Elevii fac practică la fabrici care produc pentru mari branduri din Europa.
Botoșani se poate lăuda cu una dintre cele mai bune școli de meseriași confecționeri din România. Elevii învață să lucreze pe utilaje clasice, dar și de ultimă generație și fac practică la cele mai puternice fabrici din industria textilă din nordul Moldovei.
Județul Botoșani are o tradiție de peste șapte decenii în industria textilă. Chiar și după 1990, unica ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani a fost industria textilă. Și astăzi în județ funcționează zeci de fabrici, multe cu capital străin, în care lucrează mii de oameni.
Ceea ce a atras ca un magnet investitorii străini în domeniul confecțiilor este forța de muncă calificată din Botoșani. Aici sunt cei mai buni textiliști și filatori din România. Majoritatea au fost pregătiți, de-a lungul timpului, la o școală de meseriași cu tradiție în domeniul confecțiilor.
Este vorba despre Liceul „Alexandru cel Bun”, din municipiul Botoșani sau Liceul Textil, așa cum era cunoscut în perioada comunistă. Și astăzi, acești meseriași de top în domeniul confecțiilor continuă să se pregătească, mai ales că există o cerere constantă de angajați în domeniul confecțiilor, cu precădere în Botoșani, informează adevarul.ro.
Vasile Chiru, sindicalist și fost angajat al unei fabrici de confecții din Botoșani
„Industria textilă din Botoşani a fost regina industriei uşoare româneşti. Cei care i-au adus faima au fost chiar muncitorii care lucrau în halele de producţie. Cei mai buni textilişti din România au învăţat meserie la Botoşani”
În perioada comunistă, la Botoșani funcționau numeroase întreprinderi de confecții, mai ales că în zonă există tradiție. Prima fabrică de confecții s-a deschis în 1948. Au urmat și altele la Botoșani, Dorohoi, Darabani sau Flămânzi.
Una dintre cele mai mari, Uzinele Textile Moldova, avea pe vremuri peste 10.000 de angajați. Tocmai de aceea, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri din 1974 lua naștere la Botoșani Liceul Textil, o școală de elită pentru pregătirea confecționerilor și filaturiștilor.
Vasile Chiru
„La vremea aceea, la examenul de admitere, la Liceul Textil erau 14 pe loc, așa de mare era concurența”
După 1990, odată cu industria textilă, a supraviețuit și școala de meseriași de la Liceul Textil, devenit Liceul „Alexandru cel Bun”. Profilurile s-au diversificat, inclusiv cu cele teoretice, dar baza rămâne școala de confecționeri.
Totul a fost conceput pe niveluri care să răspundă cerințelor de pe piața muncii. Altfel spus, Liceul „Alexandru cel Bun” este unul dintre puținele din țară care oferă întreg procesul de calificare în industria textilă, de la școala profesională și până la post-liceală.
Mihaela Achihăiței, director al liceului
„Oferim calificări în industria textilă și pielărie începând cu învățământul profesional nivel III. Absolvenții nivelului profesional pot continua studiile liceale, în același domeniu, pe industrie textilă și pielărie, unde avem profilul de tehnician în industria textilă și tehnician designer vestimentar. Iar absolvenții de liceu cu sau fără examenul de bacalaureat pot urma studiile învățământului post-liceal nivelul V”
Profesorii care predau la aceste profiluri sunt ingineri textiliști cu experiență, care îi învață pe elevi toate operațiunile necesare.
Maria Baida, profesor de specialitate
„În primul rând, îi pregătim pentru a se angaja și a intra în producție. După aceea, și pentru ei. Chiar dacă nu vor lucra în domeniu, eu le arăt cum se fac și fermoarul, și betelia, să se descurce singuri acasă. Pot lucra oricând și în străinătate. Acolo trebuie să știi să coși, iar noi asta-i învățăm aici”
Elevii beneficiază de practică la fabricile de confecții din județ, multe dintre acestea lucrând, mai ales în sistem lohn, pentru mari branduri din Europa. Avantajul este dublu, pe de o parte, elevii învață meserie, iar patronii de fabrici fac rost de angajați calificați.
Pentru profilul de filator, liceul botoșănean face învățământ dual în parteneriat cu o fabrică de confecții. În orele de practică, de învățare, la liceu, elevii lucrează mai ales pe utilaje de ultimă generație.
Mihaela Achihăiței, director al liceului
„Chiar și la postliceală îi învățăm să proiecteze utilizând ultimele tehnologii”
După minimum trei ani de studii, adică cel puțin ciclul profesional, elevii primesc certificate de calificare valabile în toată Uniunea Europeană.
Ce bine că vin alegerile! CNAIR construiește un pod nou peste Siret în locul celui de 91 de ani
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
”Ciobi” a văzut un 11 metru cu Oțelul: A fost călcat de adversar
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Cătălin Silegeanu și echipa AUR continuă dialogul cu cetățenii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 09, 2024