Top News
Botoșani iese doar pe hârtie din ”scenariul roșu”: HoReCa, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole rămân ÎNCHISE

După șapte zile consecutive de micșorare a ratei, municipiul Botoșani a coborât sub 3 la mie. Pentru prima dată după ce pe 27 martie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adăugat noi restricții prin hotărârea nr. 18, incidența a scăzut la 2,99.

Poate să fie și 0,001 la mie, că tot cu lacăte rămân


Aceasta nu înseamnă însă că de mâine se vor ridica măsurile adoptate de CJSU în ultima sâmbătă din luna precedentă.


Iar acest lucru nu se va întâmpla nici măcar dacă Botoșani ar ajunge la o rată sub 2 sau chiar 1 la mie.  


Și aceasta pentru că încă din ziua în care CJSU a închis restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole și cele de noroc, prefectul, în calitatea sa de președinte al CJSU, a făcut public faptul că măsurile vor rămâne în vigoare timp de 14 zile, indiferent de evoluția ratei.


Sâmbătă, când s-au împlinit cele două săptămâni de la aprobarea restricțiilor suplimentare, municipiul Botoșani se afla la 3,50.


Ca atare, CJSU a hotărât prelungirea cu încă 14 zile a închiderii HoReCa și a celorlalte domenii de activitate menționate, menținându-se prevederea că măsurile rămân valabile independent de evoluția ratei.

 

Judecata Guvernului: Dacă faci 3 la mie, închizi în maxim 48 de ore, dacă scazi sub 3 la mie, aștepți până la două săptămâni ca să redeschizi


În cazul Botoșanilor, este pentru prima oară când se aplică o asemenea decizie, în trecut, coborârea sub 3 la mie însemnând automat redeschiderea unităților din gama menționată.


De la intrarea anterioară a municipiului în ”scenariul roșu” legislația s-a schimbat și la precedenta prelungire a Stării de Alertă, cea din luna martie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și apoi Guvernul au hotărât ca măsurile care se adoptă într-o localitate pentru prevenirea răspândirii bolii să rămână în vigoare timp de 14 zile, chiar și dacă rata se diminuează drastic și coboară sub 3 la mie.


Asta înseamnă că, în cazul în care rata la Botoșani se va păstra sub 3 la mie, cel mai devreme HoReCa, cinematografele și celelalte unități amintite se vor redeschide pe 25 aprilie, a doua zi după împlinirea celor două săptămâni de la aprobarea hotărârii CJSU de prelungire a restricțiilor suplimentare.


Aceasta cu toate că reciproca nu este valabilă, în sensul că, atunci când o localitate face pragul de 3 la mie, nu se așteaptă încă 14 zile, ci în maxim 48 de ore se adoptă noi restricții.


Hotărârea 18 a CJSU a stipulat exact acest lucru, că pentru localitățile care se confirmă cu peste 3, măsurile se mențin pentru o perioadă de 14 zile indiferent de modificarea indicelui de infectare. Și eu mi-aș fi dorit asta, să fi lăsat la latitudinea CJSU-urilor”,


Prefect Dan Nechifor, președinte CJSU Botoșani.

 

Rămân închise ca să nu se redeschidă prea repede și să se închidă iar


Executivul ar fi impus această prevedere pentru a preveni apariția unor noi cazuri precum cel de la Cluj, când HoReCa s-a închis la doar patru zile după redeschidere fiindcă rata nu a scăzut foarte mult sub 3 mie și a crescut din nou peste acest prag în doar 96 de ore.


”Una dintre prevederile Hotărârii de Guvern privind prelungirea Stării de Alertă este aceea că, dacă se intră în scenariul roșu, măsurile se mențin pe o perioadă de 14 zile indiferent de modificarea indicelui de infectare (...). Mențin pe 14 zile pentru că nu-mi permit să deschid imediat deoarece ar trebui să mențin în continuare acele măsuri pentru ca acel procent să îl am la fel de bun și pe viitor. Și s-a și demonstrat acest lucru, cel mai bun exemplu este Dorohoiul”,


Prefect Dan Nechifor, președinte CJSU Botoșani.


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani speră însă ca relaxarea anunțată de prim-ministru pentru începutul verii să includă și renunțarea la obligația de a păstra măsurile restrictive suplimentare timp de 14 zile, indiferent de evoluția ratei de infectare

 

Noile criterii de carantinare au aruncat coaliția guvernamentală în aer


Dincolo de toate acestea, situația este încă una confuză. Marți, în Monitorul Oficial a apărut un ordin al Ministerului Sănătății prin care se stabilesc noile criterii care se iau în calcul la intrarea în carantină a unor localități și care prevede, printre altele, că în stabilirea incidenței cazurilor se ține cont și de vaccinurile administrate în respectiva unitate administrativ-teritorială.


Actul normativ în cauză a provocat însă cel mai mare scandal guvernamental de la învestirea actualului Executiv. Premierul Florin Cîțu i-a demis pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și pe secretarul de stat Andreea Moldovan (cea care a semnat ordinul), pentru că nu l-au informat în prealabil și că a fost pus în fața faptului împlinit, aflând din Monitorul Oficial de respectivul ordin.


Alianța USR-PLUS, care deține portofoliul sănătății în actualul Guvern, a cerut imediat demiterea prim-ministrului Florin Cîțu.


Ca atare, rămâne de văzut dacă noul ordin privind intrarea în carantină va mai rămâne în vigoare.

 

loading...
Municipiul Botoșani IESE din scenariul roșu – SITUAȚIA de miercuri
Vaccinare cu Astra Zeneca FĂRĂ programare: Anunțul DSP Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Instituția care stă de jumătate de an fără conducere, la un pas să aibă director
De aproape șapte luni, una dintre unitățile de stat de la Botoșani este condusă prin telefon sau e-mail. Este drept nu are o mare vizibilitate la public și niciun colectiv numeros, însă funcționalitatea sa este necesară.
Un puști prins la o casă de schimb valutar din Primăverii cu sute de euro falși
S-a întâmplat în după amiaza zilei de miercuri, 5 mai 2021, la o casă de schimb valutar din zona Primăverii a municipiului Botoșani.
Botoșănean bătut cu pumnii și picioarele de o gașcă de tineri, în timp ce venea de la biserică, în noaptea de Înviere – FOTO
Noaptea în care suflarea creștin-ortodoxă primește Lumina Sfântă pentru a o duce acasă nu este una de pace și liniște sufletească chiar pentru toți botoșănenii.
Sărbători încheiate la spital: Botoșăneni ajunși la Urgențe după ce au mâncat și au băut prea mult
După masa bogată de Paşti au fost persoane care au ajuns la spital. Unele au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, altele fiindcă au băut peste măsură.
La biserica din cartier lumânările s-au aprins la trei sferturi de oră după miezul nopții, dar au creat cărări de lumină – VIDEO & GALERIE FOTO
Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, după vreo 14 luni pline de tot felul de restricții, care au afectat direct și viața lăcașurilor de cult, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din cartierul Bucovina, Lumina Învierii nu a mai venit la miezul nopții.
Meci și Iftime – Șfaițer pe Municipal: Chindriș la Sepsi? N-au ăștia bani / Și când jucăm noi, old-boys, vrem să câștigămVIDEO & GALERIE FOTO
Confruntarea dintre FC Botoșani și Sepsi Sfântu Gheorghe, încheiată sâmbătă cu scorul de 2 – 1, a fost, dincolo de bătălia directă pentru locul 4, și una a marilor orgolii.
Liberalii își ascut săbiile pentru alegerile interne, Șoptică, Achiței și Gireadă printre numele vehiculate: Nici mort nu dau partidul pe mâinile pedeliștilor
În această primăvară se împlinesc patru ani de la ultimele alegeri din PNL Botoșani și în mod normal ar fi trebuit să aibă loc un alt scrutin intern. Ca mai în toate domeniile și în politică situația sanitară mondială a dus la amânarea conferinței județene.
Anul în care cei dragi au murit și au Înviat singuri: ”Nu vă vizitați părinții, bunicii!” / Sicrie închise, cimitire ferecate de Paști
A trecut un an pe care nimeni nu-l va uita vreodată. Un an în care ne-am plâns morții în tăcere, fără să le dăm măcar ultima sărutare. În care lumânarea aprinsă de Înviere a venit în fața blocului, în care cimitirele au fost păzite pentru ca nu cumva pandemia să își facă de cap printre cruci.
Revenirea la normalitate? Locuri libere în spitalele din Botoșani, o unitate medicală va fi redeschisă tuturor pacienților după scăderea cazurilor
În ultimele zile, numărul cazurilor înregistrate la nivelul județului Botoșani este în scădere. Astfel că o parte din restricții au fost ridicate. În municipiul Botoșani spre exemplu restaurantele și-au reluat activitatea mai întâi la o capacitate de 30%, iar de astăzi pot funcționa la jumătate.
Loading...
Gabriel Hârtie părăsește Inspectoratul Școlar, un fost inspector șef preia postul
După mai bine de patru ani, Gabriel Hârtie își încheie săptămâna aceasta mandatul în fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). În 2017, după câteva luni de interimat, profesorul de educație fizică a susținut un concurs pe care l-a promovat.
După 6 luni în Primăria Botoșani, administratorul public visează la un stadion de cartier omologat UEFA: Va fi destinat tuturor
Mircea Magdalena este de jumătate de an noul administrator public al Primăriei Botoșani, pe o funcție pe care predecesoarea sa a ocupat-o timp de două decenii.
Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, dar a făcut istorie în fotbalul românesc: Cele mai grele meciuri pentru mine erau cu Botoșaniul
A jucat la cele mai importante cluburi din țară, a impresionat și în Turcia, a avut oferte și din Rusia, a fost căpitan al echipei naționale. Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, unde a revenit după o carieră strălucită în fotbal.
Sediul Poliției renovat cu 800.000 de euro a rămas în curte cu o scară care duce... nicăieri – GALERIE FOTO
Două neajunsuri au ieșit în evidență la redeschiderea Poliției municipiului Dorohoi: parcarea este neasfaltată, iar în curte a rămas o construcție ciudată de care firma care a executat lucrarea nu s-a atins.
Relația impresionantă a botoșăneanului supranumit ”părintele manualelor de religie” cu duhovnicul Justin Pârvu: Când l-am văzut, m-am încălzit aşa pe interior şi m-am simţit ca la mama acasă
Omenirea trăiește, de mai bine de un an, cu moartea în ceafă, sub amenințarea unui virus care ne-a schimbat nu doar viețile, ci a produs modificări în toate structurile sociale și nu numai. Dincolo de durere, însă, ies la suprafață și mărturisiri impresionante, povești de viață care zidesc în cei rămași bunătate și credință.
Loading...
Ministrul Bode a venit pentru o „bijuterie” de 800.000 de euro destinată polițiștilor, dar a rămas impresionat de Dorohoi: Arată splendid VIDEO & GALERIE FOTO
Lucian Bode, oficialul care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a ajuns vineri la Botoșani într-o vizită la care a ajutat și Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
„Iadul financiar” de la Nova Apaserv: Stradă din centru blocată de zile întregi, ambuteiaje produse în zonă – FOTOGALERIE
Situația financiară de la compania de apă este din ce în ce mai critică iar efectele se resimt inclusiv în municipiul reședință de județ.
Gata cu șefia la București! Subsecretar de stat trimis înapoi la Botoșani de premierul Cîțu
După un an și trei luni se întoarce de unde a plecat. Botoșăneanul Ioan Zarug a fost destituit miercuri din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
S-a dus și cea din urmă șansă: Ultimul proces pe marginea funcției de primar, tranșat la Suceava
Magistrații din județul vecin au respins astăzi recursul depus de Cătălin Flutur în cadrul dosarului civil constituit imediat după alegerile locale împotriva Biroului Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) și Biroului Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ).
Restaurantele se redeschid în week-end la un sfert din capacitate, prefectul speră într-o minune: Noi așteptăm să …
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) se va întruni vineri, 23 aprilie 2021, pentru a decide oficial deschiderea restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și de jocuri.
Mănâncă românește! Piața volantă cu produse naturale inaugurată încă o dată de parlamentari și șefii Prefecturii – GALERIE FOTO & VIDEO
Săptămâna trecută, sâmbătă, au trecut pe la standurile amenajate pe platforma de la Piața Mare din imediata apropiere a Pietonalului Transilvaniei, șefii județului și municipiului.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Interesant este și aspectul că aceste procese s-au finalizat în anul 2019 iar acțiunea pentru dosarul acesta de executare au fost amânate, din diverse motive, nu vă pot răspunde, ar trebui să răspundă lichidatorul de ce au ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.8 o C
Dorohoi
11.9 o C
Bucecea
11.8 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
8.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.