Top News
Anul în care cei dragi au murit și au Înviat singuri: ”Nu vă vizitați părinții, bunicii!” / Sicrie închise, cimitire ferecate de Paști

A trecut un an pe care nimeni nu-l va uita vreodată. Un an în care ne-am plâns morții în tăcere, fără să le dăm măcar ultima sărutare. În care lumânarea aprinsă de Înviere a venit în fața blocului, în care cimitirele au fost păzite pentru ca nu cumva pandemia să își facă de cap printre cruci.

De mai bine de un an ne plângem morții. Mame, tați, fii, fiice, bunici, prieteni, iubiți. Cei dragi au plecat la spital cu virusul hăituindu-le trupul și cu spaima în privire. În urmă au rămas rudele cărora, într-o zi, cineva le spunea că moartea a învins.

 

Dezbrăcați, băgați în saci, închiși în grele sicrie, păziți de armate de paznici echipați în alb, mamele și tații noștri, fiii, fiicele sau bunicii au fost coborâți în mormânt și transformați în numerele care din martie 2020 hrănesc și îngroașă riguroasele statistici ale autorităților.

 

 

 

Distanțare și dincolo de moarte

 

Plânsul celor rămași nu a impresionat pe nimeni. Așa cum nimeni nu și-a imaginat vreodată că distanțarea socială atât de mult clamată va avea efecte și dincolo de moarte. Pentru că și porțile cimitirelor au rămas ferecate, Sfintele Paști din 2020 fiind și astăzi o rană deschisă pentru creștinătate.

 

Canon vs. cazon, așa rezuma situația, în aprilie 2020, avocatul Florentin Țuca, născut la Vârfu Câmpului botoșănean, dar viețuitor în București. O privise pe Viorica, cea care își înmormântase cu jumătate de an înainte unicul fiu, pe Andrei, ”un adolescent briliant”. O durere care avea să fie amplificată de faptul că, în preajma Paștilor, autoritățile au închis porțile cimitirelor. Mama nu a avut voie să plângă lângă crucea lui Andrei. Pe motiv de ”pandemie”, i s-a spus. 

 

”Sâmbăta Învierii lui Lazăr și a cinstirii morților. N-au lăsat-o „forțele de ordine”, ca și cum „forțele de ordine”, ordine-cu-forța-și-cu-semnul-exclamării-pe-nonsensul-titulaturii, reprezintă niște stihii care stăpânesc, cu adevărat, Sâmbăta Morților. Ca și cum Sâmbăta Morților e ocazia „forțelor” de-a face ordine între viață și moarte, vineri-viață, sâmbătă-moarte, duminică-viață, luni-mai vedem. Când, de fapt, Sâmbăta Morților e a lor, a morților înviați și a lui Lazăr înviatul din morți, și nicidecum a stihiilor. Dar nu, Viorica n-a fost lăsată să intre în cimitir. Cu complicitatea creștinească a cuiva din „forțele de ordine”, i s-a permis doar să se apropie de un paznic și să-i dea de pomană în numele lui Andrei, ca prin pomana asta să aibă acces la sâmbăta lui, poate-poate pomana asta să-i permită să se cuibărească, metaforic, în sicriu.

Și nu va fi lăsată, probabil, să intre în cimitir nici în Noaptea Învierii lui Hristos, cum nici mie nu mi se va permite să aprind o lumânare la mormântul tatei, părintele meu pentru care îngenuncherea la mormântul mamei lui în noaptea asta sfântă era o sfântă iluminare”,

Florentin Țuca, în ”La poartă de cimitir. Canon vs. Cazon”

 

Paștile din 2020 rămân, pentru mii de botoșăneni, noaptea în care li s-au luat până și morții. Lăsați în propria-le Înviere, să își aprindă singuri Lumina pe morminte.

 

”Asta pentru că, ni se spune, nu ne permit regulile de drept ale stării de potop. Normele juridice laice care fluieră-n biserică și pe care taman eu, ca jurist, am primul obligația să le tălmăcesc, să le pricep și să le respect”.

 

Pe alocuri, preoții s-au furișat și, în discreție și pioșenie, au luminat cimitirele. O firavă mângâiere pentru credincioși…

 

 

 

”Nu vă vizitați părinții, bunicii…!”

 

Botoșani, aprilie 2020. Ni se tot repeta la radio, la tv, în ziare, în dezbateri de tot soiul: Nu mergeți de Paști la părinții bătrâni, nu le puneți viața în pericol!

 

Carmen și-a iubit mama și i-a admirat mereu spiritul de sacrificiu, dragostea jertfelnică pentru aproapele. Chiar și la peste 80 de ani, nu ezita să sară în ajutorul cui are nevoie de un sfat, de un diagnostic - fiind medic o viață întreagă, de o vorbă bună.

 

Și-a protejat mama, așa cum i s-a tot repetat zi de zi, clipă de clipă. Adică au petrecut Sfintele Sărbători din 2020 departe una de alta.

 

”Paștile 2020, ca de altfel toate sărbătorile religioase sau laice, a fost trăit cu frică, în grabă și solitudine. A fost un moment de reflecție în care  semnificația sărbătorii a trecut în prim-plan, devansând obișnuitul împreună-familial”,

rememorează Carmen tristul an 2020

 

Un ”împreună – familial” care a stat sub semnul regulilor, al restricțiilor, chiar sub amenințarea cu sancțiuni - uneori cu închisoare -, pentru, nu-i așa, ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

 

”Nu-mi mai aduc aminte aproape nimic din perioada premergătoare... am fost atât de speriată și îngrijorată că m-aș putea îmbolnăvi și că, mai grav, aș fi îmbolnăvit-o pe mama aflată la o vârstă venerabilă, încât mintea îmi era ocupată cu regulile de igienă și distanțare ce trebuiau obligatoriu respectate”,

povestește Carmen

 

Nu a mers la Înviere. Pentru prima oară după mulți ani. Carmen și-a revăzut mama a doua zi. Doar pe holul de la intrare, ciocnind un ou după regulile de ”distanțare socială”.

 

”Nu am mai venit cu Lumina Sfântă la mama, cum făceam în fiecare an după miezul nopții. Am venit a doua zi, am ciocnit pe hol ouă roșii, am schimbat câteva vorbe, am dezinfectat totul cu spirt și am plecat. Nu am fost nici la cimitir, unde odihnește partea masculină a familiei, cred că a fost interzis accesul, așa că Învierea a fost neîmpărtășită, doar în sufletele noastre și în intimitatea locuinței”,

vorbește mai departe Carmen, în tristețea amintirii

 

Oameni închiși în case, întemnițați în ei înșiși. Frică, spaimă, dor, durere. Așa au fost Paștile în 2020.

 

”Nimeni n-a venit, la nimeni nu ne-am dus. Ne închiseserăm toți, familie, rude, prieteni într-o tăcere rău prevestitoare dublată de frica de boală, de spital”.

 

Cu toate acestea, și viața și moartea își au propriile reguli. Izolarea, continua spaimă și strașnica dezinfecție nu au ținut cont de suflet. Viețuind între ziduri, în singurătăți cumplite, părinții noștri s-au stins în tăcere.

 

Un virus mai puternic își făcea apariția: cel al tristeții.

 

”La două luni după Paști a început calvarul, o luptă între viață și moarte din care, după alte patru luni, moartea a învins. Tristețe, durere, lacrimi, zbucium, însingurare, neputință, lacrimi, rugă, neliniște, căutări, deznădejde, speranță sunt stările trăite de familia din mijlocul căreia un membru a plecat. Dumnezeu să aibă grijă de sufletul lui!”,

ne spune Carmen,

convinsă că, chiar dacă a plecat în anul ”Covid”, fără să fi contactat virusul, mama ei a fost o victimă a pandemiei. 

 

 

 

 

 

”…slujba de Înviere nu înseamnă o adunare publică a unor sindicaliști”

 

Ne întoarcem la Florentin Țuca. Avocatul al cărui tată, înmormântat în cimitirul din Vârfu Câmpului, ”aștepta” alături de toți plecații, știuți și neștiuți, Lumina Învierii.

 

”Până să interpretez însă, până să-mi dau cu părerea asupra constituționalității ori legalității lor, după caz (au făcut-o deja specialiști mai specialiști decât mine), primele care-mi vin în minte sunt niște nedumeriri care pleacă, toate, de la inconturnabile premise”,

avocat Florentin Țuca

 

Pentru că, ne spune tot Florentin Țuca:

 

”…lumânarea aprinsă pentru ai noștri morți lângă mormântul lor nu-i o formă de protest pentru lipsa de electrificare a cimitirului, ci o simbolică iluminare a sufletelor ridicate la Cer”

” Împărtășania nu este înfulecarea unui dumicat și nici secarea dintr-o sorbire a unui vin de Bordeaux dintr-o „linguriță”, ci o Sfântă Taină, rânduiala simbolică a sfintei reuniri cu Iisus Mântuitorul”

”…slujba de Înviere nu înseamnă o adunare publică a unor sindicaliști, claustrofobi sau alcoolici anonimi, ci cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei, ritualul simbolic al Miracolului Învierii și-al comuniunii fericite între oameni și Dumnezeu și că „Unde sunt doi sau trei, adunați in numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor (Matei 18:20)”

”Menirea Bisericii lui Hristos este să ne asigure nu igiena trupului, „măști” și „echipamente de protecție”, ci îngrijirea sufletului întru înălțarea lui la Cer”

”…învățătura lui Iisus Mântuitorul este nu despre egoism, teamă și deznădejde, ci despre iubire, curaj și speranță”

”…suntem chinuiți de incertitudini și dileme, manipulări și „știri false”, de o paralizantă și planetară frică de boală și o eshatologică frică de moarte, dar proclamăm ritos că Iisus este Calea, Adevărul și Viața”

 

 

În aceste zile din Săptămâna Patimilor, să întoarcem gândul către toți cei plecați în acest an, să aprindem o lumânare și să îi pomenim. Este mică și poate părea neînsemnată mângâierea pentru cei aflați în suferință, dar gândul ne va aduna iarăși împreună.

Iar gândul și dragostea față de semeni nu țin cont de nicio distanțare.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O bătrână din Botoșani stă în mizerie și cu șobolani în apartament: Ferească Dumnezeu o mușcă de față prin somn nu pot să …– GALERIE FOTO & VIDEO
Maria Diaconu are 92 de ani și locuiește într-un apartament situat la parterul unui bloc din spatele Cinematografului Unirea. Stă într-o mizerie de nedescris și are în casă inclusiv șobolani.
Un concert-lecție pe scena Filarmonicii: Mozart este cel mai aristocratic, cel mai nobil, și mai ales cel mai plin de har dumnezeiesc din istoria muzicii – FOTO&VIDEO
Un pianist în fața căruia publicul și-a ținut răsuflarea pentru ca la final să răbufnească în ropote de aplauze, un dirijor care, înainte de a-și folosi bagheta, și-a dezvăluit sufletul de artist. Și peste toate spiritul unui Mozart uriaș, compozitorul pe care, în peste 200 de ani de eternitate, nu a reușit nimeni să îl egaleze.
Viorel Ilișoi a revenit în orașul în care a început ”Strălucitor”, Irina Munteanu a lăsat să circule prin Botoșani ”Prizonierul” - VIDEO & GALERIE FOTO
Doi autori botoșăneni, fiecare dintre ei având în spate o viață de jurnalist care de la o vreme se așază în pagini de carte.
Mărturisirea celui de-al treilea om din stat, venit cu mașina pe drumul de la Târgu-Frumos: Mai ațipeam un pic, mă mai zguduia... FOTOGALERIE
Venit în județ pentru a i se prezenta stadiul proiectelor de modernizare a drumurilor Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești, președintele Camerei Deputaților a fost întrebat de reporterul Botoșăneanul dacă s-a deplasat cu avionul sau cu automobilul în nordul Moldovei?
Se caută director la instituția unde foștii șefi erau campioni la concedii medicale
Un nou concurs va avea loc în luna iulie la București pentru ocuparea unui post de director la o instituție publică din Botoșani.
Eroii cinstiți în ploaie la cimitir: CJ-ul a luat fața Prefecturii la coroane, AUR a venit de două ori, iar defilarea a... plecat la Mălina și prin Afganistan – VIDEO & GALERIE FOTO
După ce anul trecut manifestările prilejuite de Înălțarea Domnului au fost interzise în cimitire din cauza situației sanitare, în 2021 evenimentul religios desfășurat la ”Pacea” a fost afectat de ploaie.
Se cere ANULAREA concursului pentru șefia „TBC”, contestație depusă de candidata respinsă
Cristina Bahrin a depus contestație joi, la ora 9:00, solicitând anularea concursului pentru șefia Spitalul de Pneumoftiziologie.
Se mută „Urgențele”, muncitorii continuă lucrările: Avem termen să eliberăm - FOTOGALERIE
Lucrările de modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU) sunt în grafic, motiv pentru care în aceste zile reprezentanții Spitalului Județean Mavromati pregătesc predarea totală a amplasamentului.
PSD și-a pus în sfârșit director la ”Apă”, a fost votat la propunerea unui patron de restaurant
Ceea ce Botoșăneanul anticipa sâmbătă, s-a întâmplat în cursul zilei de miercuri. Întrunit în ședință, consiliul de administrație al SC Nova Apaserv SA a schimbat directorul general.
Loading...
Polițiștii de la ”Circulație” eliberați nu au voie să se apropie unul de celălalt, dar vor fi supravegheați de propriii colegi
Cei opt polițiști care au fost eliberați astăzi, fiind plasați sub control judiciar, vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători.
Lovitură de teatru: Toți polițiștii de la Serviciul Rutier arestați la cererea DNA au fost eliberați
După două zile de deliberări, Curtea de Apel Suceava a dat astăzi o sentință favorabilă polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost arestați săptămâna trecută la cererea Direcției Naționale Anticorupție.
S-a stricat ”muzica” la Filarmonică: Directorul aproape să rămână fără funcție, se pregătește un interimar
Directorul Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani este foarte aproape să își piardă postul. Mihai Sârbu a obținut la evaluarea activității o notă care nu îi mai permite să își ducă mandatul până la capăt.  
Baloane înălțate la Botoșani pentru micuții pierduți, medic: Să-i spun unui părinte că al lui copil a murit este cel mai greu lucruGALERIE FOTO & VIDEO
Copilaşii care au părăsit braţele părinţilor prea devreme sau care nici nu au văzut lumina zilei au fost comemoraţi duminică, 6 iunie 2021, în fața Secției de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati.
Primul muzeu al lipovenilor din România care intră în circuitul național, evenimentul a reunit zeci de oameni / Explozie de bucurie cu Katiușa și Kalinka la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO
Sunt pata de culoare a orașului, cu o istorie dureroasă pe care astăzi ne-o povestesc fără patimă. Îi cunoaștem ca pe cei mai destoinici grădinari, buni meșteșugari, dar și drept păstrători ai unei culturi pe cât de vechi, pe atât de valoroase.
Loading...
Centru pentru vârstnici cu saună, jacuzzi și sală de fitness, inaugurat la Ștefănești în prezența ministrului Muncii – VIDEO & GALERIE FOTO
Poate cel mai modern centru de stat destinat pensionarilor și-a deschis porțile sâmbătă pe strada Smârdan 5 din Ștefănești. Primăria orașului de pe malul Prutului a tăiat panglica inaugurală a unui proiect Regio în valoare de 3,1 milioane de lei.
Doi bărbați reținuți pentru exploatarea unor tinere: S-au ridicat săbii, securi și macete - FOTO & VIDEO
Au fost efectuate trei percheziții domiciliare.
Decizie de la Suceava: Opt polițiști de la Serviciul Rutier au fost arestați preventiv
Procurorii au dispus miercuri reținerea mai multor suspecți, iar joi au fost formulate mai multe mandate de arestare preventivă.
”Fabrica de mame” se apropie de mileniul 3: Aparatură modernă adusă la Maternitatea Botoșani după ani de așteptări, medic: Din păcate, celelalte județe aveau deja GALERIE FOTO
Ambulatoriul de la Maternitatea Botoșani are începând de luna aceasta un laborator de analize performant. Lucrările de modernizare au fost finalizate, motiv pentru care s-a primit și aparatură nouă.
Un ofițer și nouă agenți de la Poliția Rutieră, reținuți de DNA: de la luare de mită la uz de fals
Nu mai puțin de 11 persoane au fost reținute pentru 24 de ore în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri, 2 iunie 2021.
Când oamenii buni împart bucurie: Petrecere ca-n povești pentru zeci de copii necăjiți din Botoșani - Cel mai frumos este să-i vezi zâmbind GALERIE FOTO & VIDEO
Mai mulți copii necăjiți din Botoșani nu vor uita prea curând ziua de 1 iunie 2021. Iar asta deoarece, pentru prima dată, au luat parte la o petrecere organizată doar pentru ei, într-o zi specială. Nu ar fi fost însă posibilă dacă oamenii cu suflet mare nu ar fi donat bani, jucării, dulciuri, dar și o mulțime de alte lucruri.
"Izolarea, continua spaimă și strașnica dezinfecție nu au ținut cont de suflet." Strașnica dezinfecție are ca efect slăbirea sistemului imunitar, călăii noștri asta au urmărit. Am făcut ceva pe regulamentele lor nelegale şi atunci şi astăzi. Am fost la cimitir în sâmbăta pomenirii morţilor, am dat de pomană pentru sufletul celor adormiţi din familia mea. Am fost la cimitir de înviere, am luat lumină şi am aprins candele şi lumânări cu aceasta la mormântul părinţilor, o noapte pustie, doar un bărbat şi o femeie au venit să ia lumină cât am stat acolo mai bine de jumătate de oră. Cine a vrut cu adevărat să-şi facă datoria faţă de cei dispăruţi şi-a făcut-o. Dacă ar fi ieşit toată lumea nu ar fi avut ce ne face, dar românul e viteaz numai în poveşti. Javrele au fost pregătite, În aleea dinspre oraş de la Ultimul Prohod era parcată o salvare, şoferul era în costumul de cosmonaut de ziceai că-i Iuri Gagarin, iar alături de el stătea însăşi Kakavid-19 îmbrăcat într-o haină de piele neagră fără nici o protecţie pe el. Mi-am dat seama că dacă trec prin faţa lor se vor lua de mine, aşa că am traversat spre crâşma de lângă Profi, am luat-o pe aleea de lângă crâşmă, salvarea a ieşit de pe alee în Enescu şi a urcat spre capătul lui 1. Mi-am dat seama că vine după mine aşa că am ieşit înapoi în Enescu şi am coborât la vale, am intrat pe lângă primul bloc, când am ajuns pe la jumatea blocului a intrat şi salvarea după mine, find parcare nu a putut înainta prea mult, am mers până la capătul blocului şi am cotit pe după el, apoi printre blocuri am mers mai departe la cimitir. Cine era cel în haină de piele fără protecţie de covid? Ce urmărea acolo, de ce era folosită o salvare? Pentru mine răspunsul era unul singur, luat cu forţa, dus la spital după care erai declarat mort de covid. Am povestit acest mic episod pentru a avea imaginea reală cum au lucrat aşa zisele autorităţi. Am ieşit zilnic de 3 şi chiar de 4 ori în oraş, am văzut salvări care patrulau pe străzi doar cu şoferul la volan, fără sirene, fără asistent sau doctor. Care era misiunea lor? De ce s-au folosit salvări? Căutau morţii de covid-19? Din punctul meu de vedere totul a fost şi este o masca-radă sinistră!!!
8 mai 2021, 00:49
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.3 o C
Dorohoi
18.7 o C
Bucecea
18.6 o C
Darabani
18.0 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
15.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.