Top News
Botoșani iese doar pe hârtie din ”scenariul roșu”: HoReCa, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole rămân ÎNCHISE

După șapte zile consecutive de micșorare a ratei, municipiul Botoșani a coborât sub 3 la mie. Pentru prima dată după ce pe 27 martie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adăugat noi restricții prin hotărârea nr. 18, incidența a scăzut la 2,99.

Poate să fie și 0,001 la mie, că tot cu lacăte rămân


Aceasta nu înseamnă însă că de mâine se vor ridica măsurile adoptate de CJSU în ultima sâmbătă din luna precedentă.


Iar acest lucru nu se va întâmpla nici măcar dacă Botoșani ar ajunge la o rată sub 2 sau chiar 1 la mie.  


Și aceasta pentru că încă din ziua în care CJSU a închis restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacole și cele de noroc, prefectul, în calitatea sa de președinte al CJSU, a făcut public faptul că măsurile vor rămâne în vigoare timp de 14 zile, indiferent de evoluția ratei.


Sâmbătă, când s-au împlinit cele două săptămâni de la aprobarea restricțiilor suplimentare, municipiul Botoșani se afla la 3,50.


Ca atare, CJSU a hotărât prelungirea cu încă 14 zile a închiderii HoReCa și a celorlalte domenii de activitate menționate, menținându-se prevederea că măsurile rămân valabile independent de evoluția ratei.

 

Judecata Guvernului: Dacă faci 3 la mie, închizi în maxim 48 de ore, dacă scazi sub 3 la mie, aștepți până la două săptămâni ca să redeschizi


În cazul Botoșanilor, este pentru prima oară când se aplică o asemenea decizie, în trecut, coborârea sub 3 la mie însemnând automat redeschiderea unităților din gama menționată.


De la intrarea anterioară a municipiului în ”scenariul roșu” legislația s-a schimbat și la precedenta prelungire a Stării de Alertă, cea din luna martie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și apoi Guvernul au hotărât ca măsurile care se adoptă într-o localitate pentru prevenirea răspândirii bolii să rămână în vigoare timp de 14 zile, chiar și dacă rata se diminuează drastic și coboară sub 3 la mie.


Asta înseamnă că, în cazul în care rata la Botoșani se va păstra sub 3 la mie, cel mai devreme HoReCa, cinematografele și celelalte unități amintite se vor redeschide pe 25 aprilie, a doua zi după împlinirea celor două săptămâni de la aprobarea hotărârii CJSU de prelungire a restricțiilor suplimentare.


Aceasta cu toate că reciproca nu este valabilă, în sensul că, atunci când o localitate face pragul de 3 la mie, nu se așteaptă încă 14 zile, ci în maxim 48 de ore se adoptă noi restricții.


Hotărârea 18 a CJSU a stipulat exact acest lucru, că pentru localitățile care se confirmă cu peste 3, măsurile se mențin pentru o perioadă de 14 zile indiferent de modificarea indicelui de infectare. Și eu mi-aș fi dorit asta, să fi lăsat la latitudinea CJSU-urilor”,


Prefect Dan Nechifor, președinte CJSU Botoșani.

 

Rămân închise ca să nu se redeschidă prea repede și să se închidă iar


Executivul ar fi impus această prevedere pentru a preveni apariția unor noi cazuri precum cel de la Cluj, când HoReCa s-a închis la doar patru zile după redeschidere fiindcă rata nu a scăzut foarte mult sub 3 mie și a crescut din nou peste acest prag în doar 96 de ore.


”Una dintre prevederile Hotărârii de Guvern privind prelungirea Stării de Alertă este aceea că, dacă se intră în scenariul roșu, măsurile se mențin pe o perioadă de 14 zile indiferent de modificarea indicelui de infectare (...). Mențin pe 14 zile pentru că nu-mi permit să deschid imediat deoarece ar trebui să mențin în continuare acele măsuri pentru ca acel procent să îl am la fel de bun și pe viitor. Și s-a și demonstrat acest lucru, cel mai bun exemplu este Dorohoiul”,


Prefect Dan Nechifor, președinte CJSU Botoșani.


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani speră însă ca relaxarea anunțată de prim-ministru pentru începutul verii să includă și renunțarea la obligația de a păstra măsurile restrictive suplimentare timp de 14 zile, indiferent de evoluția ratei de infectare

 

Noile criterii de carantinare au aruncat coaliția guvernamentală în aer


Dincolo de toate acestea, situația este încă una confuză. Marți, în Monitorul Oficial a apărut un ordin al Ministerului Sănătății prin care se stabilesc noile criterii care se iau în calcul la intrarea în carantină a unor localități și care prevede, printre altele, că în stabilirea incidenței cazurilor se ține cont și de vaccinurile administrate în respectiva unitate administrativ-teritorială.


Actul normativ în cauză a provocat însă cel mai mare scandal guvernamental de la învestirea actualului Executiv. Premierul Florin Cîțu i-a demis pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și pe secretarul de stat Andreea Moldovan (cea care a semnat ordinul), pentru că nu l-au informat în prealabil și că a fost pus în fața faptului împlinit, aflând din Monitorul Oficial de respectivul ordin.


Alianța USR-PLUS, care deține portofoliul sănătății în actualul Guvern, a cerut imediat demiterea prim-ministrului Florin Cîțu.


Ca atare, rămâne de văzut dacă noul ordin privind intrarea în carantină va mai rămâne în vigoare.

 

loading...
Municipiul Botoșani IESE din scenariul roșu – SITUAȚIA de miercuri
Vaccinare cu Astra Zeneca FĂRĂ programare: Anunțul DSP Botoșani

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Loading...
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
Surpriză de proporții: Nu mai este Ada Macovei, un director revine la vârful PNL Botoșani ca secretar general - Pentru partid faci orice
Biroul Politic Județean al PNL Botoșani s-a întrunit vineri după-amiază pentru prima oară după alegerile interne de săptămâna trecută. Principalul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat desemnarea noului secretar general al filialei județene.
Scandalul milionului pentru sport: Președintele de la contestații înlocuit din comisie pe ultima sută de metri
În primă fază, conform calendarului, comisia de evaluare a proiectelor depuse pe sesiunea de finanțări nerambursabile în baza legii sportului trebuia să se întrunească pe 2 iulie. 
Încă un om de afaceri reacționează după repartizarea tuturor banilor la handbal: Am rămas perplex / Nu poate să conducă Primăria cum conduce mașina
FC Botoșani nu este singurul club care a reacționat în urma deciziei comisiei de evaluare și selecționare a proiectelor sportive prin care întreaga sumă de 1 milion de lei prevăzută în buget a fost repartizată Asociației Club Sportiv Magnum.
Loading...
GALERIE FOTO - Desfășurare incredibilă de forțe la Botoșani și Suceava! Doi bărbați care jefuiau vile și bancomate urmăriți cu focuri de armă, reperați cu elicopterul, prinși de mascați
Timp de câte ore în dimineața zilei de miercuri, 7 iulie 2021 a avut loc o adevărată desfășurare de forțe pentru prinderea a doi bărbați care sunt bănuiți că furau din vile ale persoanelor cu potență financiară și dădeau spargeri și la bancomate bancare.
Fără precedent: Primăria Botoșani alocă toți banii pentru sport unui singur club care a retrogadat cu zero puncte din 28 de meciuri
Situație fără precedent înregistrată astăzi la Botoșani. Primăria alocă din bugetul local o finanțare de 1 milion de lei, nerambursabilă, unui club sportiv care în sezonul precedent nu a câștigat nici măcar un meci din 28. Mai mult, a și retrogradat din primul eșalon. Și ne referim la echipa de handbal a orașului, CS Magnum Botoșani.
O comisie condusă de un medic ieșean va ancheta cazul mămicii care a murit la Maternitate
Cazul tinerei care a decedat după ce a născut o fetiță este în atenția mai multor instituții. 
România (din nou) cu ochii pe Botoșani: Să trimiți în excursie 24 de adolescenți cu hormonii colcăind, însoțiți de doar doi supraveghetori (ambele femei), e prostie curată
Au petrecut împreună patru ani, într-o școală de elită din Botoșani. Au trecut prin emoțiile Evaluării și au așteptat cu nerăbdare descătușarea și eliberarea de stres, de online, de măști în clase, dar și de părinți și de regulile de acasă.
POZIȚIA spitalului după cazul tinerei mămici care a MURIT la Maternitate, dosar penal deschis de polițiști
Alexandra Pușcașu s-a stins din viață într-o zi de vineri, lăsând în urmă un soț îndurerat și două fetițe orfane de mamă. Plecarea fulgerătoare a mămicii care a murit după ce a născut în Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati a stârnit o întreagă revoltă în mediul online, iar mai multe instituții s-au autosesizat și anchetează acest caz.
Durere și lacrimi la înmormântarea tânărului motociclist, sute de oameni l-au condus pe ultimul drum – GALERIE FOTO
Tânărul mort în accidentul de motocicletă de la Orășeni Deal a fost condus duminică pe ultimul drum.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Soțul meu își dorește un copil, eu nu! Nu mai vreau să îi fac niciun copil, nu îmi mai doresc! Acum vreau să mă ocup de copiii mei, de imaginea mea, de afacerile mele, am alte priorități. Mi-am cumpărat șase locuințe: am ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.1823 lei
CHF
Francul elveţian
4.5428 lei
GBP
Lira sterlină
5.7455 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7865 lei
XAU
Gramul de aur
242.4279 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3727 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3284 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1916 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.0 o C
Dorohoi
17.9 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
17.5 o C
Saveni
18.9 o C
Ştefăneşti
17.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.