Top News
Ședință încinsă la Primărie cu problemele din Centrul Vechi, Poliția Locală și Jandarmeria acuzate că divulgă sursele către cetățenii de acolo: Mi-ați pus viața familiei în pericolVIDEO & FOTOGALERIE

De fapt, sala Mihai Eminescu a Primăriei municipiului Botoșani a găzduit la solicitarea primarului Cosmin Andrei o ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).

În statistici viața e roz

 

Din componența ATOP fac parte instituțiile de menținere a ordinii și liniștii publice la nivel de municipiu și județ, adică șefii instituțiilor aflate în subordinea MAI, Poliția Locală, consilieri județeni, un subprefect și reprezentanți ai societății civile.

 

Tema abordată la această ședință a fost situația binecunoscută din Centrul Vechi al municipiului Botoșani, reclamată intens mai ales de operatorii economici din zonă și aparent ignorată de forțele de ordine. Primarul Cosmin Andrei a promis că încearcă să repare imaginea Centrului Istoric cu tot ceea ce implică acest demers.

 

 

Problemele de acolo nu țin neapărat de infracționalitate decât într-o foarte mică măsură, ci mai mult de disconfortul creat de prezența masivă a grupurilor de persoane care staționează, produc deranj și o stare de temere pentru trecători.

 

Ba chiar la ședință reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi au venit cu raportări pe ultimii 2 ani privitoare la gradul de infracționalitate din zona Centrului Vechi care este unul scăzut în statistici și contrazice realitatea din zonă.

 

(Declarațiile celor doi pot fi vizualizate la începutul materialului video de mai jos).

 

Primarul a reacționat la cele prezentate:

 

„Este nevoie de implicarea dvs. într-o măsură mai mare, dincolo de rapoartele pe care le-ați prezentat și care sună foarte bine, dar sună foarte bine de fiecare dată. Sunt reduceri ale criminalității de la an la an. Am invitat agenții economici, cetățenii din zonă, poate sunt mai credibili decât aș putea eu să vă transmit, pentru că avem nevoie de o implicare mai mare în Centrul Istoric pe care să o facem împreună”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

 

Singurul care a recunoscut că instituția pe care o conduce este într-o oarecare măsură depășită de situație și Centrul Vechi este scăpat de sub control, nu neapărat ca nivel de infracționalitate, ci în privința gradului de siguranță pe care-l resimt trecătorii a fost șeful Poliției Locale.

 

Care nu a prezentat niciun fel de raport pompos cu ”n” amenzi aplicate și acțiuni tematice în Centrul Istoric.

 

„Sancțiunile pe care noi le-am înregistrat în anul 2021 în ceea ce privește ordinea și liniștea publică cât și în primele cinci luni ale acestui an, într-adevăr sunt îngrijorătoare. Situația este una care nu creează un confort cetățenilor municipiului Botoșani. Continuăm să desfășurăm activități pentru identificarea unor soluții ce să vină în sprijinul cetățenilor municipiului Botoșani”,

Ioan Onuțu, director Poliția Locală.

 

 

Ulterior prezentărilor din partea instituțiilor, pe un proiector au fost difuzate imagini surprinse de agenții economici din Centrul Istoric și care pot fi vizualizate și în materialul video de mai jos.

 

Au putut fi observați cetățenii din zonă care stau pe treptele clădirilor și sparg semințe. O altercație a unei femei cu polițiștii locali, unul este lovit și îi cade casca, ceilalți încearcă să imobilizeze femeia agresivă. Alte imagini cu un jandarm care fumează împreună cu un cetățean care stă așezat pe trepte. Sau un grup de bărbați care joacă barbut, iar în apropiere se află duba Jandarmeriei din care nu coboară totuși nimeni.

 

Pe timpul redării imaginilor, reprezentantul IJJ trimis la ședință privea în propriul telefon. 

 

„Bunul samaritean” dat de gol

 

Cel care a trimis majoritatea materialelor video este un operator economic din zonă care susține că îi moare afacerea din cauza grupurilor de oameni care stau în zonă și-i sperie clienții. Mai mult, acesta a dezvăluit că a devenit ținta celor care își petrec timpul acolo după ce polițiștii locali și jandarmii le-ar fi arătat imaginile primite.

 

I-a întrebat de mai multe ori de ce au divulgat sursa, dar nu a primit o explicație.

 

„Mi-ați pus viața familiei mele în pericol. Au venit polițiști locali cu acele filmulețe, că se vede că sunt filmate din frizerie. Au arătat lumii, celor răi, care beau, care se bat. Pe urmă au venit la noi amenințându-ne. Mai nou ați trimis și la jandarmi, au venit și jandarmii cu filmulețele și autoritățile statului instigă romii la lucruri...”,

Administratorul unei frizerii

 

O altă persoană, o tânără care și-a dorit să își dezvolte o afacere în Centrul Istoric, a povestit că de zece ani încearcă să obțină acces în spațiul pe care l-a cumpărat și nu este sprijinită de instituțiile statului.

 

Și mai ales nu se simte protejată de instituțiile care au acest rol:

 

„Gradele pe care le poartă acești domni și-au pierdut din respect. Cămașa, haina, de pe ei nu reprezintă respect. De asta se întâmplă ce se întâmplă în centru, dânșii nu sunt prezenți acolo, nu patrulează, nu își fac datoria. Mi se pare că activitatea Poliției Locale și a Jandarmeriei este inexistentă. Pe hârtie arată extraordinar, foarte frumos. Poate aș fi putut să le fac chiar o statistică mai bună, dar nu reflectă deloc realitatea”.

a spus tânăra

 

Spiritele s-au încins cum era de așteptat mai ales că în sală se aflau și reprezentanți ai comunității care au încercat cumva să minimalizeze gesturile făcute de concetățenii lor în zona amintită.

 

Au existat schimburi dure de replici și de mai multe ori vocile s-au ridicat unele peste altele.

 

Șeful Poliției e optimist

 

Spre final, după aproape două ore în care s-au spus mult, adjunctul șefului Poliției a luat cuvântul:

 

„Consider că printr-o abordare constructivă a tuturor ajungem la alte discuții. La următoarea ședință vom fi mult mai deschiși, mult mai multe realizări între noi. Vom avea o abordare constructivă în continuare cu toate instituțiile și suntem optimiști”,

Ioan Aniței, inspector șef adjunct IPJ Botoșani.

 

 

Iar încheierea ședinței i-a aparținut primarului, care a promis că va convoca aceeași ședință, cu aceleași structuri în componență peste câteva luni.

 

Pentru a trage o nouă linie pentru ceea ce se întâmplă în Centrul Istoric.

 

„Mi-aș dori să ne mai revedem ca să prezentăm ce a făcut fiecare pentru că am primit critici cred că toți și autoritățile și instituțiile, sau sfaturi, dacă nu critici. Dvs. trageți concluziile pe care trebuie să le trageți. Nu știu dacă au fost cele mai potrivite sfaturi, dar am vrut să-i auziți pe agenții economici care se confruntă cu aceste situații zi de zi. Am preluat și noi sugestii și mi-aș dori să venim peste câteva luni să auzim și laude din partea agenților economici, dar nu numai, că o facem și pentru locuitorii acestui oraș. O îmbunătățire a situației din Centrul Vechi, din aproape în aproape sunt convins că vom fi mândri de ce am făcut cu toții. Și aici mă uit la instituțiile de forță pentru că atunci când am zic că schimbăm foaia, putem apela și la dialog, dar avem așteptări mari de la dvs.”,

Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.

 

 

 

Odată încheiată ședința certurile s-au mutat pe holurile Primăriei unde fiecare și-a dat seama că mai are ceva de spus. S-au format grupuri de discuții, cetățenii din Centrul Vechi le-au reproșat celorlalți care au participat la ședință și nu au luat cuvântul, că nu sunt apărați. Și că instituțiile statului vor „să-i bage la pușcărie doar pentru că sparg semințe”.

 

Discuțiile de aproape două ore au fost înregistrate aproape în integralitate și pot fi urmărite în materialul de mai jos care completează cele scrise în articol.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Primarul s-a enervat după ce a mers noaptea în Centrul Istoric! Pregătește regulament și camere performante: recalcitranți, tupeiști, cu lipsă de respect față de autorități...
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea

 

Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
In ATOP in afara de cei din politie ,cate o data si de cei de la antidrog ,restul membrilor sunt numiti politic nici decum reprezentanti a socetati civile ,si apoi problemele care trebuesc dezbatute pe langa acea etnie care creaza probleme nu numai in centru istoric ci si prin piata mare .E si problema sigurantei cetatenilor , sunt acele gasti care si-au adjudecat anume zone si apar cand nu te astepti , deasemeni tineri care consuma etnobotanice si nu numai pe linga lice . ATOP un organism fara decizi e un struto- camila importanta e indemnizatia in rest 0/.
1 octombrie 2022, 17:53
Domnule primar ,domnilor ce reprezentati legea si siguranta publica declaratile si rapoartele prezentate sunt de fatada mai bine zis niste rapoarte de lucru ,centru vechi va fi ce-a fost odata numai prin indepartarea acestor locatari din zona . Multi din cei ce-si petrec timpul acola vin din alte zone ,acolo e fieful lor , acolo se petrec si alte lucruri anti sociale de care onorati domni nau pomenit nimic . Numai mutati si deparatizata acea zona va deveni o zona atractiva a acetui oras care a atras ca un magnet aceasta etnie care ,vor numai drepturi ,se considera discriminati darde conduita civica habar nau.
28 mai 2022, 13:50
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.