În fiecare an, sute de turiști chinezi se adună în satul montan bulgar Momchilovți pentru un festival dedicat iaurtului local, renumit pentru beneficiile sale asupra sănătății și devenit foarte popular printre consumatorii din China, relatează Reuters.
Vizitatorii chinezi se amestecă cu localnicii din satul aflat în Munții Rodopi, aproape de granița cu Grecia. Pe scena din piața satului, cântăreți și cimpoieri îmbrăcați în costume tradiționale brodate interpretează cântece populare în soarele blând de sfârșit de vară.
Producători de iaurt și brânzeturi din regiune, mulți dintre ei vorbind puțin chinezește, oferă mostre și produse de vânzare.
„Iaurtul bulgăresc este foarte popular în China… așa că vrem să gustăm iaurtul pur de aici”, afirmă Ge Lin, un turist în vârstă de 37 de ani din China.
Turiștii chinezi au început să viziteze Momchilovți în 2009, când o companie chineză din industria lactatelor a importat pentru prima dată bacteriile găsite în iaurtul local. Produsul companiei, comercializat sub marca Mosilian, se vinde acum în majoritatea supermarketurilor din China.
La începutul secolului XX, microbiologul bulgar Stamen Grigorov și zoologul rus Elie Metchnikoff au descoperit că consumul de iaurt îi ajuta pe țăranii bulgari să trăiască mai mult.
Prof. dr. Penka Petrova, directoarea Institutului de Microbiologie din cadrul Academiei Bulgare de Științe, afirmă că iaurtul bulgăresc conține Lactobacillus bulgaricus și alte bacterii „unice în regiune” care stimulează sănătatea, imunitatea și longevitatea.
Sursa https://www.hotnews.ro