Ancheta săptămânii
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
  • Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.
  • Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.

Cerere - ofertă

 

Practic, instituțiile în jurul cărora au fost purtate negocierile finale între PSD și PNL pentru împărțirea posturilor la deconcentrate au fost Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) pentru postul de director executiv, Inspectoratul Școlar Județean (postul de general și cele două de adjunct), Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP).

 

Blocajul în discuții ar fi fost cauzat de Inspectoratul Școlar Județean și astfel, săptămâni la rând, lucrurile au rămas în aer. Pentru o finalitate a negocierilor, social-democrații s-ar fi adresat comisiei de negocieri de la nivel național din care fac parte Marcel Ciolacu sau Paul Stănescu de la PSD și Mihai Ciucă de la PNL. Ar fi transmis la București blocajul din cadrul negocierilor și faptul că liberalii nu diminuează din numărul de pretenții.

 

Mărul discordiei

 

Liberalii ar fi insistat să păstreze DSVSA-ul cu Mihai Țurcanu în postura de director și unele surse indică faptul că inclusiv fostul președinte al Consiliului Județean, fratele actualului șef al medicilor veterinari, ar fi insistat pe lângă liberali și Doina Federovici pentru păstrarea sa.

 

Doar că social-democrații i-ar fi transmis o condiție aproape imposibilă: să depună adeziune la PSD.

 

Și acest lucru a fost extrem de greu de acceptat și pentru că Mihai Țurcanu ar mai avea totuși șanse să acceadă în Parlamentul European de pe lista supleanților, lucru care nu ar mai avea loc dacă ar părăsi PNL. Așa că s-a convenit ca DSVSA-ul să le fie cedat PSD-iștilor. Până la eliberarea unui loc la Bruxelles, lui Mihai Țurcanu i s-ar căuta o poziție într-o structură centrală.

 

Locul său ar urma să fie preluat de doctorul Teodor Harabagiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari și care în trecut a ocupat și postul de director adjunct al DSVSA.

 

Blocajul ar fi apărut în cazul Inspectoratului Școlar Județean, unde PSD ar fi pretins cele două posturi de adjuncți și ar fi cedat postul de general. Condiționat de faptul ca Ada Macovei să fie înlocuită cu un alt liberal, liderii PNL nefiind de acord în primă fază cu această cerință.

 

Practic, negocierea a fost aceeași ca în cazul funcției de prim reprezentant al Guvernului în județ: luați voi prefectul, noi cele două funcții de subprefect, dar nu îl lăsați pe post pe Dan Nechifor.

 

Sacrificiul

 

Până la urmă, într-un context total nefavorabil Adei Macovei, cu nemulțumiți ajunși în audiență la ministrul Educației și sumedenie de reclamații de la profesori, liberalii s-ar fi văzut nevoiți să renunțe la ea.

 

Inclusiv în biroul președintei PSD ar fi ajuns profesori care ar fi reclamat-o pe Ada Macovei și ar fi contribuit la luarea unei decizii radicale. De altfel, această poziție fermă împotriva șefei IȘJ ar fi avut la bază și o stare de animozitate mai veche, de pe vremea în care Ada Macovei era la PSD și ar fi susținut pe altcineva decât pe Doina Federovici la o serie de alegeri din Tineretul Social Democrat. Unul dintre posturile de adjuncți ai IȘJ Botoșani ar putea fi preluat tocmai de unul dintre principalii profesori protestatari de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”.

 

Înțelegerea

 

Negocierile dintre PSD și PNl ar fi avut loc la începutul săptămânii trecute într-un cadru restrâns. Atunci au fost închise discuțiile pe instituțiile publice rămase și s-a convenit ca, la Inspectoratul Școlar Județean, postul de general să-i revină lui Bogdan Suruciuc, în prezent adjunct.

 

Cele două funcții de inspector școlar general adjunct ar urma să le revină, conform acelorași surse neoficiale, Cristinei Bălăucă (profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu) și lui Ciprian Manolache (profesor la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga).

 

Bogdan Suruciuc este originar din Bucecea, unde a fost director adjunct al Grupului Școlar Industrial. În 2020 a candidat la Primăria Bucecea împotriva actualului primar de la PSD, Angel Gheorghiu.

 

 

În cazul celorlalte instituții s-ar fi preferat șefii care sunt la acest moment și în cazul cărora nu există declarații ostile. Monica Adăscăliței a fost agreată pentru continuitatea la Direcția de Sănătate Publică (DSP) iar Gheorghe Lușneac va fi susținut pentru postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), având în vedere că este specialist și nu are porniri de discreditare a colegilor din instituție, cum s-a întâmplat în cazul altor personale care ar fi râvnit funcția de conducere.

 

La Administrația Județeană a Finanțelor Publice, locul lui Doru Alupoaie a fost preluat de Corneliu Aionițoaie, fost șef la serviciul inspecție fiscală. Pentru postul de adjunct, Corneliu Aionițoaie a avut susținere în urmă cu doi ani, inclusiv de la PMP.

 

Sătui să aștepte, pesediștii au încercat să își rezolve oamenii și funcțiile la București


După intrarea la guvernare, în luna noiembrie a anului trecut, social-democrații au cerut liberalilor mai multe posturi de conducere la instituțiile botoșănene cu subordonare guvernamentală, pe principiul că, dacă la Guvern, după mica parte ce a revenit UDMR, totul s-a împărțit jumătate-jumătate între PNL și PSD, așa trebuie procedat și la Botoșani.


Liberalii au tot încercat să tragă de timp, iar social-democrații botoșăneni și-au pierdut răbdarea astfel încât unele posturi, precum cel de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și Registrul Auto Român și le-au rezolvat pe filieră proprie.


În continuare, s-ar fi plâns șefilor de la București să sunt ignorați de partenerii de coaliție județeni, iar în final peneliștii au fost nevoiți să cedeze.


Doina Federovici, Marius Budăi și Relu Tîrzioru au făcut parte din comisia de negociere a PSD și Costel Șoptică, Sorin Cornilă și Verginel Gireadă din cea a PNL.
 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
PNL și PSD, negocieri la sânge pentru împărțirea posturilor de directori: cereri grele de la social-democrați, unii liberali se îmbolnăvesc sau își pregătesc alte posturi

 

« »
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Pentru to?i - Ne pare rău să vă dezamăgim, articolul cu pricina bineînțeles că este în continuare pe Botosaneanul.ro, vă invităm să-l citiți. Ca să găsești un articol poți, de exemplu, să dai căutare după numele ”eroului principal”. Încercați și dvs., cu siguranță veți reuși.https://botosaneanul.ro/top-news/ada-macovei-urmeaza-sa-paraseasca-inspectoratul-colar-adversarii-politici-si-din-sistem-au-facut-coada-pentru-a-o-ajuta/
9 mai 2022, 23:52
„Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.” Am dat citat la fraza din articolul dumneavoastră. Articol pe care l-ați șters ulterior, probabil la plângerea doamnei Macovei. Fiți consecvenți și nu ne trimiteți la articole ale dumneavoastră retrase între timp, de genul „ Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele”. Păstrați articolul cu „„Doamna de fier a învățământului botoșănenan”. Când or să curgă reclamațiile cu abuzurile ei poate vă reconsiderați poziția editorială. Atenție mare, e o diferență extremă între „poza” doamnei Macovei și ce e ea de fapt. A făcut zeci de oameni, femei și bărbați, să plângă, nu are niciun scrupul, consideră Inspectoratul școlar ca pe tarlaua publică în care face ceea ce vrea. Imaginile de pe facebook?Apă de ploaie. A distrus cariere și unități de învățământ!
9 mai 2022, 22:29
Ca in toate domeniile conducatorii nu sunt desemnati dupa competenta profesionala. Au fost lipitori de afise, au dat spaga, ori au adus alte servicii partidului. Domnul Turcanu a lucrat ca medic veterinar 10-20 de ani la tratarea animalelor ca sa merite sa fie sef? Domnul Suruciuc a fost profesor 10-20 de ani a avut rezultate cu elevii ca sa fie sef?
9 mai 2022, 20:20
Adică că sunt prea puține posturi publice cu bani muți, prea puține sinecuri după câți doritori de ”ciolan” găsești prin partide. Măriți impozitele, mai creați posturi, lipitori mai sunt... Trăiască dezmățul, nu lăsați nicio canalie de partid fără post!
9 mai 2022, 16:20
Dar în județul asta nu mai exista decât profesori de sport sa conducă învățământul botosanean ? Au murit toți profesorii de discipline de baza ? Înseamnă că copii vor pune accent doar pe sport. Fizica, chimia, lb româna, matematica nu mai au nici o importanta. Soptica spuneai ca și fost profesor, de ce numești iarăși un profesor de sport la conducere ? Chiar nu mai și bun simt ?
9 mai 2022, 11:15
In loc sa rezolve problemele municipiului, pentru care au fost alesi/numiti, ei isi rezolva problemele personale. Consum inutil de energie si timp din banii alegatorilor.
9 mai 2022, 11:05
Cat timp o sa fim condusi de politruci...o sa fie vai de noi
9 mai 2022, 10:30
Catastrofa macovei, inapoi la locul ei. Cu tupeu de tradatoare a ocupat vremelnic un scaun, permitandu-si sa umileasca profesionisti si sa-i inlocuiasca cu o turma supusa. Sa-si ia si turma cu ea.
9 mai 2022, 10:15
Cine seamănă vânt culege furtună! A făcut vraiște, din nou, în învățământul botoșăneanul. A executat inspectori, directori și profesori cu acel zâmbet malefic pe buze. A crezut că e stăpâna adevărului absolut și a luat decizii aberante, cei din jurul ei fiind niște ghiocei. În biroul său, unii dintre cei care au trecut pragul au fost umiliți, înjosiți În același timp,bare grijă de imaginea ei, cu postări zilnice în care își face cultul propriei persoane.
9 mai 2022, 09:18
Cu astfel de făcături penibile se ocupă Fedorovici, fapte concrete pentru botoșăneni = ZERO..o macină ura și răutatea, iar asta se vede pe figură..un personaj tragi-comic, pe care nu cred că acest județ istoric l-ar fi ,,meritat” vreodată.
9 mai 2022, 08:47
Toate tranzacțiile cu doctorii favorizați care trebuie sa câștige licitațiile se petrec la Lebada la Aurel Fediuc...el este maestrul de ceremonii...
9 mai 2022, 08:40
Marele director interimar Turcanu Mihai pretinde sume de bani de la medicii veterinari concesionari din comune și abatoare cu sume de 20-30 mii euro...alo DNA...acum când este perioada licitațiilor DNA-ul ce face?Doarme?
9 mai 2022, 08:38
Simplu:"Soptica pus de Doina cu botul pe labe".
9 mai 2022, 07:56
Ada plătește prețul trădării politice. Credea ca Soptica o va tine veșnic în brate, nici vorba. Eu cred ca Soptica urmărește sa rămână cel care închide prăvălia partidului, cu speranța că psd ii va da un loc eligibil în 2024. Pana atunci mai vinde tot ce poate fi vândut politic. Părerea mea.
9 mai 2022, 07:50
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.5 o C
Dorohoi
-3.9 o C
Bucecea
-4.8 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.