Una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românesc ar fi împlinit, pe 6 martie, 90 de ani. A avut parte de multă suferință și de chinuri groaznice în ultimul an de viață.
Despre actriţa Margareta Pogonat, care a murit în 2014, la vârsta de 81 de ani, în urma unei suferinţei cauzate de cancer, regretatul actor Mitică Popescu spunea că a fost un „om chinuit“, dar şi o actriţă „minunată“ şi „foarte talentată“. „A fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat“, spunea la acea dată Mitică Popescu.
Actriţa s-a născut la Iaşi pe 6 martie 1933. Tatăl său, Petru Pogonat, a fost jurist şi om politic, care a îndeplinit funcţia de primar al municipiului Iaşi în 1921. Mama ei a fost o actriţă renumită a acelor vremuri. Când era mică, Margareta Pogonat dorea să se facă medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.
De-a lungul carierei, actriţa a întruchipat ipostaze diferite, fiind cuceritoare, seducătoare şi graţioasă, dar şi o mamă serioasă, femeie de casă.
A fost căsătorită, divorţată și a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, Cornel Coman, din filmul „Drum în penumbră“ (1972), regizat de Lucian Bratu. Povestea s-a încheiat tragic: actorul s-a stins fulgerător din viață la doar 44 de ani.
A jucat în zeci de roluri, dar cei mai mulți dintre noi o asociem cu figura soţiei înțelegătoare, iubitoare, răbdătoare, ca în filmul ”Actorul și sălbaticii” sau în serialul ”Pistruiatul”.
În teatru, a debutat cu „Două lozuri“ (1959), alături de Grigore Vasiliu Birlic, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani. Apoi a jucat pe scena Naţionalului ieşean (1961-1963) şi mai apoi, până la pensionare, la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti. Din 1974, a jucat Teatrul Nottara.
În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii“, de Manole Marcus, distins cu două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România. A jucat şi în „Gloria nu cântă“ (1976), „Regăsirea“ (1977), „Clipa“ (1979), „Gaiţele“ (1993), „Binecuvântată fii, închisoare“ (2002), serialul „Cuscrele“ (2005) şi „Margo“(2006).
A fost mama celebrului personaj Pistruiatul, în serialul românesc omonim din anul 1973, care a avut 10 episoade.
Avea să joace şi mult teatru la prestigiosul „Nottara”, din Bucureşti. Colegii ei din UNITER și ACIN o vor premia de mai multe ori, de-a lungul carierei.
Mai puţin se ştie că, în 1972, joacă în producţia britanică ; „Papesa Ioana” alături de Liv Ullmann, Oliva de Havilland şi Maximilian Schell.
În 1967 i s-a acordat medalia Meritul Cultural clasa I „pentru merite în domeniul artei dramatice“, iar în 2009 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2011, Margareta Pogonat a primit un ultimo omagiu: o stea pe aleea „Walk of Fame“ în faţa cinematografului din Ploieşti.
Conferințele Institutului ”A.D. Xenopol” din Iași revin la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 14, 2024
„E timpul să nu mai dăm și noi ceva”: Campanie lansată pentru a STOPA corupția – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 13, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile