În rândul partidelor parlamentare, anul electoral 2020 a adus foarte puține figuri noi. Una dintre acestea o întâlnim la Partidul Mișcarea Populară, în persoana lui Cezar Vizitiu. Antreprenorul de 35 de ani a fost multă vreme vehiculat chiar de către liderul județean al PMP drept candidat la Primăria Botoșani. Până la urmă însă, Cezar Vizitiu, președintele organizației municipale PMP Botoșani, candidează pentru un mandat de consilier local, secondându-l pe Gheorghe Ciubotaru.
- Sunteți nou în politica botoșăneană, cred că încă sunt oameni care se întreabă ce ați făcut până la 35 de ani?
- Sunt botoșănean, am terminat Colegiul Național Mihai Eminescu, apoi am studiat Științe Politice și Filosofie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, acum sunt înscris la un master de Politici Publice și Management Instituțional. Timp de aproape șapte ani am activat într-o multinațională cu profil automotive ocupând diverse poziții, până la manager. Apoi am trecut la diverse proiecte antreprenoriale personale. Sunt căsătorit și avem trei copii.
- Ce v-a determinat ca, după ce ați stat departe de acest domeniu, să faceți pasul spre politică?
- Urmăresc viață politica românească încă de când la președinția României candidau Ion Iliescu, Radu Câmpeanu ori Ion Rațiu. Acum însă am decis că nu pot rămâne doar un spectator critic a ceea ce se întâmplă, schimbările se pot produce doar prin implicare directă, prin asumare de responsabilitate. Nu vom putea cere celor care acum sunt elevi să rămână în țara lor dacă nu vom oferi aici ceea ce-i atrage în alte state dezvoltate.
- De ce PMP? Este într-adevăr partid parlamentar, dar la Botoșani nu are vreun senator sau deputat, nu are nici măcar un primar, consilier județean sau municipal. Este greu să vă puneți planurile în practică fără aleși.
- PMP este singurul partid care mi-a propus implicare în mod direct și deschis. Este o formațiune de orientare conservatoare, cu doctrină creștin-democrată, un partid autentic de Dreapta. Marea majoritate a membrilor sunt oameni care nu au mai făcut parte și din alte partide, sunt la prima experiență politică. Politica nu este doar despre atingerea unor obiective electorale ci este, așa cum înțeleg eu, urmărirea unor obiective generale de dezvoltare fără a călca în picioare principii sau grupuri.
- Am văzut pe mai multe materiale ale PMP mesajul ”Pentru securitate socială”. La ce vă referiți mai exact?
- În Europa de după cel de al Doilea Război Mondial a apărut o forma de guvernare ce poarta numele de ”statul bunăstării sociale”. Și astăzi funcționează și inspiră modul de distribuire al resurselor. Securitatea socială are în vedere oferirea unor servicii sociale de bază la standarde europene: educație, sănătate, locuri de muncă și siguranță publica. Fără aceste servicii nu vom putea opri exodul masiv al tinerilor din ultimii ani. Există resurse de finanțare, mai trebuie voință și implicare.
- Inițial, președintele filialei Partidului Mișcării Populare v-a prezentat drept candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani? Până la urmă candidează Gheorghe Ciubotaru? Cine a renunțat, dvs. sau partidul?
- Așa cum am mai spus, eu am decis să propun colegilor din organizația municipală candidatura dlui Gheorghe Ciubotaru pentru funcția de primar. Experiență dumnealui, dar și condițiile generate de pandemie au cântărit decisiv. Aveam nevoie de un candidat cu notorietate, cu experiență, dar și cu șanse reale de a fi o alternativă puternică la actuala guvernare locală PSD - PNL. Dl Ciubotaru este personalitatea potrivită pentru a clarifica felul în care au fost cheltuiți bani publici în diverse proiecte. Aș aminti doar cazul Teatrului Mihai Eminescu sau cel al transportului public. În aceeași măsură, o administrație condusă de dl. Ciubotaru poate pune în practică un program de guvernare locală care să includă proiecte mari ca digitalizarea, construirea de rute ocolitoare, construirea de noi locuințe și parcări. Exact ceea ce în ultimii ani nu s-a întâmplat grație tandemului nefericit aflat la conducerea municipiului, mă refer la PNL-PSD.
- La acțiunea electorală la care a participat la Botoșani președintele PMP, Eugen Tomac, a vorbit despre PMP ca de un partid nou cu oameni noi. La Botoșani însă, acest ”partid nou cu oameni noi” are drept candidați la cele mai importante posturi din administrația publică locală două persoane care au fiecare peste două decenii de politică în spate. Cum se împacă acest lucru cu afirmațiile șefului cel mare de la București?
- Marea majoritate a candidaților PMP pentru alegerile locale sunt oameni noi care nu au mai făcut politică și mă refer la candidații pentru primării și consiliile locale. Pentru pozițiile de top din administrația locală am preferat oameni cu notorietate, campania electorală se desfășoară cu restricții evidente, dar normale cauzate de criza sanitară. Sigur, este o provocare pentru toate partidele să selecteze elite politice într-un județ din care mai mult se emigrează. Cred însă că avem cea mai buna variantă pentru alegeri în persoana dlui Corneliu Popescu la Consiliul Județean și dlui Gheorghe Ciubotaru la Primăria Botoșani.
- Care este prima hotărâre de Consiliu Local pe care vă gândiți să o inițiați în calitate de consilier local?
- Încă din ianuarie insist pentru siguranța publica. Perioada stării de urgență a agravat și mai mult unele tensiuni sociale, orașul având destule zone nesigure pentru populație. Avem nevoie de o dezbatere publică și de un set de măsuri prin care municipalitatea să ofere protecție în primul rând copiilor, apoi celorlalți. Generația mea mergea singură la școală, astăzi discutând cu cetățenii zilnic, în diverse zone, am observat că avem aceeași problemă: ne temem pentru siguranța elevilor. Administrația municipală trebuie să asigure strada, traseul până la scoală. Așa am evita blocajele în trafic dimineața sau la prânz. Copiii trebuie să fie în siguranță pe stradă așa cum sunt acasă ori în clasă. Deci, vor trebui avute discuții cu toți factorii de decizie locali sau naționali și decis în consecință.
- Și ce nu ați face niciodată din postura de consilier local?
- Nimic din ceea ce mi-ar afecta principiile.â
- Care este obiectivul realist al PMP Botoșani pentru aceste alegeri, ce procent v-ați propus să obțineți?
- Targetul partidului este de 10 procente, tot ce este peste acest obiectiv este bonus. Echipa de la Botoșani are însă un obiectiv mai ambițios generat de ultimele cercetări sociologice ce ne dau speranțe că vom obține mai mult decât se estima.
- V-am întrebat ce veți face după ce deveniți consilier local. Trebuie totuși să vă întreb și care vă sunt planurile și în cazul unui eșec?
- Am descoperit în toată această perioadă că orașul are oameni frumoși, muncitori, gospodari. Cunoscându-i pe mulți dintre ei nu pot fi decât un câștigător.
Comandat de PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ – ORG. JUD. BOTOȘANI, realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200020
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Fenomen la Botoșani, câinii de rasă abandonați pe străzi: Este trist să vezi în ce condiții ajung
Gabriela Erdic
Dec 11, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 11, 2024
Director adjunct nou la liceul din Trușești după tragedia care a zguduit comunitatea
Oana Sava
Dec 11, 2024
AVARIE: Se oprește apa la Lebăda și în mai multe localități – LISTA
Oana Sava
Dec 11, 2024
S-au pus la vânzare biletele pentru meciul FC-ului cu sibienii – PREȚURILE
Redacția Botoșăneanul
Dec 11, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile