Specialiștii de la Nova Apaserv au realizat că se confruntă cu o avarie majoră după ce echipamentele specifice indicau pierderi de apă și un debit nefiresc în zona de vest a municipiului.
Compania se confruntă adeseori cu avarii ascunse în subteranul orașului care sunt greu de găsit. Ajută la identificarea fisurilor care apar pe conductele de apă o serie de echipamente „SCADA”, însă în dotarea Nova Apaserv se află doar 28 de astfel de dispozitive, necesarul pentru întreg municipiul fiind de aproximativ 100.
Aceste echipamente ajută echipele de intervenție să identifice mai facil locurile în care apar avariile, în cazul în care apa pierdută nu-și găsește loc să iasă la suprafață.
„De aproximativ o lună de zile, pe echipamentele noastre SCADA au crescut foarte mult debitele. Împreună cu sesizările venite de la consumatori am dublat numărul de echipe care caută avariile. În mare parte, s-a lucrat pe timpul nopții pentru că atunci au rata de succes mult mai bună, cu echipamentele pe care le avem în dotare să detectăm cât mai repede pierderile de apă”,
Alin Cirimpei, director adjunct SC Nova Apaserv SA
Avaria majoră a fost identificată în zona Aleii Constantin Gane, pe timpul nopții, echipajele Nova Apaserv utilizând echipamente care acționează acustic, care sunt practic poziționate pe conducte și astfel pot fi găsite locurile unde acestea sunt crăpate.
„E o pierdere care însumează în jur de 100 de metri cubi pe oră ce am găsit noi aici, afectează tot ce înseamnă zona Bucovina, Primăverii, unde presiunea este foarte mică în momentul de față și știm de la consumatori că la etajele 3-4 nu ajunge apa sau au presiune scăzută. E prima avarie majoră pe care am găsit-o, continuăm pe echipe, sper până de Crăciun să rezolvăm mare parte din avariile mari, să avem apă și presiune la toți consumatorii din municipiul Botoșani”,
Alin Cirimpei, director adjunct SC Nova Apaserv SA
Avariile de acest tip sunt cel mai greu de detectat și astfel pierderile de apă sunt însemnate.
Reprezentanții companiei de apă și canalizare a județului dau asigurări că această cantitate care se scurge în căminele de canalizare nu le va fi imputată botoșănenilor.
„Apa care se pierde, în general, nu este imputată consumatorilor, abonaților Nova Apaserv, în momentul de față, întrucât ea este trecută la pierderi. Noi nu avem subvenție de niciun fel din partea statului sau nu încărcăm consumatorii cu apa care se pierde din diverse motive”, a concluzionat șeful de la „Apă”.
Pentru avaria din Aleea Constantin Gane a fost solicitat inclusiv sprijinul Poliției Locale care a ajutat la degajarea autoturismelor din zonă.
La câteva ore după ce s-a săpat s-a reușit stabilizarea presiunii pentru străzile și aleile Mihail Kogălniceanu, Azurului, Bucovina, Școlii și Tiberiu Crudu. Ulterior, locul în care s-a intervenit va fi readus la starea inițială.
PROGRAMUL supermarketurilor de Crăciun: Până la ce oră sunt deschise marile magazine
Redacția Botoșăneanul
Dec 14, 2024
Liviu Ciobotariu, mesaj dur după înfrângerea cu Hermannstadt: Să își asume
Redacția Botoșăneanul
Dec 14, 2024
Conferințele Institutului ”A.D. Xenopol” din Iași revin la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 14, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile