Reportaj
Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO

”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.

Un oraş cu doar 70.000 de locuitori dă clasă Botoşaniului cu peste 100.000 de suflete


Este miercuri după-amiază şi zona istorică a Bistriţei, un oraş la nici trei sferturi cât Botoşaniul, este asaltată de oameni: tineri, bătrâni, femei, bărbaţi, mămici cu copii în căruţ, masculi toropiţi de căldură şi de ceva licori bahice, câţiva tatuaţi şi-o mulţime de fetiţe în fustiţe sau pantalonaşi. Centrul Vechi al Bistriţei este plin de viaţă. Este de fapt o singură stradă transformată în pietonal pavat care în mijloc are un şir de terase ce ţin cât vezi cu ochii. Au umbrele uriaşe, televizoare, muzică şi, cel mai important, o sumedenie de clienţi. Tot soiul de afaceri, de la saloane de modă până la puncte de schimb valutar funcţionează în zona istorică a urbei care abia face 70.000 de locuitori. Şi au început să-şi găsească şi politicienii treburi pe acolo: PNL-ul şi-a făcut sediu. Oricât cauţi cu ochii nu reuşeşti să găseşti un minoritar. De parcă zona le-ar fi interzisă.

La Botoşani în Centrul Vechi se vorbeşte romanes, la Oradea italiana şi germana

Tot miercuri, dar dimineaţă. Centrul Vechi din Oradea pare a fi cea mai vie zonă a urbei. Printre clădirile renovate, în curs de reconstrucţie sau încă dărăpănate rău circulă ca într-un furnicar gigantic sute şi sute şi sute şi sute de oameni. Unii sunt grăbiţi, alţii se opresc pe la terasele care îşi fac loc dintr-un capăt până în celălalt al Centrului Istoric. Greu îţi dai seama că eşti în România. Şi nu neapărat aspectul zonei te transpune într-o altă lume, ci limba. Se vorbeşte mult în italiană şi în germană fiindcă sunt turişti peste turişti care se fotografiază cu imobilele construite încă din secolul 19 sau cu statuile poeţilor care tot cam prin veacul al XIX – lea constituiau prima societate a scriitorul din vestul Transilvaniei.


Două oraşe, două centre, două lumi diferite


Oradea tocmai găzduieşte un festival maraton de film. La Botoşani aleşii se ceartă pentru aceeaşi greţoşenie cu urinat pe monumentul din Centrul Vechi şi vărsat de ulei încins pe pavaj.


La Oradea s-a construit o parcare supraetajată pentru ca oamenii care vor să vină în Centrul Vechi să aibă unde să-şi lase maşinile. Care... etaj la Botoşani?


La Oradea McDonald’s vine hamburgeri. La Botoşani „comunitarii” vând sâmburi.


La Oradea aprovizionarea spaţiilor comerciale se face doar după un orar foarte strict. La Botoşani pe cine să aprovizioneze?


La Oradea şi-au deschis birouri avocaţi şi notari. La Botoşani Centrul Vechi este revitalizat de Asociaţia Revoluţionarilor şi de oamenii care vin să se certe la casieria operatorului de apă nervoşi că iar au fost încărcaţi la factură.

Ori investeşti, ori pleci din centru

Partea istorică a Oradei este asaltată de sedii de bănci şi de branduri de rezonanţă mondială, precum Benvenuti ori Terranova. Şi în ciuda caniculei, la renovarea vechilor clădiri se lucrează într-un ritm de tren expres. Şi la doi paşi, în sensul cel mai propriu al cuvântului, sute de orădeni şi nu numai se răcoresc la terase.
Dar edilii tot nemulţumiţi sunt. Simt că zona istorică a urbei are un potenţial mult mai ridicat, că poate aduce mai mult întreg municipiului. Aşa că primarul Ilie Bolojan a anunţat chiar la mijlocul aceleiaşi săptămâni că vrea sa interzică funcţionarea magazinelor second-hand, a caselor de amanet, a sălilor de jocuri de noroc, a service-urilor şi spălătoriilor auto în zona istorică a oraşului, măsura fiind inclusă într-un plan al municipalitătii de dezvoltare şi atragere de turişti.


„Avem nevoie de un centru mai atractiv în municipiul Oradea. Trebuie să existe o combinaţie de spaţii care atrag vizitatorii şi orădenii, lucru care se întâmplă mai greu cu case de amanet sau magazine cu haine second-hand”,


Ilie Bolojan, primar Oradea.


Măsurile sunt completate cu stimularea dezvoltării în zona centrală a unor terase, baruri şi alte localuri de alimentaţie publică având ca scop atragerea turiştilor.  
Municipalitatea doreşte, de asemenea, sa crească impozitele cu 50% pentru clădirile din zona istorică unde nu se desfăşoară activităţi economice, deşi au potenţial în acest sens, dar si pentru terenurile construibile ţinute fără construcţii.  
Aceasta creştere a impozitelor este menită să oblige proprietarii spaţiilor sau terenurilor nefolosite din zona centrală, să dezvolte aici o afacere sau să le închirieze.

Centrul Botoşaniului, cucerit de minoritari

Botoşani, vara anului 2017, într-o miercuri după-amiază. Cât poţi cuprinde cu ochii Centrul Vechi nu vezi, în afara „băştinaşilor”, decât patru trecători. Grăbiţi şi înfricoşaţi. Singurul lor scop pare a fi să iasă cât mai repede din zona istorică a urbei. Pe câteva bănci, dezbrăcaţi până la jumătate, în timp ce sparg seminţe, câţiva minoritari îşi afişează burţile crescute exagerat de la atâta muncă. Tocmai au mai rupt o bancă şi au mai distrus un coş de gunoi. Asta după ce au spart şi firma luminoasă de la SC Nova Apaserv SA. Singurul întreprinzător care s-a încumetat să îşi deschidă o terasă stă şi se uită la mesele goale şi scaunele neocupate. „De vânzare” şi „de închiriat” sunt cele mai dese anunţuri postate în uşile spaţiilor aşa-zis comerciale. Micii afacerişti fug ca împuşcaţi din Centrul Vechi. La Oradea sunt determinaţi să investească. La Botoşani, cei care au băgat mii de euro în imobile s-au trezit cu un cadou: pe lângă chirii, care nici într-un caz nu sunt de-un euro, aşa cum s-a promis, au fost puşi de vreo doi ani să achite şi o taxă de clădire. Deşi NU sunt proprietari, nu sunt apăraţi de minoritari şi trebuie să se descurce pe cont propriu.

Măcar dacă ar trece drumul spre Alfa Land prin Centrul Vechi

Fiindcă nici un primar, viceprimar, consilier nu au fost şi nu sunt interesaţi cu adevărat să redea Centrul Vechi Botoşaniului şi României. Pur şi simplu nu-i interesează, îi lasă rece. Singurul lucru concret care s-a întâmplat după sutele de fapte antisociale, contravenţii şi infracţiuni petrecute în cea mai frumoasă zonă a urbei este că nişte jurnaliști s-au ales cu plângeri pentru discriminare fiindcă au avut curajul să scrie ce se întâmplă acolo. În rest, aceeaşi gargară care ascunde o nepăsare şi o nesimţire cronică. Pe cei care ne conduc îi doare efectiv în fund că zona cea mai încărcată de istorie a municipiului reşedinţă, care i-ar putea aduce relansarea economică atât de dorită, zace la discreţia unor paraziţi sociali.


Ce-i drept, drumul spre casele lor frumoase de la Alfa Land nu trece prin Centrul Vechi. Niciodată!


7 milioane de euro


din fonduri europene s-au cheltuit la Botoșani pentru reabilitarea Centrului Istoric. După terminarea lucrărilor vizitatorii și comercianții sunt mai puțini decât înainte de demararea investiției.

 

loading...
Polițiștii puțin legați de mâini (ne) promit vremuri mai roz în Centrul Vechi – VIDEO
Flutur și camerele video care urmăresc fiecare mișcare degeaba : D-nii aceștia s-au cam prins unde sunt

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

 

 

 

download from google playdownload from apple store
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
inpuff.ro
Loading...
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Loading...
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Ce intelectual autentic a condus Botoşaniul după 89? Au venit de prin judeţ tot felul de pseudo-intelectuali, au golit toate coteţele de găini, au violat toate babele şi s-au mutat la târg. Asta e toată ştiinţa lor de carte, ciordeala! Pe vremuri casa Ankele era ca un magazin general, pentru vremea aia era o bijuterie, astăzi tov primar vrea să instaleze poliţia locală ca să ne apere de minoritari, asta după ce tot el i-a instalat în centrul vechi. Bistriţa a păstrat tradiţia centrelor vechi, peste tot în lume există asemenea locuri liniştite unde te poţi recrea în timpul liber. La Botoşani au venit "intelectualii" de arătură şi au făcut şi ei ce s-au priceput. La coteţe intrarea e prin spate.
8 aprilie 2019, 12:25
Nu va mai plangeti atata. V-o meritati! Flutur, i-a bagat acolo pe tigani. Mai mult, in al doilea mandat i-a procopsit cu certificate de proprietate. Totul pt voturi! Caracter infect! Iar voi, astia lamentati, l-ati pus iarasi primar! Asadar, mucles!!!
15 august 2017, 09:22
nu s au cheltuit numai pt paraziti ci si pt biserica aceea sa se vada in oglinda
13 august 2017, 22:03
Vis-à-vis de celebrul cartier Alfa land se fac locuintele ANL . tot acolo in doua scari fostul primar vroia sa-i mute pe tigani. Sa vedem acum daca ii mai muta cineva.
13 august 2017, 19:29
Țiganii în centrul vechi au fost plantați de cei care au condus și conduc orașul. Acum nu știu cum ar putea oricine să le interzică să stea cu dos-ul pe treptele magazinelor de la lângă intersecția cu str. Poștei sau pe băncile de lângă statuie sau biserica Uspenia. Sunt o mulțime de minori care așa se comportă și în prezența părinților lor , nu au educație și între ei sunt apreciați mai mult cei care fac cât mai multă panaramă și nu se duc la școală. Ce le poate face poliția și jandarmeria unor minori în afară de stabilit cine sunt cei care la un moment fac mai mult deranj și să le scrie niște procese verbale părinților acestora pentru lipsă de supraveghere a odraslelor (procese verbale care nu vor fi plătite în veci de aceștia fiindcă le permite legislația făcută de parlamentul acestei țări care este plin de cetățeni certați cu legea). Plângeri pentru discriminare vor face și ziariștilor dar și polițiștilor sau jandarmilor care trebuie să aplice legea așa șchioapă cum este. Acum câteva zile era deranj mare din partea voastră că au aruncat cu o sticlă de plastic într-un geam al redacției, fără să-l spargă din câte am înțeles, așa și ce credeți că se poate face împotriva acelor mici baragladine ? Vă spun eu , deși sunt convins că v-au spus și alții, nimic care să-i determine să nu mai facă la fel și altădată fiindcă așa este legislația. Aveți dreptate dar problema este legislația nu aplicarea acesteia.
13 august 2017, 16:03
La noi jandarmii impreuna cu CATALIN SULEA POLITIST de frontiera umbla dupa contrabandisti de tigari de contrabanda ca iau prime grase in loc sa umble dupa infractorii din parcul tineretului si centrul vechi patrule care sa circule prin parcul tineretului si centrul vechi dar jandarmeria sta la umbra si cind are un pont pac si ei dorm la biserica lipovineasca si la club vointa iau mincare de la carmangeria lui vicol si dorm la umbra si iau 5000 de lei salariu ! in PARCUL TINERETULUI EI BATAIE ZIUA IN AMIZA MARE SI IN CENTRUL VECHI !
13 august 2017, 13:41
Tiganii din centru, parcul Tineretului, Locuinte sociale Cismea, etc., sunt masa de votanti pentru cine ,,da,, mai mult! Prin 2011 dl Flutur ii chema la primarie pa cei din parcul tineretului sa le dea ajutoare la incalzire,(ca li se oprise caldura si apa calda ,,si domnul Flutur sa nu uite ca vin alegerile,, strigau tiganii de acolo)! Primarul Portariuc si cu Andrei, si nu numai, au facut festivaluri prin centru (sa aiba si comnitatea de lucru)! Asa ca mai e ceva de spus?
13 august 2017, 10:48
Când polițaii și jandarmii nu vor mai face căcuța moale doar la gândul unei intervenții în centrul vechi, acolo va fi liniște.Până atunci...
13 august 2017, 10:46
In Alfa land locuiesc parvanetii orasului care nu sunt mai departe de tiganii din Centrul Vechi. Nimeni din marele cartier inclusiv cel care l-a construit , prin diferite mijloace, vezi cum a capatat pamantul pe care l-a ridicat , nu o scape de justitie. Daca unii patroni au ceva reminescente de romanes dar acum le neaga e problema lor.
13 august 2017, 10:13
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și dv. și noi plătim bani grei. Să-și curețe. Să se gândească din timp și în cele patru zone din oraș în care avem probleme să redimensioneze tot ce înseamnă rețelele lor. Să ne întrebăm fiecare dintre noi: de ce pl ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.