Ştiri
Un tânăr botoşănean a reuşit să atragă în satul natal fonduri de milioane de euro: Simţeam că pot FOTO

Provenind dintr-o familie de agricultori, a avut ambiţia să schimbe faţa comunei în care trăieşte.

Peste 10 milioane de euro din fonduri europene pentru satul său natal

 

Alin Buliga, un tânăr de 27 de ani, din judeţul Botoşani, a reuşit să atragă în numai doi ani peste 10 milioane de euro din fonduri europene pentru satul său natal Hilişeu Horia este o comună situată chiar la graniţa României cu Ucraina, la mai bine de 40 de kilometri depărtare de municipiul Botoşani. A fost mereu o comunitate izolată, cu o populaţie săracă de agricultori şi crescători de animale. În urmă cu trei decenii, era doar un loc la capătul pământului, însă în prezent comuna înfloreşte.    

 

În ultimii patru ani, au fost accesate fonduri europene, transfrontaliere şi guvernamentale de aproximativ 13 milioane de euro. Comuna are deja şcoli reabilitate, sunt deschise zeci de mici afaceri, iar localnicii sunt calificaţi în diferite meserii pentru a nu mai cere ajutoare sociale.  

 

 Unul dintre oamenii responsabili de schimbarea la faţă a comunei este un tânăr de 27 de ani, fiu al unei familii de ţărani agricultori din Hilişeu Horia. Se numeşte Alin Buliga şi în numai doi ani a reuşit să atragă fonduri de peste 10 milioane de euro în comună, inclusiv un proiect de combatere a sărăciei, prin care viaţa localnicilor începe să se schimbe radical. De altfel, visul său din copilărie a fost ca Hilişeu Horia să se transforme dintr-o comună plină de noroaie într-o comunitate modernă, aşa cum vedea numai la televizor.

”A fost visul meu din copilărie, de când mergeam încălţat cu cizme de gumă la şcoală, din cauza noroaielor. Acum îmi trăiesc visul, asfaltăm, calificăm oameni, comuna creşte”, spune Alin Buliga.  

 

Visul unui copil de agricultori de la marginea României  

 

Alin Buliga s-a născut într-o familie de agricultori din Hilişeu Horia.

”Mama şi tata sunt oameni simpli, se ocupă cu agricultura. Au făcut sacrificii pentru a mă trimite la şcoală. Şi-au dorit lucrul acesta. Şi mie mi-a plăcut cartea”, spune Alin Buliga.

Şi-a trăit copilăria ca orice puşti de la ţară, a mers la prăşit, cu vaca, s-a jucat pe uliţe şi prin pădure. A avut mereu un vis. Acela de a schimba faţa comunei în care trăia. Îşi dorea un loc fără noroaie, cu drumuri bune, şcoli noi.    

”Ţin minte că mai ales drumurile erau foarte proaste. Când ploua, numai căruţa te mai scotea. Mă ducea tata la autobuz, când mergeam la liceu, la facultate, cu căruţa. Mergeam la şcoală cu cizme de cauciuc. Toate acestea m-au marcat. Mi-am dorit să avem drumuri, şcoli, dispensar performant. Să progreseze comuna”, spune Alin, devenit între timp administratorul public din Hilişeu.

După ce a picat la Academia de Poliţie, a dat examen la Administraţie Publică şi când a venit prima dată în practică la Primăria din Hilişeu şi-a dat seama că aia vrea să facă.

„Acesta este mijlocul prin care eu pot face ceva. Doream să-mi urmez visul”, spune Alin Buliga.  

 

”Nu am vrut niciodată să-mi părăsesc comuna”  

 

Nu şi-a dorit niciodată să plece din comună. A terminat facultatea cu brio, a urmat apoi un master în Managementul Administraţiei Publice şi a făcut practică în Primărie. Tinerii de vârsta lui plecau în oraşe mai mari sau în străinătate.

”Nu mi-am dorit niciodată să plec. Aveam un vis în legătură cu satul meu. Simţeam că pot să-l ajut într-un fel sau altul. Era o datorie morală şi faţă de părinţii mei să nu-i las singuri şi să le fac traiul mai plăcut. De ce să plec dacă pot să fac lucrurile mai bune aici. Evident, trebuie voinţă şi muncă multă”, spune  pentru Adevărul, Alin Buliga.

Încă din anii de practică a fost remarcat de edilul Ioan Butnaru.

”Un băiat foarte priceput, muncitor şi serios. Şi mai ales era deschis accesării fondurilor de toate felurile. Nu am ratat ocazia şi am pariat pe el. A fost sută la sută câştigător”, spune Ioan Butnaru.

În 2017, Alin Buliga primea o ofertă de nerefuzat. A fost numit administrator public al comunei Hilişeu Horia.    

 

”Uneori am muncit şi câte 20 de ore pe zi”  

 

La semnarea contractului, Alin Buliga şi-a asumat o misiune ce părea imposibilă. Se obliga să aducă în comună fonduri de peste 5 milioane de euro în patru ani.

”Simţeam că pot şi de aceea m-am obligat să aduc 5 milioane de euro în comună, aştfel îmi pierdeam funcţia”, spune Alin.

În numai doi ani, administratorul public al comunei, la 27 de ani, a adus fonduri de peste 10 milioane de lei. Practic, şi-a dublat targetul în jumătate de mandat. Toate sunt proiecte importante. Unul dintre acestea de peste 4 milioane de euro presupune asfaltarea integrală a comunei. Cel de-al doilea de 3.8 milioane de euro va schimba total faţa comunei.    

”Cel mai drag mie este acest proiect de combatere a sărăciei. Schimbăm efectiv întreaga faţă a comunei. Facem cursuri de calificare cu oameni, le oferim o meserie, copiilor nevoiaşi le asigurăm consiliere şi acces la educaţie, deschidem mici afaceri, şcolarizăm pe cei care nu au reuşit să aibă opt clase. Încercăm să creăm 205 locuri de muncă la Hilişeu, ceea ce este foarte mult pentru această comunitate.  Practic, dezvoltăm comuna”, spune Alin Buliga.  

În total, de când este administrator public, comuna Hilişeu Horia are în derulare 11 proiecte cu fonduri europene, transfrontaliere şi guvernamentale.

”Este deja altă comună”, adaugă Alin Buliga, mărturisind că uneori munceşte şi 20 de ore pe zi pentru a termina documentaţia la proiecte.  

 

 ”Oriunde este posibil”  

 

Administratorul public de la Hilişeu Horia şi-a făcut şi o mică echipă. Aproape toţi sunt tineri din comună, majoritatea cu studii superioare. Alături de ei spune că vrea să meargă la etapa următoare şi să transforme comuna într-o comunitate care merge pe propriile picioare.

”Îmi doresc ca pe viitor să devină o comună cât mai sustenabilă ca venituri. Depindem foarte mult de administraţia centrală ca fonduri şi este o problemă. Vrem să încercăm să mergem pe picioarele noastre, cu nevoile noastre”, spune Alin Buliga.

Totodată tânărul din Hilişeu Horia spune că oriunde este posibilă dezvoltarea dacă se munceşte susţinut.

”Se poate oriunde, cu fonduri europene, guvernamentale. Important este să te informezi, să nu pierzi momentul”, spune Alin Buliga, punctând pe neapartenenţa sa politică.

”Eu nu fac politică şi asta mă ajută fiindcă mă pot concetra pe ce trebuie să fac.”, mai spune Buliga. 

loading...
Primăria Botoșani atrage noi fonduri europene: CE se va face cu banii


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Prefectul a cerut REVOCAREA hotărârii privind contractul de salubrizare de la Primărie
După adoptarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a stabilit modul de atribuire al contractului de salubrizare pentru municipiul Botoșani, documentația a fost transmisă Prefecturii pentru viza de legalitate.
Clase de profesională mai puține la Botoșani, elevii au ALTE preocupări
Patru clase de învățământ profesional nu au fost realizate în anul școlar 2019-2020.
Primăriile țin deschise ușile pentru noi angajați
Primăriile din Botoșani continuă seria angajărilor, ofertele fiind atât pentru specialiști cât și pentru persoane cu studii medii. Asta în ciuda faptului că se anunța blocarea posturilor în sistemul bugetar.
PSD-istul de 28 de ani de la Botoșani a așteptat 6 luni ca să ajungă, în sfârșit, director
Odată cu ieșirea de la guvernare a celor de la ALDE s-a reușit și emiterea deciziei prin care un tânăr social democrat a devenit director la o instituție publică de la Botoșani.
Polițistul arbitru care a arbitrat Dinamo – FC Botoșani stârnește o FURTUNĂ în fotbal
La raport! De ieri, toți arbitrii și observatorii au fost puși să semneze o declarație de interese că nu au afaceri ce le pot influența activitatea sportivă.  
Șef de instituție din Botoșani numit OFICIAL pe funcție, la 2 luni de la concurs
La două luni de zile de la promovarea unui concurs pentru o poziție de conducere într-una din instituțiile publice, a venit și decizia de numire.
Cea mai tare biserică din lume e în România: jumătate catolică, jumătate ortodoxă, plină de dragoni - FOTOGALERIE
Anna - zidul catolic cu apostoli, continuă să-l îmbrățișeze pe Alecu - bisericuța ortodoxă, ca semn al unei iubiri ce nu a ținut cont de nimic...
Permis de conducere fals la frontieră, CE le-a spus polițiștilor
Bărbatul este acum cercetat penal.
ÎNCĂ o TRAGEDIE! Botoșănean găsit MORT în Italia – FOTOGALERIE
Încă un botoșănean a fost găsit mort în strainătate.
Fost magistrat născut la Flămânzi, duce Măștile exilului la Londra
Evenimentul cultural se bucură de atenția românilor din Londra.
Comunicat PNL: Motivele pentru care românii semnează în număr mare pentru candidatura lui Iohannis - GALERIE FOTO
Faptul că este un adversar de neclintit al PSD, reprezentarea cu cinste a României în plan extern, lupta împotriva corupției și convingerea că poate transforma România într-o țară normală, în care totul să funcționeze așa cum trebuie - acestea sunt câteva dintre argumentele formulate de românii care au semnat pentru candidatura lui Klaus Iohannis.
Mărturii tulburătoare ale colegilor lui Sebastian, botoșăneanul mort în Italia: Acum sunt într-un scaun cu rotile, ăsta e camionul meu acum
Stresul, dorul de familie, cafeaua și energizantele în exces, mâncatul haotic. Și o statistică înfricoșătoare: din ce în ce mai mulți șoferi de camioane care colindă drumurile Europei și ale lumii mor în urma unui infarct. Așa s-a întâmplat și cu Sebastian.
Atenție, șoferi: Prudență și răbdare dacă ajungeți pe aceste DRUMURI
Pe mai multe sectoare de drum național au loc astăzi, 19 septembrie, lucrări de reparații asfaltice.
CFR Cluj a încercat să AMÂNE meciul cu Botoșaniul din Cupa României: Acesta este ajutorul pe care îl primim
Dan Petrescu cere mai mult respect, după ce solicitarea de amânare a meciului cu FC Botoșani a fost respinsă.
Loading...
Afaceri TAXATE de polițiștii botoșăneni: Amenzi drastice și contravaloarea mărfii CONFISCATĂ
Oamenii de afaceri au fost sancționați, iar banii obținuți pe lemn au fost confiscați.
Și-a atacat cu un par propriul FRATE, botoșănean cercetat pentru tentativă de omor
Bărbatul a fost trimis în judecată după ce a fost la un pas să își omoare propriul frate.
Caravana IRO ajunge la Botoșani, FEMEILE invitate în centrul orașului
Caravana mobilă de la Institutul de Oncologie din Iași ajunge la Botoșani. Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin oferă testarea gratuită a tuturor femeilor din grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 64 de ani.
Important pentru elevii din Botoșani, OFERTA vine de la Iași
Cursurile vor avea loc la Botoșani, examenele se vor susține la Iași.
Amenzi DRASTICE pentru angajatorii care NU plătesc aceste ore lucrate de salariați
În forma actuală a legii, amenda se va aplica pentru fiecare persoană pentru care inspectorii de stat identifică aceste nereguli.
Se dau BANI: Mii de euro pentru botoșănenii care cultivă USTUROI
Producătorii din Botoșani au primit astăzi banii.
Nu ne luati in căruță... primarul și Doinita au rezolvat problema. Am scris proiecte de am înnebunit și degeaba. De ce nu scrieti si de comisioane?
6 iunie 2019, 11:05
kurtmann.ro%20
Sondaj
Pe traseele tramvaielor preferați să circulați cu autobuze noi aduse de SC Eltrans SA sau cu maxi-taxi de la SC Microbuzul SRL?
Cu autobuze de la Eltrans
Cu maxi-taxi de la Microbuzul
Nu folosesc mijloacele de transport în comun
Declaraţia zilei
„ Am lucrat pe subvenții, apoi când s-a înființat Compartimentul de Inspecții lucrez numai pe inspecții. Domeniul meu este inspecția pentru valorificarea și producerea legumelor și fructelor. Am fost foarte mult instruiți de ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7415 lei
USD
Dolarul SUA
4.2846 lei
CHF
Francul elveţian
4.3236 lei
GBP
Lira sterlină
5.3458 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9663 lei
XAU
Gramul de aur
206.2276 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2428 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4249 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9113 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1832 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6349 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.