Ştiri
Un tânăr botoşănean a reuşit să atragă în satul natal fonduri de milioane de euro: Simţeam că pot FOTO

Provenind dintr-o familie de agricultori, a avut ambiţia să schimbe faţa comunei în care trăieşte.

Peste 10 milioane de euro din fonduri europene pentru satul său natal

 

Alin Buliga, un tânăr de 27 de ani, din judeţul Botoşani, a reuşit să atragă în numai doi ani peste 10 milioane de euro din fonduri europene pentru satul său natal Hilişeu Horia este o comună situată chiar la graniţa României cu Ucraina, la mai bine de 40 de kilometri depărtare de municipiul Botoşani. A fost mereu o comunitate izolată, cu o populaţie săracă de agricultori şi crescători de animale. În urmă cu trei decenii, era doar un loc la capătul pământului, însă în prezent comuna înfloreşte.    

 

În ultimii patru ani, au fost accesate fonduri europene, transfrontaliere şi guvernamentale de aproximativ 13 milioane de euro. Comuna are deja şcoli reabilitate, sunt deschise zeci de mici afaceri, iar localnicii sunt calificaţi în diferite meserii pentru a nu mai cere ajutoare sociale.  

 

 Unul dintre oamenii responsabili de schimbarea la faţă a comunei este un tânăr de 27 de ani, fiu al unei familii de ţărani agricultori din Hilişeu Horia. Se numeşte Alin Buliga şi în numai doi ani a reuşit să atragă fonduri de peste 10 milioane de euro în comună, inclusiv un proiect de combatere a sărăciei, prin care viaţa localnicilor începe să se schimbe radical. De altfel, visul său din copilărie a fost ca Hilişeu Horia să se transforme dintr-o comună plină de noroaie într-o comunitate modernă, aşa cum vedea numai la televizor.

”A fost visul meu din copilărie, de când mergeam încălţat cu cizme de gumă la şcoală, din cauza noroaielor. Acum îmi trăiesc visul, asfaltăm, calificăm oameni, comuna creşte”, spune Alin Buliga.  

 

Visul unui copil de agricultori de la marginea României  

 

Alin Buliga s-a născut într-o familie de agricultori din Hilişeu Horia.

”Mama şi tata sunt oameni simpli, se ocupă cu agricultura. Au făcut sacrificii pentru a mă trimite la şcoală. Şi-au dorit lucrul acesta. Şi mie mi-a plăcut cartea”, spune Alin Buliga.

Şi-a trăit copilăria ca orice puşti de la ţară, a mers la prăşit, cu vaca, s-a jucat pe uliţe şi prin pădure. A avut mereu un vis. Acela de a schimba faţa comunei în care trăia. Îşi dorea un loc fără noroaie, cu drumuri bune, şcoli noi.    

”Ţin minte că mai ales drumurile erau foarte proaste. Când ploua, numai căruţa te mai scotea. Mă ducea tata la autobuz, când mergeam la liceu, la facultate, cu căruţa. Mergeam la şcoală cu cizme de cauciuc. Toate acestea m-au marcat. Mi-am dorit să avem drumuri, şcoli, dispensar performant. Să progreseze comuna”, spune Alin, devenit între timp administratorul public din Hilişeu.

După ce a picat la Academia de Poliţie, a dat examen la Administraţie Publică şi când a venit prima dată în practică la Primăria din Hilişeu şi-a dat seama că aia vrea să facă.

„Acesta este mijlocul prin care eu pot face ceva. Doream să-mi urmez visul”, spune Alin Buliga.  

 

”Nu am vrut niciodată să-mi părăsesc comuna”  

 

Nu şi-a dorit niciodată să plece din comună. A terminat facultatea cu brio, a urmat apoi un master în Managementul Administraţiei Publice şi a făcut practică în Primărie. Tinerii de vârsta lui plecau în oraşe mai mari sau în străinătate.

”Nu mi-am dorit niciodată să plec. Aveam un vis în legătură cu satul meu. Simţeam că pot să-l ajut într-un fel sau altul. Era o datorie morală şi faţă de părinţii mei să nu-i las singuri şi să le fac traiul mai plăcut. De ce să plec dacă pot să fac lucrurile mai bune aici. Evident, trebuie voinţă şi muncă multă”, spune  pentru Adevărul, Alin Buliga.

Încă din anii de practică a fost remarcat de edilul Ioan Butnaru.

”Un băiat foarte priceput, muncitor şi serios. Şi mai ales era deschis accesării fondurilor de toate felurile. Nu am ratat ocazia şi am pariat pe el. A fost sută la sută câştigător”, spune Ioan Butnaru.

În 2017, Alin Buliga primea o ofertă de nerefuzat. A fost numit administrator public al comunei Hilişeu Horia.    

 

”Uneori am muncit şi câte 20 de ore pe zi”  

 

La semnarea contractului, Alin Buliga şi-a asumat o misiune ce părea imposibilă. Se obliga să aducă în comună fonduri de peste 5 milioane de euro în patru ani.

”Simţeam că pot şi de aceea m-am obligat să aduc 5 milioane de euro în comună, aştfel îmi pierdeam funcţia”, spune Alin.

În numai doi ani, administratorul public al comunei, la 27 de ani, a adus fonduri de peste 10 milioane de lei. Practic, şi-a dublat targetul în jumătate de mandat. Toate sunt proiecte importante. Unul dintre acestea de peste 4 milioane de euro presupune asfaltarea integrală a comunei. Cel de-al doilea de 3.8 milioane de euro va schimba total faţa comunei.    

”Cel mai drag mie este acest proiect de combatere a sărăciei. Schimbăm efectiv întreaga faţă a comunei. Facem cursuri de calificare cu oameni, le oferim o meserie, copiilor nevoiaşi le asigurăm consiliere şi acces la educaţie, deschidem mici afaceri, şcolarizăm pe cei care nu au reuşit să aibă opt clase. Încercăm să creăm 205 locuri de muncă la Hilişeu, ceea ce este foarte mult pentru această comunitate.  Practic, dezvoltăm comuna”, spune Alin Buliga.  

În total, de când este administrator public, comuna Hilişeu Horia are în derulare 11 proiecte cu fonduri europene, transfrontaliere şi guvernamentale.

”Este deja altă comună”, adaugă Alin Buliga, mărturisind că uneori munceşte şi 20 de ore pe zi pentru a termina documentaţia la proiecte.  

 

 ”Oriunde este posibil”  

 

Administratorul public de la Hilişeu Horia şi-a făcut şi o mică echipă. Aproape toţi sunt tineri din comună, majoritatea cu studii superioare. Alături de ei spune că vrea să meargă la etapa următoare şi să transforme comuna într-o comunitate care merge pe propriile picioare.

”Îmi doresc ca pe viitor să devină o comună cât mai sustenabilă ca venituri. Depindem foarte mult de administraţia centrală ca fonduri şi este o problemă. Vrem să încercăm să mergem pe picioarele noastre, cu nevoile noastre”, spune Alin Buliga.

Totodată tânărul din Hilişeu Horia spune că oriunde este posibilă dezvoltarea dacă se munceşte susţinut.

”Se poate oriunde, cu fonduri europene, guvernamentale. Important este să te informezi, să nu pierzi momentul”, spune Alin Buliga, punctând pe neapartenenţa sa politică.

”Eu nu fac politică şi asta mă ajută fiindcă mă pot concetra pe ce trebuie să fac.”, mai spune Buliga. 

loading...
Primăria Botoșani atrage noi fonduri europene: CE se va face cu banii


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Parada de vară cu rochițe și ochelari de soare: Sexul frumos la Ziua Drapelului - GALERIE FOTO
În număr relativ redus, doamnele de la Botoșani au participat la manifestările dedicate Zilei Drapelului.
Mașina care l-a OMORÂT pe tânărul botoșănean în Franța avea 110 km la oră
Nicu Mihălăchiuţei avea 19 ani şi a murit sâmbătă dimineaţă în Franţa, lovit de o maşină, în apropiere de Canalul Mânecii, pe autostradă. 
Pensionarii botoșăneni s-au plâns de analizele prea scumpe: Să fie suportate de Casa de Asigurări
Vârstnicii botoșăneni au participat miercuri dimineață la ședința aferentă lunii iunie ce are loc la Instituția Prefectului.
O șoferiță de 23 de ani s-a dat peste cap cu mașina – FOTOGALERIE
O tânără conducătoare auto din Botoșani a trecut milimetric pe lângă o tragedie.
Mobilizare în lupta cu pesta, s-a cerut împușcarea mistreților: Șefa DSVSA, apel către botoșăneni
Membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-au întâlnit într-o nouă ședință pentru a lua act de noul ca de pestă porcină africană.
Un primar din Botoșani  CONCEDIAZĂ oameni pentru că nu mai are bani de salarii
Primăriile din județul Botoșani încep să rămână fără bani de funcționare și deja se gândesc la măsuri dure care îi vizează pe salariați.
FC Botoșani a câștigat categoric primul amical din cantonamentul efectuat în Austria
Gruparea locală de fotbal a disputat ieri după amiază primul amical programat în cantonamentul de pregătire din Austria.
Tânărul botoșănean dispărut în mod misterios de acasă a fost găsit!
Cazul tânărului din Hudești, Apătăchioaie Lucian Alexandru a fost mediatizat la data de 25 iunie 2019.  
Ziua Drapelului a unit găștile politice de la Botoșani, lecție de istorie în centrul orașului – GALERIE FOTO
Momente emoționante astăzi, 26 iunie 2019, în centrul municipiului reședință de județ
Budăi și pensiile speciale pentru primari: O reparație
Ministrul Muncii, Marius Budăi, susţine că pensiile speciale care vor fi plătite primarilor, în urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ, sunt o „reparaţie” pentru cei care au acum pensii mici, iar impactul financiar al acestor pensii speciale nu este major.
Botoșănean cu tupeu la volan: CUM circula pe un drum din Botoșani
Unora nu le pasă de nimic. Este și cazul unui bărbat din Botoșani care s-a urcat în mașină și a pornit la drum deși nu avea permis de conducere și era și băut.
Vești sumbre! Un nou focar de pestă porcină africană la Botoșani 
Membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-au întâlnit în urmă cu puțin timp într-o nouă ședință.
Fostul primar Dorel Dorneanu, învelit în tricolor, condus pe ultimul drum de aproape toată suflarea comunei – FOTO&VIDEO
Comuna Corni își îngroapă astăzi al treilea primar. Ultimul ales plâns de comunitate este Dorel Dorneanu, primarul care a murit după un accident greu de anticipat, în propria curte. Înainte de Dorel Dorneanu, oamenii i-au plâns pe Dumitru Mițosu și Marin Brichiseală.
CE a păţit un hoţ care a dat mai multe spargeri la Botoşani
Un tânăr de 23 de ani a furat bunuri şi bani timp de mai multe luni, bazându-se probabil pe noroc.
Cel mai „tare” şofer: Circula cu maşina fără numere de înmatriculare pe străzile din oraş
Situaţie incredibilă petrecută în trafic la Botoşani. Un bărbat a fost depistat în timp ce se afla la volanul unei mașini fără numere de înmatriculare.
Impact VIOLENT: Patru persoane la spital după ce două vehicule s-au izbit puternic
Accident grav, soldat cu patru victime, produs marţi pe un drum din judeţul Botoşani.
Accident MORTAL la Botoşani: Copil de 8 ani spulberat de o maşină – GALERIE FOTO
Viața unui copil de opt ani a fost curmată marți seară pe un drum din Botoșani.
ACUM: Onorul s-a dat de pe tocuri la Ziua Drapelului - FOTO & VIDEO
Oficialitățile de Botoşani marchează în aceste momente Ziua Drapelului.
O parte dintre botoşăneni ar putea beneficia de ŞTERGEREA unor datorii: Se poate reduce până la jumătate
Se va șterge până la jumătate din datorie și se va aplica restanțelor la 31 decembrie 2018.
Cetăţenii, OBLIGAŢI din iulie să arunce gunoiul selectiv
Mai sunt doar 4 zile până când firmele de salubritate şi primăriile vor trebui să asigure condiţii optime pentru colectarea selectivă a deşeurilor.
Nu ne luati in căruță... primarul și Doinita au rezolvat problema. Am scris proiecte de am înnebunit și degeaba. De ce nu scrieti si de comisioane?
6 iunie 2019, 11:05
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde doriți să organizeze Primăria spectacole?
La Parcul Cornișa
În Centrul Vechi
În Piața Revoluției
La monumentul Răscoalei de la 1907 din parc
În altă parte
Declaraţia zilei
”Nu am avut probleme, nu au fost creșteri și nici nu s-au confirmat codurile astea la noi. Nu știu, în ultimul timp se dau coduri care nu se confirmă (...). Întrebați-i pe cei care le dau, dacă nu le dau și se întâmplă nu e î ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7199 lei
USD
Dolarul SUA
4.1541 lei
CHF
Francul elveţian
4.2531 lei
GBP
Lira sterlină
5.2701 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8580 lei
XAU
Gramul de aur
187.9152 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2281 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4593 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9032 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1585 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6323 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.