Ştiri
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Nicolae Tzone și Lucian Vasilescu

Evenimentul va avea loc la Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani și va fi moderat de Lucia Țurcanu.

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, reia seria de întâlniri Poeți în dialog.

 

Vineri, 16 februarie 2024, începând cu ora 12.00, la Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani vor  avea loc lecturi publice și discuții cu poeții Nicolae Tzone și Lucian Vasilescu. Evenimentul va fi moderat de Lucia Țurcanu.

 

Invităm poeții botoșăneni și publicul interesat de poezie să participe la întâlnirea cu cei doi poeți.

 

Nicolae Tzone (n. 10 mai 1958, comuna Malu, județul Giurgiu) este poet și editor. A fost membru al Cenaclului Universitas de la Universitatea din București, condus de Mircea Martin. În 1991, a fondat Editura Vinea, unde publică exclusiv poezie și texte de avangardă.

 

Este un cercetător și promotor al mișcării de avangardă din România și din lume: a înființat Institutul de Cercetare a Avangardei din România şi din Europa ICARE (1999); a editat revistele „Aldebaran” şi „Facla literară”; a tradus masiv din avangardiștii francezi (Claude Sernet), dar şi din opera franceză a lui Tristan Tzara; i-a promovat, editându-i, pe Gherasim Luca, Stefan Roll  Paul Păun, Ilarie Voronca, B. Fundoianu ș.a.; a editat manuscrisele lui Ion Vinea; a publicat ediţii anastatice din revistele avangardiste: „Unu”, „Integral”, „Urmuz”.

 

Nicolae Tzone este autorul volumelor de poezie: Cred în tine ca în Dumnezeu (Vinea, 1992), Sînt fericit că te iubesc (Vinea, 1996), Nicolae Magnificul (Vinea, 2000); Rugina timpului oare greșesc dacă o numesc rugina timpului (Vinea, 2004), Balkan Aphrodite (ediţie în limba engleză, traducere din română de Sean Cotter şi Ioana Ieronim, Vinea, 2006), Capodopera maxima (Vinea, 2007), Oase de înger (Vinea, 2009), Viața cealaltă și moartea cealaltă (Vinea, 2010), Aphrodite balkanique (Vinea, 2016), Înmormântările (ilustrații de Suzana Fântânariu; Vinea, 2017, 2020), Dunăre kilometrul 510 / O poveste de viață de moarte și de naștere / cum nu au mai fost și nici nu vor mai fi altele / Cartea nenăscutului (prefață de Angela Furtună, ilustrații de Suzana Fântânariu, addenda: o scrisoare adresată autorului de Lucian Vasilescu; Vinea, 2021), Zece elegii (Vinea, 2023) ș.a. A mai publicat: volumele de interviuri Eminescu al nostru (dialoguri cu Augustin Z.N. Pop, Ioan Alexandru, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Edgar Papu, Adrian Păunescu, Amita Bhose, Gh. Bulgăr, Dimitrie Vatamaniuc; Vinea, 1994) și Am părăsit „groapa cu lei” a pierzaniei pentru a fi, oriunde altundeva, liber și fericit.... Dialog cu Alexandru Lungu (Vinea, 2004); Dosarul fotografiilor lui Eminescu. Imaginile autentice. Falsele piste către noi portrete ale poetului (Vinea, 2008); antologia de versuri Manualul de literatură (coautor, alături de: Daniel Bănulescu, Mihail Gălăţanu, Ioan Es. Pop, Cristian Popescu, Lucian Vasilescu, Floarea Țuţuianu; prefaţă de Alex. Ștefănescu; postfaţă de Horia Gârbea; Vinea, 2004).

 

Lucian Vasilescu (n. 23 octombrie 1958, Ploiești) este poet și jurnalist. Este unul dintre autorii formați în Cenaclul Universitas de la Universitatea din București, condus de Mircea Martin. Timp de trei decenii, până în 2018, a activat în presă, scriind atât pentru publicații culturale, cât și pentru cotidiene.

 

Și-a publicat primele poezii în 1988, în revista „Amfiteatru”, iar primul volum de versuri, Evenimentul zilei – un poem văzut de Lucian Vasilescu, i-a apărut în  1995 la Editura Nemira și a fost distins cu Premiul pentru Debut al Asociației Scriitorilor din București, 1996. A publicat volumele de poezie: Ingineria poemului de dragoste (Albatros, 1996), Sanatoriul de boli discrete (Cartea Românească, 1997), Spirt. Muzeul întâmplărilor de ceară (Nemira, 2000), Fără de care ar fi în zadar (ediţie bibliofilă; EIS ART, 2006), aproape. atât de departe. close. so far away (ediţie bilingvă; Integral/ Vinea, 2009), Institutul de Poezie Legală (ediția conține integral volumele publicate anterior; RENTROP & STRATON, 2014), Viaţa dăunează grav sănătăţii (antologie de autor; Integral/ Vinea, 2016), Sunt cel mai bun poet din acest spital (Casa de pariuri literare, 2016).

 

În colaborare cu alti prieteni scriitori, a publicat volumele: Manualul de literatură (antologie de poezie; coautor, alături de: Daniel Bănulescu, Mihail Gălăţanu, Ioan Es. Pop, Cristian Popescu, Nicolae Tzone, Floarea Țuţuianu; prefaţă de Alex. Ștefănescu; postfaţă de Horia Gârbea; Vinea, 2004), Confort 2 îmbunătățit (în colaborare cu Ioan Es. Pop; Editura Uniunii Scriitorilor, 2004), Unse pe suflet... (ediţie bibliofilă, în colaborare cu Ovidiu Genaru; EIS ART, 2008).

 

Lucian Vasilescu este autorul volumului de publicistică O mie nouă sute nouăzeci şi doi – sisteme de supravieţuire (dialoguri cu 33 de personalităţi ale vieţii politice şi culturale româneşti, în colaborare cu Florin Toma; Mediaprint, 1992) și al „reportajului mixat cu ficțiune” Alcoforado. O poveste (Integral, 2023).

(Comunicat de presă)

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Mihail Gălățanu – Cristian Gălățanu

 

Probleme pentru un titular de la FCSB înainte de meciul cu FC Botoșani
Elias Charalambous are bătăi de cap chiar înainte de meciul cu FC Botoșani de duminică, 25 februarie 2024.
Durere la moartea unei mămici de 42 de ani: Un simbol al iubirii necondiționate și al spiritului neînfrânt
Asociația „Salvează o Inimă” a organizat o campanie de strângere de fonduri, însă din nefericire femeia s-a stins din viață vineri, 23 februarie 2024.
Carte realizată în memoria Alexandrei Ivanov cu poezii și mărturii tulburătoare: Lansăm o invitație pentru toți...
Invitație lansată pentru toate persoanele care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov, tânără moartă la Maternitatea Botoșani.
Necaz la vamă pentru un șofer prins cu o mașină „fantomă”
Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz. 
Asfalt turnat pe o stradă de la periferia orașului – FOTOGALERIE
Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Un oraș din Suceava a devenit oficial stațiune turistică
Lista noilor stațiuni a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
Doina Federovici, printre nominalizări: Ciolacu vrea mai multe doamne în funcțiile de top din administrație  
Declarațiile au fost făcute la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Mureş. 
Cu polițiștii pe urmele lui: Un botoșănean s-a izbit cu mașina într-un bar – FOTOGALERIE
Botoșăneanul nu a oprit la semnalele polițiștilor suceveni.
Bagaj suspect la Uvertura Mall, desfășurare de forțe seara trecută – VIDEO
A fost agitație vineri seară lângă cel mai mare centru comercial din Botoșani.
Iftime, enervat de amenințările cu exodul primarilor: Pleacă așa cu două valize de voturi în spate? / Ce, sunt singurii? VIDEO
Amenințările mai mult sau mai puțin voalate pe care unii primari le-au făcut după acțiunile declanșate de conducerea centrală privind impunerea lui Valeriu Iftime în funcția de președinte interimar al PNL Botoșani l-au enervat pe omul de afaceri.
Chirii majorate cu câțiva lei pentru specialiștii din Sănătate – LISTA prețurilor
Cuantumul actualizat al chiriilor va fi aprobat de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare de miercuri, 28 februarie 2024.
Fotbalistul din Botoșani, salt spectaculos, de la Memorialul Ion Bordeanu la Liga 1 – VIDEO
Este unul dintre jucătorii de perspectivă de la FC Botoșani.
Săptămână încărcată de filme la Happy Cinema – PROGRAMUL
Cinematrograful din Uvertura Mall a anunțat numeroase filme ce vor fi proiectate în perioada 23-29 februarie 2024.
OFICIAL: Portarul bosniac a semnat cu FC Botoșani
Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a clubului astăzi, 23 februarie 2024. 
ASTĂZI: Monica Adăscăliței reconfirmată pe funcția de manager a Spitalului Județean Mavromati
Primul mandat de interimat pentru medicul urgentist numit în funcția de conducere a celui mai mare spital al județului a expirat deja.
REZULTATE simulare Evaluarea Națională: Nicio medie de 10 la Botoșani – PROCENTUL de promovare la ambele probe
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani a primit rezultatele centralizate ale simulării Evaluării Naționale 2024.
Se închide patinoarul din parcul de agrement Cornișa, rămas bun cu mascota Minnie
Botoșănenii mai pot profita câteva zile de distracția pe gheață.
Examenul auto: „Sala” se va putea da oriunde în țară, instructor de la Botoșani - Așa se vor reduce timpii de așteptare
Camera Deputaților a adoptat la jumătatea lunii februarie a acestui an un proiect care prevede ca examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere să poată fi dat oriunde în țară, nu numai în localitatea de domiciliu a candidaților.
Botoșani, printre județele cu cele mai mici salarii din Moldova
Angajații vor avea de suferit și în următorii trei ani.
Elicopterul SMURD chemat pentru un botoșănean în stare gravă
Aeronava sanitară a fost chemată astăzi, 23 februarie 2024, în cel de-al doilea municipiu al județului. 
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.1 o C
Dorohoi
10.5 o C
Bucecea
9.9 o C
Darabani
9.3 o C
Saveni
10.5 o C
Ştefăneşti
13.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.