Ştiri
Peste 2.000 de botoșăneni au beneficiat de serviciile caravanei pentru depistarea tuberculozei, 551 de persoane sunt monitorizate de medici – GALERIE FOTO

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză au fost direcționați către spitalele de pneumologie din zonă.

După trei luni de activitate medicală în 18 comunități rurale din județul Botoșani acțiunile de depistare activă a tuberculozei cu ajutorul caravanelor coordonate de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătății, autorităților publice locale, Federației UNOPA și Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate s-a încheiat prima etapă de depistarea activă a tuberculozei.

 

Cea de-a doua etapă a demarat odată cu depistarea primului bolnav cu tuberculoză diagnosticat cu ajutorul serviciilor caravanei și presupune sprijin acordat pacientului privind accesul la serviciile medicale conexe, consiliere și suport psihologic asigurat de partenerii de la UNOPA și ASPTMR.

 

În total 2.030 de persoane au beneficiat de serviciile medicale oferite de caravană. În medie 37 de persoane au trecut zilnic prin serviciul de radiologie cu care este dotată caravana și care s-a deplasat între localitățile Tudora, Vorona, Cristești, Vlădeni, Lunca, Albești, Românești, Santa Mare, Dângeni, Manoleasa, Avrămeni, Adășeni, Cotușca, Rădăuți-Prut, Hudești, Hilișeu-Horia, Mihăileni, Corlățeni.

 

 

551 de persoane cu modificări înalte suspecte de tuberculoză

 

“Din cele 2030 de persoane care beneficiat de serviciile de radiologie și diagnostic de la caravană, 551 au fost identificate cu modificări înalte suspecte de tuberculoză. 13 persoane sunt deja în tratament, iar aproximativ 200 se află în diverse stadii ale analizelor. Pentru ceilalți diagnosticul de tuberculoză a fost infirmat. Probabil dacă s-ar repeta anual această activitate a caravanelor pe o perioada de 3-5 ani ar ajuta la depistarea mai rapidă și la limitare transmisiei în comunitate a tuberculozei,

dr. Adriana Sorete-Arbore, medic-șef Dispensarul TB Iași, coordonator județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

 

“Toți acești beneficiari ar fi întâmpinat greutăți reale în ceea ce privește accesul în alte unități spitalicești având în vedere provocările ridicate de criza sanitară cauzată de pandemia SARS-COV-2. Prezența acestor caravane și accesul pacienților în maximă siguranță la serviciile medicale puse la dispoziție de acest proiect, implicarea medicilor de familie si a asistenților medicali comunitari alături de medicii pneumologi și întreg personalul rețelei Programului Național de Control si Supraveghere a Tuberculozei s-au dovedit cu adevărat o necesitate în județul Botoșani, fapt confirmat de numărul mare de solicitanți care s-au prezentat la caravană.  Apreciez implicarea și susținerea venită din partea coordonatorului județean al Programului Național de Control și Supraveghere a Tuberculozei, care a găsit soluții în implementarea cât mai eficientă a proiectului la Botoșani”,

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București.

 

Caravana mobilă, un cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură de screening radiologic, pentru diagnostic molecular rapid și programe de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei s-a aflat în zonele rurale cele mai afectate din punct de vedere al incidenței tuberculozei, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli.

 

 

Botoșani: Incidență de 75,8 cazuri la 100.000 locuitori

 

Derularea în condiții bune a întregii acțiuni și mobilizarea populației pentru participarea la screening a fost posibilă datorită rețelei de asistență medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate: asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul autorităților publice locale - Direcția de Sănătate Publică Botoșani, Prefectura Județului Botoșani, primăriile din comunele implicate în proiect dar și de colaborarea cu reprezentații locali ai Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT).

 

Județul Botoșani înregistrează o incidență de 75,8 cazuri la 100.000 locuitori, printre cele mai ridicate din zona Moldovei și mult peste media de 57,1%000 cazuri la nivel național (incidență globală – sursa PNPSCT -Baza Națională de Date TB actualizată ianuarie 2020).

 

“Mulțumim Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” - Bucuresti, CPSS, autorităților publice locale și  rețelei de asistență medicală comunitară pentru implicarea în activitatile  de sănătate publică pe timp de pandemie privind screening-ul populațional derulat în mediul rural, în randul  populației generale pentru depistarea precoce a cazurilor suspecte de tuberculoză”,

medic Carmen Hliban, inspector, coordonator județean Asistență Medicală Comunitară, DSP Botoșani.

 

“Implicarea comunității și buna coordonare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publicăși cei ai Programului Național de Control al Tuberculozei a facut ca, în ciuda perioadei dificile, să reușim să ajungem cu caravana de Control TB în localitățile cele mai îndepartate din judet, la persoanele care aveau cea mai mare nevoie și pentru care accesul la astfel de servicii de sănătate era dificil din cauza distanței sau a costurilor implicate”,

Dr. Dana Fărcășanu, președinte executiv, Fundația CPSS.

 

”Accesul la servicii medicale de calitate și suportul unei echipe multidisciplinare pe tot parcursul tratamentului, accesul  la serviciile de consiliere psihologică și asistență socială sunt esențiale în lupta cu tuberculoza și completează tabloul structurii de suport de care trebuie să beneficieze un pacient cu tuberculoză”,

Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

 

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză  au fost direcționați către spitalele de pneumologie din zonă.

 

Federația UNOPA asigură suport pentru persoanele care au primit bilet de trimitere catre medicul pneumolog din partea echipei de la caravana, în vederea finalizării procesului de diagnosticare și accesarii serviciilor medicale specifice și de tratament. Totodată, prin Echipa Multidisciplinară de la Iasi, formată din medic, psiholog și asistent social, pacientii diagnosticati cu TB beneficiaza de suport si consiliere în vederea menținerii aderenței la tratament și rezolvării problemelor sociale care pot inpiedicare urmarea tratamentului de către  pacient.

 

ASPTMR - Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă completează servicii de suport  cu suținerea pacienților diagnosticați cu tuberculoză ce au situații mai dificile cu ajutorul persoanelor care au trecut printr-o experiență asemanatoare, au fost pacienți și au reușit să se vindece. Consilierea peer-suport se face prin telefon.

 

“Acest serviciu este oferit de ASPTMR de peste 8 ani pacienților cu tuberculoză. În proiect ne dorim să acordăm suport  pentru minimum 540 de pacienți care întâmpină dificultăți în legătură cu urmarea tratamentului care este destul de agresiv, gestionarea emoțiilor, a suferinței precum și suportul necesar în lupta împotriva stigmatului social cauzat de această boală. Imediat ce echipa multidisciplinară va identifica pacienți eligibili pentru serviciul nostru, ASPTMR va prelua și beneficiari din  Botoșani”,

Catalina Constantin, Președinte ASPTMR

 

Fundația Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS) - www.cpss.ro - este o fundaţie independentă, non-profit, cu personalitate juridică, constituită în decembrie 1999. CPSS a dezvoltat și asigurat managementul a peste 100 de programe și proiecte realizate pe parcursul celor peste 20 ani de activitate. În cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” ,  Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate  colaborează cu reprezentanții autorităților publice locale și rețeaua de asistență medicală comunitară pentru mobilizarea comunităților din județul Iași care au prezentat un nivel ridicat de incidență TB în anul 2019, în vederea organizării și derulării operațiunilor de screening TB și atingerea indicatorilor proiectului.

 

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023) fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

 

Tuberculoza este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni anual pe planetă. În România rata mortalității este de 4.1 la suta de mii de locuitori în 2019, înregistrând, în ciuda eforturilor depuse, un trend cvasi staționar (4,2%000 în 2018).

 

Având în vedere că România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creșterea accesului la servicii medicale durabile și de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul  caravanelor mobile.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Veste proastă pentru botoșănence: Caravana IRO și-a sistat activitatea din cauza pandemiei
Caravana cu medici de la București ajunge ASTĂZI în 18 comunități din județul Botoșani - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Locuri de muncă în străinătate pentru botoșăneni, de la tehnician dentar la șofer – LISTA posturilor transmisă de AJOFM
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă disponibilă în Uniunea Europeană.
Ce beneficii are montajul unor camere de supraveghere într-un cabinet veterinar?
(P) In era moderna a afacerilor, increderea si siguranta sunt elemente cheie in dezvoltarea si mentinerea unei clientele stabile. Acest aspect este valabil pentru orice business privat, indiferent de domeniul sau de activitate. Un cabinet veterinar nu face exceptie, iar montajul unor camere de supraveghere poate aduce multiple beneficii pentru cabinet si pentru toti cei implicati.
Botoșănean arestat alături de alte șase persoane după descinderile DIICOT la traficanții de droguri
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a botoșăneanului implicat în rețeaua de droguri.
Performanță greu de egalat: Elev din Botoșani, din nou campion național la un sport al minții – FOTOGALERIE
Băiatul din Botoșani atinge o performanță greu de egalat și devine pentru a șaptea oară campion național al României.
Descoperă distracțiile preferate ale românilor din ultimul an
Anul 2024 aduce noi tendințe în ceea ce privește distracțiile, reflectând atât influența digitalizării, cât și nevoia de conexiune umană și de activități în aer liber. Mai jos vom enumera 10 dintre cele mai populare forme de distracție pentru ale românilor din ultimul an.
Moș Nicolae ajutat de polițiștii botoșăneni să împartă cadouri - GALERIE FOTO
Moșul a ajuns și la copiii care locuiesc în zone mai greu accesibile.
Zboruri de pe Aeroportul Suceava afectate de ceață
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, zborurile au fost suspendate ori redirecționate către alte aeroporturi din țară.
ALERTĂ meteo: COD GALBEN în mai multe localități din Botoșani
Meteorologii au emis o avertizare meteo de tip Cod Galben valabilă pentru mai multe localități din Botoșani.
Tinerii frumoși și altruiști ai orașului premiați de primar într-o gală cu dress-code festiv – VIDEO&GALERIE FOTO
A fost prima Gală a Voluntarului organizată la Botoșani de către Primăria municipiului, un moment de încununare și premiere a eforturilor depuse benevol de zeci de tineri din unitățile de învățământ botoșănene.
PNL Botoșani: 33,9 milioane de euro compensații pentru incendii și secetă
România primește sprijin european pentru daunele produse de incendiile și seceta din 2022. Comisia Europeană a aprobat solicitarea României privind accesarea de resurse financiare din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), valoarea grantului acordat fiind de circa 33,9 milioane euro.
Cadou de Moș Nicolae: Tinerel oprit la miezul nopții și „recompensat” cu un dosar penal - FOTOGALERIE
Tânărul a fost tras pe dreapta de polițiștii de frontieră de la Vama Stânca.
Senatorul Cosma, clarificări cerute cu lipsa apei din mai multe sate
Senatorul de la AUR, Dorinel Cosma, a solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să explice care este situația satelor din județul Botoșani și din România, uscate de lipsa apei potabile și ce măsuri are Guvernul în vedere.
Memorialul Ipotești lansează o nouă agendă în memoria poetului nepereche
Agenda conține mai multe fragmente din scrisorile poetului și ale iubitei sale, Veronica Micle.
Țigări CONFISCATE din două mașini, botoșăneni duși la sediul Poliției
Polițiștii au dat amenzi de 8.000 de lei și au legitimat peste 70 de persoane.
Botoșănean pericol în trafic luat în cătușe și băgat după gratii
Botoșăneanul va sta după gratii un an după ce a fost condamnat de către magistrații de la Judecătoria Săveni. 
AVERTIZARE meteo: Ninsori anunțate în zona Moldovei
Meteorologii au emis o avertizare meteo valabilă pentru întreaga țară.
A 13-a zi de proteste la Spitalul Județean, „minune” așteptată de Sfântul Nicolae – GALERIE FOTO
Angajații celei mai mari unități medicale din județ au ieșit din nou să protesteze.
ACUM: Mănăstirea Popăuți plină ochi de credincioși, slujbă oficiată de Mitropolitul Teofan – FOTO & VIDEO
Zeci de credincioși se află în aceste momente la Mănăstirea Popăuți, care își serbează hramul de Sfântul Nicolae.
Epidemie de rujeolă: Cazuri înregistrate și la Botoșani
Mai multe persoane au fost infectate și au avut nevoie de spitalizare.
SCHIMBARE în magazine: La CE trebuie să fie atenți clienții
Noile modificări ar urma să intre în vigoare începând cu anul viitor. 
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.9 o C
Dorohoi
0.4 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
1.3 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.