Top News
Un elev de clasa a VII – a, promotorul unui curs pentru elevi, numai bun și pentru adulți: Ce înseamnă un om bogat?GALERIE FOTO

Pe lângă alte lucruri, România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană și într-un clasament care le influențează aproape pe toate celelalte. Vorbim despre Educația Financiară, un domeniu căruia nu i se oferă mai deloc atenția cuvenită.

Nu suntem deloc ”profesori de bani”


Cu toate că între o educație financiară adecvată și bunăstare există o conexiune cât se poate de directă, majoritatea românilor cumpără în funcție de impuls, sunt dezorganizați în privința veniturilor și cheltuielilor și foarte rar solicită sfatul unui expert.


Toate aceste lucruri se întâmplă și pentru că în perioada comunistă nu exista literatură de specialitate care să creeze un comportament financiar adecvat.


Pe de altă parte, deși trăim de 32 de ani într-o economie de piață, programa școlară nu a avut parte de modificările necesare care să o aducă în concordanță cu noile realități sociale și economice.

 

Cum aduni peste o sută de elevi la o lecție... altfel


Deși pare greu de crezut, la Botoșani, aceste probleme au fost sesizate de un elev din clasa a VII – a.


Mihnea Lăcătușu învață la Colegiul Național Mihai Eminescu și din luna noiembrie a preluat președinția filialei județene a Asociației Simbio.


În primăvara aceasta a participat la o conferință ”SuperTeach”, unde a susținut un discurs și Liviu Țului, director grup retail BCR Botoșani.


Atunci i-a venit ideea organizării unui curs de Educație Financiară. A discutat cu directorul de la Banca Comercială Română, care i-a rafinat inițiativa și s-a ajuns la organizarea unei conferințe cu peste 100 de copii pe 11 aprilie, adică exact de Ziua Educației Financiare.


”A fost destul de greu pentru că, fiind în timpul săptămânii, mulți au fost ocupați și am încercat să mă axez pe elevii cu care sunt prieten și cu cei care sunt de la același colegiu și majoritatea au venit”,


Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio, filiala Botoșani.

 

mihnea lacatusu

 


50% - 30% - 20%


Cu toții s-au strâns la sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, acolo unde liceeni și elevi din ciclul gimnazial au avut parte de o lecție financiară combinată cu sfaturi prețioase pentru viață.


”Banii sunt un instrument care te ajută să ai o viață mai bună dacă știi cum să îi gestionezi”, le-a transmis Liviu Țului încă de la începutul întâlnirii.


Așa că alături de Magda Popovici, responsabil unitate retail BCR și Oana Curelariu, manager relații clienți micro la BCR, a oferit celor prezenți ceea ce lui și generației sale i-au lipsit la vremea în care se aflau pe băncile școlii: o lecție de Educație Financiară.


Și punctul central al cursului a fost dat de modul de alocare al resurselor financiare: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe, 20% pentru investiții și 0% pentru vicii. Cel puțin la fel de importantă ca respectarea acestei distribuții este însă și ordinea satisfacerii lor. Elevilor li s-a transmis că este esențial să înceapă întâi cu acel 20% pentru investiții și economii, arătându-le că, dacă fac asta cu banii de buzunar încă de pe la 15-16 ani, ajung atunci când împlinesc 18 ani să aibă suma necesară pentru a face școala de șoferi, în condițiile în care aproape orice angajator solicită în ziua de astăzi deținerea permisului de conducere. Așadar, ”cheltuiește ceea ce rămâne după ce economisești”.

 

Totul pleacă de la ”Planul de Viață”


”Care dintre voi are niște obiective clar stabilite pentru viață?” ”Câte le aveți scrise pe hârtie?” ”Ce înseamnă un om bogat?”, au fost doar câteva dintre întrebările care i-au pus pe gânduri pe elevi.


Și apoi au venit sfaturile: ”Gândiți-vă ce vreți de la viața asta și apoi puneți pe hârtie”, ”Să fii bogat pentru fiecare înseamnă altceva”, ”Fără muncă nu ajungem nicăieri”.


Elevii au aflat că pentru toate este necesar un ”Plan de Viață” cu obiective clare, cu acțiuni care să aducă la atingerea obiectivelor, cu resursele necesare primelor două puncte și cu timpul de care este nevoie pentru fiecare în parte.


”Cred că prin Educație Financiară noi putem să ne asigurăm acele resurse de care avem nevoie și împreună cu munca să ne atingem acele frumoase și importante obiective de viață pe care le avem. Deci, nu vă opriți la ceea ce am discutat aici. Căutați, măriți-vă orizonturile. Și cu cât știu mai mult cu atât îmi dau seama că am mai multe lucruri pe care nu le cunosc, orizontul devine tot mai mare, linia orizonului devine tot mai lungă. Faceți ceva ca să urcați cât mai sus pe «Muntele Cunoașterii», inclusiv prin Educație Financiară. Și dacă v-ați propus să faceți, nu doar acumulați cunoștințe, puneți și în practică”,


Liviu Țului, profesor de Educație Financiară.


Profesor de ”Educație Financiară” de un deceniu, cu experiența ”Școlii de bani” de la BCR, Liviu Țului și colega lui Magda Popovici s-au asemuit în partea a doua a conferinței unor cărți deschise într-o bibliotecă pe care elevii să le poată răsfoi. Altfel spus, le-au stat la dispoziție pentru a le răspunde la întrebări.

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Hoți prinși de polițiști după ce au jucat prea mulți bani la păcănele
Elev incendiat într-o școală din Botoșani, ce spune Asociația Părinților: Profesorii vor doar să ceară bani de la părinți, așa sunt învățați

 

Două avioane s-au ciocnit pe pistă la Suceava, TOȚI pasagerii evacuați din aeronavă – FOTOGALERIE
Alertă pe aeroportul din Suceava unde în urmă cu scurt timp două avioane care aparțin companiei WizzAir s-au ciocnit pe pistă.
Trei botoşăneni medaliați la Balcaniada de Matematică din Macedonia: O ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele - FOTO
Astăzi, 14 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Matematicii, vă prezentăm trei botoșăneni care s-au întors de la Balcaniada de Matematică din Macedonia cu rezultate excepționale: o medalie de aur și două de bronz.
Artă și artiste, poezii nescrise, muzică și premii la Galerii, într-o expoziție ”un pic mai altfel” – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 11 martie 2023, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani a fost o adevărată explozie de culoare. ”Arta... la feminin” a fost prilej de primăvăratice primeniri spirituale, de (re)întâlniri culturale, dar și de o necesară reamintire că ”eternul suflet feminin” este și va fi mereu creator de frumos.
Bijuterie de clădire pe Calea Națională cu spații comerciale, de birouri, apartament generos și stații de încărcare electrice – FOTO
Deocamdată, pentru acest obiectiv privat sunt parcurse etapele de obținere a avizelor necesare de la Primăria Botoșani.
O tânără este al doilea om din administrația publică locală de la Botoșani, după primar! Numire după o carieră îndelungată
Dispoziția de numire a fost semnată de primarul Cosmin Andrei și este valabilă de astăzi, 9 martie 2023.
PREMIERĂ în administrația locală! Primăria asfaltează 10 străzi de pământ de la marginea orașului, în câteva luni – VIDEO&FOTO
Este acel prim cvartal care a intrat la faza de execuție, lucrările fiind în plină desfășurare. Constructorul a atacat 10 străzi de pământ pe care dorește să le asfalteze în câteva luni.
”Ramon” cu limuzină, flori, aplauze, Pavel Bartoș promite că se întoarce: Voi pune acestui eveniment hashtag-ul ”Miracolul de la Botoșani” - GALERIE FOTO&VIDEO
”Sunt Viorel de la Cinema și iubesc filmul românesc!”. Au fost singurele cuvinte rostite de-a lungul unei seri memorabile la Botoșani de către Viorel Hrițcu, dar ele pot da cheia întregului eveniment prilejuit, miercuri, de proiecția specială a producției ”Ramon”.
Poliția a sesizat Parchetul în cazul incredibil al dispariției unei mașini din curtea Serviciului Rutier, doi „oameni ai legii” vizați de cercetări
Biroul Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a finalizat verificările în cazul mașinii dispărute chiar din curtea instituției.
Trăiască partidul! Soția unui PSD-ist, aproape de a ajunge managerul unei unități medicale din Botoșani
Postul de manager de la o unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean a fost scos la concurs. Nu există concurență pentru această funcție de conducere fiind înscrisă o singură candidată.
Tribut Maria Tănase în spectacolul Filarmonicii, o artistă din Republica Moldova a impresionat publicul: Mulțumesc UniversuluiVIDEO & GALERIE FOTO
Casa de Cultură a Sindicatelor s-a umplut din nou vineri seară și aceasta întrucât, continuând nota de diversitate adusă Filarmonicii ”George Enescu” după preluarea conducerii de către muzicianul Mirel Manea, instituția municipalității a organizat un nou spectacol inedit.
Botoșani, județul cu cei mai mulți români din întreaga țară... Și totuși, suntem în top la ucraineni și ruși
Datele recensământului efectuat anul trecut arată că în 26 de județe proporția românilor depășește 80% din populația rezidentă. Valorile maxime, 89% sunt atinse în nord-estul țării, la Botoșani mai exact, și în sud-vest, la Gorj.
Ministrul Daea la Botoșani, monolog de două ore și discuții la telefon, în fața a sute de oameni! Unii au adormit, alții au ieșit din sală – VIDEO & GALERIE FOTO
Ministrul Agriculturii Petre Daea a ajuns la Botoșani cu „Caravana Cunoașterii” în care s-a dorit a fi prezentat Planul Național Strategic pentru perioada 2023 – 2027, cu o valoare de 15,8 miliarde de euro.
”O surpriză extraordinar de plăcută” - Cel mai tânăr manager din istoria primei instituții lirice din România, mesaj pentru primar și managerul Filarmonicii – VIDEO
”Innamorato di te”, spectacolul romantic de muzică italiană organizat pe 25 februarie de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani cu concursul Operei Naționale Române din Cluj, l-a adus la Casa de Cultură a Sindicatelor chiar pe directorul prestigioasei instituții culturale din inima Transilvaniei.
Peste 40 de ONG-uri cer demiterea lui Marius Budăi pentru acuzațiile de agresiune sexuală: Faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție
Nici mai mult, nici mai puțin de 42 de organizații neguvernamentale din România au transmis o scrisoare deschisă președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prin care îi solicită să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru acuzațiile de agresiune sexuală împotriva colegelor din PSD.
Memorialul „Ion Bordeanu” reluat după doi ani de pauză cu fotbal la juniori, cupe și premii – VIDEO & GALERIE FOTO
Evenimentul care-i este dedicat unei legende a fotbalului botoșănean a fost reluat după doi ani de pauză cauzată de restricțiile sanitare.La ediția cu numărul șase memorialul s-a mutat în noua sală de sport amenajată în comuna Curtești, aflată în imediata vecinătate a municipiului.
Ofițer din Poliția Botoșani tâlhărit noaptea trecută pe Calea Națională
Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a fost victima unei tâlhării în seara zilei de 16 februarie 2023.A fost atacat de un tânăr pe Calea Națională și când a încercat să fugă a fost lovit de un alt bărbat care a vrut să-l blocheze.
Jurnalistul care a murit de ziua lui: Florentin Florescu ar fi împlinit astăzi 60 de ani
Florentin Florescu este jurnalistul care a murit de ziua lui: 16 februarie. O moarte cărora multora li s-a părut o glumă, o ”nefăcută” în stilul inconfundabil al lui ”Florică”, așa cum era cunoscut în lumea presei botoșănene.
EXCLUSIV: O mașină adusă pentru cercetări după un eveniment rutier a DISPĂRUT din curtea Poliției
Respectiva mașină a fost ridicată de polițiști în vederea expertizării spre finalul lunii ianuarie a anului 2023.
FOTO & VIDEO Tinerii din PSD și-au ales președintele la municipiu: Mandat început „cu stângul”- Mai mare gafă nu puteai să faci
Organizația Tineretului Social Democrat (TSD) de la municipiul Botoșani și-a ales astăzi președintele.
Schimbare de gardă la femeile din PSD: organizația de la municipiu are lideră nouă, provenită din mediul de afaceri – VIDEO & GALERIE FOTO
Organizația Femeilor Social – Democrate (OFSD) de la municipiul Botoșani are începând de astăzi o nouă lideră. După opt ani de președinție, Silvia Diaconu a predat ștafeta.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.6 o C
Dorohoi
15.6 o C
Bucecea
14.9 o C
Darabani
12.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
10.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.