Top News
Botoșănenii invitați la VOT: Concurs național pentru „Destinația Anului” – VALORILE cu care județul nostru intră în competiție – VIDEO

În urma acestei competiții județul Botoșani poate câștiga pe partea de promovare prin prezența unor creatori de conținut care să atragă turiștii în căutare de locuri naturale și cu încărcătură spirituală.

Botoșăneni, votați pentru Botoșani!

 

Concursul este organizat de o asociație nonguvernamentală și care ca scop principal promovarea valorilor locale din comunitățile românești. Iar acolo unde un județ suferă poate la un capitol, se dorește a fi evidențiat prin alte moduri.

 

În acest sezon organizatorii acordă premii pentru nouă categorii distincte, respectiv: orașe care inspiră, tărâmuri cu istorie și tradiție, comori naturale, stațiuni turistice, parcuri de distracție și aventură, atracții cultural-educative, resort-uri, boutique și destinații gastronomice.

 

Botoșani, județ cu tezaur unic

 

Județul Botoșani, cunoscut și ca „Tărâmul Sfinților”, a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”.

 

 

 

„Botoșani, județ cu un tezaur cultural unic și nemuritor, pe a cărui meleaguri s-au născut marile genii, Eminescu – Enescu – Iorga – Luchian, este și un pământ binecuvântat, cu numeroase lăcașuri de cult. Pelerinajul ecumenic în ținutul Botoșaniului are o simbolistică valoroasă, de cunoaștere și de simțire duhovnicească, edificiile religioase locale adăpostind valori inestimabile, de la icoane unice sau făcătoare de minuni, manuscrise, picturi și fresce vechi, până la detalii arhitecturale din diferite stiluri și secole”,

se arată în descrierea făcută pe site-ul competiției.

 

La categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”, Tărâmul Sfinților concurează cu două importante zone turistice ale țării Ținutul Mănăstirilor din Bucovina și Țara Făgărașului.

 

Județul Botoșani oferă un traseu ecumenic – „drumul mănăstirilor” care leagă mai multe lăcașuri de cult într-un cerc ce poate fi parcurs de iubitorii de natură printre priveliști pitorești. Cu o lungime de 12,7 km și într-o stare impecabilă, acest drum pornește de la Mănăstirea Vorona cu oprire la Sihăstria Voronei pentru un moment de reculegere sufletească. De acolo, vizitatorii pornesc mai departe până la Schit Oneaga din comuna Cristești. Își vor continua drumul până la Mănăstirea Coșula aflată la o distanță de puțin peste 10 km, un alt loc plin de simbolistică religioasă.

*O scurtă imagine a zonei poate fi urmărită în materialul video de mai jos

Traseul continuă spre Botoșani de acum, unde o altă destinație impresionantă este Mănăstirea Zosin. La câțiva kilometri mai departe se află Mănăstirea Lebăda, pentru ca în municipiul reședință să poată fi vizitate Biserica Sfântul Gheorghe și Mănăstirea Popăuți.

Totul în decurs de doar câteva ore, în funcție de nevoia fiecărei persoane de a oferi uneia dintre mănăstiri importanța cuvenită în raport cu timpul.

 

„Moștenire unică la nivel național”

 

Cel mai important traseu ecumenic din județul Botoșani include localitățile Sulița, Coșula, Vorona, Schit Orășeni, Stăuceni, Botoșani, Agafton, Mihai Eminescu, Brăești, Dorohoi, Hilișeu Horia și Păltiniș.

 

Mai pot fi vizitați meșterii populari din zona Tudora – Vorona Coșula – Botoșani care reprezintă o moștenire unică la nivel național. Călătoria în aceste locuri spirituale ar fi un bun prilej pentru cunoașterea ospitalității localnicilor preocupați de produse tradiționale precum sarmalele moldovenești, de frupt sau de post, celebrul cașcaval din zona Săveni, usturoiul de Copălău, unic la nivel național prin aromă, mezelurile lipovenești, bunătăți din carne de oaie și porc de la producătorii locali sau renumitele vinuri din zona Frumușica.

 

„Destinația Anului 2023” va fi stabilită prin cumularea punctajelor obținute din votul publicului, studiul sociologic și votul juriului.

 

Votul publicului a fost deschis pe 20 martie 2023, pe www.destinatiaanului.ro, și se va încheia pe data de 7 aprilie. Pentru ca votul să fie valid e necesar să se voteze la cel puțin 3 categorii și să se introducă o adresă de email pe care se va trimite un link pentru confirmarea votului. Votul este înscris în dreptul „Tărâmului Sfinților”, doar după ce este confirmat printr-un click dat pe link-ul din adresa de mail.

 

„Traseele turistice ecumenice din județul Botoșani, deși sunt puțin cunoscute marelui public, oferă trăiri sufletești unice, dar și priveliști pitorești, un adevărat rai verde pentru iubitorii de natură. Ca autoritate județeană, ne-am propus să promovăm tărâmurile de poveste de la noi din județ, aceste minunate comori uitate de lume. Codrii Botoșanilor sunt locuri încărcate de istorie și de legendă și ascund adevărate comori duhovnicești: mănăstirile și bisericile medievale, care au povești de-a dreptul fascinante. Vă invit să le vizitați, să le aflați, să le transmiteți mai departe și să ne votați la secțiunea «Tărâmuri cu istorie și tradiție», accesând link-ul http://www.destinatiaanului.ro/voteaza-destinatia-2023/?fbclid=IwAR3rouvNQ5VfEMJG254kjwJ08MZDAeR4o4WVKvyeKWahQv5_WJ--yjFVHRA. Povestea acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu poate fi aflată și de pe site-ul www.destinatiaanului.ro, la secțiunea «Despre», subsecțiunea «Destinațiile Anului 2023» (http://www.destinatiaanului.ro/destinatia-anului-2023/botosanitaramulsfintilor/). Este în puterea noastră, a tuturor, să facem cunoscute aceste tărâmuri minunate și binecuvântate de Dumnezeu”,

a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

 

„Tărâmul Sfinților” este frecvent vizitat de pasionații de circuite velo sau trasee off-road. Aceste locuri încărcate de spiritualitate au așezat în calendarul creștin ortodox trei sfinți (Sfântul Cuvios Sila, Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul și Sfântul Cuvios Onufrie) și au influențat, în menirea lor duhovnicească, unele dintre cele mai importante personalități ale credinței creștin ortodoxe: Părintele Ilie Cleopa, Părintele Paisie Olaru, Părintele Dionisie Ignat de la Colciu sau Patriarhul Teoctist, primii trei fiind propuși spre canonizare în 2025.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Părintele Mitropolit Teofan, la Mănăstirea Lebăda din Botoșani: Creștinul din lume nu se uită în ograda altuia, nu judecă păcatul celuilalt
Minunile turistice ale Botoșaniului: Proiect de amploare în nordul României

 

 

Botoșaniul abandonat inclusiv de asistații sociali
O treime din populația județului a dispărut în ultimul deceniu, iar statistica îngrijorătoare a ieșit la iveală după recensământul din 2021.
Scandal cu amenințări și vorbe grele între doi directori de la municipiu - Două lucruri sunt omniprezente: hidrogenul și proștii / Ce pot să-i spun unui securist?
Au fost vorbe grele aruncate în ședința de Consiliu Local între doi aleși de la partide diferite, dar aflate în coaliție de guvernare la nivel național.
USR-iștii au dat năvală în plen și au cerut demiterea șefilor de la Apă, cu ei de față – VIDEO 
Ședința ordinară de Consiliu Județean s-a desfășurat într-o manieră liniștită, fără prea multe intervenții din partea aleșilor și cu voturi majoritate pozitive. Singurul moment mai „culminant” a fost la unul dintre ultimele puncte aflate în dezbatere. 
Ultimul loc la fotbal, primul în afaceri: Elsaco este cea mai profitabilă companie din Botoșani – CLASAMENT
Dacă în fotbal Valeriu Iftime traversează cea mai neagră perioadă din ultimii 10 ani, în business treburile îi merg strună. Săptămâna trecută, la Gala Excelenței în Afaceri, proprietarul FC Botoșani a premiat cele mai performante companii din județ și a început tocmai cu Elsaco Electronic.
FOTOGALERIE Totul până la... carne: Firma cu cea mai mare cifră de afaceri din Botoșani vinde în hipermarketuri și exportă într-o mulțime de țări – CLASAMENT
”Prelucrarea și conservarea cărnii” este obiectul de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL, companie înființată în 2015 care deține mărci precum ”Kravys”, ”Chef de Grill”, ”Chef de Gătit” și ”Ospăț vânătoresC”.
Comisie cu șefi de la CNAIR București pentru un important drum național de la Botoșani – FOTO & VIDEO
Unul dintre drumurile naționale care traversează județul Botoșani a ajuns la final în procesul de modernizare.O comisie amplă cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dar și de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a marcat momentul.
Un fost șef de instituție amenințat după un control că va fi aruncat într-o groapă din cimitir – VIDEO
A condus această instituție cu atribuții de control și în prezent face parte din corpul de salariați care efectuează verificări la operatorii economici.
Bugetarii nemulțumiți de salarii s-au încăierat în fața prefectului: Eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani / Haideți să nu intrăm în polemici VIDEO
Comisia de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023 a fost transformată într-un teatru de răbufniri între categoriile profesionale care amenință cu întreruperea totală a activității, cele mai multe de săptămâna viitoare.
Bandă „Kiss & Ride” amenajată pe strada Octav Onicescu din Botoșani – GALERIE FOTO
Este un proiect pilot care este preluat după modelul unei primării de sector din capitală, unde traficul este extrem de aglomerat.
Marea împăcare și nu prea: Andrei și Iftime s-au îmbrățișat la bal și în câteva minute au început iar să se supere – GALERIE FOTO
A XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri, devenit în 2023 Gala Excelenței în Afaceri, a fost săracă în oameni politici. Singurii lideri botoșăneni de partid, de rang înalt, prezenți la eveniment, au fost prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei.
Șefii de la Consiliul Județean alături de conducerea Spitalului Mavromati și părintele protopop au inaugurat o spălătorie – VIDEO&FOTO
Este vorba despre spălătoria de la Maternitate care a fost inaugurată cu mare fast după trei luni de lucrări.
Două instituții, un țel comun: Protestele s-au extins pe treptele „fostei direcții a muncii”, pensiile și alocațiile „în pericol” – VIDEO & GALERIE FOTO
Grupul de protestatari de pe treptele instituției din centrul orașului s-a mărit în cea de-a noua zi de proteste.
Candidații AUR pentru Parlamentul European au găsit la Botoșani cel mai curat aer și s-au lăudat cu personalitățile locale – VIDEO & GALERIE FOTO
A fost un eveniment care s-a desfășurat aproape fără public.Iar asta poate însemna că fie AUR Botoșani și-a pierdut organizatorii, fie în jurul acestui partid nu mai există aceeași simpatie din partea electoratului.
ULTIMATUM de la Județ pentru liberalii de la municipii: În maxim o lună trebuie să vină cu candidații la primăriile Botoșani și Dorohoi, surpriză pe circuit la capitala județului
Biroul Politic Județean (BPJ) a adoptat joi o hotărâre prin care a fixat un termen organizației PNL Botoșani să propună un candidat pentru Primărie. Decizia a fost luată în lipsa președintelui filialei municipale, Cristian Achiței și a prim-vicepreședintelui, Cătălin Flutur, care nu au răspuns convocării.
Femeia din Botoșani care NU trebuie să fie mamă: A născut trei copii cu afecțiuni genetice rare, doi au murit deja
Este vorba despre o familie din județul Botoșani care este monitorizată de serviciile de asistență socială și care trăiește mai ales din donații.
Angajații „exploatați” ai sistemului: 2.200 de lei pe lună, cu muncă peste program dar și în weekend – VIDEO & GALERIE FOTO
O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.
Medici experți din București în dosarul Alexandra pentru expertiza medico-legală, unul dintre ei solicită examen toxicologic
Dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului pacientei Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani care a murit în Maternitatea Botoșani intră într-una dintre etapele care ar putea fi decisive pentru anchetatori.
O nouă modă: Sătenii vin până în oraș cu gunoaie de grajd și alte deșeuri și le aruncă prin Botoșani
Montarea unor camere de supraveghere la platformele de colectare, dar și colaborarea cu asociațiile de proprietarii și cu vecinii, au permis companiei de salubrizare a Consiliului Local să descopere un alt fenomen, care se petrece de obicei la periferie.
Tupeu și nesimțire în stare pură: După ce a acceptat demisiile lui Firea și Budăi, Ciolacu îi spală pe amândoi - Nu au avut nicio treabă cu azilele groazei!
La aproape patru luni după ce a demisionat din fruntea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) din cauza scandalului din căminele de bătrâni și i-a acceptat-o pe loc, premierul Marcel Ciolacu îi ia apărarea lui Marius Budăi.
O doctoriță stomatolog din Iași a renunțat la aglomerarea urbană ca să trateze copii la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Va activa la cel de-al treilea cabinet stomatologic școlar deschis în municipiul Botoșani.
Doinița este pe lângă, ca de obicei. Oare cine dintre mințile luminate cu care se înconjoară i-a facut discursul? Nici una din mănșstirile enunțate nu sunt deschise pentru turiști. Dacă ai noroc sau inspirație să ajungi în timpul unei slujbe, este deschis, altfel nu. O invitam pe madam să mearga 7 zile la rând la 7 ore diferite în zi la mănastirea Popăuți.Îi garantez ca din 49 de încercari daca găsește de 7 ori deschis, este o mare norocoasă.Iar din cele 7 ori, daca măcar de 2 ori găsește disponibil vreun preot sa vorbească frumos și corect, este chiar băftoasă. Gargară multă cu înaintașii cărora nu le poate spune nici macar anii in care s-au născut și anii în care au decedat. Ce să mai zicem de aria cercului ...
22 martie 2023, 17:30
Ati uitat de: Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) este medic specialist neurochirurg la Spitalul "Gh. Marinescu" din București și politician. El a fost ales membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).Octavian Cotescu s-a născut pe 14 februarie 1931, la Dorohoi, și a plecat în veșnicie în ziua de 22 august 1985.A fost un actor român de succes, din generatia de aur. A început sa joace teatru înca din anii de liceu, la Iasi.https://stiri.botosani.ro/stiri/cultura/memoria-zilei-in-urma-cu-88-de-ani-se-nastea-la-dorohoi-marele-actor-octavian-cotescu-video.htmlA urmat ciclul primar din str. Toma Cosma din Iasi (1938-1942), Liceul National (1942-1944), Liceul Militar din Iasi, mutat la Timisoara si Pitesti care a fost desfiintat în 1945. Revenit la Iasi reia cursurile Liceului National. Elev în clasa a VI-a, al Liceul National din Iasi, Octavian Cotescu sustine, in toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul iesean reusind cu rolul Mircea Vadu din "Cumpana", isi sustine examenul de diploma la Institutul de Teatru Matei Millo in 1950, dupa care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din Bucuresti, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul "Padurea" de A.N. Ostrovski.
22 martie 2023, 16:38
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.4 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
-0.9 o C
Darabani
-1.9 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.