Ionela Aiftincă este una dintre persoanele ajunse în prim-planul politicii botoșănene după schimbarea conducerii județene a PNL din acest an. Avocat de profesie, are 40 de ani și până în 2024 nu s-a implicat vreodată în acest domeniu. La începutul verii a ocupat locul 2 pe lista liberalilor pentru Consiliul Județean, pentru ca în toamnă să o găsim pe poziția a doua a partidului pentru Senat. Am vrut însă să aflăm câteva lucruri despre Ionela Aiftincă dincolo de politică.
- Ne aflăm la cabinetul avocatului Ionela Aiftincă, mai nou consilier județean PNL. Vreau să vă întreb cum arată o zi din viața Ionelei Aiftincă?
- Dacă încep cu prima ieșire din casă, înseamnă să duc copiii la școală. La ora 8 îi las pe cei doi copii care sunt școlari. Cel de-al treilea merge la grădiniță și ajunge puțin mai târziu. Iar ulterior, la birou, îmi preiau dosarele și merg în instanță. E activitatea de instanță care presupune reprezentarea în dosare, după care activitatea de consultanță la biroul de redactare și cam cu asta se termină ziua profesională, să spun așa. Ulterior e activitatea de la domiciliu.
- Și pe la ce oră se termină ziua profesională?
- Nu am un program fix, avocații își fac singuri programul, în afara acelor termene stabilite de către instanță, unde sunt termene clare. Depinde, sunt zile în care ajung acasă și la 19 și la 20 sau chiar mai târziu dacă sunt dosare care trebuie soluționate, pentru că apar clienți care au nevoie de un avocat pentru cale de atac, să spunem că e ultima zi, a doua zi. Și atunci trebuie acordat timp cât e necesar pentru acel dosar.
- Și nu vă scriu, nu vă sună copiii? ”Mama, hai acasă!”.
- Ba da, mai ales acum cu politica, cu implicarea aceasta în campanie electorală care presupune acordarea timpului. Mă întreabă. Când ajung seara acasă, mă întreabă: mai pleci? Așteaptă…
ACUM: O avocată pentru Senatul României în direct la Botoșăneanul TV
- Da, mi-ați anticipat cumva următoarea întrebare. Cât de mult v-a schimbat viața această implicare a dumneavoastră în politică?
- Mi-a schimbat viața din perspectiva timpului, pentru că e necesar să acord mai mult timp unei alte activități pe care până acum nu o aveam. Timpul este cel mai prețios pentru mine, chiar și onorariile, când le stabilesc, le stabilesc din perspectiva timpului alocat pentru acel dosar. Am mai redus din activitatea biroului în această perioadă.
- Dar puteți onora toate solicitările?
- Solicitările care sunt angajamente deja încheiate până acum, da, le onorez, că așa e corect.
- De unde această pasiunea dumneavoastră pentru avocatură, pentru lege, pentru drept?
- Nu aș putea spune că a fost inițial o anumită pasiune. Eu am devenit avocat pentru că după finalizarea facultății, în 2007, am plecat la București să-mi găsesc un loc de muncă. Mi-am depus CV-ul pe o platformă de angajare și am fost contactată de un avocat de la un cabinet individual care mi-a spus că mă angajează cu condiția să devin avocat. Și în acest mod am devenit avocat. Am lucrat și am învățat și am intrat în avocatură la Barou București. Și ulterior, profesând, mi-am dat seama că îmi place foarte mult această profesie.
- Și cum de ați revenit totuși la Botoșani, aici unde foarte puțini dintre cei care studiază în alte orașe mai revin?
- Așa este. Am revenit la Botoșani pentru că aici am copilărit, aici am trăit, aici mă simt bine. Pe de altă parte, aici este și familia mea. Atât familia mea, cât și familia soțului meu, pentru că noi împreună am plecat la București, împreună am revenit de la București. Aici este familia noastră și cred că este important să profesezi acolo unde te simți bine. Bucureștiul oferă foarte multe alternative din punct de vedere profesional, mai ales pentru un avocat. Litigii mai vaste, ca acoperire în domeniul dreptului, onorarii mult mai mari, însă, din perspectiva timpului pierdut în trafic, mai ales în trafic, e mult mai bine în Botoșani. Dar bine, nu acesta este elementul principal, ci e vorba de oamenii din Botoșani, de aceste locuri și de familie.
- Sunt dosare care v-au marcat cumva cariera, adică nu știu, să nu puteți dormi noaptea din cauza unei soluții care vi s-a părut nedreaptă? Sau e injustă, să spun?
- În avocatură sunt uneori și frustrări. Pentru că atunci când știi că ai dat tot ce ai putut, că ți-ai făcut datoria de avocat, datoria de avocat înseamnă a-ți face foarte bine apărarea, a fi foarte bine documentat și a proba. Și a aduce tot probatoriul necesar. Atunci ești cu conștiința împăcată. Este adevărat că sunt situații în care soluția. din perspectiva avocatului uneori și a clientului pe care îl reprezintă, poate nu reflectă realitatea juridică din acel dosar. Motiv pentru care se fac căi de atac și uneori sunt modificate soluțiile.
- Vă privește lumea altfel de când ați intrat în politică?
- Nu aș putea spune în felul acesta. Este adevărat că toți clienții mei cu care m-am întâlnit de când am intrat în politică, m-au încurajat. M-au încurajat și chiar ceea ce m-a mulțumit, mi-au spus că este locul meu aici și chiar e nevoie de un om ca mine în politică.
- Până la 40 de ani, cât aveți, mulți înainte, v-ați abținut să faceți politică. Când ați decis acest pas, care a fost elementul decisiv?
- N-aș putea spune că m-am abținut pentru că niciodată n-am avut această intenție. Am intrat în politică doar pentru faptul că am fost contactată de dl președinte Valeriu Iftime, care mi-a propus să fac parte din echipa lui. Am acceptat, am cântărit această decizie, am analizat-o și am acceptat pentru că mi-am dat seama că el chiar vrea să facă ceva pentru acest județ. Are determinarea necesară, are capacitatea necesară și el a dovedit până acum că poate să facă lucrul acesta. Și având în vedere echipa pe care a propus-o, care este o echipă nouă, care nu a mai făcut politică, am spus că în această echipă mă pot regăsi și îmi pot aduce aportul meu, cu cunoștințele pe care le am.
- Numele dumneavoastră pare predestinat poziției numărul 2 la PNL. Ați ocupat locul acesta pe lista pentru Consiliul Județean, acum locul 2 pe lista pentru Senat. Aveți dumneavoastră o aplecare spre acest număr? Este numărul dumneavoastră norocos? Sau pur și simplu au fost niște discuții?
- Nu a fost alegerea mea nici locul 2 pe lista pentru consilieri județeni. Am aflat din presă care este locul meu pe listă.
- Dar să știți că noi am scris primii, da?
- Așa. Iar în privința locului de la Senat a fost o alegere discutată în organele de la conducerea partidului nostru.
- În puținul timp care vă mai rămâne la dispoziție, timp liber mă refer, ce preferați să faceți?
- Prefer să stau cu familia.
- Și aveți o pasiune, nu știu, cititul, vă plac anumite filme?
- Pasiunea mea? Cel mai mult îmi place să vorbesc cu oamenii. Dacă am un timp în afară de a sta cu familia, de a sta cu prietenii și de a discuta. Dacă vorbim de filme, urmăresc și am urmărit anumite seriale în pandemie care au acest profil juridic. Sunt anumite...
- Da, țin minte că și Televiziunea Română a avut un serial pe această temă. Și există, cum se spune, o doză de realitate în aceste filme, aplicabilă și în România, să spunem?
- Prea puțin, pentru că este cu totul alt sistem de drept.
- Filmele fiind americane, în general.
- În filmul american este redat sistemul de drept romano-germanic și anglo-saxon. Și nu se aplică deloc în privința dreptului de la noi, e cu totul altceva.
- Unde vă vedeți dumneavoastră peste patru ani, dacă ne-am reîntâlni cu Ionela Aiftincă, în 2028, în luna noiembrie?
- Peste patru ani mă văd făcând acele activități care sunt valoroase pentru județul Botoșani și care permit ca județul Botoșani să aibă dezvoltarea de mult așteptată.
Parchetul General cere DIICOT anchetă pentru infracțiuni electorale și spălarea de bani de pe TikTok
Gabriela Erdic
Dec 05, 2024
Tot mai multe tentative de suicid la Botoșani: De multe ori pacienții ascund
Oana Sava
Dec 05, 2024
Gabriela Erdic
Dec 05, 2024
Gabriela Erdic
Dec 05, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile