oana Sava
Dec 11, 2024
Oana Sava
Dec 11, 2024
Doi jucători importanți de la FCSB doriți de Valeriu Iftime: Ei au luat de la mine ce a fost mai bun
Redacția Botoșăneanul
Dec 10, 2024
Masa de Crăciun, în atenția inspectorilor sanitari veterinari: Au început controalele prin județ
Redacția Botoșăneanul
Dec 10, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile