Peste 100 de salariați din sistemul sanitar botoșănean au pichetat astăzi Spitalul Județean Mavromati.
Este un alt pas către declanșarea grevei generale care urmează a avea un impact major asupra pacienților.
Protestul de astăzi s-a înscris în calendarul de acțiuni sindicale, având loc în toate spitalele din țară.
„Protestul nostru este împotriva refuzului guvernanților de a negocia cu singura federație reprezentativă din sistemul de sănătate care a declanșat conflictul colectiv de muncă la nivel de sector. Conflict colectiv de muncă care nu este recunoscut nici de către Ministerul Muncii și nici de către fostul sau actualul premier care refuză cu desăvârșire dialogul cu federația noastră”,
Daniel Bulboacă, președinte Solidaritatea Sanitară
Nemulțumirile au fost amplificate de o Ordonanță de Urgență intrată în vigoare recent prin care sunt prevăzute o serie de indemnizații către personalul din sănătate.
Aceste drepturi care nu vor fi aplicate fără a fi reduse alte drepturi existente, deoarece sunt asimilate la categoria „sporuri” și nu majorări ale salariului de bază.
Și astfel s-ar ajunge la punctul în care s-ar depăși din nou pragul de 30% din totalul cheltuielilor, care pot fi alocat sporurilor.
„Să nu uităm protestul spontan al salariaților de la începutul lunii trecute ca răspuns la decizia conducerii spitalului de a reduce sporurile la nivelul minim, pe motiv că nu se mai încadrează în plafon. În realitate, majoritatea spitalelor din țară se află la nivelul la nivelul maxim al acestui plafon și pentru a putea fi acordate noi indemnizații vor fi nevoiți să reducă sporurile de condiții de muncă”,
Daniel Bulboacă, președinte Solidaritatea Sanitară
„Declanșarea grevei generale o reprezintă suspendarea contractelor individuale de muncă, salariații nu vor fi plătiți pentru zilele respective, vor veni la serviciu conform graficelor de activitate dar nu vor munci, vor protesta la fel ca astăzi în curtea spitalului într-un spațiu stabilit împreună cu conducerea spitalului și vor fi asigurate doar urgențele”,
Daniel Bulboacă, președinte Solidaritatea Sanitară
Asta înseamnă că personalul medical va interveni doar la urgențe, acolo unde este pusă în pericol viața pacienților.
Pentru ceilalți botoșăneni, internați pe secții, este posibil să nu existe personal medical activ.
Sindicaliștii susțin că majorările salariale operate în sistem au fost aplicate medicilor cu precădere. Însă celelalte categorii de personal au rămas la nivel opus.
De altfel, una dintre asistentele de la laboratul de analize al spitalului a venit cu fluturașul de salariu și a arătat că după 32 de ani de activitate, beneficiază de un salariu de 3.500 de lei.
Asistentă falsă reținută de Poliție: Este bănuită că a furat din banii unor săraci
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
Ziua Pompierilor din România, sărbătorită la înălțime de salvatorii botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
Slujbe speciale pentru părintele Ioan, IPS Teofan vine la Botoșani pentru oficierea înmormântării
Redacția Botoșăneanul
Sep 13, 2024
Gabriela Erdic
Sep 13, 2024
Fără acte la control: Un bărbat din Suceava a dat de probleme la Botoșani
Andreea Coțovanu
Sep 13, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile