Ancheta săptămânii
Vânt de țeapă uriașă: Lacul cu nuferi cumpărat de CJ de la familia șefei DSVSA ar fi de fapt la… Dumitru Zmău – GALERIE FOTO
Consiliul Judeţean Botoşani este posibil să fi plătit 200.000 de lei peun fals lac cu nuferi. Noi documente scoase la iveală de oameni decultură şi eminescologi arată că adevăratul luciu de apă ar fi cu totulaltul, iar cel achiziţionat de instituţie ar fi fost în realitateamenajat în perioada comuniştilor la solicitarea demnitarilor de la aceavreme.


"Lacul din pădurea de la Ipoteşti n-are legătură cu peregrinările lui Eminescu"

Veritabilul lac cu nuferi pare a fi potrivit unor oameni de cultură iazul de la Loeşti, aflat în stânga drumului Botoşani – Dorohoi, între Cătămărăşti şi Cucorăni.
„Lacul din pădurea de la Ipoteşti n-are legătură cu peregrinările lui Eminescu. Probabil a trecut şi pe acolo, sunt multe locuri legate de Eminescu în Botoşani. Dar, ca loc de relaxare şi inspiraţie poetică, Eminescu alegea actualul iaz Loeşti, puţin mai la vale de cel prezentat în mod tradiţional turiştilor ca fiind lacul lui Eminescu. Acest iaz este descris în mai multe mărturii ale cunoscuţilor poetului”, afirmă Gellu Dorian, iniţiatorul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu într-o lucrare, „Pe urmele lui Eminescu, la adevăratul lac cu nuferi”, în care se prezintă opiniile mai multor eminescologi pe tema lacului cu nuferi.
În această lucrare se aduce în centrul atenţiei un fragment dintr-o scrisoare trimisă de Matei Eminovici, fratele poetului nepereche, prietenului său Corneliu Botez, în anul 1909. În respectiva misivă se povesteşte despre o vânătoare de raţe pe iazul Loeşti.
„Când venea Mihai vara, în vacanţă de la Wienna, mergeam amândoi la vânătoare de raţe la un iaz pe moşia Cucoreni, el cu puşca pe care o luase tata la moartea lui Iuraşcu şi eu cu una mai mică, pe care o avea tata de la Balş”, menţionează Matei Eminovici în respectiva lucrare.

Adevăratul lac cu nuferi ar fi cel ajuns la fostul şef al Poliţiei Rutiere

După instaurarea comunismului în România iazul de la Loeşti, care cândva aparţinuse familiei Goilav, a ajuns la CAP, fiind folosit pentru adăpat vitele. După revoluţie a fost retrocedat moştenitorilor boierului şi cumpărat de la aceştia de dumitru zmau iazul de la loesti către Dumitru Zmău, nimeni altul decât fostul şef al Serviciului Poliţiei Rutiere. În 2007, comisarul şef, încă în activitate şi neimplicat în politică la acea dată, a cumpărat 15 hectare de teren, din care pe 12 hectare se întinde iazul propriu-zis. A investit masiv în zonă, a asfaltat un drum de la şoseaua principală şi tocmai până în apropierea lacului, a amenajat o livadă în care predomină merii şi a construit mai multe foişoare.
Interesant este că achiziţionarea lacului cu nuferi, considerat a fi eminescian de către CJ Botoşani, a avut loc în perioada în care fostul liberal era deja consilier judeţean.
„Atunci am tăcut din gură fiindcă nu ştiam, după aceea au apărut documente şi am aflat şi eu”, declară Dumitru Zmău.
Tatăl acestuia a fost pădurar şi discutând pe tema lacului cu nuferi i-ar fi confirmat ultimele informaţii.

Nuferii de la lacul din pădure au fost aduşi, de fapt, de la Vorona

De altfel, în luna septembrie a anului trecut, în cadrul acţiunii Let’s do it România de curăţenie generală, când s-a deplasat la Ipoteşti alături de o cohortă de directori, prefectul Costică Macaleţi a povestit cum a muncit la amenajarea lacului din pădure.
„Când s-a împlinit o sută de ani de la moartea poetului, regimul de pe vremea respectivă a dat dispoziţie să amenajăm Lacul Eminescu. Lucram la Oficiul de prefectul costica macaleti lacul cu nuferi Gospodărire a Apelor, cu o draglină am decolmatat tot lacul, iar insula… am făcut gard de nuiele şi în interior am pus toate excavaţiile din lac, pe insula respectivă. Iar podul, spinare de măgar, aşa se cheamă, l-am adus cu muncitorii, cu spinarea, de aici până acolo”, spunea atunci Costică Macaleţi.
Primul reprezentant al Guvernului în Botoşani a povestit la acea dată că aleile au fost amenajate de cei de la Silvic, fostul OGA fiind responsabil cu lacul, podul şi insula. Cât despre nuferi… au fost importaţi.
„Şi am adus nuferi de la Vorona – aveam regularizare la Vorona, poezia spune că nuferi galbeni îl încarcă şi am adus cu maşina nuferi şi i-am plantat aici. Nu ştiam care-i regula cu nuferii, ei se înmulţesc oricum, şi ca să stea – că a venit cineva de la Cultură, Băciucu, şi a spus n-aţi plantat bine nuferii - cu fire de nailon şi cu pripon le puneam pe fundul lacului ca să dea bine la mai marii judeţului de pe vremea respectivă”, mai afirma Costică Macaleţi.

CJ Botoşani a plătit 200.000 de lei pe lacul cu nuferi importaţi

Lacul cu nuferi… plantaţi de comunişti a intrat în posesia Consiliului Judeţean Botoşani după ani de negcoieri cu familia medicilor veterinari Dorin şi Minodora Vasiliu, care îl aveau în proprietate. În mandatul de preşedinte al lui Mihai lacul cu nuferi de la ipotesti  Ţâbuleac s-au introdus iniţial 50.000 de lei în buget pentru achiziţionarea luciului de apă, însă familia Vasiliu a declinat oferta. După preluarea mandatului, Florin Ţurcanu a reluat procedurile, declarând chiar că o păstrează pe Minodora Vasiliu director la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) tocmai pentru a putea urgenta cumpărarea lacului cu nuferi. S-au oferit 75.000 de lei, proprietarii nu au fost de acord cu suma, aşa că s-a hotărât  ca Tribunalul Botoşani să stabilească exact cuantumul, ajungându-se în final, după efectuarea unor expertize, la 200.000 de lei.
„După părerea mea s-a plătit prea mult, instanţa propune o sumă, dar nu este şi obligatoriu să fie şi plătită, este doar o propunere”, susţine consilierul judeţean Dorin Ciuştea.

După cumpărare, luciul de apă a trecut în grija Memorialului Ipoteşti

Cert este că în decembrie 2013 lacul din pădurea de la Ipoteşti a intrat în patrimoniul CJ Botoşani. De fapt, s-a achiziţionat un imobil de 26.045 metri pătraţi, din care lacul reprezintă o suprafaţă de 12.241 de metri pătraţi, 2.924 mp sunt căile de acces, iar restul de 5.930 de metri pătraţi reprezintă pădurea. În luna mai a acestui an Consiliul Judeţean Botoşani a hotărât ca tot ceea ce s-a cumpărat de la familia Vasiliu în extravilanul comunei Mihai Eminescu, să treacă din administrarea CJ Botoşani în cea a Memorialului Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu.

Fiecare cu lacul lui eminescian

CJ Botoşani intenţionează să acceseze fonduri europene pentru transformarea lacului de acolo într-un principal punct turistic al judeţului, însă deocamdată este în paragină.
De cealaltă parte, Dumitru Zmău, potrivit căruia Mihai Eminescu inclusiv se scălda în iazul de la Loeşti, nu are de gând să intervină în vreun fel asupra lacului propriu-zis, fiind convins că acesta a reprezentat de fapt sursa de inspiraţie a poetului şi vrând astfel să-l păstreze cât aşa cum era pe vremuri.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 S-a hotărât! CJ cumpără lacul cu nuferi de la soţul şefei DSVSA – DOCUMENT preţul
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Şefimea judeţului la pădure, între pantofi de lac, chiloţi de damă şi buci: Aşa se cheamă. Ştiţi nu…? N-am folosit nici un cuvânt… - VIDEO & GALERIE FOTO
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
cred ca dl Zmau vrea sa vanda si nu are cumparator................si cine o sa cumpere? statul roman, aparatorul valorilor romanesti.
16 septembrie 2016, 06:35
E o mare prostie. asa se intampla daca nu citm ce s-a scris despre Eminescu. Cititi ,,Eminescu la Ipotesti' de I.D. Marin si o sa vedeti ca lacul lui Eminescu este cel din padure. Toate poeziile lui de inceput descriu locul, cu lacul din padure, cu izvorul de sub stanca stearpa, cu teiul sfant etc. -Fiind baiet paduri cutreeram/ Si ma culcam ades langa izvor...Langa aceasta balta a Loiestilor era padurea Ursachi, unde,Mihai si fratele sau Matei mergeau la vanatoare. Era padurea lor. Aici se adapau animalele. Nu mergea Eminescu acolo, ci in linistea padurii. Acesta este un iaz si nu un lac, care se alimenteaza dintr-un izvor, cum este cel din padure.D-lor ce aveti interese banesti, nu deturnati adevarul cum va convine. Cititi, studiati si apoi va pronuntati.Stiu lacul si dinainte de 1989, cand s-a amenajat pentr a se putea desfasura manifestari culturale. A fost cu nuferi intotdeauna. Puneti nuferi in iazul Loestilor sa vedeti daca nu mor. Ei nu cresc oriunde.Pacat ca Memorialul Ipotesti nu are grija de lac, sa puna un om sa aiba grija si sa-l ingrijeasca.Sa speram ca lacul va fi ingrijit cum se cuvine.S-auzim de bina,Stefan
28 octombrie 2014, 12:04
Din cate se stie,dr Vasiliu le-a spus celor de la cj ca un in padurea lui este lacul lui Eminescu,dar Turcanu s-a incapatinat sa cumpere un fals
28 octombrie 2014, 10:47
am si eu o balta,poate s-a inspirat eminescu ,cata de nemernici sunteti,iata pe ce cheltuiti banul public,si cum in bt nu exista dna,va permiteti orice!DEPINDE CE PARTID E LA PUTERE,APAR ALTI,, CERCETATORI'',ALTE DESCOPERIRI SI POPORUL PROST TACE!
28 octombrie 2014, 05:04
daca v ar auzi EMINESCU ???
27 octombrie 2014, 21:01
dar ,daca oamenii de cultura s-au ponuntat asupra faptului ca iazul de la LOESTI este lacul cu nuferi care l-a inspirat pe Eminescu,inseamna ca trebuie sa-i credem.Eu cred ca scriitorea Lucia Olaru Nenati,poetul Gelu Dorian si istoricul Gheorghe Median care au publicat acest studiu in Adevarul.ro,,sunt cei mai competeti eminescologi si trebuie sa intelegem ca,concluzia lor a venit dupa ani de cercetari
27 octombrie 2014, 20:08
Da e adevarat lacul din padure a fost amenajat la insistenta domnului Baciucu sub coordonarea OJT -ului din acea vreme ,am participat la prima vizita la lac cind sa stabilit ce era de facut pentru a pune lacul incircuitul turistic si da erau nuferi pe lac restul sint povesti si rautati.
27 octombrie 2014, 16:09
Inca o DIVERSIUNE a "eminescologilor" postdecembristi. De 25 de ani, asa se aranjeaza lucrurile in Romanica noastra. Jafuri grosolane, en gros. Din patrimoniu national si de orisiunde pica. Nu conteaza cum si de unde. Important este ca "nimeni" nu vede/ observa, lucraturile facandu-se in cardasie. Politicieni, politisti, oameni de afaceri... In Romania, cele mai profitabile afaceri sunt afacerile cu statul. Nu m-ar mira sa se descopere ca Lacul cu nuferi ar fi...pe la Viena, Berlin sau Cernauti. Tu, atentatorule la bunurile poporului roman, cum te numesti daca unul care fura o gaina sau o geaca sau un telefon mobil este numit hot? Esti un talhar si un jefuitor al patrimoniului national. Un subminator al economiei nationale, indiferent sub ce forma lucrezi. Turismul (cultural) in Botosani este sarac/fara substanta, neincluzand si Lacul cu nuferi al lui Eminescu. Insa, se pare, mafia este mai puternica decat cei putini care incearca sa apare interesul national. Ne invartim ca si cainele in jurul cozii: Ba e, ba nu e! Timpul se scurge in favoarea mafiei, nu a statului, a romanilor, a botosanenilor.
27 octombrie 2014, 14:57
Stai linistit contribuabilule,''Lacul nuferilor albastri de la LOESTI'' este in proprietate privata de 7 ani si nu o sa fie vandut niciodata.Stai relaxat.Cat despre vocabular.......asta-i educatia care o ai .Ce vina am eu ca, eminescologi au atestat acest lucru?Acest studiu a aparul in luna iunie in Adevarul .ro,iar eu l-am vazut pe fbk in luna septembrie.
27 octombrie 2014, 10:04
Mai Miluca daca vei avea o surpriza cu HSR ?
27 octombrie 2014, 09:29
Despre ce se vorbeste in scrisoarea fratelui poetului? Ca intr-o vara au mers la vinatoare de rate, nu-i asa ? Si atunci, de unde concluizia ca Mihai -cutreierind dealurile domoale ale Ipotestiului si facind popas in zona iazului Loesti - a fost inspirat in a scrie celebra poezie ? Sunt simple speculatii! Lacul cu pricina este cel de la marginea codrului - cumprat de CJ - doar ca la vremea aceea acesta era colmatat si distrus, ceea ce l-a determinat pe Baciucu sa-l readuca la designul anterior. Lsati-va de goange !
27 octombrie 2014, 09:05
Propun sa-i dam 10 miliarde lui Zmau pentru a putea retroceda Patrimoniului National "Lacul nuferilor albastri"!Asa,noi beneficiem de "cultura" si mai ales,mananca si gura lui ceva!Niste golani!
27 octombrie 2014, 08:45
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.3 o C
Dorohoi
17.8 o C
Bucecea
16.7 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.9 o C
Ştefăneşti
24.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.