Ştiri
Poștașii ies din nou în fața Guvernului, majoritatea salariilor sunt sub 1.700 de lei

Protestele au loc până pe 27 mai.

Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), cu reprezentativitate legală la nivelul Poștei Române, reunind un număr de peste 17 mii de membri de sindicat, desfășoară acțiuni de protest pentru următoarele:

 

Motive

 

Starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române.

Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1700 lei, la limita traiului de subzistență, în condiții de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.

 

Iminența pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări şi în lipsa abordării unor noi linii de business. Un astfel de subiect care vizează din estimările noastre un număr uriaș de locuri de muncă din companie ar trebui să aibă la bază evaluări, programe alternative pentru salariați (inclusiv reconversie și recalificare) și nu în ultimul rând, măsuri dedicate celor ce își vor pierde locurile de muncă. Este obligatoriu ca un astfel de subiect să fie discutat în mod deschis, transparent, cu date și cifre pe masă. Nu vrem să fim puși în fața faptului împlinit și să decontăm lipsa de profesionalism a unora care vremelnic ocupă funcții de șefi! De altfel, într-o întâlnire internă de lucru, la care au participat mai multe persoane, directorul general al Poştei Române a afirmat că Poşta Română va deveni un hub logistic regional şi global, cu maximum 10 mii de angajaţi. Adică 14.000 de salariaţi îşi vor pierde locul de muncă!

 

 

Iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor. Aceste iniţiative reprezintă cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi.

 

Principalele ţinte vizate în vederea șubrezirii contractului colectiv de muncă sunt:

 

 • eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea și evaluarea normelor de muncă;

 

 • aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul;

 

 • eliminarea salariilor compensatorii la concediere - minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă;
 • eliminarea automatului de clase;

 

 • eliminarea sporurilor de: continuitate și cumul de funcţii (acordate acelor lucrători care efectuează activitățile aferente posturilor vacantate, pe care nu s-au făcut angajări (din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea muncii) sau celor care asigură concediile de odihnă la posturile unice);

 

Încercarea constantă a directorului general de a induce în eroare salariații și de a evita mijloacele de dialog social prevazute de lege, prin epistole catre angajați cu promisiuni de îmbunătațire a condițiilor de muncă si de majorări salariale într-un procent incert și într-un viitor nesigur, știind bine că aceste promisiuni nu au nici o forță legală, atâta timp cât nu sunt prinse într-un act negociat si semnat cu SLPR, apoi înregistrat la instituția statului competentă.

 

Nedreptatea sociala promovată de directorul general:

 

 • majorarea salariilor a aproximativ 200 de angajați preferați ai directorului, aparținând personalul functional (TESA) de la nivelul sucursalelor regionale, cărora li s-au acordat intre 3 si chiar 11 clase fiecăruia, în timp ce angajaților din operațional pe care directorul îi poartă cu vorba, promițându-le ca un tătuc iubitor, creșteri salariale asupra a cărora negociere o refuză constant;

 

 • crearea unui climat de muncă bazat pe tensiuni sociale şi dezbinare între salariații companiei, între angajații TESA, avantajându-i pe unii față de alții, dar mai ales între salariații din operațional si cei din personalul funcțional tesa, probabil pentru a distrage atenția tuturor de la acțiunile pe care le are în vedere cu viitorul Poștei Române;

 

 • angajarea, de la venirea în companie a actualului director, a unui număr de aproximativ 200 de angajați tesa, pentru ca apoi să procedeze la concedierea altora.

 

Lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă și protecție, precum și condiţiile improprii de muncă în spațiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaților şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române, foarte multe unitați fiind cu igrasie, fără caldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără wc, fără minimă preocupare pentru asigurarea curățeniei. Mai mult, din cauza lipsurilor mari, SLPR si salariatii au achizitionat din bani proprii necesarul de birotica si aparatura IT, produse pentru dezinfecție si dezinsecție iar mulți angajați își folosesc autoturismele personale pentru a parcurge distantele pentru distribuirea corespondentei.

 

Intenția de modificare a organigramei și efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informaţiile necesare absolut normale şi logice, referitoare la:

 

 • modul in care va funcționa compania după aplicarea modificărilor organigramei propuse, începând de la aparatul central, până la baza companiei.

 

 • efectele asupra numărului total de locuri de muncă, fără a se preciza clar dacă vor urma concedieri in rândul salariaților din rețeaua poștală operațională;

 

 • suma lunară cu care va creşte salariul angajaților din operațional după efectuarea concedierilor de personal funcțional.

Este de neînțeles de ce, de 9 luni de la initierea discuțiilor, nu au fost furnizate catre SLPR aceste informații si asigurări, în mod transparent, scrise clar și concret, pentru a se elimina orice dubiu, situație care s-a înrăutațit mai mult la ultimele negocieri prin părăsirea sălii de ședințe de catre directorul general, care, de atunci până în prezent, a sfidat toate cererile SLPR de reluare a discuțiilor.

În fața comisiei de negocieri a SLPR nu au fost avansate nici una dintre ofertele pe care le-a făcut directorul general prin scrisorile adresate salariaților din companie. Managementul companiei știe ca toate promisiunile de majorări salariale și îmbunătațire a condițiilor de muncă, transmise prin simple mesaje către angajați, nu au o bază serioasă și nu îl obligă legal dacă nu sunt cuprinse intr-un act aditional la contractul colectiv de munca semnat cu salariatii.

 

Lipsa de performanţă a actualei echipe manageriale, care:

 

 • nu are o preocupare reală pentru creșterea veniturilor companiei,

 

 • nu a lansat nicio linie nouă de afaceri, nici un contract care să ofere speranţă angajaţilor;

 

 • nu a adus nicio idee nouă, nici măcar una împrumutată de la alţii, prin care să se dezvolte Poşta Română,

 

Toate aceastea într-o perioadă în care toate companiile de profil au prosperat și și-au dublat sau chiar triplat veniturile.

 

De peste doi ani si jumatate, de când se află la conducerea companiei (un an ca director general adjunct, coordonator al activităţilor economice, administrative şi de aprovizionare, apoi încă un an ca director general cu puteri depline), actualul director general nu a întreprins nimic pentru Poşta Română, în afară de laude in mass-media, campanie de imagine personală, promisiuni, induceri în eroare şi numeroase deplasări în țară şi în străinătate, însoțit de multi consilieri şi persoane apropiate.

 

Desconsiderarea grosolana a inteligenței salaraților, în fața cărora directorul general aduce explicația aberantă că, pentru lipsa proprie de competență și performanță managerială, „pentru situaţia din Poşta Română este vinovat ... sindicatul”, deși toate poziţiile de decizie din companie sunt ocupate exclusiv de oameni apropiaţi directorului general, acesta conducând compania fără nici o piedică.

 

Lipsa dialogului social și războiul deschis împotriva SLPR de directorul general, demers care indică cel puţin următoarele obiective:

 

 • încercarea de a elimina din negocieri un sindicat reprezentativ și puternic, pentru a putea proceda după bunul plac, de a nu negocia cu o organizație care pune întrebări incomode, nu este servil, nu se lasă intimidat şi nici dus în eroare;

 

 • dorința de a dezbina şi a crea tensiuni sociale, de a instiga categorii profesionale unele împotriva altora, precum se procedează în campaniile electorale incorecte, probabil pentru a ascunde adevaratele planuri referitoare la viitorul salariaților si al Poștei Române;

 

 • dorința de a face concedieri colective, într-un numar stabilit dupa bunul plac și fără plata salariilor compensatorii;

 

 • intenția de eliminare a contractul colectiv de muncă la nivelul companiei sau de reducere a acestuia la nivelul minimal prevazut de Codul Muncii.

 

Previziuni sumbre

Probabil că în comunicarea publică, actualul director general, va arunca din nou asupra SLPR răspunderea în ceea ce privește starea actuală a companiei și faptul că sindicatul ar fi blocat inițiativa de adoptare a noii organigrame a companiei. Acel document este un document slab elaborat de neprofesioniști, care nu servește decât unui singur țel, crearea de posturi de directori pentru gașca cu care a ocupat și a subordonat Posta Română.

loading...
Poștașii din Botoșani protestează la București: CE revendicări au sindicaliștii Poștei Române

 

 

Polițiștii botoșăneni terorizați de un tânăr adus la audieri cu tot cu cuțit
Evenimentele transmise de Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani au avut loc vineri, în sediul din Bulevardul Mihai Eminescu.
„Încă rămânem un partid misogin” – Răspunsul președintelui PNL, Costel Șoptică la această afirmație – VIDEO
Ultimul vorbitor la conferința de alegeri a Organizației Municipale din cadrul OFL Botoșani a fost Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
Botoșănenii așteptați MÂINE alături de oficialități pentru Ziua Drapelului Național
Instituția Prefectului - Județul Botoșani invită botoșănenii la activitățile dedicate sărbătoririi Zilei de 26 Iunie 2022 - Ziua Drapelului Național.
VOT FINAL: Structura de conducere a Organizației Municipale a Femeilor din PNL – LISTA
În urma votului a fost stabilită structura de conducere a organizației municipale a doamnelor liberale pentru următorii patru ani.
Polițiștii stau cu ochii pe șoferii bețivi, drogați sau vitezomani care se urcă la volan
Polițiștii botoșăneni vor organiza acțiuni de prevenire și în acest weekend
Liceul de Artă Ștefan Luchian: ”Ia – valenţe contemporane”, când creativitatea se îmbină cu portul românesc – GALERIE FOTO
24 iunie 2022, zi de sărbătoare, zi sfântă. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele.Astă noapte s-au deschis porţile cerului şi lumea de dincolo s-a întâlnit cu lumea de aici. Undeva, în miezul amândurora, au dansat Sânzienele, care, deşi făpturi diurne, îşi încig hora-ritual străvechi numai noaptea, departe de ochii pământenilor.
Sute de ucraineni au intrat în Botoșani, puțini sunt cei care au rămas în județ
Autoritățile botoșănene continuă să acorde asistență de orice fel refugiaților care intră în județ, dinspre Ucraina.
Comuna din Botoșani lovită de trei incendii într-o singură zi
În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat trei incendii, toate pe raza comunei Hudești. Primul eveniment cu foc s-a produs pe un câmp de la marginea localității, în jurul prânzului.
Mașina unui botoșănean a luat foc pe strada Aeroportului din Salcea
Joi dimineață, în jurul orei 4.50, o mașină Dacia care staționa a luat foc la Plopeni – Salcea, pe strada Aeroportului.Poliția orașului Salcea a fost sesizată imediat prin 112.
Loading...
Jurnalistă cunoscută victimă a unui accident rutier după o deplasare la Botoșani: Lovitura a fost inevitabilă
Îngrozitorul accident s-a produs săptămâna trecută, la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, în apropiere de punctul vamal Leușeni.
24 iunie la Botoșani: Să scrii până la lacrimi / Microbuz în zid / Doliu în familia unui medic / Angajări la pompieri
Am început ziua cu povestea cărții care va fi lansată miercuri, 29 iunie, la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia:
Circulație dezastru la noi, la ieșirea din Târgu-Frumos spre Botoșani se toarnă deja asfalt – FOTOGALERIE
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, supervizorul investiției care se derulează pe DN 28 B, a anunțat vineri dimineață că la ieșirea din Târgu-Frumos spre Botoșani deja se asfaltează.
Spectacolele de pe Pietonalul Unirii deschise cu oficialități: Botoșaniul trebuie să devină un oraș al festivalurilor VIDEO & FOTOGALERIE
Festivalul Diversității Multiculturale româno-ucrainean a fost deschis pe Pietonalul Unirii vineri, 24 iunie 2022, de la ora 16:00.
ISU Botoșani angajează 19 șoferi pentru autospeciale
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani organizează concurs pentru ocuparea a 19 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.
Loading...
Președinte nou numit la Secția Civilă a Judecătoriei Botoșani
Decizia a fost votată în unanimitate în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
STATISTICĂ oficială de la Inspectoratul Școlar: CÂT este procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională
Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (IȘJ)  a centralizat rezultatele Examenului de Evaluare Națională 2022.
Ministerul Sănătății, PRECIZĂRI despre vibrionul de holeră descoperit la granița României
Județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.
Soluții comune la probleme comune: dezastre naturale și cauzate de om la granița româno-ucraineană – proiect finalizat cu succes de ISU Botoșani – GALERIE FOTO
Obiectivul general al proiectului a fost cel de a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră România-Ucraina, în domeniul prevenirii situațiilor de urgență.
Ziua Iei sărbătorită de social-democrați la Prăjeni – GALERIE FOTO
Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, istoria dezvăluindu-ne că aceasta a făcut parte din vestimentația uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa, în perioada Culturii Cucuteni.
Inaugurare de stadion și o mulțime de festivaluri, jandarmii vor fi la datorie
Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică la manifestările sportive și cultural-artistice cu participare numeroasă.
Sondaj
De unde obișnuiți să vă faceți cumpărăturile?
De la supermarket
De la magazinul din cartier
Din piață / de la magazinul producătorului
Declaraţia zilei
 „Nu e ceva nou în faptul că PSD și PNL îşi arată dispreţul faţă de şcoală şi învăţământ. Reacţionează de parcă asta îşi propun: să nenorocească cât mai multe generaţii de români, să devenim un popor ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9471 lei
USD
Dolarul SUA
4.6905 lei
CHF
Francul elveţian
4.8974 lei
GBP
Lira sterlină
5.7699 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4738 lei
XAU
Gramul de aur
275.6173 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2342 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2437 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6188 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.6 o C
Dorohoi
22.7 o C
Bucecea
21.9 o C
Darabani
17.2 o C
Saveni
23.1 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.