Ancheta săptămânii
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe

Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.

Tun pe hoții de apă

 

Pentru a verifica veridicitatea acestor zvonuri care circulă la Botoșani de ani de zile, noua conducere a societății Nova Apaserv a început de aproximativ trei săptămâni de zile un amplu control de verificare în rândul consumatorilor. În doar câteva zile au ieșit la iveală o sumedenie de nereguli și deja există angajați de la Nova Apaserv care vor trebui să dea explicații în comisia de disciplină.

 

Explică situația Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani și omul care de la preluarea mandatului a tot pus întrebări privitoare la pierderile imense de apă care au ajuns undeva la 80% din ceea ce produce compania. Și care nu pot fi puse toate doar pe seama avariilor care au loc.

 

 

„Deja sunt foarte mulți oameni băgați în comisia de disciplină. Lucruri se întâmplă acolo. S-au identificat pierderi, s-au găsit nereguli. Este un corp de control care deja verifică utilizatorii, adică clienții pe partea de legalitate, la contoare, sigilii și tot ce se întâmplă acolo. Asta există și se desfășoară un control, sunt vreo trei săptămâni de acum, de când echipele de control sunt pe teren. Sunt scoase, sunt făcute planuri și în fiecare zi există niște rapoarte. Inclusiv branșamente ilegale”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ

 

 

Dimensiunea actelor ilegale care se petrec la rețeaua de apă a județului poate fi scoasă la iveală doar prin verificări amănunțite pe acele sectoare unde sunt înregistrate cele mai mari pierderi. Așa se face că șeful CJ Dăscălescu, împreună cu noul director al companiei, Liviu Ștefan, au apelat la corpul de control de la Nova Apaserv care să preia această misiune cu muncă sisifică. Cum acest corp de control este extrem de suplu și format din doar trei oameni, Bogdan Dăscălescu vrea să mărească numărul de membri.

Cu persoane din alte județe, de preferat, pentru a fi evitate eventuale situații de protejare a unor utilizatori.

 

Bogdan Dăscălescu: „Căutăm soluții pentru mărirea echipei corpului de control și inclusiv căutăm soluții, eu îmi doresc încă 10 oameni în corpul de control dar nu din Botoșani. O să încerc o discuție cu alte companii de apă, să văd dacă nu pot să împrumut sau să angajez o echipă de control din exterior, pe care să o aduc la Botoșani ca să fac un control mult mai amănunțit”.

 

În această primă etapă din lunga serie de verificări s-au comandat apometri pentru identificarea zonelor cu pierderi de apă extrem de mari și se sectorizează rețeaua. Noii apometri vor fi montați în diverse locuri care să permită operatorului să afle unde sunt puncte nevralgice.

 

„Sunt anumite puncte cheie unde se montează contori și ne dăm seama că pe zona aia se fură sau se pierde apă. Asta o să vedem”, susține Bogdan Dăscălescu.

 

 

 

Seria controalelor a fost pornită în urma protestului organizat de cetățenii din Flămânzi care au acuzat că apa nu mai ajunge și la ei. Și s-a dat astfel curs unor verificări la branșamentele care au fost făcute la magistrala care pleacă spre sudul județului.

 

„Am efectuat niște misiuni pe zona Flămânzi dar și pe Cătămărăști și au fost depistate diverse nereguli, gen sigilii rupte, apometre. Evident, cei care sunt responsabili pe zonă fac subiectul cercetării disciplinare în comisia de disciplină”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Salariații care sunt deja băgați în comisia de disciplină riscă diminuări salariale și inclusiv pierderea locului de muncă, în funcție de gradul de implicare în neregulile care apar în rapoartele de control. „Branșamente duble dacă există rămâne să le descoperim și să le dovedim”, promite noul director de la „Apă”.

 

Se muncește la Nova. Dar, fără fanfară

 

La jumătatea lunii iunie, Liviu Ștefan intra în biroul abia eliberat de precedesorul său, Gabriel Cîrlan. Au trecut aproximativ două luni de zile iar impresia generală era una tot de plafonare. Bogdan Dăscălescu contrazice și susține că la Nova Apaserv lucrurile s-au pus în mișcare, iar Liviu Ștefan ar fi omul determinat care are un ritm mai lent însă care cântărește extrem de atent fiecare decizie.

 

Împreună își doresc să readucă societatea pe linia de plutire, deși la acest capitol, aceleași promisiuni au fost auzite de la fiecare conducere nouă.

 

„Ambiția mea și ceea ce am declarat de la început este să încerc să duc cifra de afaceri lunară către 6 milioane de lei, de la 4 milioane. Îmi doresc o creștere de 40% a cifrei de afaceri, îmi doresc să o pot realiza, într-un an, un an și ceva. Durează dar, asta e”,

spune Bogdan Dăscălescu.

 

 

Tot o poveste care se repetă la fiecare nou director este cea în care se face o analiză a schemei de personal, cu scopul de a se întări echipele din teren, iar în birouri să rămână cei care au într-adevăr treabă. Promisiunile au fost uitate, șefii s-au tot perindat, lucrurile au rămas neschimbate. Bogdan Dăscălescu își dorește o ierarhizare a funcțiilor.

 

„În momentul de față cu 4 directori care sunt pe aceeași poziție, mai mult sau mai puțin. Nu există o chestie de subordonare față de directorul general care poate bate cu pumnul în masă: faceți ce vă spun. Fiecare are viziunea lui de dezvoltare, fiecare vrea un anume fel să se întâmple lucrurile acolo și este un fel de colaborare. În privat puneți patru administratori la o firmă și se duce-n cap în secunda următoare”.

 

Fostul afacerist ajuns la cârma județului a explicat și de ce nu se poate renunța la pleiada de directori, legislația aferentă de organizare impunând acest lucru. Concret, compania este împărțită în direcții care neapărat trebuie să fie conduse de un director. Însă încearcă să-i subordoneze pe ceilalți trei, directorului general. Iar pentru asta gândește și un nou set de criterii de performanță (care se schimbă o dată la 5 ani de zile) și-i obligă astfel să muncească. Pentru că, „neîndeplinirea criteriilor poate duce la diminuări salariale sau chiar pierderea mandatului”

 

În aceeași lumină, tot pentru eficientizare, noua echipă de conducere se gândește și la oamenii din canale.

 

„Vrem să eliminăm salariul minim pe economie la angajații din canal pentru că nu o să aduci niciodată oameni, lispa este fantastică de oameni pe intervenție. Ei sunt vreo 500 acolo dar efectiv cei care sunt pe reparații sunt 20, 30 de oameni. Fizic. Ei pe hârtie figurează 70 dar maximum jumătate sunt activi, pentru că unul e în concediu medical, altul în concediu de odihnă, unul e cu boală incurabilă și clar că nu mai vine la serviciu. Doar 30 de oameni sunt activi în tot județul acesta, adică nici nu ai cu cine lucra. Nu degeaba se întâmplă, ce se întâmplă”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Scapă de datorii...cu o nouă datorie

 

Pentru a avea bani de salarii, în primul rând compania trebuie să scape de datoriile uriașe. Și pentru a scăpa de datorii, Nova Apaserv încearcă să se îndatoreze iar, prin accesarea unui nou credit între 8 și 10 milioane de lei, pe o durată de cinci ani de zile. Pentru asta se poartă negocieri cu CEC Bank, iar scopul acestui împrumut este de a se obține lichidități financiare pentru funcționare și plata furnizorilor.

Iar asta după ce, doar anul trecut pentru penalitățile percepute de compania de electricitate, s-a plătit o sumă de 280.000 de lei.

 

Ideea este de a se reduce cheltuielile anuale de la 4,5 milioane la 1 iar în paralel să fie crescute veniturile. Ținta este ca Nova Apaserv să obțină un profit operațional, adică diferența dintre costuri și venituri să fie de de 1 – 1,5 milioane lei și atunci se poate discuta despre mărirea schemei de personal la partea de intervenții dar și noi proiecte de dezvoltare.

 

loading...
Nova Apaserv avertizează: Branșarea la rețeaua publică de alimentare cu apă, doar cu acest AVIZ
Directorul Liviu Ștefan numit administrator provizoriu  în CA-ul de la Apă cu ceva critici liberale
VESTE mare de la București! Magistrală de gaz care traversează județul, pentru zeci de comune din Botoșani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Loading...
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Loading...
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
oare cineva de pe la DNA , nu vede si nu aude de hotiile astora...???
13 septembrie 2021, 17:00
Cu astfel de povesti de adormit copiii nici Doina Federovici nu ii poate crede, dar le-a dat acestor povestitori Nova pe mâna pentru ca are nevoie de majoritatea politica din CJ in următorii ani. Cu astfel de povesti societatea se îndreaptă direct spre faliment, poate asta se dorește.
23 august 2021, 19:15
Când îi auzi pe ăştia îţi vine să vomiţi.
23 august 2021, 17:46
Partial din sumă a cheltuit-o Tzurcanu contra spăgi iar partial, adică vreo75% au fost neaccesati fiindca nu au stiut sa-i foloseasca sau nu au venit cu spaga la impărăție. Să fie primit! Fuse și se duse!
23 august 2021, 12:53
In mandatul lui Turcanu la CJ s-a comandat ca constructorul falimentar ulterior Aquaterm sa construiască o stație de epurare la Joldesti fără a exista conducte de alimentare cu apa in zona. Între timp stația se degradează si o sa ajungă sa nu mai poată fi funcțională când va trebui sa fie pusă un funcțiune. Întrebarea este dl Dăscălescu și dl Stefan vor lua măsuri cu cei care se fac vinovați in aceasta situație. Eu cred ca NU pentru ca vinovații sunt între ei. Atunci ce credibilitate sa mai ai in astfel de oameni.
23 august 2021, 10:31
In ziarul Adevarul din data de 23 aprilie 2019 scrie ca s au primit 300 mil euro etapizat pt canalizare daca canalizare nu s a pus peste tot unde s baniiii? Cine e in masura sa verifice ce s a facut cu banii?
23 august 2021, 10:11
Astea-s basme din carti povestiDar imi place cum le povestesti.Ar fi o minune ca acesti oameni sa realizeze ceea ce spun.
23 august 2021, 09:35
Cautati bine, ca aveti inclusiv o fabrica care consuma apa moca. Curios daca de aia se vor lega.
23 august 2021, 09:23
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
4.2 o C
Saveni
5.1 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.