Ştiri
LA MULȚI ANI - Medicul Leon Dănăilă împlinește astăzi 88 de ani: La originea întregului edificiu stă iubirea de oameni, până la jertfirea de sine

În viziunea medicului Leon Dănăilă, a fi sau a nu fi tămăduitor înseamnă a iubi sau a nu iubi. Altfel, medicina devine statistică.

Marele neurochirurg născut pe meleaguri botoșănene împlinește astăzi 88 de ani. Nu întâmplător, pe 1 iulie, creștinătatea îi pomenește pe Sfinții Cosma si Damian, doctorii fără de arginți.

 

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoşani. A urmat studii liceale la Dorohoi, apoi, după absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi, în anul 1958, a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960-1961).

 

În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul "Gh. Marinescu" din Bucureşti. A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea "Neurinomul spinal", în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie - Psihologie din Bucureşti.

 

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.

 

A ocupat prin concurs, în anul 1991, postul de profesor universitar neurochirurg la Clinica II Neurochirurgie a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, iar în anul 1992, pe cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti.

 

Datorită acestor specializări şi aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reuşit să facă operaţii neurochirurgicale dintre cele mai complexe şi să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale, de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine puse la punct, precum şi faptului că a introdus în arsenalul sălii de operaţie din România microscopul operator (1979) şi laserul (1984).

 

A efectuat peste 30.000 de intervenţii chirurgicale, din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul.

 

Academicianul Leon Dănăilă deţine 18 brevete de inventator şi zece de inovator şi este autorul a 39 de cărţi de specialitate.

 

A primit titlul de cetăţean de onoare al oraşelor Darabani (21 mai 1999) şi Dorohoi (18 septembrie 1999), iar pe 1 iulie 2015 a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

 

 

O viață salvatoare de vieți

 

Leon Dănăilă este un inventator în medicina modernă, un geniu în științele medicale, un doctor de suflete, excelent cunoscător al firii umane.

 

 

Dar mai presus de toate impresionează la Leon Dănăilă credința în Dumnezeu. Un om care trăiește rigoarea științei, un om care sparge limitele imposibilului, mărturisește că nu a încetat niciodată să creadă.

 

În cartea scrisă de Igor L. Butnaru, ”O viață salvatoare de vieți”, medicul dărăbănean își amintește de tatăl său, țăran simplu, care

“la masa cea de prânz, pe câmp ori în casă, punând mâna pe pâinea cea de toate zilele – dată nouă și astăzi – rostea în barbă un Doamne ajută și făcea repede cruce cu cuțitul pe dosul pâinii, apoi tăia câte un dărab pentru fiecare, punându-le pe ștergarul imaculat așezat la mijloc. Era un ritual aproape mistic”.

 

A venit în lume "de mână" cu Dumnezeu. De aceea, astăzi, le spune confraților mai tineri: Neurochirurgul când intră în creier trebuie să o facă "de mână" cu Dumnezeu. Și nu sunt cuvinte goale, pentru că Leon Dănăilă știe că în clipa în care omul devine neputincios o forță mai mare îi vine în ajutor.

 

"Eu am simțit fiorul divin ori de câte ori am avut în față harta plină de mistere și complicații ale creierului uman. Sunt profund credincios și în asta se află puterea mea de concentrare, rigoarea, tăria psihică și calmul, ba chiar și rezistența fizică, necesare în operații care durează, prin forța lucrurilor, mai multe ore. Și tot de aici și rezultatele”.

 

De aceea, poate, în viziunea medicului Leon Dănăilă, a fi sau a nu fi tămăduitor înseamnă a iubi sau a nu iubi. Altfel, medicina devine statistică.

 

Mesaj pentru medicii care ajung lângă patul pacientului

 

“Să nu se mulțumească să spună, trecând pe lângă bolnav: A, aici e o tumoră, și să pășească mai departe. Nu! Privește-l atent pe bolnav, pune mâna pe el, vorbește cu el, întreabă-l, ascultă-l, fă-l să simtă atenția, transmite-i o afecțiune, o siguranță că va fi bine... Comportamentul medicului față de bolnav are în vindecare o valoare chiar de până la 50%. Un comportament corespunzător mărește imunitatea organismului ajutând astfel la tratarea suferinței”.

 

Leon Dănăilă ne spune, apoi, că nu doar medicul vindecă. Nici chiar atunci când intră în sala de operați ”de mână cu Dumnezeu”.

 

Înainte de a cere un doctor bun, trebuie să învățăm să fim pacienți buni.

 

“Să faci în viață ceea ce-ți place, fiindcă atunci faci cu pasiune maximă, cu drag, cu dăruire. Acesta este secretul succesului personal, dar și al progresului general. La originea întregului edificiu expus stă iubirea de oameni, până la jertfirea de sine”,

spune Leon Dănăilă, medicul care s-a dăruit pe sine semenilor.

 

La mulți ani, sănătate sufletească și trupească, la împlinirea celor 88 de ani!

 

loading...
Academicianul Leon Dănăilă i-a dus flori soției la spital în fiecare zi, chiar și atunci când era inconștientă: Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune
GENIUL botoșănean care l-a impresionat pe Ștefan Mandachi: Am sentimentul că vorbesc cu Albert Einstein - FOTOGALERIE

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Două liste cu posibili miniștri, circulă „pe surse”, un liberal de la Botoșani pus în fruntea unui minister important
Publicațiile naționale de știri au intrat în posesia unor liste cu nume care ar putea să facă parte din cabinetul de miniștri al premierului propus de PNL. 
Mere gratis în fața Bisericii pentru botoșăneni, un fermier a donat mai mulți saci - FOTO
Gest de apreciat din partea unui botoșănean.
Polițiștii au verificat microbuzele școlare și n-au găsit nimic în neregulă
Acțiunea de verificare a fost desfășurată timp de două zile și a implicat un număr însemnat de populație școlară sau miljoace pentru transportul elevilor.
Andrei Drancă, USR: Klaus Iohannis a binecuvântat astăzi, public, USL 2.0.
„PE-SE-DE” - aprigul dușman din campania electorală se transformă astăzi în tovarăș de drum pentru Klaus Iohannis și pentru soldații peneliști ce pretindeau lupta împotriva PSD.
Patru incendii de vegetație uscată în mai puțin de patru ore
Patru incendii de vegetație uscată și miriște au avut loc joi, în județul Botoșani.
O veterană a maratonului a alergat alături de militarii din Botoșani: Felicitări, doamna Ana, sunteți un model de urmat! GALERIE FOTO
Atleta, pentru care sportul este un mod de viață, îi încurajează și pe alți tineri să facă mișcare și să își urmeze visele.
STS anunță: Aplicație pentru certificatul verde lansată și în varianta web
Începând cu data de 22 octombrie 2021, certificatele digitale UE privind COVID-19 pot fi verificate și prin intermediul versiunii web a aplicației Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Peste 170 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, rata în municipiu a scăzut sub 9
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
S-a OPRIT apa într-un oraș și cinci localități din județ, este afectată și zona Lebăda
Nova Apaserv Botoșani anunță că a întrerupt furnizarea apei astăzi, 22 octombrie 2021, până la ora 20.00.
Loading...
Un botoșănean a intrat peste elevi în internate și le-a furat bunurile
Reprezentanții unităților de învățământ au sesizat Poliția iar respectivul bărbat a fost ulterior identificat.
În miez de noapte, ”verificau” curțile oamenilor: Doi tineri acuzați de furt calificat
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat în totalitate.
Şcoala din biserica cimitirului: Aici, copiii învaţă să fie cât mai umani, să dăruiască, să nu treacă indiferenţi peste suferinţa celor de lângă ei
Este locul unde astăzi se botează un copil abia ivit pe lume, iar mâine se ține slujba înmormântării la căpătâiul unui mort.  Dar este și locul în care speranța nu dispare niciodată, mai ales datorită copiilor care vin aici cu inima deschisă.
Investiții de două milioane de lei în secțiile de infecțioase ale Spitalului Mavromati
Sistemul sanitar este pus la grea încercare de pandemia de SARS-CoV-2, care, din nefericire, afectează și județul Botoșani.
ISU Botoșani: În atenția candidaților care vor participa la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante
Toți candidații sunt obligați să poarte mască de protecție, astfel încât să le acopere nasul şi gura, pe toată durata prezenței în locul desfășurării concursului.
Loading...
Nu rata marea premieră de la Happy Cinema Botoșani: PROGRAMUL săptămânii 22-28 octombrie - FOTO&VIDEO
Cinefilii din Botoșani pot merge și la Happy Last Chance, luni și marți, de la ora 18.00.
Noua LISTĂ a țărilor cu risc epidemiologic ridicat: Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi seară lista statelor cu risc epidemiologic ridicat de COVID-19, conform căreia Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie. Noua listă va intra în vigoare începând cu 24 octombrie.
Derby-ul Moldovei din Divizia A se joacă la Botoșani
Băieții pregătiți de Florin Ciubotariu vor primi la ora 17:00, în Sala Polivalentă, vizita formației CSU Galați, intrarea și spectacolul fiind asigurate de organizatori.
RESTRICȚII începând de luni: Nunțile, botezurile și alte evenimente private, interzise / UNDE devine obligatoriu certificatul verde
Plus certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice.
Poeți în dialog la Ipotești: Doru Mareș și Crista Bilciu
Pe data de 24 octombrie 2021, la ora 16.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din octombrie a lecturilor Poeți în dialog.
DOLIU – S-a stins din viață un renumit om de afaceri din Botoșani: Tată, Dumnezeu să te odihnească în pace!
A fost cunoscut în întreaga țară pentru spiritul său antreprenorial, dar mai ales prin generozitatea cu care a sprijinit oamenii de cultură din Botoșani.
Stimate Domnule Prof. Dr. Univ. Acad. LEON DANAILA, am onoarea sa va salut !La aniversarea zilei Dumneavoastra de nastere, va rog, primiti cele mai calde urari de bine si sanatate din partea vecinului de la Cuza-Voda, Muraru Gh. Mirco, megies cu satul ESANCA, unde ati locuit langa orasul Darabani, fost Raionul Darabani, pana la terminarea scolii primare, dupa care v-ati mutat la Darabani cu toata familia. Sunt unul din amicii lui Victor si Mitica Teiesanu, croitor si scriitor, precum si a lui Victor Stoleru ( Aioanei ) din Esanca si al fratelui Minu. Am fost prezent si am participat la acordarea de cetatean de onoare al mun. Botosani de catre primarul Portariuc Ovidiu. Tin minte si am si cateva fotografii cu Dumneavoastra ca amintire peste vremi lasate urmasilor mei cu autograful Domniei Voastre. Va doresc sa straluciti continuu pe vechiul nost pamant moldovenesc-darabanean si al Romaniei Mari! Asa sa va ajute Dumnezeu ! La Multi si Fericiti Ani ! Vecinul de la Cuza-Voda.
1 iulie 2021, 22:59
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.4 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.