Pentru mulți dintre noi dimineața zilei de joi, 8 octombrie 2015 din sala de ședințe a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, a fost una fără o însemnătate anume. Birocrații s-au adunat pentru a bifa încă una dintre conferințele organizate la un anumit interval de timp, în jurul mesei, cu presa vis a vis. Dincolo de aparențe, acțiunea de astăzi are conotații mult mai profunde. Pentru ei, copiii abandonați care au zâmbit din nou.
S-a tot scris în presă despre faptul că s-a închis Centrul de Plasament ”Elena Doamna”. Articolul a fost scanat cu privirea, fiecare și-a reluat treburile cotidiene. Au înțeles pe deplin de fapt ce a însemnat închiderea acestui mamut care adăpostea orfani, oamenii care au lucrat în centru și care au plâns când și-au luat rămas bun de la băieții care au locuit acolo. Pentru tinerii pentru care, paturile din care curgea căptușeala sau dulapurile vechi în care-și puneau puținele haine, băile ruginite în care foloseau dușurile sau bucătăria cu miasmă de comunism, însemnau de fapt…acasă.
La fel cum puțini dintre noi cunosc faptul că, de exemplu, visul fiecăruia dintre copiii abandonați în grija statului era să vadă cum arată o casă, care să semene cu acasă. Și văd acum. Au făcut posibil acest lucru două fundații din România, HHC și Serra pe numele lor. Oameni care au făcut posibil ca sute de inimi de copii de la Botoșani să bată mai cu putere. Iar astăzi a avut loc, pe lângă închiderea centrului amintit și finalizarea proiectului de dezvoltare a șase case de tip rezidențial pentru copiii cu dizabilități din cadrul complexului Sf. Mina din Botoșani, ce s-a realizat cu sprijinul fundațiilor HHC România și Serra. Cele două ONG-uri au fost reprezentate de Bogdan Pavel coordonator programe la Serra și Otto Sestak, director național HHC România.
”Finalizarea constă în faptul că DGASPC prin fondurile de la CJ a reușit să construiască ultima căsuță de acest tip. Al doilea proiect este închiderea centrului Elena Doamna, un centru de băieți din Botoșani. Copiii au fost transferați într-unul din cele cinci apartamente pe care le are Direcția la Dorohoi. Aceste apartamente erau nefuncționale”, spune directorul executiv al DGASPC, Dan Șlincu.
Reabilitarea și modernizarea apartamentelor din cel de-al doilea municipiu al județului au fost posibile cu sprijinul HHC România.
Închiderea centrului Elena Doamna se dorește a-și avea corespondent și în cazul ultimelor trei astfel de unități rămase în județul Botoșani. Și abia atunci, pentru orfanii Botoșanilor, abandonul poate nu va mai avea același gust amar.
”Ne dorim să continuăm această colaborare și pentru faptul că direcția mai are trei centre mari și anume cel de la Trușești, Pomârla și Prietenia pentru care ne dorim să găsim soluții pentru a închide aceste centre și așa să îndeplinim un obiectiv din strategia națională privind protecția copilului”, mai spune Dan Șlincu.
Băieții de la Elena Doamna s-au mutat deja. Pe ușa centrului, un lacăt uriaș face ca acest loc să rămână ferecat pentru totdeauna, cu amintiri bune sau rele. Momentul în care și-au făcut bagajele, poate că a semănat aproape ca o plecare într-o excursie. Fericiți și-au îndesat în pungi sau saci lucrurile. Ochii li s-au umezit puțin când și-au luat bun rămas de la doamnele care i-a lăudat sau certat, dar nu au plâns, pentru că bărbații nu fac asta. Au sărit apoi în microbuze și-au plecat acasă, la Dorohoi.
RAZIE matinală a polițiștilor: Ghinioniștii dimineții au fost pietonii zăpăciți
Oana Sava
Sep 20, 2024
Un botoșănean oprit pe Calea Națională a făcut puțin „circ” în fața polițiștilor
Oana Sava
Sep 20, 2024
Bărbat de 61 de ani ajuns la spital după ce a fost BĂTUT în bloc: Agresorul a fost reținut
Redacția Botoșăneanul
Sep 20, 2024
Valul de probleme cu șantierele din școli ajunge și la urechi politice – VIDEO
Oana Sava
Sep 20, 2024