Spectacolul ”Eminescu – Om, geniu și poet divin” a oferit publicului botoșănean prilejul de a se conecta la poezia lui Mihai Eminescu.
O apropiere de poezie mai mult decât necesară, în condițiile în care, de o vreme, Eminescu rămăsese agățat mai mult în coada unor teme marginalii, cele mai multe fals biografice, tratat mai degrabă ca subiect tabloid decât așezat pe soclul pe care îl merită.
De Ziua Culturii Naționale, trei instituții din Botoșani au conlucrat pentru ca, timp de mai bine de două ceasuri, muzica și poezia să ajungă la cei peste 700 de spectatori: Teatrul ”Mihai Eminescu”, Filarmonica ”George Enescu” și Primăria Botoșani. Organizarea evenimentului a fost anul acesta în sarcina Princeps Multimedia Iași.
Compozitorul Eugen Doga, actorul Dorel Vișan, naistul Nicolae Voiculeț și Essenza Quartet au fost protagoniștii serii, prezentarea spectacolului fiind responsabilitatea Filomenei Corbu, director al Editurii Princeps Multimedia Iași, naistul Nicolae Voiculeț fiind introdus în scenă de actorul Marius Rogojinschi.
Seara a cuprins, pe lângă fragmente și piese din creația lui Eugen Doga, de la ”Balada”, ”Adagio și rondo”, ”Intermezzo” până la ”Sonet” și foarte cunoscutul ”Gramofon”, poeme din opera eminesciană în interpretarea actorului Dorel Vișan (”Umbra lui Istrate Dabija-voievod”, ”Venere și Madonă”, ”Mortua Est”, dar și ”Epigonii” și un fragment poemul dramatic ”Decebal”), finalul aparținându-i lui Nicolae Voiculeț.
Muzica lui Eugen Doga a ajuns la inima publicului prin intermediul instrumentistelor de la Essenza Quartet, alături de interpretarea la pian a compozitorului însuşi, care pe parcursul spectacolului a optat pentru o prezență pe scenă discretă, oferind astfel întâietate poeziei eminesciene.
Dorel Vișan și-a construit evoluția pe calapodul unui recital-conferință, discursul urmând un fir eminescian prin care actorul a abordat temele importante ale operei poetice și nu numai.
”Viața și opera lui Mihai Eminescu ar trebui predate și studiate în formă trinitară: ca om, ca geniu și ca poet sfânt, care s-a apropiat de Dumnezeu prin cunoaștere, ca și Homer. Din păcate, școala noastră și universitățile noastre îl prezintă pe Eminescu doar ca pe un poet romantic și foarte rar se intră în substanța și în fundația gândirii sale”,
Dorel Vișan, actor
Românii sunt datori nu doar să îl cinstească pe Eminescu, dar și să îl cunoască la adevărata sa valoare, a subliniat Dorel Vișan.
”Eminescu este un fenomen. Eminescu este un trimis pentru acest neam, pentru propășirea acestui neam. Înălțimea intelectuală a unui neam are o singură măsură: felul cum cinstește și cum își folosește oamenii mari pe care Dumnezeu i-a trimis pentru propășirea neamului”,
Dorel Vișan, actor
Dincolo, însă, de discursul și parcursul liber, calibrat pe o tematică exemplificată apoi prin poezie, Dorel Vișan a dovedit că aparține unei stirpe de actori din ce în ce mai rară, actori scoborâtori din marea școală a teatrului românesc, și este de ajuns să îi amintim aici pe Gheorghe Cozorici, Ovidiu Iuliu Moldovan, Adrian Pintea sau Ion Caramitru.
Recitate într-o manieră proprie, poeziile lui Eminescu au purtat amprenta lui Dorel Vișan, dar fără ca personalitatea actorului să modifice în vreun fel înțelesurile eminesciene. Fără să apeleze la tușe personale, renunțând și la accentele declamativ-ceremonioase, Dorel Vișan s-a folosit doar de tehnica actoricească, lăsând cuvintele să respire și să transmită emoție și stare.
Publicul a asimilat astfel nu doar poezia, ci și adaosul informațional pe care Dorel Vișan l-a oferit pe parcursul evenimentului, date privind biografia sau opera lui Mihai Eminescu.
”Animalele trăiesc fie în aer, fie în apă, fie pe pământ, fie sub pământ. Omul trebuie să trăiască în cultură și în cunoașterea de sine. Noi, românii, ar trebui să mai adăugăm o poruncă la cele pe care nu le respectăm, ca fiecare român să trăiască măcar o oră în viață în Eminescu”,
Dorel Vișan, actor
La finalul spectacolului, naiul lui Nicolae Voiculeţ a răsunat în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, artistul fiind răsplătit cu îndelungi aplauze.
Eugen Doga, Dorel Vișan și Nicolae Voiculeț au primit din partea primarului Cosmin Andrei Diplome de Excelență pentru întreaga activitate, dar și pentru contribuția la spectacolul ”Eminescu – Om, geniu și poet divin”, desfășurat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la Botoșani.
”Mă bucură să avem o prezență atât de numeroasă astăzi, de Ziua Culturii Naționale, și să îl sărbătorim împreună pe Eminescu într-un cadru atât de minunat, într-o prezență atât de minunată a celor trei maeștri care ne-au încântat astăzi și care, sunt sigur că sunt în asentimentul dvs., astăzi vor primi o diplomă de excelență”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
Aproape două ore de muzică și poezie la Botoșani, de Ziua Culturii Naționale, când s-au împlinit 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Din păcate, spectacolul desfășurat în sala Casei de Cultură a Sindicatelor a avut de suferit din pricina telefoanelor spectatorilor, momentele poetice ale actorului Dorel Vișan fiind deseori întrerupte de melodiile care mai de care mai năstrușnice ale botoșănenilor prezenți în sală.
Vești bune pentru pensionarii care își încasează pensia pe cont bancar: CÂND vor intra banii
Redacția Botoșăneanul
Dec 12, 2024
Declarația zilei 12 decembrie 2024
Gabriela Erdic
Dec 12, 2024
Gabriela Erdic
Dec 12, 2024
Biserica din satul Hilișeu-Horia a primit în dar unul dintre papucii Sfântului Ierarh Spiridon
Redacția Botoșăneanul
Dec 11, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile