Pe lângă alte lucruri, România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană și într-un clasament care le influențează aproape pe toate celelalte. Vorbim despre Educația Financiară, un domeniu căruia nu i se oferă mai deloc atenția cuvenită.
Cu toate că între o educație financiară adecvată și bunăstare există o conexiune cât se poate de directă, majoritatea românilor cumpără în funcție de impuls, sunt dezorganizați în privința veniturilor și cheltuielilor și foarte rar solicită sfatul unui expert.
Toate aceste lucruri se întâmplă și pentru că în perioada comunistă nu exista literatură de specialitate care să creeze un comportament financiar adecvat.
Pe de altă parte, deși trăim de 32 de ani într-o economie de piață, programa școlară nu a avut parte de modificările necesare care să o aducă în concordanță cu noile realități sociale și economice.
Deși pare greu de crezut, la Botoșani, aceste probleme au fost sesizate de un elev din clasa a VII – a.
Mihnea Lăcătușu învață la Colegiul Național Mihai Eminescu și din luna noiembrie a preluat președinția filialei județene a Asociației Simbio.
În primăvara aceasta a participat la o conferință ”SuperTeach”, unde a susținut un discurs și Liviu Țului, director grup retail BCR Botoșani.
Atunci i-a venit ideea organizării unui curs de Educație Financiară. A discutat cu directorul de la Banca Comercială Română, care i-a rafinat inițiativa și s-a ajuns la organizarea unei conferințe cu peste 100 de copii pe 11 aprilie, adică exact de Ziua Educației Financiare.
”A fost destul de greu pentru că, fiind în timpul săptămânii, mulți au fost ocupați și am încercat să mă axez pe elevii cu care sunt prieten și cu cei care sunt de la același colegiu și majoritatea au venit”,
Mihnea Lăcătușu, președinte Asociația Simbio, filiala Botoșani.
Cu toții s-au strâns la sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, acolo unde liceeni și elevi din ciclul gimnazial au avut parte de o lecție financiară combinată cu sfaturi prețioase pentru viață.
”Banii sunt un instrument care te ajută să ai o viață mai bună dacă știi cum să îi gestionezi”, le-a transmis Liviu Țului încă de la începutul întâlnirii.
Așa că alături de Magda Popovici, responsabil unitate retail BCR și Oana Curelariu, manager relații clienți micro la BCR, a oferit celor prezenți ceea ce lui și generației sale i-au lipsit la vremea în care se aflau pe băncile școlii: o lecție de Educație Financiară.
Și punctul central al cursului a fost dat de modul de alocare al resurselor financiare: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe, 20% pentru investiții și 0% pentru vicii. Cel puțin la fel de importantă ca respectarea acestei distribuții este însă și ordinea satisfacerii lor. Elevilor li s-a transmis că este esențial să înceapă întâi cu acel 20% pentru investiții și economii, arătându-le că, dacă fac asta cu banii de buzunar încă de pe la 15-16 ani, ajung atunci când împlinesc 18 ani să aibă suma necesară pentru a face școala de șoferi, în condițiile în care aproape orice angajator solicită în ziua de astăzi deținerea permisului de conducere. Așadar, ”cheltuiește ceea ce rămâne după ce economisești”.
”Care dintre voi are niște obiective clar stabilite pentru viață?” ”Câte le aveți scrise pe hârtie?” ”Ce înseamnă un om bogat?”, au fost doar câteva dintre întrebările care i-au pus pe gânduri pe elevi.
Și apoi au venit sfaturile: ”Gândiți-vă ce vreți de la viața asta și apoi puneți pe hârtie”, ”Să fii bogat pentru fiecare înseamnă altceva”, ”Fără muncă nu ajungem nicăieri”.
Elevii au aflat că pentru toate este necesar un ”Plan de Viață” cu obiective clare, cu acțiuni care să aducă la atingerea obiectivelor, cu resursele necesare primelor două puncte și cu timpul de care este nevoie pentru fiecare în parte.
”Cred că prin Educație Financiară noi putem să ne asigurăm acele resurse de care avem nevoie și împreună cu munca să ne atingem acele frumoase și importante obiective de viață pe care le avem. Deci, nu vă opriți la ceea ce am discutat aici. Căutați, măriți-vă orizonturile. Și cu cât știu mai mult cu atât îmi dau seama că am mai multe lucruri pe care nu le cunosc, orizontul devine tot mai mare, linia orizonului devine tot mai lungă. Faceți ceva ca să urcați cât mai sus pe «Muntele Cunoașterii», inclusiv prin Educație Financiară. Și dacă v-ați propus să faceți, nu doar acumulați cunoștințe, puneți și în practică”,
Liviu Țului, profesor de Educație Financiară.
Profesor de ”Educație Financiară” de un deceniu, cu experiența ”Școlii de bani” de la BCR, Liviu Țului și colega lui Magda Popovici s-au asemuit în partea a doua a conferinței unor cărți deschise într-o bibliotecă pe care elevii să le poată răsfoi. Altfel spus, le-au stat la dispoziție pentru a le răspunde la întrebări.
Câțiva deținuți din Penitenciarul Botoșani au servit masa la un local din oraș
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
O șoferiță s-a răsturnat cu BMW-ul, a fost transportată urgent la spital
Oana Sava
Sep 13, 2024
Filme pentru toate vârstele la Happy Cinema Botoșani – PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile