Românii care locuiesc la bloc şi deţin centrale termice vor plăti căldura degajată de conductele care le traversează apartamentul, chiar dacă le-au izolat sau nu şi indiferent de materialul cu care s-a făcut izolaţia, conform unei decizii a Autorităţii Naționale de Reglementare în Domeniu Energiei.
Ordinul nr. 7/ 2024 pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu prevede modul în care se îmapart cheltuielile pentru părțile comune la încălzire, în cazul celor cu centrale termice şi cu ţevile izolate. Legea se va aplica pentru prima oară începând din această iarnă, potrivit romaniatv.net.
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii / utilizatorii de apartamente / spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se precizează în art.15 din Regulament.
Tot mai mulţi români s-au debranşat de la sistemul centralizat şi şi-au montat centrale de apartament, iar următorul pas a fost să-şi izoleze ţevile care le trec prin apartament pentru a reduce aproape spre zero consumul de căldură pe părţile comune şi implicit să scadă costurile. Unii au mers până acolo încât au zidit aceste ţevi numai să nu plătească energia termică pe părţile comune.
Acum, toate aceste măsuri nu-şi mai au rostul.
„Calculul pe parte comună se face în funcţie de cota-parte indiviză pentru toate apartamentele. După ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial a fost transmis către firmele autorizate. De la 1 august 2024 s-a schimbat modalitatea de calcul. Noi am anunţat asociaţiile de proprietari. Nu putem face în alt fel decât conform legislației în vigoare”, a spus Mariela Florescu, reprezentanta unei firme de servicii de contorizare, pentru Gazeta de Sud.
Citește articolul integral AICI
(Foto: Dreamstime)
Redacția Botoșăneanul
Oct 15, 2024
ANUNȚ Consiliul Local încă în funcție, convocat în ultima ședință ordinară
Redacția Botoșăneanul
Oct 15, 2024
Un bărbat de 65 de ani s-a trezit cu Poliția la ușă după ce a furat un telefon
Redacția Botoșăneanul
Oct 15, 2024
CLIPUL ZILEI: Doina Federovici și-a prezentat echipa cu care „atacă” Parlamentul României
Oana Sava
Oct 15, 2024
Percheziții la Botoșani cuȘAPTE persoane reținute de polițiști și amenzi de 90.000 de lei
Redacția Botoșăneanul
Oct 15, 2024