Top News
Un elev de clasa a VII – a, promotorul unui curs pentru elevi, numai bun și pentru adulți: Ce înseamnă un om bogat?GALERIE FOTO

Pe lângă alte lucruri, România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană și într-un clasament care le influențează aproape pe toate celelalte. Vorbim despre Educația Financiară, un domeniu căruia nu i se oferă mai deloc atenția cuvenită.

Nu suntem deloc ”profesori de bani”


Cu toate că între o educație financiară adecvată și bunăstare există o conexiune cât se poate de directă, majoritatea românilor cumpără în funcție de impuls, sunt dezorganizați în privința veniturilor și cheltuielilor și foarte rar solicită sfatul unui expert.


Toate aceste lucruri se întâmplă și pentru că în perioada comunistă nu exista literatură de specialitate care să creeze un comportament financiar adecvat.


Pe de altă parte, deși trăim de 32 de ani într-o economie de piață, programa școlară nu a avut parte de modificările necesare care să o aducă în concordanță cu noile realități sociale și economice.

 

Cum aduni peste o sută de elevi la o lecție... altfel


Deși pare greu de crezut, la Botoșani, aceste probleme au fost sesizate de un elev din clasa a VII – a.


Mihnea Lăcătușu învață la Colegiul Național Mihai Eminescu și din luna noiembrie a preluat președinția filialei județene a Asociației Simbio.


În primăvara aceasta a participat la o conferință ”SuperTeach”, unde a susținut un discurs și Liviu Țului, director grup retail BCR Botoșani.


Atunci i-a venit ideea organizării unui curs de Educație Financiară. A discutat cu directorul de la Banca Comercială Română, care i-a rafinat inițiativa și s-a ajuns la organizarea unei conferințe cu peste 100 de copii pe 11 aprilie, adică exact de Ziua Educației Financiare.


”A fost destul de greu pentru că, fiind în timpul săptămânii, mulți au fost ocupați și am încercat să mă axez pe elevii cu care sunt prieten și cu cei care sunt de la același colegiu și majoritatea au venit”,


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio, filiala Botoșani.

 

mihnea lacatusu

 


50% - 30% - 20%


Cu toții s-au strâns la sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, acolo unde liceeni și elevi din ciclul gimnazial au avut parte de o lecție financiară combinată cu sfaturi prețioase pentru viață.


”Banii sunt un instrument care te ajută să ai o viață mai bună dacă știi cum să îi gestionezi”, le-a transmis Liviu Țului încă de la începutul întâlnirii.


Așa că alături de Magda Popovici, responsabil unitate retail BCR și Oana Curelariu, manager relații clienți micro la BCR, a oferit celor prezenți ceea ce lui și generației sale i-au lipsit la vremea în care se aflau pe băncile școlii: o lecție de Educație Financiară.


Și punctul central al cursului a fost dat de modul de alocare al resurselor financiare: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe, 20% pentru investiții și 0% pentru vicii. Cel puțin la fel de importantă ca respectarea acestei distribuții este însă și ordinea satisfacerii lor. Elevilor li s-a transmis că este esențial să înceapă întâi cu acel 20% pentru investiții și economii, arătându-le că, dacă fac asta cu banii de buzunar încă de pe la 15-16 ani, ajung atunci când împlinesc 18 ani să aibă suma necesară pentru a face școala de șoferi, în condițiile în care aproape orice angajator solicită în ziua de astăzi deținerea permisului de conducere. Așadar, ”cheltuiește ceea ce rămâne după ce economisești”.

 

Totul pleacă de la ”Planul de Viață”


”Care dintre voi are niște obiective clar stabilite pentru viață?” ”Câte le aveți scrise pe hârtie?” ”Ce înseamnă un om bogat?”, au fost doar câteva dintre întrebările care i-au pus pe gânduri pe elevi.


Și apoi au venit sfaturile: ”Gândiți-vă ce vreți de la viața asta și apoi puneți pe hârtie”, ”Să fii bogat pentru fiecare înseamnă altceva”, ”Fără muncă nu ajungem nicăieri”.


Elevii au aflat că pentru toate este necesar un ”Plan de Viață” cu obiective clare, cu acțiuni care să aducă la atingerea obiectivelor, cu resursele necesare primelor două puncte și cu timpul de care este nevoie pentru fiecare în parte.


”Cred că prin Educație Financiară noi putem să ne asigurăm acele resurse de care avem nevoie și împreună cu munca să ne atingem acele frumoase și importante obiective de viață pe care le avem. Deci, nu vă opriți la ceea ce am discutat aici. Căutați, măriți-vă orizonturile. Și cu cât știu mai mult cu atât îmi dau seama că am mai multe lucruri pe care nu le cunosc, orizontul devine tot mai mare, linia orizonului devine tot mai lungă. Faceți ceva ca să urcați cât mai sus pe «Muntele Cunoașterii», inclusiv prin Educație Financiară. Și dacă v-ați propus să faceți, nu doar acumulați cunoștințe, puneți și în practică”,


Liviu Țului, profesor de Educație Financiară.


Profesor de ”Educație Financiară” de un deceniu, cu experiența ”Școlii de bani” de la BCR, Liviu Țului și colega lui Magda Popovici s-au asemuit în partea a doua a conferinței unor cărți deschise într-o bibliotecă pe care elevii să le poată răsfoi. Altfel spus, le-au stat la dispoziție pentru a le răspunde la întrebări.

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Hoți prinși de polițiști după ce au jucat prea mulți bani la păcănele
Elev incendiat într-o școală din Botoșani, ce spune Asociația Părinților: Profesorii vor doar să ceară bani de la părinți, așa sunt învățați

 

USR-iștii au dat năvală în plen și au cerut demiterea șefilor de la Apă, cu ei de față – VIDEO 
Ședința ordinară de Consiliu Județean s-a desfășurat într-o manieră liniștită, fără prea multe intervenții din partea aleșilor și cu voturi majoritate pozitive. Singurul moment mai „culminant” a fost la unul dintre ultimele puncte aflate în dezbatere. 
Ultimul loc la fotbal, primul în afaceri: Elsaco este cea mai profitabilă companie din Botoșani – CLASAMENT
Dacă în fotbal Valeriu Iftime traversează cea mai neagră perioadă din ultimii 10 ani, în business treburile îi merg strună. Săptămâna trecută, la Gala Excelenței în Afaceri, proprietarul FC Botoșani a premiat cele mai performante companii din județ și a început tocmai cu Elsaco Electronic.
FOTOGALERIE Totul până la... carne: Firma cu cea mai mare cifră de afaceri din Botoșani vinde în hipermarketuri și exportă într-o mulțime de țări – CLASAMENT
”Prelucrarea și conservarea cărnii” este obiectul de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL, companie înființată în 2015 care deține mărci precum ”Kravys”, ”Chef de Grill”, ”Chef de Gătit” și ”Ospăț vânătoresC”.
Comisie cu șefi de la CNAIR București pentru un important drum național de la Botoșani – FOTO & VIDEO
Unul dintre drumurile naționale care traversează județul Botoșani a ajuns la final în procesul de modernizare.O comisie amplă cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dar și de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a marcat momentul.
Un fost șef de instituție amenințat după un control că va fi aruncat într-o groapă din cimitir – VIDEO
A condus această instituție cu atribuții de control și în prezent face parte din corpul de salariați care efectuează verificări la operatorii economici.
Bugetarii nemulțumiți de salarii s-au încăierat în fața prefectului: Eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani / Haideți să nu intrăm în polemici VIDEO
Comisia de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023 a fost transformată într-un teatru de răbufniri între categoriile profesionale care amenință cu întreruperea totală a activității, cele mai multe de săptămâna viitoare.
Bandă „Kiss & Ride” amenajată pe strada Octav Onicescu din Botoșani – GALERIE FOTO
Este un proiect pilot care este preluat după modelul unei primării de sector din capitală, unde traficul este extrem de aglomerat.
Marea împăcare și nu prea: Andrei și Iftime s-au îmbrățișat la bal și în câteva minute au început iar să se supere – GALERIE FOTO
A XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri, devenit în 2023 Gala Excelenței în Afaceri, a fost săracă în oameni politici. Singurii lideri botoșăneni de partid, de rang înalt, prezenți la eveniment, au fost prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei.
Șefii de la Consiliul Județean alături de conducerea Spitalului Mavromati și părintele protopop au inaugurat o spălătorie – VIDEO&FOTO
Este vorba despre spălătoria de la Maternitate care a fost inaugurată cu mare fast după trei luni de lucrări.
Două instituții, un țel comun: Protestele s-au extins pe treptele „fostei direcții a muncii”, pensiile și alocațiile „în pericol” – VIDEO & GALERIE FOTO
Grupul de protestatari de pe treptele instituției din centrul orașului s-a mărit în cea de-a noua zi de proteste.
Candidații AUR pentru Parlamentul European au găsit la Botoșani cel mai curat aer și s-au lăudat cu personalitățile locale – VIDEO & GALERIE FOTO
A fost un eveniment care s-a desfășurat aproape fără public.Iar asta poate însemna că fie AUR Botoșani și-a pierdut organizatorii, fie în jurul acestui partid nu mai există aceeași simpatie din partea electoratului.
ULTIMATUM de la Județ pentru liberalii de la municipii: În maxim o lună trebuie să vină cu candidații la primăriile Botoșani și Dorohoi, surpriză pe circuit la capitala județului
Biroul Politic Județean (BPJ) a adoptat joi o hotărâre prin care a fixat un termen organizației PNL Botoșani să propună un candidat pentru Primărie. Decizia a fost luată în lipsa președintelui filialei municipale, Cristian Achiței și a prim-vicepreședintelui, Cătălin Flutur, care nu au răspuns convocării.
Femeia din Botoșani care NU trebuie să fie mamă: A născut trei copii cu afecțiuni genetice rare, doi au murit deja
Este vorba despre o familie din județul Botoșani care este monitorizată de serviciile de asistență socială și care trăiește mai ales din donații.
Angajații „exploatați” ai sistemului: 2.200 de lei pe lună, cu muncă peste program dar și în weekend – VIDEO & GALERIE FOTO
O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.
Medici experți din București în dosarul Alexandra pentru expertiza medico-legală, unul dintre ei solicită examen toxicologic
Dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului pacientei Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani care a murit în Maternitatea Botoșani intră într-una dintre etapele care ar putea fi decisive pentru anchetatori.
O nouă modă: Sătenii vin până în oraș cu gunoaie de grajd și alte deșeuri și le aruncă prin Botoșani
Montarea unor camere de supraveghere la platformele de colectare, dar și colaborarea cu asociațiile de proprietarii și cu vecinii, au permis companiei de salubrizare a Consiliului Local să descopere un alt fenomen, care se petrece de obicei la periferie.
Tupeu și nesimțire în stare pură: După ce a acceptat demisiile lui Firea și Budăi, Ciolacu îi spală pe amândoi - Nu au avut nicio treabă cu azilele groazei!
La aproape patru luni după ce a demisionat din fruntea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) din cauza scandalului din căminele de bătrâni și i-a acceptat-o pe loc, premierul Marcel Ciolacu îi ia apărarea lui Marius Budăi.
O doctoriță stomatolog din Iași a renunțat la aglomerarea urbană ca să trateze copii la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Va activa la cel de-al treilea cabinet stomatologic școlar deschis în municipiul Botoșani.
Foști capi ai județului, actuali oficiali și asistență numeroasă pentru fostul protopop al Botoșaniului – VIDEO & GALERIE FOTO
Evenimentul a fost creat în jurul părintelui Grigore Diaconu care a devenit cetățean de onoare al municipiului Botoșani, la propunerea viceprimarului Liviu Toma.
IMAGINILE surprinse în Lidl de Protecția Consumatorilor făcute publice, amenzi uriașe pentru produse stricate și mizerie – VIDEO&FOTO
La o săptămână distanță de la efectuarea controalelor în cele patru magazine Lidl din Botoșani, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au transmis în mod oficial rezultatele verificărilor.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.9 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.