Ştiri
”Vitraliu cu fluturi”, o poveste de toamnă pentru iubitorii de poezie din Botoșani - GALERIE FOTO & VIDEO

Oamenii sunt ferestre prin care oamenii își filtrează iubirea, spune poeta Mihaela Arhip. De această dată ne aduce vitralii din care eliberează fluturi pentru cei care cred în forța Cuvântului și a Iubirii.

"Cuvintele mele vor desena cercuri la nesfârşit, căzând/ pe suprafaţa sufletului tău, în ora lui de vârf zgomotoasă şi sumbră", scrie Mihaela Arhip în primul poem al volumului ”Vitraliu cu fluturi”, apărut la Editura Eikon București și lansat sâmbătă în sala Muzeului Judeţean Botoşani.

 

Au vorbit despre carte şi autoarea ei poeţii Maria Baciu şi Cezar-Florin Ciobîcă. Moderatoarea întâlnirii a fost Adina-Simona Mitrofan.

 

De la volumul de debut - ”Sfârşitul inocenţei” (Editura Axa, 2002), poeta a lăsat mărturii despre ”Libertatea unui condamnat la viaţă” (Editura Axa, 2009). Doi ani mai târziu apare la Editura Eikon volumul de versuri ”(I)reversibil”, coordonând între timp şi Antologia de poveşti pentru copii – ”19 poveşti şi povestea lor”.

 

”O viaţă de om mi-a trebuit/ ca să învăţ să zbor”, spune Mihaela Arhip, uneori rătăcită în imperiile de cuvinte, alteori eliberată de sensuri şi de umbrele lor. De o generozitate lingvistică menită să îşi poarte cititorul prin universuri poetice de o impresionantă delicateţe, poezia Mihaelei Arhip este în primul rând accesibilă, dar nu întotdeauna facilă. Deschisă tuturor înţelesurilor, ea se lasă descifrată doar celor care simt şi înţeleg Cuvântul.

 

Despre cuvânt, poezie şi iubire a vorbit şi poeta Maria Baciu.

 

”Nu este prima carte pe care poeta o prezintă. Dar ce desluşim în această carte este faptul că profesoara este specialistă în limba română, specialistă în cuvânt, ştie toate dedesubturile cuvântului, ştie să îl folosească şi aşa ni-l serveşte nouă în această carte. Eu am înţeles această carte ca fiind una despre cuvânt şi despre iubire”,

poeta Maria Baciu.

 

Cuvântul ca simbol, poezia drept cale către iubire. Vitralii de stări, de oameni, de înţelesuri.

 

”Cuvântul reprezintă un simbol care călătoreşte între cele două persoane care formează un cuplu. El are sensurile lui, are greutatea lui. Cuvântul poate fi tăcut, poate fi descifrat, dar el duce o încărcătură foarte mare. Nu degeaba se spune că prin cuvânt poţi să ucizi pe cineva sau poţi să-l înalţi. Asta înţelegem noi din această carte. Cu adevărat între cei doi, dacă porneşte cuvântul din suflet şi are încărcătura iubirii, atunci totul va fi frumos. Iar titlul cărţii, Vitraliu cu fluturi, înseamnă o reflectare a sufletului în culori, în linii, într-un peisaj care reflectă trăirea noastră. Cât de puternică sau cât de absurdă este ea”,

Maria Baciu.

 

De aceea, completează poeta Maria Baciu, în vitraliul acesta se reflectă sufletul nostru.

 

”Vitraliu cu fluturi” poate fi o carte a alterităţii, o carte care vorbeşte despre doi oameni care se iubesc şi care mai întâmpină uneori şi greutăţi. Dar, se întreabă şi ne întreabă Maria Baciu, ce se întâmplă atunci cu cuvântul?

 

”Cuvântul va fi proiectat în acele linii şi culori mai jos, mai întunecat. Spune autoarea: Cine are cuvinte şi nu pierde cuvântul este un om salvat. Ştiind că iubirea este cel mai important lucru, trăirea cea mai adâncă, merge până în adâncul sufletului. A avea grijă de cuvânt şi de exprimarea lui înseamnă consideraţie faţă de cel de alături. Comunicarea leagă oamenii”,

Maria Baciu.

 

La rândul său, Cezar-Florin Ciobîcă se aşază în postura cititorului, dar trece dincolo de simpla percepţie a cuvântului scris. Poet şi creator de haiku, Cezar Ciobîcă a identificat în poemele Mihaelei Arhip profunzimea şi deopotrivă simplitatea care duce către poezia japoneză.

 

”Am observat în această carte poeme care prin scurtimea lor se apropie de haiku. Cei care au citit cartea au observat că poeziile nu au titlu. Apoi, toate poeziile sunt aranjate înspre subsolul paginii, cumva ca o notă de subsol. Am reflectat şi asupra acestui aspect şi am dedus că cititorul este invitat să completeze ceea ce lipseşte. Vitraliul este un puzzle, citind poeziile Mihaelei Arhip ai de a face cu senzaţia că trebuie să teşi ceva, în cazul de faţă iubirea s-a destrămat. Între cei doi nu mai există şanse de a retrăi ce a fost odată. Atunci noi intrăm în postura îndrăgostitului care caută, răsfoieşte printre emoţii, sentimente şi încearcă să reconfigureze, după forma propriilor noastre trăiri şi experienţe aceste vitralii care evidenţiază ce a fost frumos”,

poetul Cezar Ciobîcă.

 

Cititorul simte poezia și o trăiește asemenea. Autoarea volumului nu se teme să transfigureze cuvântul, nici să îi trăiască vibrațiile. Or vitraliul este în primul rând o fâșie de viață cu dublu sens. Indiferent din care parte îi privești culoarea, nu ai cum să nu faci parte din poveste.

 

Or Mihaela Arhip tocmai asta face: creează ferestre pe care le lasă deschise. Colorează vitralii și apoi eliberează fluturii. Nu așteaptă nimic în schimb. Poate, doar, uneori să privească nostalgic spre un univers golit de dragoste. Dar nici atunci lumea nu pustiește. Pentru că va să vină o nouă carte.

 

”Mulţumesc pentru că aţi acceptat să primiţi în suflet fragilitatea fluturilor pe care eu am încercat să îi prind în cartea mea. Mulţumesc de asemenea celor care au tradus în cuvinte, către dumneavoastră, gândurile mele. Nu o să vorbesc astăzi despre această carte pentru că în primul rând nu aş putea fi obiectivă. Ce am avut de spus am scris. Vă voi vorbi însă despre stările acelea greu de definit pe care le trăiesc de fiecare dată când încep şi când termin de scris un volum. Într-o carte mai veche mărturiseam că, de câte ori încep să scriu o carte, trăiesc un sentiment straniu, ca şi cum aş redacta la nesfârşit testamentul unui condamnat la viaţă. Dacă întotdeauna când încep trăiesc acest sentiment, când termin sentimentul se transformă într-o întrebare.  Şi această întrebare este cuvântul de început al unei cărţi viitoare. Sper ca prin vitraliul de fluturi pe care l-am scris eu lumina să se reflecte din sufletul meu către sufletul dumneavoastră. Sper să simţiţi şi să trăiţi bucuria pe care am trăit-o eu”,

poeta Mihaela Arhip.

 

Mihaela Arhip s-a născut la Botoşani, pe 31 ianuarie 1970. A urmat cursurile Şcolii 7 şi pe cele ale Colegiului Naţional "A.T.Laurian". Este absolventă a Facultăţii de Filologie. De peste 20 de ani este profesor de limba şi literatura română (Şcoala 6 Botoşani, Şcoala 17 Botoşani, iar din 1998 la Liceul de Artă "Ştefan Luchian"). A debutat cu poezie în anul 1997, în revista Limba şi Literatura română. Colaborează cu versuri şi articole în publicaţii periodice din Botoşani şi din ţară (Archaeus, Cronica, Cronica veche, Dacia literară, Intertext, Mentor, Opinia Fălticeneană, Relief educativ moldav, Revista română, Ţara de Sus).

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Iftime surprinde! MOTIVUL pentru care nu-și dorește ca FC Botoșani să intre în play-off: Acolo sunt banii
Valeriu Iftime, patronul FC Botoșani, susține că ar prefera ca echipa lui să termine pe primul loc în play-out în detrimentul unei prezențe în play-off.
Patriarhul Daniel, la moartea fostului parlamentar de Botoșani: A înțeles profund rolul Bisericii în societate
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române spune că academicianul Răzvan Theodorescu este una dintre personalitățile care au inspirat și călăuzit mulți istorici, cercetători, profesori și studenți, fiind unul dintre marii oameni de cultură ai României care a înțeles rolul Bisericii în societate.
Noi medicamente vor fi incluse pe lista celor compensate
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a opt noi molecule, din care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice.
Petrolul Ploiești rămâne fără antrenor, după umilința cu FC Botoșani: Sunt principalul vinovat!
Petrolul Ploiești a fost învinsă categoric vineri de FC Botoșani, scor 5-0, în etapa a 24-a a SuperLigii, ajungând la cinci meciuri fără victorie, cu un singur egal și patru înfrângeri.
FC Botoșani – Petrolul Ploiești 5-0: Mailat a reușit cel mai RAPID gol al sezonului - VIDEO
Luni, de la ora 17.00, pe Stadionul Municipal, FC Botoșani a întâlnit Petrolul Ploiești în etapa 24 din SuperLigă.
L-ați văzut? Ionuț a dispărut de patru zile, are un rucsac și poartă geacă albastră
Sunați urgent la 112 sau anunțați cea mai apropiată unitate de Poliție dacă îl vedeți.
Proiectul de reabilitare a Bisericii ”Sf. Gheorghe” a ajuns la final: O rană a orașului s-a închis în sfârșit - GALERIE FOTO
Sala Mihai Eminescu a Primăriei Municipiului Botoșani a găzduit astăzi conferința de închidere a proiectului „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Bisericii Sf. Gheorghe”.
Arbore pericol public tăiat de pompieri – FOTOGALERIE
Vântul puternic ar fi putut să-l doboare, iar în cădere trecătorii puteau să fie răniți. Un localnic și-a dat seama că arborele reprezintă un pericol și a sunat după ajutor la 112.
Microbuz tras pe dreapta de polițiștii botoșăneni, tânărul șofer taxat cu un dosar penal
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Fără rival! Director medical de aproape 10 la Spitalul „Mavromati”
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” au afișat astăzi rezultatele la concursul organizat pentru ocuparea postului de director medical.
Întârzieri birocratice: Muzeul Județean NU a intrat încă în șantier - Ne dorim ca lucrările să înceapă cât mai rapid
Compania Națională de Investiții (CNI) a predat amplasamentul asocierii de firme care va face proiectarea, reabilitarea și modernizarea clădirii încă de la finalul lunii noiembrie a anului 2021.
2.000 de lei amendă și marfa confiscată după un control al polițiștilor
Au fost legitimate peste 40 de persoane și au fost controlate 38 de autovehicule.
12 Cadouri utile de casă nouă
(P) Fie că este pentru prima dată când ne mutăm singuri sau schimbăm locuința existentă pe una mai spațioasă, mai frumoasă și plasată poate într-o zonă mai bună, un cadou de casă nouă este întotdeauna o surpriză plăcută.
A murit un fost parlamentar de Botoșani - FOTO
A fost doctor în istorie, profesor universitar și membru al Academiei Române din 1997.
Frumusețe fără efort prin epilarea definitivă cu laser Prime Excellence
(P) Frumusețea a fost unul dintre scopurile principale ale umanității încă din cele mai vechi timpuri și acest lucru nu s-a schimbat nici măcar în prezent.
RAZII de amploare în discoteci, polițiștii au reținut și NOUĂ permise de conducere
Au fost legitimate peste 400 de persoane.
Tras pe dreapta în trafic: Șofer de 21 de ani prins cu alcool ”la bord”
Tânărul s-a ales acum cu dosar penal.
Tot ce trebuie să știi despre ghetele pentru bărbați și femei
(P) Iarna fără ghete sau cizme nu este iarnă, acestea sunt un accesoriu esențial. Odată cu schimbarea sezonului, trebuie să vă adaptați la condițiile meteo instabile, așa că aveți nevoie de încălțăminte rezistentă și călduroasă, dar și confortabilă. Atunci când alegeți perechea ideală de ghete bărbați sau ghete damă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi, precum și să știți cum să faceți diferența între cele pentru femei și cele pentru bărbați.
Trei tineri care făceau drifturi în parcare la supermarket au rămas fără permis
Cei trei tineri au primit și amendă, pentru conducere agresivă a autoturismului.  
URMĂRIRE în trafic după un puștan care s-a urcat la volan beat și FĂRĂ permis
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Dar pe Babei Mihai,doctorul,de ce nu-l invitati? El zice ca il tine in viata pe Eminescu.Dati-i o sansa.Promite sa se lepede de regula celor trei puncte de prin scursurile lui.
29 septembrie 2019, 22:20
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.3 o C
Dorohoi
-3.9 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-3.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.