Ancheta săptămânii
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe

Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.

Tun pe hoții de apă

 

Pentru a verifica veridicitatea acestor zvonuri care circulă la Botoșani de ani de zile, noua conducere a societății Nova Apaserv a început de aproximativ trei săptămâni de zile un amplu control de verificare în rândul consumatorilor. În doar câteva zile au ieșit la iveală o sumedenie de nereguli și deja există angajați de la Nova Apaserv care vor trebui să dea explicații în comisia de disciplină.

 

Explică situația Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani și omul care de la preluarea mandatului a tot pus întrebări privitoare la pierderile imense de apă care au ajuns undeva la 80% din ceea ce produce compania. Și care nu pot fi puse toate doar pe seama avariilor care au loc.

 

 

„Deja sunt foarte mulți oameni băgați în comisia de disciplină. Lucruri se întâmplă acolo. S-au identificat pierderi, s-au găsit nereguli. Este un corp de control care deja verifică utilizatorii, adică clienții pe partea de legalitate, la contoare, sigilii și tot ce se întâmplă acolo. Asta există și se desfășoară un control, sunt vreo trei săptămâni de acum, de când echipele de control sunt pe teren. Sunt scoase, sunt făcute planuri și în fiecare zi există niște rapoarte. Inclusiv branșamente ilegale”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ

 

 

Dimensiunea actelor ilegale care se petrec la rețeaua de apă a județului poate fi scoasă la iveală doar prin verificări amănunțite pe acele sectoare unde sunt înregistrate cele mai mari pierderi. Așa se face că șeful CJ Dăscălescu, împreună cu noul director al companiei, Liviu Ștefan, au apelat la corpul de control de la Nova Apaserv care să preia această misiune cu muncă sisifică. Cum acest corp de control este extrem de suplu și format din doar trei oameni, Bogdan Dăscălescu vrea să mărească numărul de membri.

Cu persoane din alte județe, de preferat, pentru a fi evitate eventuale situații de protejare a unor utilizatori.

 

Bogdan Dăscălescu: „Căutăm soluții pentru mărirea echipei corpului de control și inclusiv căutăm soluții, eu îmi doresc încă 10 oameni în corpul de control dar nu din Botoșani. O să încerc o discuție cu alte companii de apă, să văd dacă nu pot să împrumut sau să angajez o echipă de control din exterior, pe care să o aduc la Botoșani ca să fac un control mult mai amănunțit”.

 

În această primă etapă din lunga serie de verificări s-au comandat apometri pentru identificarea zonelor cu pierderi de apă extrem de mari și se sectorizează rețeaua. Noii apometri vor fi montați în diverse locuri care să permită operatorului să afle unde sunt puncte nevralgice.

 

„Sunt anumite puncte cheie unde se montează contori și ne dăm seama că pe zona aia se fură sau se pierde apă. Asta o să vedem”, susține Bogdan Dăscălescu.

 

 

 

Seria controalelor a fost pornită în urma protestului organizat de cetățenii din Flămânzi care au acuzat că apa nu mai ajunge și la ei. Și s-a dat astfel curs unor verificări la branșamentele care au fost făcute la magistrala care pleacă spre sudul județului.

 

„Am efectuat niște misiuni pe zona Flămânzi dar și pe Cătămărăști și au fost depistate diverse nereguli, gen sigilii rupte, apometre. Evident, cei care sunt responsabili pe zonă fac subiectul cercetării disciplinare în comisia de disciplină”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA

 

Salariații care sunt deja băgați în comisia de disciplină riscă diminuări salariale și inclusiv pierderea locului de muncă, în funcție de gradul de implicare în neregulile care apar în rapoartele de control. „Branșamente duble dacă există rămâne să le descoperim și să le dovedim”, promite noul director de la „Apă”.

 

Se muncește la Nova. Dar, fără fanfară

 

La jumătatea lunii iunie, Liviu Ștefan intra în biroul abia eliberat de precedesorul său, Gabriel Cîrlan. Au trecut aproximativ două luni de zile iar impresia generală era una tot de plafonare. Bogdan Dăscălescu contrazice și susține că la Nova Apaserv lucrurile s-au pus în mișcare, iar Liviu Ștefan ar fi omul determinat care are un ritm mai lent însă care cântărește extrem de atent fiecare decizie.

 

Împreună își doresc să readucă societatea pe linia de plutire, deși la acest capitol, aceleași promisiuni au fost auzite de la fiecare conducere nouă.

 

„Ambiția mea și ceea ce am declarat de la început este să încerc să duc cifra de afaceri lunară către 6 milioane de lei, de la 4 milioane. Îmi doresc o creștere de 40% a cifrei de afaceri, îmi doresc să o pot realiza, într-un an, un an și ceva. Durează dar, asta e”,

spune Bogdan Dăscălescu.

 

 

Tot o poveste care se repetă la fiecare nou director este cea în care se face o analiză a schemei de personal, cu scopul de a se întări echipele din teren, iar în birouri să rămână cei care au într-adevăr treabă. Promisiunile au fost uitate, șefii s-au tot perindat, lucrurile au rămas neschimbate. Bogdan Dăscălescu își dorește o ierarhizare a funcțiilor.

 

„În momentul de față cu 4 directori care sunt pe aceeași poziție, mai mult sau mai puțin. Nu există o chestie de subordonare față de directorul general care poate bate cu pumnul în masă: faceți ce vă spun. Fiecare are viziunea lui de dezvoltare, fiecare vrea un anume fel să se întâmple lucrurile acolo și este un fel de colaborare. În privat puneți patru administratori la o firmă și se duce-n cap în secunda următoare”.

 

Fostul afacerist ajuns la cârma județului a explicat și de ce nu se poate renunța la pleiada de directori, legislația aferentă de organizare impunând acest lucru. Concret, compania este împărțită în direcții care neapărat trebuie să fie conduse de un director. Însă încearcă să-i subordoneze pe ceilalți trei, directorului general. Iar pentru asta gândește și un nou set de criterii de performanță (care se schimbă o dată la 5 ani de zile) și-i obligă astfel să muncească. Pentru că, „neîndeplinirea criteriilor poate duce la diminuări salariale sau chiar pierderea mandatului”

 

În aceeași lumină, tot pentru eficientizare, noua echipă de conducere se gândește și la oamenii din canale.

 

„Vrem să eliminăm salariul minim pe economie la angajații din canal pentru că nu o să aduci niciodată oameni, lispa este fantastică de oameni pe intervenție. Ei sunt vreo 500 acolo dar efectiv cei care sunt pe reparații sunt 20, 30 de oameni. Fizic. Ei pe hârtie figurează 70 dar maximum jumătate sunt activi, pentru că unul e în concediu medical, altul în concediu de odihnă, unul e cu boală incurabilă și clar că nu mai vine la serviciu. Doar 30 de oameni sunt activi în tot județul acesta, adică nici nu ai cu cine lucra. Nu degeaba se întâmplă, ce se întâmplă”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Scapă de datorii...cu o nouă datorie

 

Pentru a avea bani de salarii, în primul rând compania trebuie să scape de datoriile uriașe. Și pentru a scăpa de datorii, Nova Apaserv încearcă să se îndatoreze iar, prin accesarea unui nou credit între 8 și 10 milioane de lei, pe o durată de cinci ani de zile. Pentru asta se poartă negocieri cu CEC Bank, iar scopul acestui împrumut este de a se obține lichidități financiare pentru funcționare și plata furnizorilor.

Iar asta după ce, doar anul trecut pentru penalitățile percepute de compania de electricitate, s-a plătit o sumă de 280.000 de lei.

 

Ideea este de a se reduce cheltuielile anuale de la 4,5 milioane la 1 iar în paralel să fie crescute veniturile. Ținta este ca Nova Apaserv să obțină un profit operațional, adică diferența dintre costuri și venituri să fie de de 1 – 1,5 milioane lei și atunci se poate discuta despre mărirea schemei de personal la partea de intervenții dar și noi proiecte de dezvoltare.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Nova Apaserv avertizează: Branșarea la rețeaua publică de alimentare cu apă, doar cu acest AVIZ
Directorul Liviu Ștefan numit administrator provizoriu  în CA-ul de la Apă cu ceva critici liberale
VESTE mare de la București! Magistrală de gaz care traversează județul, pentru zeci de comune din Botoșani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Este singura societate de apa din tara care merge in pierderi.
13 decembrie 2021, 16:38
Asia care citesc contoarele, ei blocheaza elicea de la apometre.
13 decembrie 2021, 16:36
Ce comisie de disciplina, astia care citesc contoarele sau imbogatit pe banii celorlalti consumatori. Ei puneau banii in buzunar si directorii tot cereau cresterea pretului la metru cub de apa. Ce comisie de diciplina, cercetati si bagati la puscarie.
13 decembrie 2021, 16:17
oare cineva de pe la DNA , nu vede si nu aude de hotiile astora...???
13 septembrie 2021, 17:00
Cu astfel de povesti de adormit copiii nici Doina Federovici nu ii poate crede, dar le-a dat acestor povestitori Nova pe mâna pentru ca are nevoie de majoritatea politica din CJ in următorii ani. Cu astfel de povesti societatea se îndreaptă direct spre faliment, poate asta se dorește.
23 august 2021, 19:15
Când îi auzi pe ăştia îţi vine să vomiţi.
23 august 2021, 17:46
Partial din sumă a cheltuit-o Tzurcanu contra spăgi iar partial, adică vreo75% au fost neaccesati fiindca nu au stiut sa-i foloseasca sau nu au venit cu spaga la impărăție. Să fie primit! Fuse și se duse!
23 august 2021, 12:53
In mandatul lui Turcanu la CJ s-a comandat ca constructorul falimentar ulterior Aquaterm sa construiască o stație de epurare la Joldesti fără a exista conducte de alimentare cu apa in zona. Între timp stația se degradează si o sa ajungă sa nu mai poată fi funcțională când va trebui sa fie pusă un funcțiune. Întrebarea este dl Dăscălescu și dl Stefan vor lua măsuri cu cei care se fac vinovați in aceasta situație. Eu cred ca NU pentru ca vinovații sunt între ei. Atunci ce credibilitate sa mai ai in astfel de oameni.
23 august 2021, 10:31
In ziarul Adevarul din data de 23 aprilie 2019 scrie ca s au primit 300 mil euro etapizat pt canalizare daca canalizare nu s a pus peste tot unde s baniiii? Cine e in masura sa verifice ce s a facut cu banii?
23 august 2021, 10:11
Astea-s basme din carti povestiDar imi place cum le povestesti.Ar fi o minune ca acesti oameni sa realizeze ceea ce spun.
23 august 2021, 09:35
Cautati bine, ca aveti inclusiv o fabrica care consuma apa moca. Curios daca de aia se vor lega.
23 august 2021, 09:23
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.