Ştiri
Peste 2.000 de botoșăneni au beneficiat de serviciile caravanei pentru depistarea tuberculozei, 551 de persoane sunt monitorizate de medici – GALERIE FOTO

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză au fost direcționați către spitalele de pneumologie din zonă.

După trei luni de activitate medicală în 18 comunități rurale din județul Botoșani acțiunile de depistare activă a tuberculozei cu ajutorul caravanelor coordonate de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătății, autorităților publice locale, Federației UNOPA și Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate s-a încheiat prima etapă de depistarea activă a tuberculozei.

 

Cea de-a doua etapă a demarat odată cu depistarea primului bolnav cu tuberculoză diagnosticat cu ajutorul serviciilor caravanei și presupune sprijin acordat pacientului privind accesul la serviciile medicale conexe, consiliere și suport psihologic asigurat de partenerii de la UNOPA și ASPTMR.

 

În total 2.030 de persoane au beneficiat de serviciile medicale oferite de caravană. În medie 37 de persoane au trecut zilnic prin serviciul de radiologie cu care este dotată caravana și care s-a deplasat între localitățile Tudora, Vorona, Cristești, Vlădeni, Lunca, Albești, Românești, Santa Mare, Dângeni, Manoleasa, Avrămeni, Adășeni, Cotușca, Rădăuți-Prut, Hudești, Hilișeu-Horia, Mihăileni, Corlățeni.

 

 

551 de persoane cu modificări înalte suspecte de tuberculoză

 

“Din cele 2030 de persoane care beneficiat de serviciile de radiologie și diagnostic de la caravană, 551 au fost identificate cu modificări înalte suspecte de tuberculoză. 13 persoane sunt deja în tratament, iar aproximativ 200 se află în diverse stadii ale analizelor. Pentru ceilalți diagnosticul de tuberculoză a fost infirmat. Probabil dacă s-ar repeta anual această activitate a caravanelor pe o perioada de 3-5 ani ar ajuta la depistarea mai rapidă și la limitare transmisiei în comunitate a tuberculozei,

dr. Adriana Sorete-Arbore, medic-șef Dispensarul TB Iași, coordonator județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

 

“Toți acești beneficiari ar fi întâmpinat greutăți reale în ceea ce privește accesul în alte unități spitalicești având în vedere provocările ridicate de criza sanitară cauzată de pandemia SARS-COV-2. Prezența acestor caravane și accesul pacienților în maximă siguranță la serviciile medicale puse la dispoziție de acest proiect, implicarea medicilor de familie si a asistenților medicali comunitari alături de medicii pneumologi și întreg personalul rețelei Programului Național de Control si Supraveghere a Tuberculozei s-au dovedit cu adevărat o necesitate în județul Botoșani, fapt confirmat de numărul mare de solicitanți care s-au prezentat la caravană.  Apreciez implicarea și susținerea venită din partea coordonatorului județean al Programului Național de Control și Supraveghere a Tuberculozei, care a găsit soluții în implementarea cât mai eficientă a proiectului la Botoșani”,

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București.

 

Caravana mobilă, un cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură de screening radiologic, pentru diagnostic molecular rapid și programe de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei s-a aflat în zonele rurale cele mai afectate din punct de vedere al incidenței tuberculozei, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli.

 

 

Botoșani: Incidență de 75,8 cazuri la 100.000 locuitori

 

Derularea în condiții bune a întregii acțiuni și mobilizarea populației pentru participarea la screening a fost posibilă datorită rețelei de asistență medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate: asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul autorităților publice locale - Direcția de Sănătate Publică Botoșani, Prefectura Județului Botoșani, primăriile din comunele implicate în proiect dar și de colaborarea cu reprezentații locali ai Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT).

 

Județul Botoșani înregistrează o incidență de 75,8 cazuri la 100.000 locuitori, printre cele mai ridicate din zona Moldovei și mult peste media de 57,1%000 cazuri la nivel național (incidență globală – sursa PNPSCT -Baza Națională de Date TB actualizată ianuarie 2020).

 

“Mulțumim Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” - Bucuresti, CPSS, autorităților publice locale și  rețelei de asistență medicală comunitară pentru implicarea în activitatile  de sănătate publică pe timp de pandemie privind screening-ul populațional derulat în mediul rural, în randul  populației generale pentru depistarea precoce a cazurilor suspecte de tuberculoză”,

medic Carmen Hliban, inspector, coordonator județean Asistență Medicală Comunitară, DSP Botoșani.

 

“Implicarea comunității și buna coordonare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publicăși cei ai Programului Național de Control al Tuberculozei a facut ca, în ciuda perioadei dificile, să reușim să ajungem cu caravana de Control TB în localitățile cele mai îndepartate din judet, la persoanele care aveau cea mai mare nevoie și pentru care accesul la astfel de servicii de sănătate era dificil din cauza distanței sau a costurilor implicate”,

Dr. Dana Fărcășanu, președinte executiv, Fundația CPSS.

 

”Accesul la servicii medicale de calitate și suportul unei echipe multidisciplinare pe tot parcursul tratamentului, accesul  la serviciile de consiliere psihologică și asistență socială sunt esențiale în lupta cu tuberculoza și completează tabloul structurii de suport de care trebuie să beneficieze un pacient cu tuberculoză”,

Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

 

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză  au fost direcționați către spitalele de pneumologie din zonă.

 

Federația UNOPA asigură suport pentru persoanele care au primit bilet de trimitere catre medicul pneumolog din partea echipei de la caravana, în vederea finalizării procesului de diagnosticare și accesarii serviciilor medicale specifice și de tratament. Totodată, prin Echipa Multidisciplinară de la Iasi, formată din medic, psiholog și asistent social, pacientii diagnosticati cu TB beneficiaza de suport si consiliere în vederea menținerii aderenței la tratament și rezolvării problemelor sociale care pot inpiedicare urmarea tratamentului de către  pacient.

 

ASPTMR - Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă completează servicii de suport  cu suținerea pacienților diagnosticați cu tuberculoză ce au situații mai dificile cu ajutorul persoanelor care au trecut printr-o experiență asemanatoare, au fost pacienți și au reușit să se vindece. Consilierea peer-suport se face prin telefon.

 

“Acest serviciu este oferit de ASPTMR de peste 8 ani pacienților cu tuberculoză. În proiect ne dorim să acordăm suport  pentru minimum 540 de pacienți care întâmpină dificultăți în legătură cu urmarea tratamentului care este destul de agresiv, gestionarea emoțiilor, a suferinței precum și suportul necesar în lupta împotriva stigmatului social cauzat de această boală. Imediat ce echipa multidisciplinară va identifica pacienți eligibili pentru serviciul nostru, ASPTMR va prelua și beneficiari din  Botoșani”,

Catalina Constantin, Președinte ASPTMR

 

Fundația Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS) - www.cpss.ro - este o fundaţie independentă, non-profit, cu personalitate juridică, constituită în decembrie 1999. CPSS a dezvoltat și asigurat managementul a peste 100 de programe și proiecte realizate pe parcursul celor peste 20 ani de activitate. În cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” ,  Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate  colaborează cu reprezentanții autorităților publice locale și rețeaua de asistență medicală comunitară pentru mobilizarea comunităților din județul Iași care au prezentat un nivel ridicat de incidență TB în anul 2019, în vederea organizării și derulării operațiunilor de screening TB și atingerea indicatorilor proiectului.

 

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023) fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

 

Tuberculoza este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni anual pe planetă. În România rata mortalității este de 4.1 la suta de mii de locuitori în 2019, înregistrând, în ciuda eforturilor depuse, un trend cvasi staționar (4,2%000 în 2018).

 

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul  caravanelor mobile.

 

loading...
Veste proastă pentru botoșănence: Caravana IRO și-a sistat activitatea din cauza pandemiei
Caravana cu medici de la București ajunge ASTĂZI în 18 comunități din județul Botoșani - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Iată cum operează în Belgia medicul botoșănean prin realitatea augmentată: Un moment unic VIDEO
Medicina are de-acum un ajutor de nădejde: realitatea augmentată- mixtă. Aceasta presupune o îmbinare de elemente virtuale şi reale, iar rezultatele sunt spectaculoase.
Craiova în doliu înaintea meciului cu FC Botoșani
Universitatea Craiova este în doliu înainte de meciul cu FC Botoșani. Ștefan Triță, primul abonat al sezonului 2020-2021 și persoana care oferea portrete jucătorilor la petrecerile organizate de club, a decedat.
Asta da „performanță” la Nova Apaserv: Stații de epurare în comune unde nu există apă și canalizare
La Botoşani, firma de apă canal a judeţului a construit, cu apoape 30 de milioane de lei, staţii de epurare în comune unde nu curge apa şi nu există canalizare. Astfel, investiţia este momentan inutilă, iar una dintre staţii zace închisă de aproape patru ani.
Accident în zona industrială, șoferii nu s-au înțeles și au chemat Poliția – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ o oră după accidentul de la Salcea, în care a fost implicat și un automobil din Botoșani, a avut loc un nou eveniment rutier.
Mașină din Botoșani făcută praf la Salcea, cinci oameni răniți – FOTO
Un accident rutier soldat cu rănirea a cinci persoane, între care doi copii, s-a produs vineri seară, în orașul Salcea din județul Suceava, după impactul puternic dintre două autoturisme.
Banii pentru Colegiul Laurian pierduți, Raluca Turcan extrem de supărată: Un subiect care este ca o rană pentru mine
Reabilitarea corpului principal al Colegiului Național AT Laurian a fost pusă pe așteptare. Asta după ce, suma alocată pentru realizarea acestei investiții s-a întors la bugetul de stat.
De la ZERO întârzieri la recalcularea pensiilor și sezonieri exportați – ACTIVITATEA instituțiilor de la Botoșani prin ochii Ralucăi Turcan
Raluca Turcan a susținut o conferință de presă în care a făcut o trecere în revistă a activităților din instituțiile aflate în subordinea Ministerului Muncii.
Servicii de traduceri pentru o comunicare eficientă
(P) Atunci când vrei sau trebuie să pleci într-o altă țară, ai nevoie de o comunicare cât mai bună. Pentru a înțelege anumite exprimări și cuvinte, traducerile trebuie efectuate. Atât tu, cât și cel cu care vorbești, trebuie să înțelegeți despre ce discutați. În acest fel, ai nevoie de servicii de traduceri pentru o comunicare eficientă. Oricât de mult ai cunoaște o limbă, există exprimări juridice sau medicale pe care nu le înțelegi sau nu le poți traduce, așadar ai nevoie de traduceri de specialitate.
Costel Șoptică a anunțat CÂND încep lucrările la drumul Botoșani – Târgu Frumos
În prezența ministrului Muncii, Raluca Turcan, Costel Șoptică a anunțat că în următoarele luni vor începe lucrările la cele două drumuri vitale pentru botoșăneni.
Loading...
De ce TopScaune.ro este diferit de alt magazin online de scaune?
(P) În mediul online există numeroase magazine de scaune, însă TopScaune.ro este un magazin foarte special, fiind totodată şi foarte recomandat de utilizatori din mai multe motive. Acest magazin online se diferenţiază de concurenţă prin atenţia desăvârşită pe care o acordă scaunelor, din mai multe categorii, astfel încât la consumatorul final să ajungă doar cele mai bune produse.
ACUM - Raluca Turcan încheie vizita maraton de la Botoșani cu o conferință de presă – VIDEO
Ministrul Muncii a efectuat vineri o vizită de lucru la Botoșani.
Anul școlar ar putea să înceapă mai devreme - MOTIVUL
Ministrul Educației a anunțat această posibilă măsură, în condițiile în care România are printre cei mai scurți ani școlari dintre statele din Uniunea Europeană.
Bărbat adus în cătușe la Botoșani după ce și-a făcut de cap în trafic
Va sta după gratii câteva luni.
Mii de angajați din Finanțe vor primi laptopuri pentru a munci de acasă
Ministerul Finanțelor Publice va achiziționa 3.700 de laptopuri necesare pentru a permite desfășurarea muncii la domiciliu pentru o parte considerabilă a angajaților MFP, ANAF și direcțiilor regionale, în condiții de pandemie.
Loading...
Peste 50 de îmbolnăviri la Botoșani în ultimele ore – SITUAȚIA pe localități
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele ore.
ALERTE privind măști de protecție neconforme, unele sunt pentru copii
Anunțul a fost făcut de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Raluca Turcan așteptată de un pensionar nemulțumit - Nu plângeți că plâng și euFOTO & VIDEO
Raluca Turcan a venit vineri într-o vizită de lucru la Botoșani, iar în fața Palatului Administrativ a fost așteptată și de un pensionar nemulțumit.
O nouă licitație pentru locuri de parcare în municipiul Botoșani, CINE se poate prezenta
Pentru evitarea aglomerărilor și respectarea distanțării fizice, licitațiile vor avea loc la Sala Polivalentă, cu respectarea intervalului orar în care s-au făcut programările.       
Șfaițer s-a săturat de tribune goale și cere măsuri: Vrem să avem fani pe stadion
Cornel Şfaiţer, managerul lui Sepsi, a vorbit despre implementarea VAR în Liga 1.
ACUM: Raluca Turcan a ajuns la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO
 Este întâmpinată de prefectul Dan Nechifor și deputatul Costel Șoptică, dar și de un cetățean nemulțumit.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
“Este o provocare pentru mine, mai ales că eu vin din mediul privat și nu vin dintr-o poziție de administrație publică. Este o provocare pe care am acceptat-o și sper să îmi duc mandatul până la capăt. Abia aștept să îmi ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.0924 lei
CHF
Francul elveţian
4.4065 lei
GBP
Lira sterlină
5.6478 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7707 lei
XAU
Gramul de aur
223.0612 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3333 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1352 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2197 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.8 o C
Dorohoi
1.0 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
0.8 o C
Saveni
0.8 o C
Ştefăneşti
1.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.