Top News
Ordin de sus pentru suspendarea lui Mihai Țurcanu din fruntea DSVSA, înlocuitor este și... nu prea

Ziua de vineri, 13 mai 2022, a fost probabil cea mai ghinionistă din toată viața șefului interimar de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Vizat de infracțiuni de corupție, i s-a sigilat biroul și apoi a fost adus la serviciu de procurorii anticorupție.

Interdicții peste interdicții pentru Mihai Țurcanu

 

Mihai Țurcanu este vizat de o anchetă derulată de cadrele Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava. În urma unui denunț, spun surse apropiate șefului DSVSA, care ar fi fost formulat de două funcționare din cadrul instituției.

 

Perchezițiile în evidențele financiar contabile ale instituției dar și în alte locații printre care și domiciliul lui Mihai Țurcanu au durat mai bine de 12 ore, fiind finalizate la lăsarea nopții. Ofițerii judiciari de pe lângă DNA Suceava, avocatul său și Mihai Țurcanu au părăsit instituția în jurul orei 22:00.

 

A fost audiat la Suceava și lăsat să plece acasă spre miezul nopții, fiind plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

 

În cursul zilei de luni, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a transmis un ordin la DSVSA Botoșani prin care Mihai Țurcanu a fost suspendat din activitate pentru aceeași perioadă de 60 de zile.

 

Decizia ar fi fost luată în baza prevederilor din controlul judiciar stabilit de DNA Suceava, care printre altele stipulează că nu are voie să comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și, mai ales, să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele.

 

Cum faptele de care este acuzat le-ar fi săvârșit ca director al DSVSA Botoșani, forul de la București nu îl mai putea păstra în funcție. De asemenea, potrivit amintitei ordonanțe, majoritatea persoanelor pe care Mihai Țurcanu nu are voie să le contacteze în vreun fel sunt angajați sau colaboratori ai DSVSA, astfel încât președintele ANSVSA nu l-a repartizat pe vreun alt post din cadrul instituției județene/

 

Noul director pregătit... din umbră

 

În document nu ar fi fost specificat numele alte persoane care să preia conducerea instituției, însă prin regulamentul intern atribuțiile directorul executiv au revenit celui adjunct, Ovidiu Airimițoaie în cazul de față.

 

Neoficial se vehiculează varianta că s-a „omis” desemnarea unei persoane în fruntea DSVSA întrucât în foarte scurt timp ar urma să ajungă la Botoșani o decizie pentru numirea pe funcția de director a lui Teodor Harabagiu, conform negocierilor agreate politic între partidele din coaliția de guvernare.

 

Mihai Țurcanu a contestat măsura controlului judiciar stabilită pentru 60 de zile într-o acțiune deschisă la Tribunalul Botoșani și care ar urma să se judece vineri, 20 mai 2022, la exact o săptămână de la perchezițiile care l-au vizat direct.

 

Tot neoficial el ar susține că este nevinovat și argumentează prin faptul că, în cazul licitației de aproape 3 milioane de lei, ar fi sesizat neconformitatea echipamentelor veterinare și le-ar fi returnat firmei. Mai mult, ar fi sesizat și mai multe instituții abilitate să cerceteze astfel de situații.

 

Iar mobila care ar fi fost achitată și nelivrată ar exista și fizic, fiind verificată inclusiv de controlorii financiari de la Camera de Conturi Botoșani.

 

Funcționare aproape date afară

 

Conflictul conturat în ancheta DNA dintre Mihai Țurcanu și două funcționare din instituție ar fi plecat tocmai de la licitația de truse medicale pentru activitatea veterinară. În oglindă, ele susțin că Mihai Țurcanu ar fi returnat trusele medicale nu pentru neconformitate, ci pentru că nu ar fi agreat firma care câștigase licitația în primă fază.

 

Și, după ce a intervenit în comisia de evaluare, le-ar fi cerut să reia achiziția publică organizată lotizat, pentru ca firma câștigătoare să fie cea dorită de el. Cum cele două funcționare ar fi refuzat, Mihai Țurcanu ar fi dispus cercetarea lor disciplinară și chiar ar fi forțat modificarea notelor obținute la evaluarea anuală, pentru a le putea desface contractele de muncă.

 

Presiunile exercitate și discuțiile care ar fi avut loc în biroul său ar fi fost înregistrate, materialele aflându-se acum în posesia DNA.

 

loading...
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
ACUM: DNA a descins la Botoșani, birou de director sigilat, sunt vizate mai multe locații – GALERIE FOTO

 

Când Bahluiul izvorăște din Botoșani - Viorel Ilișoi și-a lansat cartea de interviuri acasă: Problema vieții literare din Iași nu este numai a Iașului, ci a întregii Moldove - GALERIE FOTO
Viorel Ilişoi şi-a lansat la Botoșani cartea ”Viața literară pe Bahlui”, în cadrul generos al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și în prezența unui public numeros.
Tricolorul sărbătorit în centrul orașului cu subsecretar de stat, oficialități și o mulțime de botoșăneni: Să cinstim simbolurile naționaleFOTO & VIDEO
Ca în fiecare an, festivitatea a avut la intersecția străzii Cuza Vodă cu Marchian, zonă denumită drept Piața Tricolorului.
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Loading...
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
Loading...
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Și totuși... Ada Macovei aproape să rămână la Inspectoratul Școlar
Chiar dacă negocierile dintre PNL și PSD pentru împărțirea serviciilor publice deconcentrate o vor lăsa fără postul de inspector școlar general, Ada Macovei ar putea rămâne în continuare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), doar că nu în conducere.
MIRACOLUL muzicii care a răsunat la Botoșani după 130 de ani: Putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români un nume nou - FOTO&VIDEO
Plecat de mai bine de două decenii din urbea natală, spune că dragostea pentru Botoșani l-a făcut să rezoneze cu cele cinci miniaturi muzicale ale compozitoarei cu origini în vechiul ținut care i-a dat țării și lumii pe Enescu, Eminescu, Iorga.
pnl sa multumeasca celor doua functionare, ca le face curat in partid si mai au sansa a doua procente....
18 mai 2022, 11:52
in sfarsit sunt functionari responsabili, care atunci cand se incalca legea, anunta organele de cercetare. Exista legislatie privitoare la avertizorul de integritate si la prevenirea coruptiei. Felicitari celor doua persoane responsabile din DSV. Asa ar trebui sa fie functionarii in orice institutie si politicienii nu si-ar mai face de cap pe banii publici.Asa a fost si este sigfonat banul public de ani de zile. Felicitari persoanelor responsabile!
18 mai 2022, 10:32
Hoțul strigă hoții! Turcanu, toți știm că ti-ai propus sa te duci cu echipa ta la DSV Botoșani și spuneai asta tuturor, chiar înainte de a ajunge acolo. Fata aia de la achiziții se plânge la noi de mai bine de un an, ce calvar trăiește din cauza ta la serviciu și cum o hartuiesti. Deci nu te mai da curat și corect, ca știm toți ce abuzuri ai făcut cu ea și cum ai hartuit-o întruna! Și știm și pe cine voiai sa duci acolo la achiziții în locul ei!
18 mai 2022, 08:32
Sigur,M Design este firma lui Magda SopticaȘi la ea s-au făcut perchezitiiAsa e la noi,totul pe politica PNL-ului
18 mai 2022, 05:54
Să fie firma lui Șoptică aia cu moblierul? „Design e parte a brandului.
17 mai 2022, 22:07
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.9 o C
Dorohoi
21.5 o C
Bucecea
24.6 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
21.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.