Top News
Botoșănenii invitați la VOT: Concurs național pentru „Destinația Anului” – VALORILE cu care județul nostru intră în competiție – VIDEO

În urma acestei competiții județul Botoșani poate câștiga pe partea de promovare prin prezența unor creatori de conținut care să atragă turiștii în căutare de locuri naturale și cu încărcătură spirituală.

Botoșăneni, votați pentru Botoșani!

 

Concursul este organizat de o asociație nonguvernamentală și care ca scop principal promovarea valorilor locale din comunitățile românești. Iar acolo unde un județ suferă poate la un capitol, se dorește a fi evidențiat prin alte moduri.

 

În acest sezon organizatorii acordă premii pentru nouă categorii distincte, respectiv: orașe care inspiră, tărâmuri cu istorie și tradiție, comori naturale, stațiuni turistice, parcuri de distracție și aventură, atracții cultural-educative, resort-uri, boutique și destinații gastronomice.

 

Botoșani, județ cu tezaur unic

 

Județul Botoșani, cunoscut și ca „Tărâmul Sfinților”, a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.

 

 

 

„Botoșani, județ cu un tezaur cultural unic și nemuritor, pe a cărui meleaguri s-au născut marile genii, Eminescu – Enescu – Iorga – Luchian, este și un pământ binecuvântat, cu numeroase lăcașuri de cult. Pelerinajul ecumenic în ținutul Botoșaniului are o simbolistică valoroasă, de cunoaștere și de simțire duhovnicească, edificiile religioase locale adăpostind valori inestimabile, de la icoane unice sau făcătoare de minuni, manuscrise, picturi și fresce vechi, până la detalii arhitecturale din diferite stiluri și secole”,

se arată în descrierea făcută pe site-ul competiției.

 

La categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”, Tărâmul Sfinților concurează cu două importante zone turistice ale țării Ținutul Mănăstirilor din Bucovina și Țara Făgărașului.

 

Județul Botoșani oferă un traseu ecumenic – „drumul mănăstirilor” care leagă mai multe lăcașuri de cult într-un cerc ce poate fi parcurs de iubitorii de natură printre priveliști pitorești. Cu o lungime de 12,7 km și într-o stare impecabilă, acest drum pornește de la Mănăstirea Vorona cu oprire la Sihăstria Voronei pentru un moment de reculegere sufletească. De acolo, vizitatorii pornesc mai departe până la Schit Oneaga din comuna Cristești. Își vor continua drumul până la Mănăstirea Coșula aflată la o distanță de puțin peste 10 km, un alt loc plin de simbolistică religioasă.

*O scurtă imagine a zonei poate fi urmărită în materialul video de mai jos

Traseul continuă spre Botoșani de acum, unde o altă destinație impresionantă este Mănăstirea Zosin. La câțiva kilometri mai departe se află Mănăstirea Lebăda, pentru ca în municipiul reședință să poată fi vizitate Biserica Sfântul Gheorghe și Mănăstirea Popăuți.

Totul în decurs de doar câteva ore, în funcție de nevoia fiecărei persoane de a oferi uneia dintre mănăstiri importanța cuvenită în raport cu timpul.

 

„Moștenire unică la nivel național”

 

Cel mai important traseu ecumenic din județul Botoșani include localitățile Sulița, Coșula, Vorona, Schit Orășeni, Stăuceni, Botoșani, Agafton, Mihai Eminescu, Brăești, Dorohoi, Hilișeu Horia și Păltiniș.

 

Mai pot fi vizitați meșterii populari din zona Tudora – Vorona Coșula – Botoșani care reprezintă o moștenire unică la nivel național. Călătoria în aceste locuri spirituale ar fi un bun prilej pentru cunoașterea ospitalității localnicilor preocupați de produse tradiționale precum sarmalele moldovenești, de frupt sau de post, celebrul cașcaval din zona Săveni, usturoiul de Copălău, unic la nivel național prin aromă, mezelurile lipovenești, bunătăți din carne de oaie și porc de la producătorii locali sau renumitele vinuri din zona Frumușica.

 

„Destinația Anului 2023” va fi stabilită prin cumularea punctajelor obținute din votul publicului, studiul sociologic și votul juriului.

 

Votul publicului a fost deschis pe 20 martie 2023, pe www.destinatiaanului.ro, și se va încheia pe data de 7 aprilie. Pentru ca votul să fie valid e necesar să se voteze la cel puțin 3 categorii și să se introducă o adresă de email pe care se va trimite un link pentru confirmarea votului. Votul este înscris în dreptul „Tărâmului Sfinților”, doar după ce este confirmat printr-un click dat pe link-ul din adresa de mail.

 

„Traseele turistice ecumenice din județul Botoșani, deși sunt puțin cunoscute marelui public, oferă trăiri sufletești unice, dar și priveliști pitorești, un adevărat rai verde pentru iubitorii de natură. Ca autoritate județeană, ne-am propus să promovăm tărâmurile de poveste de la noi din județ, aceste minunate comori uitate de lume. Codrii Botoșanilor sunt locuri încărcate de istorie și de legendă și ascund adevărate comori duhovnicești: mănăstirile și bisericile medievale, care au povești de-a dreptul fascinante. Vă invit să le vizitați, să le aflați, să le transmiteți mai departe și să ne votați la secțiunea «Tărâmuri cu istorie și tradiție», accesând link-ul http://www.destinatiaanului.ro/voteaza-destinatia-2023/?fbclid=IwAR3rouvNQ5VfEMJG254kjwJ08MZDAeR4o4WVKvyeKWahQv5_WJ--yjFVHRA. Povestea acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu poate fi aflată și de pe site-ul www.destinatiaanului.ro, la secțiunea «Despre», subsecțiunea «Destinațiile Anului 2023» (http://www.destinatiaanului.ro/destinatia-anului-2023/botosanitaramulsfintilor/). Este în puterea noastră, a tuturor, să facem cunoscute aceste tărâmuri minunate și binecuvântate de Dumnezeu”,

a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

 

„Tărâmul Sfinților” este frecvent vizitat de pasionații de circuite velo sau trasee off-road. Aceste locuri încărcate de spiritualitate au așezat în calendarul creștin ortodox trei sfinți (Sfântul Cuvios Sila, Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul și Sfântul Cuvios Onufrie) și au influențat, în menirea lor duhovnicească, unele dintre cele mai importante personalități ale credinței creștin ortodoxe: Părintele Ilie Cleopa, Părintele Paisie Olaru, Părintele Dionisie Ignat de la Colciu sau Patriarhul Teoctist, primii trei fiind propuși spre canonizare în 2025.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Părintele Mitropolit Teofan, la Mănăstirea Lebăda din Botoșani: Creștinul din lume nu se uită în ograda altuia, nu judecă păcatul celuilalt
Minunile turistice ale Botoșaniului: Proiect de amploare în nordul României

 

 

Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
Oamenii Academiei la Botoșani: ”Cortina de fier” de pe Prut, granița care a schimbat definitiv destine – GALERIE FOTO
Vineri, 5 mai 2023, în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un eveniment care iese din tiparul celor aflate în agenda obișnuită a unei instituții de cultură.
PREMIERĂ la Botoșani: Primăria animată de proiecții luminoase, spectacol impresionant în fața a zeci de oameni – FOTO & VIDEO
Proiectul artistic a fost inițiat de către profesorii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani.
Profesor de liceu acuzat de comportament cu tentă sexuală, Poliția infirmă acuzele, prefectul: Vă asigur că voi dispune măsuri imediateVIDEO
De Ziua Internațională a Tineretului, trei liceeni din Botoșani au petrecut o zi în Prefectură iar printre discuțiile purtate s-au atins și subiecte mai... sensibile.
Mult sau puțin? Condamnare cu suspendare pentru un șofer beat turtă care a încercat să mituiască doi agenți chiar în sediul Poliției
În vara anului trecut, Romeo Ștefancu s-a cinstit bine după care a plecat la plimbare cu un Duster. Cu domiciliul în Vârfu Câmpului, a trecut relativ repede granița județului și a ajuns la Zvoriștea.
Popăuți asaltat de mii de botoșăneni, Simion de la AUR a furat startul și l-a sabotat pe Daea – VIDEO & GALERIE FOTO
Stațiunea de Cercetare Popăuți unde se desfășoară Târgul Agroo Zoo în aceste momente, este efectiv blocată de mii de oameni.Drumul național este aglomerat de autoturisme iar polițiștii abia fac față cu dirijarea traficului.
Târgul Agro Zoo deschis de liberali și ceva șefi de pe la centru – GALERIE FOTO
Cea de-a XV-a ediție a Târgului Agro Zoo devenit tradiție în Stațiunea de Cercetare Popăuți și-a deschis sâmbătă porțile, într-o zi cu vreme caldă.
Foișoarele din Parcul Eminescu DEZAFECTATE, proiect cu statui, totemuri și numele orașului în litere volumetrice – FOTOGALERIE
Două dintre foișoarele din cea mai mare grădină publică a orașului au fost dezafectate total.Este vorba despre cel care se afla pe movilița dinspre Aleea Viilor și celălalt poziționat în imediata vecinătate a sediului Poliției din Bulevardul Mihai Eminescu.
Fiul unui patron din Botoșani și-a cumpărat Lamborghini
Un tânăr din cel de-al doilea municipiu al județului și-a achiziționat un bolid de lux.
Zi de mare sărbătoare la Botoșani, sute de credincioși la slujba de resfințire a Bisericii Sfântul Gheorghe – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente cu încărcătură spirituală în dimineața zilei de 23 aprilie 2023, la Botoșani.Și un moment istoric, biserica orașului fiind restaurată după ani întregi de luptă cu birocrația și provocări pentru atragerea fondurilor necesare.
Zilele Orașului Botoșani cu mii de creștini pe străzi, IPS Teofan: Procesiunea aceasta să se înrădăcineze și să devină parte a orașului GALERIE FOTO&VIDEO
A fost o reală sărbătoare a creștinătății la Botoșani, oraș care în aceste zile îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul urbei.
Primarii invitați la sfințire, coadă la plecăciuni în fața șefei Județului: A fost nevoie să ajungă la CJ / Cu toată smerenia și recunoștința...VIDEO
Doi primari social democrați și unul liberal au participat la activitatea de sfințire a drumului mănăstirilor de astăzi.
Proiecție de gală la Cinema Unirea, actorii din „Metronom” întâmpinați pe covor roșu, peste 200 de botoșăneni au urmărit filmul - FOTO&VIDEO
”Metronom” are toate elementele necesare pentru a deveni ”spațiu” de dezbatere în școală. Este timpul ca liceenii nostalgici după ”Anii de liceu” în varianta Corjos să afle și cealaltă față a timpului pe care părinții și bunicii lor l-au trăit.
Doinița este pe lângă, ca de obicei. Oare cine dintre mințile luminate cu care se înconjoară i-a facut discursul? Nici una din mănșstirile enunțate nu sunt deschise pentru turiști. Dacă ai noroc sau inspirație să ajungi în timpul unei slujbe, este deschis, altfel nu. O invitam pe madam să mearga 7 zile la rând la 7 ore diferite în zi la mănastirea Popăuți.Îi garantez ca din 49 de încercari daca găsește de 7 ori deschis, este o mare norocoasă.Iar din cele 7 ori, daca măcar de 2 ori găsește disponibil vreun preot sa vorbească frumos și corect, este chiar băftoasă. Gargară multă cu înaintașii cărora nu le poate spune nici macar anii in care s-au născut și anii în care au decedat. Ce să mai zicem de aria cercului ...
22 martie 2023, 17:30
Ati uitat de: Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) este medic specialist neurochirurg la Spitalul "Gh. Marinescu" din București și politician. El a fost ales membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).Octavian Cotescu s-a născut pe 14 februarie 1931, la Dorohoi, și a plecat în veșnicie în ziua de 22 august 1985.A fost un actor român de succes, din generatia de aur. A început sa joace teatru înca din anii de liceu, la Iasi.https://stiri.botosani.ro/stiri/cultura/memoria-zilei-in-urma-cu-88-de-ani-se-nastea-la-dorohoi-marele-actor-octavian-cotescu-video.htmlA urmat ciclul primar din str. Toma Cosma din Iasi (1938-1942), Liceul National (1942-1944), Liceul Militar din Iasi, mutat la Timisoara si Pitesti care a fost desfiintat în 1945. Revenit la Iasi reia cursurile Liceului National. Elev în clasa a VI-a, al Liceul National din Iasi, Octavian Cotescu sustine, in toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul iesean reusind cu rolul Mircea Vadu din "Cumpana", isi sustine examenul de diploma la Institutul de Teatru Matei Millo in 1950, dupa care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din Bucuresti, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul "Padurea" de A.N. Ostrovski.
22 martie 2023, 16:38
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
23.3 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
22.9 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.