Ştiri
Liceul de Artă Ștefan Luchian: ”Ia – valenţe contemporane”, când creativitatea se îmbină cu portul românesc – GALERIE FOTO

24 iunie 2022, zi de sărbătoare, zi sfântă. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele.

Astă noapte s-au deschis porţile cerului şi lumea de dincolo s-a întâlnit cu lumea de aici. Undeva, în miezul amândurora, au dansat Sânzienele, care, deşi făpturi diurne, îşi încig hora-ritual străvechi numai noaptea, departe de ochii pământenilor.

Petrecut-am Sânzienele

 

Şi-atâta ce-au bătut pământul toată noaptea, încât s-a încins şi astăzi abia răsuflă aer fierbinte, cu rare adieri, ameninţări fragile de ploaie. E ziua când Soarele joacă pe cer şi stă în loc la amiază. De Sânziene, tradiţia spune că “timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori, parfumate cu miros de Rai”.

 

Oraşul a înflorit în in şi-n borangic, în fir de mătase şi lână. Ziua internaţională a Iei. Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, celebrându-se piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie" este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

 

Zi de sărbătoare la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, unde cadre didactice şi elevi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian” au adus în faţa publicului o viziune inedită asupra portului popular românesc, fascinantă prin îmbinarea tradiţiei cu modernitatea, prin reactualizarea unor expresii tradiţionale turnate în tipare moderne şi prin transpunerea unor aspecte care păstrează aura de vechime, reuşind astfel să creeze un periplu captivant prin istorie.

 

„Ia – valenţe contemporane”

 

Vernisajul expoziţiei de pictură „Ia – valenţe contemporane”, organizată de Liceul de Artă „Ştefan Luchian” şi Muzeul Judeţean Botoşani,  a fost o sărbătoare a creativităţii şi a portului popular românesc, expoziţie anuală şi, de ce nu, aşa cum şi-a manifestat gândul bun unul dintre curatori, profesor Genoveva Dolhescu, concurs de pictură având ca temă tradiţia milenară a acestui popor, ilustrată de talentul şi sensibilitatea mânuitorului de penel şi culoare de pretutindeni, astfel dorindu-se reunirea unor lucrări care vor contura specificul fiecărui colţ de ţară şi vor milita pentru reîntoarcerea la matca străveche a sufletului românesc.

 

A fost o sărbătoare a trudei creatoare, sărbătoare aflată între tradiţie şi modernitate, între noile jocuri de culori şi modelele tradiţionale, între generaţii de creatori care, deşi au viziuni şi concepţii diferite, se împacă în limbajul comun al artei.

Elevii Liceului de Artă „Ştefan Luchian” s-au aplecat mereu cu răbdare, curiozitate şi respect asupra frumuseţii inegalabile a portului popular românesc şi au transfigurat-o prin prisma propriei percepţii şi sensibilităţi, coordonaţi de cadre didactice care s-au remarcat prin demersul de a oferi publicului frumosul în forme redefinite de sensibilitatea şi talentul elevilor expozanţi.

 

A prezentat Laura Tocariu, muzeograf şef-secţie la Muzeul de Etnografie, gazdă a expoziţiei, care a a realizat o incursiune în trecut şi o revelare a prezentului, amintitnd de ediţiile precedente, găzduite la Muzeul de Etnografie Botoşani. Curatorii, Ana Elisabeta Coşereanu, Genoveva Dolhescu şi Adina Strugariu, au contribuit la jocul de culori şi de cuvinte, realizând o radiografie a evenimentului, în care au surprins aspectele esenţiale.

 

Au fost prezenţi la vernisaj Doina-Elena Federovici – preşedinte al Consiliului Județean Botoșani, Ersilia Iacob - manager al Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani, Iustina Irimia-Cenuşă - director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, profesor Beatrice Păpădie - director al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, Bogdan Surugiuc - Inspector Şcolar General, Dănuţ Huţu - director al Direcţiei Judeţene de cultură, Aurel Melniciuc - director al Muzeului Judeţean Botoşani, profesor Ionuţ Manta - director adjunct al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”.

 

Invitaţi au fost Nicoleta Carare - profesor educaţie vizuală la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Bacău, care a coordonat una dintre elevele cu lucrare expusă, Anca Georgescu - profesor la la Liceul Teoretic "Emil Racoviţă" - Techirghiol, Liviu Şoptelea - artist vizual, conservator la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian" Botoşani.

 

Am remarcat prezenţa unui invitat de suflet, cadru didactic de excepţie - Angela Hreniuc, care a coordonat generaţii de elevi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, dezvăluindu-le tainele Istoriei Artei. În public s-au aflat cadre didactice de specialitate – Talida Grunzac, profesor la Colegiul National A.T. Laurian Botosani, Daniela-Florina Hriscu, Ana-Roua Vasilescu – profesori la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, Constantin Adam - fost regizor tehnic la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, părinţi, elevi şi  absolvenţi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, public iubitor de frumos.

 

24 iunie 2022, zi de sărbătoare, zi sfântă. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele.

 

Zi de sărbătoare şi la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, în miezul zilei, la ora fierbinte când Soarele stă în loc pe cer.

 

Ziua internaţională a Iei, pe Bulevard, pe Pietonale, în parcuri şi prin supermarketuri, în diverse instituţii, în cuvinte şi culori. Frumosul pe măsura sufletului fiecăruia, pretutindeni la fel de frumos şi, totuşi, nicăieri mai frumos decât la expoziţia pe care vă invit să o vizitaţi, „Ia – valenţe contemporane”.

Înăuntru, răcoare şi lumină reflectându-se pe chipuri, în suflete şi în ferestre, pe simeze şi piedestaluri.

În timp ce afară, Oraşul a înflorit în in şi-n borangic, în fir de mătase şi lână, în migală şi sensibilitate, în feminitate la superlativ.

Mihaela Arhip

loading...
loading...
Spectacolele de pe Pietonalul Unirii deschise cu oficialități: Botoșaniul trebuie să devină un oraș al festivalurilor VIDEO & FOTOGALERIE

 

 

Botoșăneancă surprinsă în timp ce făcea grătar în fața blocului, polițiștii i-au dat pe loc amendă
Polițiștii locali dau asigurări că vor intensifica activitatea de patrulare.
Fonduri EPUIZATE în șapte minute! Primarii, avalanșă de cereri pentru modernizarea sistemelor de iluminat
Administrația Fondului de Mediu a lansat, astăzi, 16 august 2022, etapa de înscriere în Programul Iluminat Public.
Cum a redevenit Botoșaniul ”cel mai mare producător de cânepă din țară“
Fabrica a început procesarea în urmă cu 4 ani și jumătate, iar în prezent, în funcție și de comenzi, procesează în jur de 100-200 de tone de cânepă.
CE se întâmplă cu biletele achiziționate pentru meciul de duminică
Anunțul vine în urma amânării partidei de duminică, dintre FC Botoșani și FCSB.
Programul Casa Verde a fost DEBLOCAT, mii de dosare deja acceptate: Se pregătește și o nouă sesiune
 Președintele Administraţiei  Fondului de Mediu (AFM), Laurenţiu Neculaescu, a venit astăzi la Botoșani unde a vorbit despre principalele programe care vor fi finanțate în anul 2022.
Apă sistată în mai multe localități din județ, un oraș afectat de lucrările programate
Nova Apaserv îşi cere scuze faţă de abonaţii afectaţi.
Peste 50 de cazuri noi anunțate astăzi, 22 de botoșăneni s-au vindecat după ce au contactat virusul
Potrivit celei mai recente raportări transmise de către Direcția de Sănătate (DSP) Botoșani, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 53 de cazuri noi.
PROGRAMUL săptămânii 19-25 august la Happy Cinema Botoșani - FOTO
Finalul verii aduce nu doar un aer de toamnă, ci și filme bune la Happy Cinema Botoșani.
FCSB NU mai joacă duminică la Botoșani – Decizia LPF
Trei meciuri din SuperLigă au fost amânate, decizia fiind transmisă în urmă cu puțin timp.
A plătit o mie de euro pentru un permis de conducere fals
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
Botoșănean implicat într-un accident cu patru victime, printre care și un copil
O femeie care a rămas încarcerată, precum și alte trei persoane, printre care și un minor, au fost rănite, fiind transportate la spital.
KidAchy – noul magazin al copiilor, cu articole de puericultură, din Iulius Mall Suceava
(P) Ideea de business a doi părinți care au vrut să creeze un loc unde să se găsească toate produsele necesare pentru copii a prins contur în Iulius Mall Suceava. KidAchy îi așteaptă pe părinți să descopere gama de pătuțuri, cărucioare, piese vestimentare, seturi pentru nou-născuți, încălțăminte și multe altele.
ACUM: Un șef de la București a ajuns la Botoșani, parlamentari și primari în sala Palatului Administrativ - GALERIE FOTO
Întrunirea are loc în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ.
ACCIDENT: Un șofer beat criță a ajuns la spital după ce a ”parcat” într-un cap de pod
Martorii au sunat la 112, polițiștii sosiți la fața locului constatând că șoferul rănit avea alcoolemia 1,01.
Percheziții urmate de reținerea a trei tineri, polițiștii au avut și surprize
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat în totalitate și restituit persoanei vătămate.
VESTE mare pentru profesorii de la palatele și cluburile copiilor - ANUNȚUL ministrului
Palatele și cluburile copiilor nu mai trec la primării, ci doar patrimoniul lor va fi administrat de consiliile județene.
Manifestări de weekend sub supravegherea jandarmilor
Jandarmii atrag atenția participanților la manifestările publice să își supravegheze cu atenție copiii, pentru ca aceștia să nu se rătăcească în mulțime.
Dalele de pe Primăverii scoase, ieri s-a turnat stratul de binder – GALERIE FOTO
Lucrările pe strada Primăverii sunt în grafic, dă asigurări primarul municipiului Botoșani.
Nouă ucraineni refugiați în centrele din Botoșani – SITUAȚIA la frontieră
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 83 persoane și 22 vehicule.
Ministrul Budăi, veşti bune pentru românii de peste 45 de ani: Se dau 2250 de lei lunar de la stat
Angajatorii vor putea încheia noi convenţii pentru angajarea categoriilor sociale vulnerabile.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8806 lei
USD
Dolarul SUA
4.8447 lei
CHF
Francul elveţian
5.0668 lei
GBP
Lira sterlină
5.7514 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5460 lei
XAU
Gramul de aur
273.1331 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1967 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3441 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7332 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1982 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6562 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.8 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
22.4 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
24.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.