Interviuri
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.

Remember electoral  

 

Liviu Toma.

 

Fost social-democrat dedicat, care a ales să-și părăsească partidul ce l-a dus în lumea politică pentru o formațiune menită să o dezechilibreze tocmai pe cea părăsită. Pro România a intrat în campaniile electorale ale anului 2020 cu multă speranță și a ieșit din alegeri aproape îngenuncheat.

 

La nivelul județului, scorul obținut de partidul lui Victor Ponta a fost de 4,54% la alegerile locale, cu doar două mandate de primar din totalul de 78. În Consiliul Județean, electoratul a trimis doi consilieri de la Pro România, la un scor de 6,01%.

 

Iar pe listele pentru consiliile locale, din peste 1.000 de aleși din unitățile administrativ teritoriale ale județului, partidul coordonat pe atunci de Mihaela Huncă a obținut doar 57 de mandate de consilieri locali.

 

 

În Consiliul Local Botoșani unicul mandat a fost câștigat grație unui singur vot în plus. Cu 1.461 de voturi, Liviu Toma și-a rezervat un loc la masa celor 23 de aleși municipali, la procentul fix de 5% din preferințele alegătorilor, alături de 11 sociali democrați, 9 liberali și 2 consilieri de la USR – PLUS.

 

Cu acest remember electoral, s-ar putea spune că Pro România a pierdut alegerile locale la Botoșani.

 

Și totuși...

 

De ce partidele mari au nevoie de cele mici? 

 

Pro România s-a regăsit în situația în care s-a aflat la masa negocierilor cu partidul care a câștigat alegerile la Botoșani – PSD. Iar acest lucru a fost posibil pentru ca atât la Consiliul Județean cât și la Consiliul Local, voturile de la Pro să asigure majoritățile politice ale președintelui și primarului social democrați, în vederea promovării proiectelor supuse dezbaterii.

 

Cum s-a negociat, ce s-a negociat? Cum s-a ajuns în situația în care asupra lui Liviu Toma să planeze o suspiciune de lipsă de conduită politică, după multiple poziționări în tabăra liberală?

 

Răspunde celor 1.079 de botoșăneni care l-au votat pentru funcția de primar, dar și celorlalți interesați de răspuns, chiar viceprimarul Liviu Toma.

 

 

Se poate spune că Pro România a pierdut alegerile locale la Botoșani dar dvs. sunteți totuși viceprimar, cum s-a întâmplat asta?

 

 • Da, sunt consilier local pentru 4 ani de zile, un lucru stabilit de către cetățenii cu drept de vot ai municipiului Botoșani și sunt și viceprimar cu un vot de încredere dat de către toți consilierii locali din actualul mandat, având în vedere faptul că nu a fost niciun consilier local care să voteze împotriva propunerii de a fi viceprimar al municipiului.

 

 

Dar cum s-a ajuns la propunerea ca dvs. să fiți al doilea viceprimar, sau mă rog, unul dintre cei doi viceprimari ai municipiului reședință?

 

 • Nu știu, probabil că a contat foarte mult experiența în administrație și nu în ultimul rând experiența în politică. Chiar dacă am plecat de la PSD, de la partidul în care am activat 12 ani, eu cred că am plecat pe ușa din față, eu cred că am plecat atunci într-un moment în care nu mă regăseam în echipa respectivă de conducere și am plecat cu dare de mână și cu niște proiecte care au fost finalizate în etapa respectivă, împreună cu ceilalți colegi cu care am condus Consiliul Județean

 

„Înțelegerile politice au fost respectate”

 

 

Dar nu au fost niște negocieri politice...?

 

 • Da, într-adevăr, asta cred că s-a mai și spus. În perioada respectivă au existat câteva întâlniri, înțelegeri politice între partide, deci nu între oameni, între membri simpli. Înțelegeri politice care pentru momentul respectiv au fost, eu știu, respectate.

 

Între care partide?

 

 • Între PSD și Pro România. Pentru cele două funcții și așa după cum vă amintiți am votat ca dl Bogdan Buhăianu să fie viceprimar din partea PSD-ului. Deci, noi Pro România, ne-am ținut de cuvânt, în această înțelegere.

 

Și PSD-ul ce trebuia să facă în cadrul înțelegerii?

 

 • PSD a votat să fiu eu viceprimarul municipiului Botoșani și văd că acea înțelegere a fost respectată de ambele formațiuni politice. A fost o înțelegere pentru funcții.

 

Doar pentru funcția de viceprimar, nu și un vot acordat pe proiecte, în mandatul de 4 ani?

 

 

 • Nu, nu. După caz, după aia, vor fi înțelegeri punctuale, pentru proiecte benefice cetățenilor acestui municipiu.

 

„Nu există înțelegere politică pe anumite proiecte”

 

Dvs. unde vă poziționați acum, din punct de vedere politic în plenul municipal? Având în vedere că majoritatea este una sensibilă, la un vot, două, trei, diferența o fac partidele mici.

 

 

 •  Așa este, cred că, cam toate proiectele grupului PSD care într-adevăr au îndeplinit și condițiile de legalitate, le-am votat pentru. Au pornit într-adevăr două, trei proiecte în care ori lipsesc anumite vize, ori se pare că ne aflăm într-o anumită situație pe care n-am vrea să o repetăm, situația Urban Serv-ului, n-am vrea ca nici la Eltrans să ajungem în aceeași situație. Cred că trebuie să fim un pic mai aplecați ca să nu mai facem greșelile care s-au făcut în mandatul trecut. Și într-adevăr, având în vedere și experiența mea și faptul că studiez în detaliu fiecare proiect, s-a ajuns în această situație ca votul meu să pară ca fiind o înțelegere politică cu altă formațiune. Vreau să vă spun și cu această ocazie că nu există înțelegere politică pe anumite proiecte de stabilire a unor membri în consiliile de administrație provizorii. Atunci când, din punctul meu de vedere se încalcă legislația, nu am făcut nimic. Pentru că promisiunea noastră a fost în primul rând să respectăm cadrul legal, nu să-l încălcăm.

 

 

 

Spuneți că nu există nicio înțelegere politică. Dvs. ați fost vreodată la Locativa înaintea ședințelor?

 

 • Da, da. Și mă duc la toate instituțiile subordonate CL, cu atât mai mult la instituțiile subordonate cu care colaborez datorită atribuțiilor pe care le-am primit.

 

 

„Înțelegerile politice se fac la sediile partidelor, nu la direcții sau societăți”

 

Spuneți că din postura de viceprimar aveți în subordine Locativa?

 

 • Sunt activități unde, de exemplu, Locativa se intersectează foarte mult în activitate cu Poliția Locală. Și atunci mă duc și discut acolo pentru că am mai avut și intervenții în timpul ședințelor de CL, nu cred că trebuie să așteptăm 30 de zile, noi, viceprimarii, să facem o afirmație vizavi de activitatea unor direcții sau societăți comerciale subordonate, pentru că ne putem deplasa la fața locului și găsim soluții în timp util.

 

Deci, ați fost în calitatea dv. de viceprimar, nu ca să vă înțelegeți cum să votați....

 

 • Înțelegerile politice se fac la sediile partidelor, nu la societățile comerciale sau la sediul unor direcții.

 

 

Ziceați că nu vreți să se repete greșelile din mandatul trecut, greșeli în urma cărora totuși nu plătește nimeni, pentru că s-au achitat niște bani, dar nimeni nu este tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat atunci...

 

 • Sunt de acord cu ce spuneți dvs. Din păcate, din păcate. Dar într-adevăr, dacă ar fi să dezvoltăm această idee, cred că ar fi bine ca în Consiliul de Administrație să fie oameni cu experiență administrativă, oameni care să cunoască foarte bine activitatea societăților comerciale și cu atât mai mult, nu-mi place atunci când văd într-un CA membri ai unui singur partid. Pentru că, cred că nu mai vorbim de transparență decizională în momentul în care avem membrii unui singur partid, există riscul ca anumite decizii administrative să nu se mai ia la sediul societății comerciale, ci anumite decizii să se ia la sediul unui partid și eu nu sunt de acord cu acest lucru.

 

Cum vedeți cele șase luni de când ați fost învestit în funcția de viceprimar?

 

 • În prinicipiu au fost șase luni destul de grele având în vedere și evenimentul de sănătate cu care m-am întâlnit, având în vedere că în cei peste 20 de ani de experiență profesională, nu am mai avut situații de internare în spital. Dar a fost și o perioadă destul de grea pentru că am venit după o perioadă de alegeri, anul 2020 a fost un an plin de alegeri, un an în care anumite proiecte de impact asupra cetățenilor, nu au fost puse pe ordinea de zi. Au intervenit anumite întârzieri și atunci a trebuit ca într-un timp record, împreună cu întreaga conducere executivă, deci alături de dl primar, de dl viceprimar Buhăianu, să facem tot posibilul ca aceste proiecte să intre pe ordinea de zi, chiar dacă de cele mai multe ori, aceste proiecte creează o stare de tensiune în rândul consilierilor locali. Cred că am reușit împreună să le punem și, acolo unde au îndeplinit toate condițiile, aceste proiecte să treacă, cu un vot pentru.

 

 

Dacă ar fi să vă oprească cineva pe stradă, să vă întrebe ce ați făcut pentru botoșăneni, în șase luni din postura de viceprimar, ce i-ați spune?

 

 • Eu zilnic îmi fac timp...

 

Răspunsul oferit de viceprimarul Pro România în acest sens dar și alte chestiuni de interes pentru administrația publică locală pot fi vizionate în materialul video de mai jos, de la 7:07.

 

Cum a ajuns în mașina directorului de la Poliția Locală?

Cum vede următorii trei ani și jumătate în fruntea Primăriei Botoșani?

Ce și-a propus să realizeze în mandatul de viceprimar?

În activitatea căruia dintre directorii din Primărie a găsit întârzieri la anchete?

 

loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
”VREAU PRIMAR” – INTERVIU Liviu Toma, Pro România: Pentru că știu, vreau și pot, am convingerea că voi fi primarul municipiului Botoșani - VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Loading...
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
Loading...
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
După ce la scrutinul din 27 septembrie s-a tras linia deasupra sa, deoarece a ocupa locul 3 pe lista USR-PLUS, iar alianța a intrat cu doi membri în Consiliul Local, lidera Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate a intrat în competiția internă a alianței pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare.
De Toma am tot auzit când era pe funcție la Urban Srvice sau la Consiliul Județului, dar de celalzlt viceprimar Bulgariu nu știu ninica. Cu ce s-a ocupat sa ajungă pe funcție la primărie ? Este același care a fost la Răchiți ?
20 mai 2021, 22:28
Parsiv este acest om
20 mai 2021, 20:43
Ce calitate are acest domn Toma, ce il recomanda pentru aceasta functie? E doar o papusa manuita de doamna de fier, Mihaela, el e doar un executant pentru a isi pastra ea functiile caldute. Ce realizari are Toma in acest mandat, ce cauta la Locativa fix inainte de sedinte? Sa lase vrajeala cu Politia Locala, atunci sa ne spuna ce au discutag si cum rezolva problemele.
20 mai 2021, 20:14
Ce calitate are acest domn Toma, ce il recomanda pentru aceasta functie? E doar o papusa manuita de doamna de fier, Mihaela, el e doar un executant pentru a isi pastra ea functiile caldute. Ce realizari are Toma in acest mandat, ce cauta la Locativa fix inainte de sedinte? Sa lase vrajeala cu Politia Locala, atunci sa ne spuna ce au discutag si cum rezolva problemele.
20 mai 2021, 18:22
Tomita, ai ajuns viceprimar și acum ai trădat pe cei care te au pus, rusinica dar nu mai prinzi tu nik în viitor, tragi de os de funcția de la Urban, ți e frica ca ramai pe drumuri...
20 mai 2021, 18:19
Domu" Toma dar despre Nova Apaserv ce ne puteți spune, nu ați avut o cumva în atribuții în mandatul trecut!?!
20 mai 2021, 18:17
Ponta este mai bun decât Ciolacu de o mie de ori, iar PSD-ul cu Ciolacu la comanda se distruge pas cu pas.
20 mai 2021, 16:28
Un om cu adevarat educat si cu cu mult bun simt fata de ceilalti, muncitor,care isi face treaba cu simt de raspundere,ajunge la 8 la servici fata de altii si are usa deschisa pentru oricine . De facut va putea face daca va fi lasat si va avea atributii , observand cu totii ca evenimentele sunt aduse in plin plan mai mult politic decat administrativ. S-au cam saturat oamenii de poze ,de populism si incet se va aprecia si calitatea si nu cantitatea.
20 mai 2021, 12:45
Înțelegerile politice cu privire la susținerea penalului Turcanu Eugen se fac la partid sau la padocul de câini??
20 mai 2021, 09:42
Nu-i rău ca botoșănenii să cunoască câteva din zicerile lui Liviu Toma - mare politician de Botoșani:a) unele proiecte nu au ,,vize” în loc de avize; b) în viitor trebuie să ne ,, aplecăm” mai mult pentru a nu mai face greșelile din trecut; întrebare: până unde trebuie să vă aplecați, domnule Toma ??
20 mai 2021, 09:38
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Eu și în București, merg pe jos sau mă duc cu autobuzul sau cu taxiul câteodată. Dar în general merg cu autobuzul sau cu metroul la Parlament și am fost găsit și de control. Și se mirau, dle, dar dumneata ești parlamentar? ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9481 lei
USD
Dolarul SUA
4.2382 lei
CHF
Francul elveţian
4.5670 lei
GBP
Lira sterlină
5.7829 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8068 lei
XAU
Gramul de aur
236.8761 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2388 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3773 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0744 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3509 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1938 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.2 o C
Dorohoi
12.3 o C
Bucecea
11.5 o C
Darabani
11.9 o C
Saveni
12.7 o C
Ştefăneşti
14.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.