Interviuri
Protos. Siluan Antoci: Părintele Dionisie nu a uitat nicio zi de unde a plecat, de oamenii blânzi din Botoșani / A văzut ce e mai bun și mai frumos la neamul românesc

Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din județul Botoșani, și a plecat la Domnul pe 11 mai 2004. A viețuit 95 de ani, dintre care 78 de ani petrecuți în Sfântul Munte.

Se spune despre Cuviosul Dionisie de la Colciu că a fost singurul român în fața căruia a îngenuncheat Prințul Charles, astăzi Rege al Marii Britanii. Însă dincolo de duhovnicia celui cunoscut și ca ”Bătrânul Orb”, dincolo de chipul blând și luminos, se afla și un mare iubitor de neam, cu mare dor de Botoșanii natali.

 

La 19 ani de la trecerea în veșnicie a Cuviosului Dionisie Ignat vă oferim un popas duhovnicesc, realizat astăzi cu sprijinul Protos. Siluan Antoci, despre călugărul din Muntele Athos care în anul 2025 va fi canonizat de către Biserica Ortodoxă.

 

Protosinghel Siluan Antoci s-a născut în satul Stănești, comuna Lunca, din județul Botoșani. După ucenicia de la Mănăstirea Cozancea, a intrat în monahism în anul 1995, la Mănăstirea Pângărați, Neamț. Spre sfârșitul anului 2012 a venit la Mănăstirea Agafton, din Botoșani, unde a rămas până în anul 2015, când a fost chemat întru stăreție la Mănăstirea ”Înălțarea Sfintei Cruci” – Brusturi, județul Neamț.

 

 


(Protos. Siluan Antoci, starețul Mănăstirii ”Sfânta Cruce”)


 

”Am înțeles că acea mireasmă era de la părintele”

 

-Suntem în 11 mai, ziua în care a urcat la Domnul Părintele Dionisie Ignat, cuviosul născut în Vorniceni. Pe care, iată, creștinătatea va să îl canonizeze în anul 2025. Vă amintiți cum l-ați cunoscut, când l-ați văzut prima dată pe Părintele Dionisie de la Colciu?
 

-Era în anul 2003, o primăvară frumoasă. Am plecat cu binecuvântare în Sfântul Munte Athos. Am mers la Prodromu, la schitul nostru românesc Lacu și de acolo, împreună cu un părinte, am dorit tare mult să îl văd pe Părintele Dionisie de la Chilia Colciu. Am ajuns către după-amiază, pe la timpul Vecerniei. Părintele parcă ne aștepta, era acolo într-un pridvoraș frumos și primul lucru pe care l-am constatat a fost o mireasmă negrăită care înconjura chilia. Mi-am zis că poate florile, copacii miros așa frumos. M-am apropiat. Chipul părintelui avea o lumină extraordinară! S-a bucurat, a ieșit el în întâmpinarea noastră. Avea o haină pe el - o dulamă - petic lângă petic, dar foarte curată. În mintea mea am zis: fiind bătrân, nici nu vede... - ca un necredincios am gândit - va mirosi urât. Culmea, apropiindu-mă de părintele, acea mireasmă frumoasă - nu pot să o descriu - nu numai că nu se risipea, ci mai tare persista. Tot timpul cât am stat în convorbire de părintele - pentru că m-am spovedit la el - am simțit acea mireasmă atât de plăcută care îl înconjura pe părintele... Atunci nu m-am gândit, mi-am zis că e de la flori, dar târziu-târziu am înțeles că acea mireasmă era de la părintele.


 

”Avea vorba aceea dulce, moldovenească, blajină, de o blândețe extraordinară”

 

-Cum v-a primit Părintele Dionisie, aflând că sunteți din România, din Botoșani?
 

-Ne-a primit cu mare dragoste! Prima mea întrebare către sfinția-sa a fost dacă să vin la Sfântul Munte. Asta mă chinuia atunci, dacă să vin în Sfântul Munte. Și atunci a început părintele să vorbească despre Botoșani, auzind că sunt din Botoșani. Am plecat și eu la mănăstire cum a plecat și sfinția-sa, la 17 ani, el s-a dus la Sfântul Munte și eu la fel, la 17 ani am primit călugăria.
 

Și a început să vorbească despre Botoșani, despre oamenii din Botoșani. Despre blândețea lor, despre credința lor, despre simplitatea lor. Apoi, nimeni în viața asta nu mi-a vorbit atât de frumos despre români. Că suntem un popor român ortodox, că la noi nu s-au născut eretici care au schimbat credința, că românii sunt păstrători ai tradiției adevărate. Mi-a vorbit despre România și despre români ca și cum ar fi plecat ieri din țară. Cu atâta dragoste! Bineînțeles că a punctat și câteva lucruri care ne definesc ca neam: că nu avem dragoste unii cu alții, nu ne împăcăm, de multe ori ne trădăm unii pe alții, mai ales în fața străinilor. Dar am observat că vorbea cu durere și cu dragoste despre poporul român, dar fără să denigreze sau să ignore alte neamuri. Mai ales neamul grecesc. Dar scotea în evidență în primul rând credința ortodoxă dreaptă a românilor.
 

Apoi, după ce mi-a vorbit despre poporul român cum nu se poate mai frumos, că, uite, a fost comunismul și am rămas creștini, a spus că au și patimi, din păcate avortul, neiubirea, dar ortodoxia dreaptă și dreapta credință ne vor salva la Înfricoșătoarea Judecată dacă ne vom pocăi. Apoi a început să spună despre canoanele sfinților părinți. Că el când a venit în Sfântul Munte părinții erau foarte evlavioși și smeriți. Mi-a spus că a fost argat la chiliile grecești, nu aveau bani, nu aveau haine. Au plecat săraci din Botoșani, el și fratele lui, părintele Ghimnazie. A spus: ”părinte, am lucrat și pentru mâncare, cu ziua lucram, ca argat”. Nu spunea ca o cârtire, ci cu multă evlavie. Să păstrăm învățătura Sfinților Părinți și canoanele ortodoxe, asta voia.

 

 


(Cuviosul Dionisie Ignat de la Colciu)

 


-Părintele Dionisie Ignat a plecat la Domnul în 11 mai 2004. Așadar, l-ați cunoscut chiar cu un an înainte de a se săvârși din viață.


-Cu un an, da, și era plin de o bucurie duhovnicească. Tare s-a bucurat că suntem din țară, că suntem din Botoșani. El atât de mult iubea poporul român! Părintele era o pildă vie a ortodoxiei românești. La el veneau fel de fel de oameni, nu doar români sau greci, și numai văzându-l se foloseau de viața părintelui. Era un român autentic. Avea vorba aceea dulce, moldovenească, blajină, de o blândețe extraordinară. Nu vă pot spune cu câtă blândețe și delicatețe s-a aplecat Părintele Dionisie la spovedanie. Nu s-a așezat jos. Cât m-a spovedit a stat în picioare. Mai mare umilință pentru mine... Nu îți dădea impresia că nu vede, deși săracul nu vedea deloc. Era luminat de Dumnezeu.


Mi-a vorbit mult despre statornicie. Să rămânem acolo unde ne-a rânduit Dumnezeu. Că nu locul te mântuiește, ci faptele și pocăința. Apoi a spus despre Sfântul Munte, cum a cu fratele lui care era mai mare ca el. Erau mulți părinți în Sfântul Munte când a ajuns el, erau foarte evlavioși și smeriți.


 

”Cu siguranță Părintele Dionisie i-a vorbit Regelui despre România”

 



(Regele Charles al III-lea în Muntele Athos)

 

-Spuneți că venea multă lume la el, din toate neamurile. De Părintele Dionisie Ignat se leagă și numele actualului Rege Charles al III-lea al Marii Britanii. Se spune că Prințul Charles, pe atunci, mergea des la Părintele Dionisie, care îi vorbea foarte frumos despre România. Prințul avea mare evlavie la părintele, a fost prezent chiar și la înmormântarea Cuviosului Dionisie...
 

-Eu fiind călugăr nu m-am dus să îl întreb, nici din gura sfinției-sale nu am auzit nimic, el fiind un om cu multă smerenie și umilință. Dar sunt convins că părintele stareț al Vatopedului l-a dus pe acest rege la Părintele Dionisie. Pentru că numai privindu-i chipul, apropiindu-te, simțeai căldura Duhului Sfânt și simțeai că în fața ta nu este un om fals. Pentru că de multe ori în lumea aceasta suntem înconjurați de oameni falși, din toate privințele: falși conducători, falși profesori, falsitate peste tot, și falși călugări, bineînțeles. Părintele Dionisie era românul autentic, care iubea pe toată lumea, dar punea înainte poporul său, din care s-a născut. Și apoi călugărul ortodox care păstra cu acribie toate canoanele, le îndeplinea el şi privind la el şi tu te apucai de lucrarea duhovnicească.
 

Cu siguranţă a fost Regele la dânsul, am auzit și eu asta de la părinții care l-au cunoscut. Cu siguranță părintele i-a vorbit acestui conducător despre România. Acum este și rege, să îi dea Dumnezeu gânduri curate pentru România și sincere și să ajute să facă ce i-a spus părintele, pentru că sunt convins că Părintele Dionisie i-a spus lucruri frumoase despre poporul român. În Anglia trăiesc atâția români și sigur au nevoie de un sprijin, au nevoie de protecție. Să aibă biserici, să aibă preoți, pentru că românii se adună în jurul bisericii, acolo se roagă, acolo plâng, acolo își botează și își cunună copiii. Cu siguranță l-a văzut în viață și sigur părintele i-a vorbit despre virtuțile cu care a binecuvântat Dumnezeu poporul român. Nu cred că i-a vorbit Prințului Charles despre ale noastre neputințe ca neam. Nu era omul să își vorbească de rău poporul care l-a născut. Avea o iubire atât de mare!

 

 

”Părintele Dionisie nu a uitat nicio zi de unde a plecat, de locurile natale, de oamenii blânzi din Botoșani”

 

-Când vorbeam despre Părintele Cleopa, îmi spuneați că aceste acțiuni de canonizare sunt niște gesturi importante pentru noi, creștinii. Canonizarea crește evlavia poporului. Dacă se va întâmpla în 2025 canonizarea Părintelui Dionisie, a Părintelui Cleopa, schimbă acest lucru ceva în felul în care ne raportăm noi la ei ca sfinți? Îi iubim altfel, îi cunoaștem mai bine? Ce înseamnă asta pentru poporul român, pentru noi, botoșănenii?


-Sigur, cum să nu? Poporul român are nevoie de aceste călăuze duhovnicești, de aceste pilde. Sunt doi sfinți pe care i-a dăruit Botoșaniul. Părintele a trecut la cele veșnice în 2004, s-au scris cărți despre părintele și dacă va fi canonizat de Biserica Constantinopolului, biserica noastră română va recunoaște canonizarea... Și Părintele Cleopa și Părintele Dionisie au intrat în viața monahală de copii, s-au sfințit în viața monahală, L-au iubit pe Dumnezeu și niciodată nu au uitat neamul din care s-au născut ei. Se roagă pentru toată lumea, dar îndeosebi pentru cei din neamul lor. Poporul are nevoie de pilde, de oameni care au mers după Dumnezeu și au trăit în vremuri grele. Părintele Dionisie a trăit în vremuri foarte grele, a rămas orfan de tată, cu familie cu mulți copii. Nu se mergea ușor în Sfântul Munte, a muncit să facă bani pentru a ajunge acolo. Atât de mult a iubit pe Dumnezeu și pe Maica Domnului! Apoi statornicia Părintelui Dionisie, să rămâi în Sfântul Munte toată viața, spunea că nici în oraș nu ieșeau decât cu mare, mare nevoie. Erau statornici în hotărâri, statornici în credință, nu s-au îndoit niciodată. Timpuri grele, cu războaie. Părintele Cleopa a trăit războiul, comunismul...
 

Pentru tinerii de azi, pentru noi, monahii de astăzi care ne-am învățat cu multă comoditate, să avem un trai mai ușor, sigur că Părintele Dionisie și Părintele Cleopa sunt exemple demne de urmat, de statornicie în credința ortodoxă, pilde de iubire de neam. Unii se duc în străinătate și le este rușine să spună că sunt români, le este rușine să vorbească românește, uită de locul în care s-au născut. Părintele Dionisie nu a uitat nicio zi de unde a plecat, de locurile natale, de oamenii blânzi din Botoșani, de români. A văzut ce e mai bun și mai frumos la neamul românesc. Bineînțeles că a înfierat și păcatul, pentru că trebuie să spui și păcatele.


 

”Ținutul Botoșanilor – Betleemul Neamului Românesc”

 

-Aș aminti aici, alături de Părintele Ignat și de Părintele Cleopa, și pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și pe Sfântul Onufrie de la Vorona. Aș adăuga și pe Părintele Iulian Prodromitul, pe Părintele Paisie. De curând s-a derulat o campanie la nivel național, Botoșaniul încercând să consacre denumirea ”Tărâmul sfinților”. Bucovina a câștigat competiția, dar autoritățile din Botoșani dau de înțeles că ”Tărâmul Sfinților” ar putea deveni un brand pentru județ.
 

-Este cam mult să spui Tărâmul Sfinților. Noi nu suntem în competiție cu nimeni, nici cu Bucovina, nici cu Ardealul, noi suntem români și punct. Dacă Putna este numită Ierusalimul Neamului Românesc - acolo este mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, care a fost declarat cel mai mare român -, noi putem spune Botoșani - Betleemul Neamului Românesc. Unde s-au născut atâția sfinți. Se roagă pentru noi, dar ne și responsabilizează acești sfinți.
 

-Cum ne responsabilizează pe noi, ca botoșăneni, acești sfinți?


-Pe sfinți îi urmăm, nu ne lăudăm cu ei. Ei sunt lăudați de însăși viața lor, de trăirea, de smerenia lor. Om bătrân, nevăzător, să stai în picioare și să asculți doi călugărași tineri ca noi și să nu se vadă pe chipul lui oboseală, plictiseală, dezgust! Întâlnirea cu Părintele Dionisie era aproape o întâlnire cu cineva din Rai, care avea mireasmă plăcută, care avea lumină, blândețe, dragoste desăvârșită. Asta a fost întâlnirea cu Părintele. O întâlnire care nu ai fi vrut să se termine niciodată. Nu e greșit să spunem, așadar: Ținutul Botoșanilor – Betleemul Neamului Românesc.
 

 

 

 

 

-Ce avem a învăța noi, cei de astăzi, din exemplul acestor mari părinți plecați de pe pământul Botoșanilor?
 

-Biserica Ortodoxă este biserica ortodocșilor de pretutindeni. Este mama noastră care ne primește pe toți. În Botoșani s-au născut acești mari cuvioși părinți – sunt foarte mari în fața lui Dumnezeu. Întreg poporul român este de apreciat că a rămas român, că a rămas ortodox, și fiecare vine la Dumnezeu cu virtuțile și cu lucrarea sa. Dar cele mai grave probleme ale neamului în acest moment sunt lucrurile care ne macină, observăm la tinerii de azi că nu mai doresc viață de familie, nu mai vor să aibă copii. Lipsa educației, jocurile de noroc, drogurile din licee și școli. Copiilor li se pune în mână un telefon ca să tacă din gură. Și copilul tace, dar acumulează niște lucruri pe care tu nu le poți controla. Dar acești sfinți ne-au dat nădejde că poporul român se poate ridica, că are putere și trebuie să își găsească puterea de a fi unit, de a păstra credința ortodoxă a părinților acestora și de a fi în continuare axat pe familie, pe nașterea de copii și educarea copiilor, pe credința în Dumnezeu.
 

Părintele Dionisie acolo, în Sfântul Munte, a fost pentru toate neamurile care vizitau acel loc o pildă vie de sfânt român, care a făcut cinste neamului românesc prin credința sa, prin statornicia sa, prin răbdare și prin rugăciune. Atunci când a vorbit, îmi amintesc că avea în mână metania care nu s-a oprit niciodată. Spunea Rugăciunea Inimii.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Pur și simplu poate am stat de vorbă cu mine însumi și am considerat că într-un final apoteotic politica nu e pentru mine. Oricum prioritățile mele dintotdeauna au fost: numărul 1 familia, numărul 2 businessul meu și abia pe ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6717 lei
CHF
Francul elveţian
5.1335 lei
GBP
Lira sterlină
5.7103 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1436 lei
XAU
Gramul de aur
288.7148 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2740 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9996 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.4 o C
Dorohoi
13.2 o C
Bucecea
14.5 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
12.9 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.